"Алтернатива за Германия" поиска "отрицателна имиграция" от 200 000 души

Лидерката на "Алтернатива за Германия" Фрауке Петри.

© Axel Schmidt, Reuters

Лидерката на "Алтернатива за Германия" Фрауке Петри.Отрицателна имиграция от над 200 000 души – това е една от мерките, заложени в предизборната програма на антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" (AfD).


Програмата, която трябва да бъде одобрена от конгреса на партията, включва предложения като изоставяне на еврото и сериозно ограничаване на имиграцията.


И двата въпроса загубиха от важността си в публичните дебати в Германия през последните седмици и AfD започна да отчита загуба на подкрепа в социологическите проучвания, отбелязва "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.
Според последните изследвания формацията има около 11% подкрепа при 16% през лятото.


За да върне рейтинга си, AfD предлага широка програма, включваща също намаляване на данъци, отпускане на повече средства за семейно подпомагане, подобряване на здравните услуги и намаляване на шумовото замърсяване.


ДПА посочва, че в проектопрограмата е заложена мярка за "отрицателна имиграция от над 200 хиляди души", тоест броят на хората от чужд произход, които напускат Германия, да бъде с 200 000 по-голям от броя на онези, които се преселват в нея ежегодно.


Партията иска също да спре събиранията на семейства на бежанци, получили право на убежище в Германия. В документа, който партийните делегати трябва да одобрят на конференция идния месец в Кьолн, се заявяват намерения също за обща забрана за носене на мюсюлмански забрадки на обществено място, която ще се отнася и до учениците.


Други мерки предвиждат противопоставяне на всякакви опити абортът да бъде превръщан в човешко право, както и възстановяване на задължителната военна служба.


Основана през 2013 г., партията се превърна през последните години от движение против еврото в непоколебим противник на миграцията. Тя нееднократно е представяла исляма като заплаха за германската култура.


На изборите тази година се очаква AfD да направи пробив, за пръв път получавайки представителство в Бундестага, след като досега не успяваше да прескочи петпроцентния праг за влизане в националния парламент. (БТА)

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK