Броят на престъпните групи в Европа е скочил до 5000, съобщи Европол

Директорът на Европол Роб Уейнрайт

© Associated Press

Директорът на Европол Роб УейнрайтОколо 5000 организирани престъпни групи действат в Европа, като при повече от една трета от тези мрежи става дума за незаконна търговия с наркотици, заяви европейската полицейска агенция Европол в подробен доклад, цитиран от ДПА.


Тези групи се занимават също с фалшифициране на пари, каналджийство и широк кръг киберпрестъпления, включително сексуална експлоатация на деца и банкови измами.


През 2013 г., последният път, когато Европол излезе с подобен доклад, имаше 3600 действащи на международно равнище престъпни групи в ЕС.
Директорът на Европол Роб Уейнрайт отдава увеличението оттогава на различни фактори като например появата на по-малки групи, чиито операции се извършват единствено в интернет.


"Явления като онлайн търговията с незаконни стоки и услуги ще доведат до значителни размествания на престъпните пазари и ще изправят правоприлагащите органи пред нови предизвикателства", пише Уейнрайт в доклада. (БТА)

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK