И втората заповед на Тръмп срещу мюсюлмански държави е спряна от съд

Главният прокурор на щата Хаваи Дъг Чин коментира, че не е имал друг вариант освен да атакува президентската заповед, "защото тя ни връща половин век назад".

© Reuters

Главният прокурор на щата Хаваи Дъг Чин коментира, че не е имал друг вариант освен да атакува президентската заповед, "защото тя ни връща половин век назад".Броени часове преди да влезе в сила новата заповед на президента Доналд Тръмп за временно спиране на достъпа до САЩ на гражадните на 6 предимно мюсюлмански държави от Близкия изток и Африка, действието ѝ бе анулирано на цялата територия на страната.


Това става благодарение решение на федерален съдия от Хаваите, когото ядосаният президент обвини, че "ни кара да изглеждаме слаби, а ние вече не сме такива".


Съдия Дерик Уотсън прецени, че макар в заповедта да не се говори изрично за ислям, "един логично разсъждаващ и обективен наблюдател би заключил, че тя е издадена с цел да постави в неизгодно положение именно определена религия". Решението му е по повод жалба, подадена от щата Хавай, но подобни дела има още в Мериленд и щата Вашингтон, като пред съда в Сиатъл обжалващите заповедта имат подкрепата на местния щат, на Калифорния, Мериленд, Масачузетс, Ню Йорк и Орегон.
Министерството на правосъдието заяви, че "категорично не сме съгласни" с решението на съда и поставя под въпрос правомощията на съдията на Хаваите да се произнася по властта на президента, определена от Конституцията.


"Нали не мислите, че съдията го е сторил по политически причини", саркастично попита Тръмп адиторията на митинг в Нешвил, щата Тенеси. Множеството освирка съдия Уотсън, а обещанието на президента да обжалва и тази присъда сочат към продължителна битка чак до Върховния съд във Вашингтон.


Решението на Уотсън само временно спира действието на президентската заповед - докато не му бъдат представени по-убедителни аргументи. Той насрочи и скорошно заседание по този повод, за да се реши съдбата на заповедта, засягаща граждани на Иран, Либия, Сирия, Сомалия, Судан и Йемен.


Любопитен момент е, че съдията посочи като основание за решението си множество публични изявления на Тръмп, които смята, че ясно съдържат антимюсюлмански мотиви.


Друг нов момент е несългасието и с новата заповед на 58 технологични компании, подписали деклараци, в която обявяват, че тя им пречи да набират на-добрите служители по цял свят.


Доста по-дълът списък от работодатели като "Епъл", "Фейсбук" и "Алфабет" се обявиха против първата заповед в друг съд, където жалбата на щата Вашингтон още е в ход.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK