САЩ събират на форум 68 държави (без Русия) от коалицията срещу "Ислямска държава"

САЩ събират на форум 68 държави (без Русия) от коалицията срещу "Ислямска държава"

© ReutersДържавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън събира във Вашинттон в края на месеца 68 държави от коалицията срещу терористичната групировка "Ислямска държава" - първия подобен форум от декември 2014 г. насам. Русия не е сред поканените за обсъждене на бъдещите действия.


На 22-23 март второто заседание в толкова широк формат от основаването на коалицията насам трябва да обсъди "ускоряване на международните усилия за разгром на групировката в районите, където тя все още се държи в Ирак и Сирия, както и да се усилия максимално натискът на нейните поделения, свързани с нея организации и мрежи."


"Всички признаваме, че има известен напредък в борбата за разгром на "Ислямска държава" и въпросът е как да използваме този успех. Как надграждаме този успех", заяви Марк Тонър, и.д. говорител на Държавния департамент.
Групировката е в отстъпление под ударите на три коалиции, подкрепяни от САЩ, Турция и Русия, напредващи към "столицата" на ислямистите - сирийския град Ракка.


На 28 януари президентът Доналд Тръмп нареди на Пентагона, командването на армията и ръководителите на други агенции да представят в 30-дневен срок предварителен план за окончателния разгром на "Ислямска държава". Танър каза, че не може да коментира какви идеи са дали от администрацията и армията, защото те са секретни.


Запитан дали Русия ще участва, той каза, че "тя не е част от коалицията". Тази седмица имаше уникална среща между командващите армиите на САЩ, Русия и Турция в опит да се предотвратят инциденти при струпването на техни сили и съюзници на все по-тесен терен около Ракка.


Преди това Брет Макгърк, специален президентски представител за сътрудничеството с други държави в борбата с "Ислямска държава", каза, че е малка вероятността да има общи действия с руснаците. Според него подобно координиране би било твърде сложно, макар в такава идея да има голям потенциал.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK