Македонският президент до дни може да остане единствената реална власт

Македонският президент Георге Иванов.

© Reuters

Македонският президент Георге Иванов.Македония, която няма правителство и действащ парламент, от сряда ще остане и без местна власт в редица общини. В този контекст ЕС и САЩ продължават опитите да убедят президента Георге Иванов да сложи край на политическата криза в страната, пишат македонските медии.


На 7 март изтече срокът, в който парламентът трябваше да насрочи провеждането на местни избори – според македонското законодателство между разписването и вота трябва да минат между 70 и 90 дни, за да се случат изборите в първата половина на май (времето за местни избори според изборния кодекс). Право да насрочи датата има само председател на парламента, избран от най-малко 61 депутати от сегашния парламентарен състав.


Парламентът проведе учредително заседание на 30 декември, три седмици след изборите, които бившият премиер Никола Груевски спечели с около 20 000 гласа преднина. Оттогава обаче законодателната власт така и не започна да функционира, защото на единствената си среща депутатите не избраха председател.
Законите разрешават мнозинство от две трети да промени и изборния кодекс и вотът да се отложи, но това досега не се е случило. На 22 март приключва мандатът на всички кметове, избрани на първия тур, дни по-късно – и на останалите. Причината е, че предишните местни избори се проведоха в края на март 2013 г., а срокът "първата половина на май" беше добавен в кодекса, приет след това. Ако мандатът им не се поднови, както трябваше да се случи при действащ парламент,


след няколко дни те няма да имат никакви правомощия.


За продължаването на мандата им е необходимо решение на парламента – което отново значи провеждане на пленарна сесия и избиране на председател.


В последните седмици ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски настоява местните избори да се проведат през май, заедно с извънредни парламентарни, пише електронното издание "Утрински весник".

© Reuters

В последните седмици ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски настоява местните избори да се проведат през май, заедно с извънредни парламентарни, пише електронното издание "Утрински весник".


Президентът Иванов през февруари отказа да даде мандат на Зоран Заев, лидера на социалдемократите (СДСМ) за съставяне на правителство, обвинявайки го, че е приел т.нар. "албанска платформа" (искания на три от четирите албански партии, сред които е превръщане на албанския във втори национален език) в замяна на подкрепа от албанския блок и избирането му за премиер поставяло под въпрос целостта и суверенитета на Македония.


Заев, заедно с най-голямата албанска партия Демократичен съюз за интеграция (ДУИ), търси начини да свика заседание на парламента и да бъде избран председател, тъй като според някои конституционалисти така може да бъде заобиколен отказът на Иванов. В петък държавната агенция МИА съобщи, че Заев е предал в парламента 67 подписа – при необходими 61, на повече от половината македонските депутати – с искане да се насрочи ново заседание и да се избере председател на институцията.


Лидерът на социалдемократическата партия СДСМ Зоран Заев.

© Reuters

Лидерът на социалдемократическата партия СДСМ Зоран Заев.


Ден по-рано в Македония пристига, за втори път от началото на февруари – еврокомисарят по въпросите на разширяването Йоханес Хан заедно с тримата пратеници - Иво Вайгъл, Едуард Кукан и Кнут Фегелщайн. Те настояват за по-бързо съставяне на правителство в страната и преговарят с шестте партии, които влязоха в парламента на изборите.


"Те ще повтарят изричната препоръка на ЕС да се зачитат изборните резултати и да стане възможно демократичните просеци да продължат и


бързо да се състави реформаторски ориентирано правителство,


което да продължи да прилага договора от Пържино," каза говорителят на ЕК Мая Кочиянчич. Тя напомни и за срещата на върха на шест страни в Сараево, където Еврокомисията призова лидерите на Албания, Босна, Македония, Черна гора, Косово и Сърбия в Сараево да "спрат да си играят с огъня" и да не подгряват напрежение в региона, включително на етническа основа.


Представители на Вашигтон също призоваха Иванов да размисли и да връчи мандата. Пратеникът на САЩ в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Кейт Бърс обяви, че страната и е "разочарована" от президента заради решението му да отложи края на кризата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK