Турция забрани на холандския посланик да се връща в Анкара и въведе санкции

Турция забрани на холандския посланик да се връща в Анкара и въведе санкции

© ReutersИзбори 2022

Турция забрани на посланика на Холандия да се върне на поста си в Анкара след пътуване в чужбина. Освен това се замразяват контактите на високо ниво със съюзника от НАТО, а турското въздушно пространство се затваря за полети на холандски дипломати.


Мерките обяви вицепремиерът Нуман Куртулмуш след правителствено заседание, на което въпреки настояванията от чужбина страстите да се охладят, кризата ескалира и премина на ново ниво.


Проблемът се разширява и с включването на нови държави от ЕС в опитите да бъде попречено на турски министри да агитират сред общо 5.5-милионната турска общност в съюза за референдума на 16 април, с който президентът Реджеп Тайип Ердоган ще получи много по-голяма власт с ограничен институционален контрол. В понеделник вечерта австрийският канцлер Кристиян Керн бе попитан как страната би постъпила в такава ситуация и той отвърна "Ще опитаме да го забраним в името на обществената сигурност".


"Прекратете всякакви отношения с Холандия"


Кемал Кълъчдароглу, лидер на основната опозиционна партия
"Има криза и тя е много дълбока. Не я създадохме ние и не сме я довели ние до това равнище. Правим това, което те ни направиха на нас. Онези, които предизвиха кризата, са отговорни и за разрешаването ѝ", заяви Куртулмуш на пресконференция в Анкара.


Той, добави, че Анкара може да преразгледа споразумението с ЕС да спиране на мигрантския поток към Европа в замяна на икономическа помощ, отмяна на визите и ускоряване на преговорите за членство.


Въпреки призивите на Франция, Германия, ЕС и НАТО от понеделник турските лидери да си спестяват сравнения с нацизма, президентът Ердоган ги повтори и се закани да защити турските интереси пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург. По повод думите на канцлера Анкела Меркел в защита на Холандия той каза, че "тя подкрепя терористи и ги крие в страната си".


В същия тон продължиха да говорят и турски министри. Бекир Боздаг, министър на правосъдието, предупреди че страната му "няма да позволи никому да си играе честта на турския народ и турската държава". Вицепремиерът Нуретин Чанъклъ описа Европа като "много болен човек".


Турци от Ротердам са окичили колата си с националния флаг. В края на седмицата тук бе забранена среща с външния министър, а после - и с министъра по семейните въпроси на Турция.

© Reuters

Турци от Ротердам са окичили колата си с националния флаг. В края на седмицата тук бе забранена среща с външния министър, а после - и с министъра по семейните въпроси на Турция.


На практика в Турция в момента няма алтернативна гледна точка в политическите среди, след като и лидерът на основната опозиционна Републиканска народна партия, критикува правителството, че е сторило твърде малко, за да отвърне на Холандия.


"Ако ще правите нещо, сторете го", подкани властта Кемал Кълъчдароглу. "Казват, че ще реагират със силни контрамерки. Как? Отговарят ни, почакайте до 16 април. Защо? Управляващата партия е готова, опозицията я подкрепя. И ще ги подкрепяме докрай. Защо, тогава не действате? Прекратете всякакви отношения с Холандия".


След това Кълъчдароглу, предвождащ основаната през 1923г. от Мустафа Кемал Ататюрк партия, членка на Социалистическия интернационал, премина към Германия: "Казват, че Германия ще си плати. Как? В базата "Инджирлик" има германски военни. Махнахте ли ги? Не. Само приказвате. Народът се умори от приказки. Вървете и направете това, което ще правите. Ще ви дадем всякаква подкрепа."


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK