Смяна на поколенията чака чешките фирми, основани след комунизма

Работници сглобяват болнични легла във фабриката на Linet в град Слани, Чехия

© Reuters

Работници сглобяват болнични легла във фабриката на Linet в град Слани, ЧехияСлед 25 години начело на собствена фирма за производство на машини в Чехия Владимир Йехличка и неговите бизнес партньори решават, че е дошъл подходящият момент да се оттеглят.


Но тъй като първото поколение предприемачи, започнали бизнес след края на комунизма, наближава възрастта за пенсиониране, Йехличка и сътрудниците му се натъкват на все по-често срещан проблем.


Децата им нямали желание да поемат бизнеса, a в същото време четиримата партньори не искали да продадат делото на живота си на този, който просто даде най-много пари. Да осигурят бъдещето на фирмата си било също толкова важно, колкото и цената.
В крайна сметка намерили подходящ купувач за STS Олбрамовице. Във фирмата работят 90 души, които произвеждат хранилки за добитък и други земеделски машини. Продажбата се осъществила през януари. Прехвърлянето на собствеността върху семейни фирми е част от бизнес, който се практикува от дълго време в Западна Европа, а в бившите комунистически страни като Чехия е нов и бързо се разраства.


Смяна на поколенията чака чешките фирми, основани след комунизма

© Reuters

"Решихме се на продажбата след дълги колебания", казва 63-годишният Йехличка. "Интересите на нашите деца са много разнообразни, те нямаха желание да поемат управлението на фирмата".


"Основният ни критерий, когато избирахме бъдещия собственик, беше да поеме ангажимент да поддържа производството и работните места", коментира той пред "Ройтерс".


Четирите десетилетия комунизъм до голяма степен унищожиха законните частни предприятия в страната и в съседните държави като Унгария, Словакия и Полша. След 1989 г. началниците или служителите често се обединявали, за да купят фалирали държавни предприятия, а други започвали бизнес от нищото.


Четвърт век по-късно много от тези собственици искат да продадат печелившите си фирми. Някои ги прехвърлят на роднини. Повечето обаче търсят други варианти, включително чрез изкупуване от външен мениджмънт или продажба и така създават възможности за инвеститорите.


В момента продажбата на семейни фирми добива широка популярност. Консултанти от KPMG коментират, че отговарят за 30-40% от чешките сделки като за последните две години сумите по сделките възлизат на между 20 и 60 милиона евро.


Заради малката борса в страната и евтиното финансиране на придобивания преките продажби са за предпочитане пред фондовата борса.


Тази тенденция вероятно ще се засили и в Словакия. "Това е преход от първото поколение основатели към второто. В няколко фирми той вече се случва, в повечето предстои да се случи в бъдеще", смята Марио Фондати, партньор в Братислава в консултантската фирма Amrop.


Добър купувач


Фирмата на Йехличка се намира в малкия град Олбрамовице на около 50 километра от Прага. Годишните й продажби възлизат на 5 милиона евро, а оперативната печалба (EBITDA) се доближава до половин милион евро. Йехличка смята, че е намерил подходящ купувач в лицето на SkyLimit Industry.


SkyLimit е нов чешки инвестиционен фонд. Той работи с фирми за производство на машини с годишни продажби от до 500 милиона крони (20 милиона долара), при които се осъществява смяна на поколенията. SkyLimit наема и друг фонд, RSJ Investments SICAV, за по-малък партньор в покупката на STS Olbramovice.


SkyLimit иска да задържи своя дял за дълъг срок и да действа по-скоро като стратегически инвеститор, подпомагайки управителите на компанията във взимането на важни решения.


STS е първата му сделка и планира около две-три покупки на година с цел да създаде група от производствени фирми.


Михал Бакайса, който е член на борда, коментира пред "Ройтерс", че целта му е да увери продавачите в бъдещето на бизнеса им и да гарантира, че има управители, които ще останат и при новите собственици.


"Много компании отхвърлят класическите финансови инвеститори, те се страхуват какво ще стане с тях. Една част се намират в малки градове, където всички се познават, собствениците наемат хора за дълъг период от време, често те са и приятели", казва Бакайса. "Ние наблюдаваме компании, които имат в известна степен независимо функциониращ мениджмънт, където успехът или провалът на компанията не зависят пряко от собственика".


Петр Кржиш, директор в консултантската фирма EY в Прага, коментира, че на чешкия пазар през изминалата година са били осъществени 310 сделки по сливания и придобивания в сравнение със 185 през 2015 г.


Смяна на поколенията чака чешките фирми, основани след комунизма

© Reuters

Според проучване на Чешката асоциация за малки и средни предприятия, проведено сред 400 семейни компании, 60% от тях биха обмислили евентуална продажба, ако се появи атрактивно предложение.


Миналата година фонд, управляван от Genesis Capital, купи 75% в Quinta-Analytica, фирма, която предоставя анализи и клинични проучвания на лекарствения пазар. Genesis купи дела на трима от общо петима собственици, които искаха да напуснат след 20 години в бизнеса.


"(Смяната на поколенията) създава важен и голям дял от сделките за нас", казва Ян Таубер, управляващ партньор в Genesis Capital. "Ние можем да предложим създаването на структури, които да позволят на собствениците да се оттеглят постепенно".


Миналата година Genesis продаде AZ Klima, доставчик на климатични и охлаждащи системи, заедно с основателя на фирмата Ири Цизек, който все още държеше 30% дял. Покупката на AZ Klima от чешката енергийна фирма CEZ сложи край на продължилото пет години прехвърляне на собствеността - от Цизек и неговия партньор, които заедно основали фирмата в началото на 90-те години, през финансовия инвеститор Genesis до стратегическия купувач CEZ.


Състезание по печатане на пари


Някои предприемачи не искат да инвестират парите си извън компаниите, които са основали, когато хлабавите валутни политики на Федералния резерв на САЩ, Европейската централна банка и Чешката национална банка не позволяваха да се направят добри печалби.


Збинек Фроли, на 63 години, основава компания Linet през 1990 г. Сега във фирмата работят 900 души, които произвеждат болнични легла за над 100 страни. Той е прехвърлил ежедневния бизнес на изпълнителен директор и обмисля какво да прави по-нататък, но не смята да продава своя 33-процентен дял засега.


Смяна на поколенията чака чешките фирми, основани след комунизма

© Reuters

Една от причините е, че най-добрият начин за управление на парите според него, е да ги инвестира в свой собствен бизнес.


"Ще трябва да решавате какво да правите с парите си в момент когато Чешката национална банка, ЕЦБ и ФЕД печатат пари, сякаш са на състезание и всеки търси къде да инвестира", коментира той.


Други, като Далибор Дедек, търсят по-филантропско решение. През 1990 г. 59-годишният Дедек създава групата Jablotron за производство на домашни алармени системи и друга електроника. Миналата година той продаде 40% дял във фирмата, в която работят 600 души, на изпълнителния й директор Мирослав Яролим. Дедек планира да дари останалите на благотворителна организация, вместо да ги даде на своите деца.


"Искам моят дял да бъде вложен във фондация или институция, която няма да умре с мен", казва той пред "Ройтерс". "Не съм създал фирмата за семейството си. Не искам да наказвам децата си като ги принуждавам да решават моите финансови проблеми".

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 482 Неутрално

  "Искам моят дял да бъде вложен във фондация или институция, която няма да умре с мен. Не съм създал фирмата за семейството си. Не искам да наказвам децата си като ги принуждавам да решават моите финансови проблеми".

  Рационалният начин обществото да има полза от уменията и усилията на своите членове

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  У нас такъв проблем няма да има. Васил Божков-Черепа просто ще остави бизнеса си на внуците на Стефан Софиянски.


 3. 3 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 950 Любопитно

  А моят дял от заводите, сгради и инфраструктура къде е ? Как се отразява на пенсията ми от Соца когато ги строихме тия заводи ?

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 4. 4 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Сега във фирмата работят 900 души, които произвеждат болнични легла за над 100 страни.
  ======================================
  Огромното мнозинство са българи, румънци и украинци - по 12 часа нощна и дневна смяна за по 4,20 лева на час. 6 дена седмично. Капитализъм.

 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  [quote#3:"Gouverneur général"]Как се отразява на пенсията ми от Соца когато ги строихме тия заводи ?[/quote]

  Добре че се затриха повечето иначе сега пенсията ти щеше да бъде 2 пъти по-ниска.

  Те са като БДЖ-то. Не носят печалба, а гълтат субсидии.

 6. 6 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  До коментар [#4] от "Каишков - Системен нарушител":

  Именно, така работи капитализма.

  Като не им харесва - отиват си на село и живеят като дедите си. Каквото изорат, засеят и приберат - това ще ядат. Няма капитализъм, няма големи корпорации - има био храна, природа и спокойствие. Нали за това си мечтаят повечето хора. 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Да осигурят бъдещето на фирмата си било също толкова важно, колкото и цената.
  ___________
  Либералната демокрация и невидимата ръка на пазарните анархисти винаги могат да им предоставят възможност да им изкупят на безценица безжизнен актив или да ги погълнат към глобален консорциум и в двата случая делото на живота им според либералните нихелисти няма никаква стойност!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  [quote#6:"realguru"]Като не им харесва - отиват си на село и живеят като дедите си. [/quote]
  Всъщност повечето местен бизнес на Чехия е базиран именно по-селата! Имат си данъчни облекчения навсякъде има училища,болничната помощ идва до 5-10мин с хеликоптер!
  У нас безкрайно невежите продадоха хиляди декара ниви за да правят фалиращ бизнес с наети офиси и складове в София!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Колко различно е мисленето на чеха от мисленето на българина.
  то...не,че имаме индустрия като чехите...ама,хм,"Не съм създал фирмата за семейството си" Как ще излезе това от устата на Цеко Минев,Гриша Ганчев!?
  Нямат такива проблеми българските "бизнесмени", микрешкият гном,чиито син бе съден за далавери с ДДС ще наследи всичко и поради уменията си ще опука наследството си за 5 години,ще стигне до там да влезе у тях съдия-изпълнител.
  Ох, как се притесних за нашите пишман бизнесмени...развалих си неделята сърцепут получих

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 10. 10 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Между другото какво работи на БайХу синковеца?

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 11. 11 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  Иначе леглата на съответната фирма са много добри. Имаме такива в болницата.

  E PLVRIBVS VNVM
 12. 12 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
  [quote#8:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]У нас безкрайно невежите продадоха хиляди декара ниви[/quote]

  Но някой ги купи нали? Да не забравяме все пак, че за разлика от българските комунисти чехските имаха достатъчно акъл да не колективизират земеделието в Чехия по абсолютно неприложимия за тяхната страна, както и за България варварски съветски модел. Последствията от който виждаме сега у нас и за преодоляването на които ще са необходими поне още две поколения.

 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  [quote#12:"Един препатил"] разлика от българските комунисти чехските имаха достатъчно акъл [/quote]
  Никога не съм казвал,че комунистите имат много акъл, но от гледна точка за националните интереси са по-вещи от либерто-комундетата!
  Чехите просто успяха да привлекат гобалните консорциуми да инвестират в производство и да им разкрият работни места а нашите вещи либертониоци се стремяха само да ликвидират всичко и да отворят страната ни за търговската и бюджетна обсада на финансовите ни доброжелатели!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 950 Весело

  [quote#5:"realguru"]Те са като БДЖ-то. Не носят печалба[/quote]
  А бе, като гледам днешните ГУП "бизнесмени" са се настанили предимно в Нашите заводи и карат по нашите пътища и ж.п. линии. Това, че са ги пребоядисали не е инвестиция тъй като стойността на един завод(фабрика) е 90% сгради, земя(нагласена за завод) и инфраструктура и 10% машини "нови".
  Това, че са в лошо състояние е от Новите некадърни собственици.
  Така, че продължавам да си искам 1000 лева от горе на пенсията ми да се начислят !

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 15. 15 Профил на krokodil5
  krokodil5
  Рейтинг: 217 Неутрално
 16. 16 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 858 Неутрално

  [quote#15:"krokodil5"]Чехите са славяни. [/quote]

  Е?
  Не можах да разбера смисъла на коментара.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 17. 17 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#10] от "Без коз":

  Бай Хуй няма синковец, има дъщеря. В майчински е, гледа си детето
  Цяла българия го разбра всички телевизии 10 пъти обясниха за ДЕДО, сал ти един не разбра

 18. 18 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 858 Неутрално

  До коментар [#17] от "ЙЕИ":

  За син питах,лельо.Не ми говори за щерка му.
  И аз умрех от смех, за дъщерята ясно.Питах за сина ...щото как може да такъв мачо да няма син!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5614 Неутрално

  Дано се множат все повече такива предприемачи ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK