Тръмп представи бюджет на "твърдата сила"

Тръмп представи бюджет на "твърдата сила"

© ReutersВ първия си бюджет американският президент Доналд Тръмп планира рязко да увеличи парите за отбрана и да набере средства за стената по границата с Мексико и депортиране на мигранти.


В замяна на това разходите за чуждестранна помощ, за Държавния департамент, за опазване на околната среда и за редица други агенции ще намалеят драстично през финансовата 2018 г., предаде "Ройтерс".


Фискалната година в САЩ започва на 1 октомври и тепърва предстоят битки върху предложението на Белия дом, както и върху детайлите по отделните агенции.
С една десета (54 млрд. долара) се увеличава бюджетът за отбрана и ще достигне 574 млрд., а Департаментът за вътрешна сигурност ще получи 7% повече спрямо миналата година и ще вземе 44.1 млрд. според предложението.


За пилотни схеми, по които ще се изработят методите за изграждане на стената по границата с Мексико, която Тръмп иска да построи, и за допълнителни мерки за гранична сигурност, ще бъдат отпуснати общо 2.6 млрд. Още 1.5 млрд. ще се заделят за задържане и депортиране на мигранти.


Третата институция, която ще получи повече през 2017 г., е Департаментът по въпросите на ветераните, чийто бюджет нараства с 6% до 78 млрд. Този департамент в предишния бюджет беше третият с най-голямо перо след отбраната и здравеопазването, а сега е втори.


Тръмп представи бюджет на "твърдата сила"

© Reuters


Други 12 млрд. се заделят за задгранични операции, включително във военни зони като Афганистан, Ирак и Сирия. Помощта за сигурност, която се отпуска на Израел, в размер на 3.1 млрд. долара, също ще бъде запазена.


Почти всички бюджетни сфери ще бъдат засегнати от промените, показва справка на "Ню Йорк таймс". Държавният департамент е сред най-губещите, като разходите му ще намалеят с 28%. Агенцията за опазване на околната среда ще е още по-силно засегната: ще загуби 31% от средствата си. Ще бъдат орязани парите по четири програми, включително тези за борба с климатичните промени и възобновяеми енергийни източници.


Тръмп неведнъж е бил открито скептичен по въпросите на климата и използването на нови източници. Сред програмите, които ще пострадат, са и тези за сделката за борба с климатичните промени от Париж.


Предлага се комбиниран бюджет от 25.6 млрд. долара за Държавния департамент и Американската агенция за сътрудничество (USAID). Това означава, че ще бъдат намалени средствата, които Америка отделя всяка година за дипломация, справяне с бедността, подкрепа на човешките права и подобряване на здравната система в други държави.


По време на посещение в Япония държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън определи сегашните разходи за департамента си, заложени от администрацията на Обама, като "неустойчиви".

© Reuters

По време на посещение в Япония държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън определи сегашните разходи за департамента си, заложени от администрацията на Обама, като "неустойчиви".


Засегнати са и земеделието (с 21% по-малко), федералното здравеопазване (20%), търговията (20%), образованието (14%) и редица други. Бюджетът на космическата агенция НАСА е намален с 1%. Близо 20 по-малки агенции – включително тези за подкрепа на изкуствата, за предоставяне на средства за обществени медии и правна помощ – ще загубят всички досега предоставяни им ресурси.


Предназначените за ООН и културен диалог пари също намаляват. САЩ са страната с най-голям принос към бюджета на международната организация, като внасят 22% от близо 5.4 млрд. долара годишно – без да се броят средствата за мироопазващи мисии. В рамките на три години ще се съкратят с общо 650 млн. долара средствата, предоставяни на институции като Световната банка. Висш дипломат от Съвета за сигурност на ООН, чието име не се споменава, казва за "Ройтерс", че бюджетните промени могат да допринесат за усещането, че ролята на Вашингтон в света отслабва.


"Това е бюджет на твърдата сила, а не на меката сила", каза Мик Мълвейни, който отговаря за бюджета на Тръмп, цитиран от "Ройтерс". В представянето на бюджета самият Тръмп пише, че са направени "трудни избори, отлагани твърде дълго" в името на безопасността на американците. Очаква се документът да бъде внесен в Конгреса в четвъртък и да срещне силна съпротива от демократите и неодобрение сред част от републиканците, които го контролират, пише агенцията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK