Управляващите в Холандия и Вилдерс печелят от скандала с Турция

Премиерът Марк Рюте.

© Michael Kooren, Reuters

Премиерът Марк Рюте.Имиграцията и национализмът оглавиха политическия дневен ред в Холандия, на която утре ѝ предстоят парламентарни избори.


Дипломатическият разрив с Турция се оказа в полза на консерваторите и националистите – управляващата Народна партия за свобода и демокрация, водена от премиера Марк Рюте, и антиевропейската Партия на свободата на националиста Герт Вилдерс.


Последните проучвания, цитирани от агенция "Ройтерс", показват 16.6% подкрепа за Рюте и 14.3% за Вилдерс – увеличение съответно с 0.4% и 0.9% за последните дни. Допреди това подкрепата за Вилдерс спадаше почти непрекъснато от декември насам, когато бе стигнала 20%.
Заради особеностите на холандската политика евроскептикът на практика няма шанс да състави правителство. В изборите участват голям брой партии (в случая – 28, от които 14 имат шанс да влязат в 150-местния парламент) и те обикновено съставят коалиционен кабинет.


Останалите политически сили изключват възможността да се коалират с Партията на свободата, която намират за расистка и чиито други членове рядко се появяват под светлината на прожекторите.


Фотогалерия: Турският протест в Ротердам прерасна в сблъсъци >


Главният въпрос сега е кой ще спечели повече от скандала с Турция – Вилдерс, който от години настоява, че тя няма място в Европа, или Рюте, който забрани на турски министри да агитират в Холандия за референдум, който ще даде огромни правомощия на президента Реджеп Ердоган.


По време на дебата помежду им снощи темата за контрола върху имиграцията бе основната точка на сблъсък. Рюте отхвърли като "фалшиви решения" идеите на Вилдерс да затвори границите и джамиите и да забрани Корана. "Докато ние се фокусираме върху причините за бежанската криза, вие пилеете вниманието си за "полиция за Корана".


Вилдерс обвини Рюте, че здравеопазването за новодошлите е по-добро, отколкото предоставяното на холандците, и настоя, че "трябва да се погрижим за нашия народ, за нашите родители, не за търсещите убежище".


Фотогалерия: Трудни времена за мигрантите в Холандия >


По-рано премиерът призова гласоподавателите да отхвърлят Партията на свободата. "Мислехме си, че Брекзит и Тръмп няма да се случат. Значителни са шансовете да се събудим на 16 март с Партията на свободата като най-голяма сила", предупреди той.


Засега те двамата повишават подкрепата си за сметка на по-малките партии в левия спектър, но на изборите утре може да се случат всякакви изненади. Вероятно ще последват дълги преговори между основните сили.


Дясноцентристка коалиция, водена от управляващите консерватори, християндемократите от CDA и центристите от D66, с евентуално участие на Зелените – това предвижда преподавателят от Амстердамския университет Ренс Флихентарт.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK