"Имиграция, интеграция, ислям", или за какво не гласуват холандците

"Имиграция, интеграция, ислям", или за какво не гласуват холандците

© Cris Toala Olivares, ReutersНямам търпение изборите да свършат. Никога досега международните медии не са ги следили толкова отблизо и, честно казано, се уморих да отговарям на въпроси за "холандския Тръмп" (Герт Вилдерс) или "холандския Трюдо" (Йесе Клавер)."


От това се оплаква политологът Кас Муде в текст за в. "Гардиън", озаглавен "Какво са холандските избори и какво не са".


Медиите обявиха тези избори за знакови за Европа, без да отчитат, че страната има специфична политическа култура. Вотът се поставя в контекста на британския референдум и на американските президентски избори, както и на предстоящите във Франция и Германия парламентарни, но биват пропускани действително важните неща.
Победителят не получава всичко


Доминиращата тема за всички западни държави е борбата между набралия сили популизъм и статуквото. Да оставим настрана, че нито Брекзит, нито Тръмп бяха предимно популистки феномени. Но и двата вота се проведоха на принципа "победителят печели всичко".


В Холандия е тъкмо обратното – парламентът се избира по най-пропорционалната система в света, което значи, че ще има много печеливши и много загубили. А победителят ще получи 20% в най-добрия случай.


Холандците не гласуват за и против ЕС


В Германия демонстранти помолиха холандците да останат в Европейския съюз. Може би са ги заблудили думите на някои международни медии, спекулиращи за евентуално излизане на страната от ЕС, заради очакваната победа на антиевропейската Партия на свободата на Вилдерс.


"Имиграция, интеграция, ислям", или за какво не гласуват холандците

© Cris Toala Olivares, Reuters


Но дори той да спечели, което далеч не е сигурно, другите партии не подкрепят "Некзит" (от Netherlands и Exit), а политиците и хората нямат желание да напуснат и еврозоната.


Холандците не избират президент


Изборите често биват описвани от международните медии като състезание между консервативния премиер Марк Рюте от Народната партия за свобода и демокрация и радикалния Вилдерс.


Рюте опита да пробута този наратив и на холандските медии, за да се позиционира като единствената демократична надежда срещу победата на популистите. Но колкото и тази формула да е удобна за продажбата на вестници или за премиера, тя е далеч от същността на изборите.


"Имиграция, интеграция, ислям", или за какво не гласуват холандците

© Cris Toala Olivares, Reuters


Холандците избират парламент, не президент или премиер, и изобщо не е сигурно, че лидерът на най-голямата партия ще стане министър-председател.


Правителството се нуждае от парламентарно мнозинство, не от подкрепата на най-голямата партия. Нещо повече – борбата между Рюте и Вилдерс е за гласовете на между 30% и 35% от гласоподавателите. Тоест истинската история е другаде.


Холандците не са ентусиазирани


Четири дни преди вота 54% от населението не знаеха за кого ще гласуват. Повечето бяха свели избора си до две-три партии, но 15% нямаха никаква представа. Това удивително число може да се тълкува по много начини. Най-малкото то показва, че изобилието от опции (28 партии участват в изборите) не гарантира вдъхновеното участие на гражданите. Или че хората не са чак толкова недоволни – може би не са възхитени от опциите си, но не са и толкова разочаровани, че масово да изберат играчи извън статуквото.


Партиите не засягат важните теми


Една от причините за нерешителността на холандците може да е фактът, че партиите обсъждат едно, а хората ги е грижа за друго. От началото на XXI век политиката бива доминирана от "трите И: имиграция, интеграция, ислям".


Мнозинството холандци обаче сочат като важни достъпното здравеопазване, социалната сигурност, борбата с тероризма и повече пари за образованието. "Интеграцията на бежанците" е едва на девето място.


Проблемите вече не са европейската интеграция, имиграцията или сигурността, с които избирателите биват облъчвани по време на кампания. Но основните, ежедневни теми, които засягат почти всички, остават пренебрегнати – икономическото неравенство, образованието, здравеопазването и защитата на социалната държава.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6609 Неутрално

  "Мнозинството холандци обаче сочат като важни достъпното здравеопазване, социалната сигурност, борбата с тероризма и повече пари за образованието. "Интеграцията на бежанците" е едва на девето място"

  Тези приоритети ще решат и победата в изборите

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1305 Любопитно

  "...партиите обсъждат едно, а хората ги е грижа за друго..."

  Открийте разликите с България.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 3. 3 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3968 Неутрално

  нация която си има приоритети...и не се подлъгва по празни потически лозунги.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 4. 4 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  Теми като "иконимическото неравенство" остават пренебрегнати?
  Проблемът не е неравенството, а несправедливостта. Нито Тръмп, нито Брекзит са бунт срещу богатите. Не може (всъщност може, но не е справедливо) да ограбваш работливите и талантливите и да рздаваш на неработещи мързеливци, което привлича още мързеливи и трябва да се граби повче от изкарващите парите...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6943 Любопитно

  До коментар [#3] от "Messerschmitt":

  Аз имам спомени, че в приоритетите на холандците беше да не се пускат България и Румъния в Шенген, както и че бяха против интегрирането на Украйна!

  karabastun1@abv.bg
 6. 6 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#1:"neut"]"Интеграцията на бежанците" е едва на девето място[/quote]
  Ако искаме да видим истината,а само тя може да ни спаси,трябва вече да признаем невъзможността за интеграция.Над половин век безплодни опити са достатъчни.
  Идват още негри и араби насам и нуждата от спешното им отпращане е неотложна.

 7. 7 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 426 Любопитно

  От началото на XXI век политиката бива доминирана от "трите И: имиграция, интеграция, ислям".
  Мнозинството холандци обаче сочат като важни достъпното здравеопазване, социалната сигурност, борбата с тероризма и повече пари за образованието.

  Е толкова ли не могат да свържат точките под напора на кого клякат здравната и социалната им система и защо въобще имат тероризъм на територията си?

 8. 8 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  "имиграция, интеграция, ислям"

  И iPhone-и.

  Четирите пирона в ковчега на глобалист-сатанизма.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 9. 9 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Само че нещата са обвързани: социалните политики, здравеопазването, сигурността и образованието зависят от народонаселението като потребители на блага и като общи производители на средствата за тези блага. И тук опираме до безразборното и неконтролируемо нарастване на потребителите на блага (чрез имиграция), които обаче не са производители поради слабите си възможности за пълноценен принос (неинтеграция). И като се замислим защо точно тези не се интегрират, за разлика от всички останали, се сблъскваме с някои културни и социални особености, които идват от някои догми в исляма.
  Така че дори без да фокусираме излишно на сигурността и опасността от тероризъм, пак произтичащи от наплива на определен вид мигранти, пак стигаме до трите И-та в основата на проблемите, пряко засягащи холандците. Затова и Тръмп, и Брекзит станаха сега. Затова и старите партии, които не се оказаха достатъчно гъвкави да променят позициите и посланията си предвид новите проблеми, губят за сметка на тези, които реагират по-адекватно.

  Imagination is as important as knowledge.
 10. 10 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 688 Неутрално

  "Интеграцията на бежанците" е едва на девето място."
  Може да е чак на девето място, но ако няма интеграция, единствената алтернатива е екстрадация. Иначе след време ще стане на първо място.

 11. 11 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#7:"lustmord"]Е толкова ли не могат да свържат точките под напора на кого клякат здравната и социалната им система и защо въобще имат тероризъм на територията си? [/quote]
  Когато един урок не се научава по лесния,се научава по трудния начин.Но винаги се научава.
  Най ни е хубаво да не мислим ,някой да мисли вместо нас и да оправя нещата за нас.
  След време този някой почва да оправя нас,а нещата да зациклят и тогава рязко се събуждаш.
  И предпочиташ да гласуваш за един неуправляем,отколкото за статуквото.

 12. 12 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#10:"marker"] но ако няма интеграция, единствената алтернатива е екстрадация. Иначе след време ще стане на първо място. [/quote]
  Ти гледаш само наказанието-екстрадация,ако не станат хора.
  А какво ще работят толкова много хора на едно място,когато работните позиции започнат да става кът и заплатите да падат?

 13. 13 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Холанците се осъзнават, ама държавата им
  заприлича на гора от джамии и минарета !!!

 14. 14 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Дори Вилдерс да вземе най-много гласове, това не значи, че той ще управлява. Страната от десетилетия се управлява от коалиции и всички партии вече заявиха, че коалиция с него няма да правят.
  Прекалено голямо значение му се отдава в медиите, а никой не казва, че партията му се състои от един-единствен човек - самият Вилдерс. Просто няма опция да станеш член на неговата партия (така той го е решил), само симпатизант, който плаща за поддръжката на неговите изяви.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3819 Неутрално

  парламентът се избира по най-пропорционалната система в света, което значи, че ще има много печеливши и много загубили. А победителят ще получи 20% в най-добрия случай.
  =======
  И къде е смисъла на самите избори тогава ?

  Bukalemun
 16. 16 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 600 Весело
 17. 17 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Гласуват за това да не им се качват на главите луди левичари от най-новата реколта.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8526 Неутрално

  Вилдерс, даже и да е първи на изборите, няма да управлява, защото всички останали партии, отказват да се коалират с него.

 19. 19 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  До коментар [#9] от "Columbus":

  +++
  Добре казано!

 20. 20 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 532 Неутрално

  [quote#15:"eti"]И къде е смисъла на самите избори тогава ? [/quote]
  Смисълът е недостъпен за един балкански турчин. Виж има турци в Нидерландия, които са го разбрали и си гласуват.

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 21. 21 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1964 Весело

  [quote#13:"valtoro"]Холанците се осъзнават, ама държавата им
  заприлича на гора от джамии и минарета !!! [/quote]

  Найс, нали! Ердоган, много харесва това и ще им прати още "дюнержии". Обеща!

 22. 22 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1964 Весело

  [quote#15:"eti"]парламентът се избира по най-пропорционалната система в света, което значи, че ще има много печеливши и много загубили. А победителят ще получи 20% в най-добрия случай.
  =======
  И къде е смисъла на самите избори тогава ? [/quote]

  И аз туй се чудя! Големи нацисти са, никаква демокрация не е туй! И Ердоган им го казва, същото, нали аретлик?!
  До коментар [#15] от "eti":

 23. 23 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Ключа от палатката:
  "Мнозинството холандци обаче сочат като важни достъпното здравеопазване, социалната сигурност, борбата с тероризма и повече пари за образованието. "Интеграцията на бежанците" е едва на девето място.

  Проблемите вече не са европейската интеграция, имиграцията или сигурността, с които избирателите биват облъчвани по време на кампания. Но основните, ежедневни теми, които засягат почти всички, остават пренебрегнати – икономическото неравенство, образованието, здравеопазването и защитата на социалната държава."

 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4224 Любопитно

  [quote#6:"fresia"]Идват още негри и араби насам и нуждата от спешното им отпращане е неотложна. [/quote]

  Как ще отпратиш хора, които имат вече местно холандско гражданство? Етническо прочистване в Холандия ли предлагаш!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4224 Любопитно

  До коментар [#14] от "Cassi":

  Точно така си е Каси. Всички основни холандски партии категорично заявиха, че никога не биха влезнали в коалиция с този крайно десен ксенофоб и хейтър. Дори да спечели най-много проценти, той и неговата партия ще останат извън властта.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2371 Весело

  Аха, Дневник с половин уста почва да признава истината "....нито Брекзит, нито Тръмп бяха предимно популистки феномени. ". Още 2-3 изборни шамара и ляво-либералните ще почнат да проглеждат за нея. А те им са гарантирани.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 27. 27 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  [quote#14:"Cassi"]никой не казва, че партията му се състои от един-единствен човек - самият Вилдерс. Просто няма опция да станеш член на неговата партия (така той го е решил)[/quote]
  Ти гледай колко ГЛАСУВАТ за него. Тя БКП беше от 1 милион члена но това не и попречи да се провали.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 28. 28 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2978 Неутрално

  До коментар [#9] от "Columbus":

  Именно, колега. Но това повечето хора не го разбират. Не само в България, ами и по Света.

 29. 29 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  [quote#14:"Cassi"]партията му се състои от един-единствен човек - самият Вилдерс. [/quote]

  До коментар [#14] от "Cassi":

  Напомня ми на една българска партия състояща се от лидер-слънце и множество невзрачни, безгласни букви, на които милостиво е разрешено да лицезрат около слънчо малко по-отблизо. Печелиха изборите няколко пъти.

 30. 30 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#9] от "Columbus":

  Странен е този политолог, "не вижда" основни неща. Или се прави че не вижда зависимостта между непроизводителни или слабопроизводителни членове на обществото и проблемите в здравеопазването и т.н. Разбира се проблемите може да са и в резултат от лошото управление на секторите, но едва ли е основната причина, а що се отнася до тероризма това съвсем пряк резултат от неитегрирането на бежанците.

  Само по 1 положение имам възражение и то частично. Според мен не проблемът изцяло в исляма, а по-скоро цивилизационното ниво на голяма част от бежанците. Защото проблеми в САЩ създават и мексиканците, нищо че са ревностни християни. За щастие те са достатъчно по-напред с материала, за да не възприемат догмите на християнството буквално и съответно не могат да бъдат радикализирани по линия на религията до степен че да правят атентати.

  Та въпросът не е толкова в самата религия, а в степента в която хората се отъждествяват с нейните догми. Вярно е, че ислямът е по-агресивен по природа, но основното според мен са хората, които не са достигнали до нивото да възприемат собствената си личност като ценност и без религия.

 31. 31 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 333 Неутрално

  До коментар [#30] от "luda_krava":

  При ревностните почитатели на фундаменталния ислям религията силно ги дърпа назад - автоматично изключва половината население в трудоспособна възраст от пазара на труда и ги държи постоянно бременни вкъщи до печката; постулира, че най-важното е да се оставиш на Всевишния да те напътства и ръководи (чрез удобно посочени земни авторитети - имами и т.н.), че всеки напън за знание и промяна е насочен срещу реда, установен от Аллах, затова е неугоден и т.н.
  Повечето мексиканци, които познавам, учат, работят и наистина се интегрират лесно. Да, има и такива, които са вечно в отпуск по болест или по майчинство, с по десетина деца, но познавам и мормони със същите големи семейства. Децата порастват, учат, работят. Но пак се стига до индивидуалното отношение към света и живота. При мексиканците - ревностни християни, то е същото като при голямата част от европейците.
  Не говоря за "професионалните" им наркомани, дилъри, крадци и т.н. - всяко стадо си има мърша, същите боклуци ги има и сред нас, белите.

  Imagination is as important as knowledge.
 32. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10286 Неутрално

  Едното има връзка с другото и избирателите вникват по-добре от медийните анализатори

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK