Пак Гън-хе - детронираната принцеса на южнокорейската политика

Пак Гън-хе носи традиционна корейска дреха по време на модно шоу.

© В© Pool New / Reuters, Reuters

Пак Гън-хе носи традиционна корейска дреха по време на модно шоу.Внучка, де факто първа дама или президент, Пак Гън-хе винаги се е чувствала като у дома си в южнокорейските коридори на властта.


На 65 години тя е низвергната, съсипана от грандиозен скандал за корупция, който я превърна в първия отстранен от поста си демократично избран южнокорейски държавен глава.


Първородна дъщеря на военния диктатор Пак Чжон-хи, Пак Гън-хе израства в Синия дом - южнокорейската президентска резиденция, където има охолно и щастливо детство.
Въпреки обвиненията в посегателства срещу правата на човека, опетнили управлението на баща ѝ (1961-1979 г.), някои приписват на семейството кралски характеристики, а младата Пак играе ролята на "принцеса". При баща ѝ Пак Чжон-хи Южна Корея бележи ускорен икономически растеж.


След като в интервал от пет години биват убити и двамата ѝ родители, Пак Гън-хе печели все повече съчувствие и симпатия от страна на общественото мнение.


Майката на Пак - добродетелна съпруга, ценена високо във все още твърде традиционалисткото общество, е убита през 1974 г. от роден в Япония кореец, заподозрян, че е действал по нареждане на Пхенян.


Убийството на майка ѝ принуждава Гън-хе да поеме ролята на първа дама.

© В© Handout . / Reuters, Reuters

Убийството на майка ѝ принуждава Гън-хе да поеме ролята на първа дама.


Пак, която по това време била студентка, трябвало да се върне в страната, за да поеме ролята на първа дама до смъртта на баща ѝ, убит през 1979 г. от шефа на собствените си служби за сигурност.


През следващите 20-ина години тя води дискретен живот. През 1998 г., когато Корея преживява сътресенията на азиатската финансова криза, Пак Гън-хе е избрана за депутат.


"Кралицата девственица"


Тя незабавно печели подкрепата на най-възрастните южнокорейски консерватори, които си спомнят с обич майка ѝ и оценяват заслугите на баща ѝ, извадил от бедността опустошената от войната страна.


Г-жа Пак не се колебае да си служи с личната си история, включвайки редовно в речите си думите: "След трагичната загуба на родителите ми, покосени от куршумите на убийци". Издигайки се бързо по политическата стълбица, тя бива провъзгласена за "кралица на изборите".


Пак Гън-хе (високото момиче в средата) със семейството си по време на управлението на баща ѝ.

© В© Handout . / Reuters

Пак Гън-хе (високото момиче в средата) със семейството си по време на управлението на баща ѝ.


Пак Гън-хе никога не се е омъжвала и вече не поддържа връзка с брат си и сестра си. Това увеличава притегателната ѝ сила в страна, свикнала със скандали за корупция и облагодетелстване на роднини.


"Аз съм омъжена за Република Корея. Нямам деца. Моето семейство са южнокорейците", казваше тя. От кого се вдъхновява? - От Елизабет Първа, кралица на Англия и Ирландия, наричана "кралицата девственица" заради упоритото си безбрачие.


През 2012 г. Пак Гън-хе спечели президентските избори с най-много гласове в демократичната епоха. Но семейството на съмнителна религиозна фигура, когото избира за наставник, в крайна сметка спомага за падението ѝ.


"Телом и духом"


Връзката с тайнствения Чхуе Тае-мин, основател на напомнящо секта движение, започва през 70-те години на миналия век: той ѝ изпратил писма, в които разказвал, че видял насън покойната ѝ майка.


Чхуе Тае-мин придобива такова влияние върху Пак, че американска дипломатическа нота, публикувана от "Уикилийкс", съобщава за слухове, че "той контролира напълно г-жа Пак телом и духом".


Пак Гън-хе - детронираната принцеса на южнокорейската политика

© В© Lee Jae Won / Reuters, Reuters


След смъртта му през 1994 г. неговата дъщеря Чхуе Сун-сил - приятелка, която вече била поела грижата за ежедневието на Пак Гън-хе, включително за гардероба ѝ, наследила ролята на баща си.


Пак е обвинена в сговор с Чхуе, която е съдена, че е изнудвала за милиони долари големи промишлени компании. Наследникът на "Самсунг" Ли Джае-йон също беше временно задържан във връзка с този многопластов скандал.


Г-жа Пак многократно се извини, обляна в сълзи, на корейците, описвайки се като самотен човек, чиято единствена грешка била, че е имала прекалено доверие на приятелката си. "Откакто поех президентските функции, водя много самотно съществуване. Г-жа Чхой бе до мен в най-тежките ми моменти. Свалих гарда", защити се тя.


Пак Гън-хе - детронираната принцеса на южнокорейската политика

© Kim Hong-Ji, Reuters


Този скандал, извадил на показ неясните отношения между икономическата и политическата власт, накара милиони южнокорейци да излязат на улицата, включително поддръжници на Пак, преди Конституционният съд да потвърди днес отстраняването ѝ от поста.


"Вместо да наследи от баща си интелигентността, прозорливостта и решителността му да развие икономиката, тя наследи най-лошите черти от характера му - обсебеността от властта и нетърпимостта му към критиките. Падането ѝ от власт напомня на южнокорейците, че е време да се сбогуват с миналото", пише депутатът и някогашен съюзник на г-жа Пак Чхун Ю-ок в издадени наскоро мемоари. /БТА


Кореец по време на протест срещу президента Пак.

© Kim Hong-Ji, Reuters

Кореец по време на протест срещу президента Пак.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK