Червена, бяла и кафява - трите нишки на путинизмаПутинизмът е изплетен от три коренно различни нишки: червена, бяла и кафява. Той възхвалява постиженията на Съветския съюз ("червена"), особено военния триумф над Хитлер. Тачи царската империя ("бяла"); Руската православна църква канонизира избитите членове на династията Романови. Но Русия следва фашистка ("кафява") насока: със сливане на политическата власт и бизнеса, строго контролирани медии, култ към личността и натрапчиви служби за сигурност.


И за трите традиции е характерна обща ненавист към либерализма и подозрителност към външния свят, с елементи на ксенофобия. Стогодишнината от Болшевишката революция от 1917 г. обаче ще постави под много голямо, може би фатално напрежение тези различия и неясния подход на Кремъл към историята.


В продължение на 70 години значението на 1917 г. не се поставяше под съмнение. Годишнината от Великата октомврийска социалистическа революция бе най-важният празник в съветския календар. Поклонението пред балсамираното тяло на Владимир Ленин в зловещия му мавзолей на Червения площад бе обреден ритуал за всеки патриотичен руснак и за чуждестранни посетители. Комунизмът, въпреки някои грешки, стана символ на алтруизъм, модерност и интернационализъм.
В действителност империята на злото бе изградена върху лъжи, страх и масови убийства. Икономическата й система бе пълен провал. В други страни - Полша и балтийските държави например - нейното събаряне бе белязано с цялостно отхвърляне на миналото. Имуществото, където е възможно, бе върнато на предишните му собственици или техните потомци. Комунистическата епоха бе смятана за наложена отвън (дори от тези, които се облагодетелстваха по нейно време).


Русия, отслабена от вътрешни разделения и икономически несгоди през 1991 г., реагира другояче. Комунистическата партия бе свалена от власт, Съветският съюз се разпадна, но


руската държава, изградена от Ленин и Сталин, до голяма степен оцеля,


с временно демократично разкрасяване. КГБ бе преименуван, но не и премахнат. Опитите за проучване и документиране на престъпленията от миналото бяха многобройни през '90-те, но бяха попарени от режима на Путин. Нямаше съдебни процеси срещу злосторниците, нито компенсация за жертвите, нито дори комисия за истина и помирение. Не бяха направени опити да се издирят законните собственици на имущество, откраднато от комунистите; вместо това то минава тихомълком във владение на една (сега баснословно богата) кремълска агенция.


В някои отношения часовникът бе върнат назад. Православната църква се намести в центъра на обществения живот - територия, овакантена от комунистическата партия. Ръководството на клира сега се противопоставя с озадачаващ цинизъм на всеки опит да бъде погребан Ленин, защото по думите му това ще поощри подривна, вдъхновена от чужбина "дерусификация". В центъра на Москва разкошно реновирани църкви привличат много повече посетители от сбръчкания труп на Ленин. Лъскавите универсални магазини на Червения площад и техните разглезени клиенти свидетелстват за това как Русия се е превърнала в рай за плутократи.


Тези нестабилни основи означават, че


на съвременната руска държава й липсва легитимност.


Нейните сухопътни граници и властови структури са предимно дело на Ленин и Сталин, но тя не може нито да приеме с отворени обятия, нито да избяга от тези лидери, защото толкова много въпроси, свързани с 1917 г. и нейните последици, остават без отговор. На първо място може ли ползите от революцията - масово ограмотяване, индустриализацията и урбанизацията - да оправдаят милионите загубени и съсипани човешки животи, културната разруха и изолацията на Русия от мнозинството в Европа? Почти със сигурност не.


Подходът на Владимир Путин е да заклеймява революциите по принцип (което е разумно, предвид некомпетентността, корупцията и стагнацията на собствения му режим). Това е в унисон с основното послание на Кремъл, че алтернативата на авторитаризма е хаосът. Удобно обяснение. На руснаците им дойде до гуша от хаос през деветдесетте години. Путин критикува болшевиките за унизителната мирна сделка за слагане край на войната и в същото време възхвалява мощта на държавата, която те изграждат.


Вместо да разреши тези парадокси, той опитва да ги заглуши, като призовава за "национално спокойствие и помирение" между бели и червени и намеква, че провокатори се опитват да предизвикат "разцепления, враждебност, обиди и да отворят стари рани" в съвременния живот в Русия. Той създаде комисия начело с ръководителя на службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин за социален диалог.


Освен че този избор е изумително странен (можете ли да си представите правителствена комисия, ръководена от шефа на МИ6, която да разглежда въпроса с Всеобщата стачка от 1926 г.?), Путин отбягва истинския въпрос. И белите, и червените (с малки изключения) са действали ужасно и погрешно, просто по различни начини.


Важната революция през 1917 г. не е през есента, а през пролетта,


когато царят абдикира и мимолетното либерално правителство на Александър Керенски въведе реформи като свобода на словото и на сдружаването.


Опитът на Керенски да превърне Русия в конституционна демокрация не успя. От лоялност към Великобритания и Франция той продължи да води решително войната срещу Германия и Австро-Унгария. На фона на привидно безкрайния хаос, трудности и отчаяние, фанатичните и добре организирани болшевики използваха открилата се пред тях възможност да извършат преврат. Болшевишката революция не бе срещу царя: тя бе срещу най-добрата(и може да се каже единствена) възможност на Русия през миналия век да стане свободна, правова и благоденстваща капиталистическа демокрация.


Същата тази перспектива сега е така ревностно потъпквана от Путин. Това, което прави 1917 г. толкова опасна за него, не са разликите между бели и червени, а техните сходства: и двете фракции предлагат исторически безизходици, точно като него.
БТА

Коментари (173)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4967 Неутрално

  До коментар [#1] от "socialen":

  +

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  Много добра статия.

  Шизофренията, а не православието, е официалната идеология на Русия.

  Подобно е душевното състояние и на българските "русофили", които полагат цветя пред паметника на съветските мародери и пред смръщения бюст на правешкия многотомен мислител, тайно се възхищават от Сталин, а в същото време формират "Тръмп общество" и обявяват Ню Йорк Таймс за ЛЕВИЧАРСКИ парцал...
  😆😆😆😆😈😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  Четвъртата нишка са балъците, които кълват.

 5. 5 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Кафявото доминира всички други цветове в Пусия. Двойно каФФяво - фекален фашизъм.

 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  Ние не можем да помогнем на народите в Русия, но можем да опазим себе си.

  подпис
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8547 Весело

  Авторът се е оплел гледам в някакви нишки и статийката е не е ясно изобщо каква цел има - освен обичайната - лош, лош Путин!
  Само да забележа, че която и боя от изредените червена, бяла и кафява да вземе превес - положението ще стане по-лошо!

  [email protected]
 8. 8 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 472 Неутрално

  ""В действителност империята на злото бе изградена върху лъжи, страх и масови убийства. Икономическата й система бе пълен провал.""

  Днес е друго. Империята се изгражда върху основата на нАучен путинизъм, новото старообредно вероучение.

 9. 9 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Най-сетне един добър анализ в Дневник на Путинова Русия.

  "Да, България"
 10. 10 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#1] от "socialen":

  Дрогарьо, според ваште прогнози и капитализъма се беше провалил.
  Дори се бяхте обявили за гробокопачите му, но в гроба се озова Савецкия Саюз, Дрогарьо.

 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2865 Весело

  Нямаше съдебни процеси срещу злосторниците, нито компенсация за жертвите, нито дори комисия за истина и помирение. Не бяха направени опити да се издирят законните собственици на имущество, откраднато от комунистите; вместо това то минава тихомълком във владение на една (сега баснословно богата) кремълска агенция."И нии тъй.

 12. 12 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Нелепо когато някакви западни анализаторчета с лакирани нокти се опитват да обясняват руската душа, която дори велики писатли като Достоевски само частично са успяли да опишат. Руснаците не са узряли за демокрация и всчки опити за налагане на такава отвън ще бъде неуспешни, докато самите руснаци не си я извоюват.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 13. 13 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 472 Неутрално

  [quote#1:"socialen"]Политическият Либерализъм навсякъде беше дискредитиран от пазарния Либерализъм, познат днес още като Неолиберализъм, и от сляпата вяра в Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, саморегулираща се, самолековита сила.[/quote]

  Ето я матрицата за пластмасови изделия. Работи безотказно и многотиражно.

 14. 14 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Изолация до дупка, при това мултиплицираща се. Управниците на тази територия продължават да се страхуват, че руснака един ден ще си отвори очите

 15. 15 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3304 Неутрално

  Нишките са в цветовете на георгиевския кръст, но описват свастика.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 16. 16 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 849 Неутрално

  "Поклонението пред балсамираното тяло на Владимир Ленин в зловещия му мавзолей на Червения площад бе обреден ритуал за всеки патриотичен руснак и за чуждестранни посетители. "

  Ще го заменим с Вова.

  The best way to predict the future is to invent it.
 17. 17 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Едуард Лукас още преди 9 години обяви, че западът е изгубил студената война:

  http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2008/03/24/475474_eduard_lukas_zapadut_e_na_put_da_izgubi_novata_studena/

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 18. 18 Профил на SETT
  SETT
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Владо може да реши да стане цар сега за стогодишнината от революцията от 1917г. та хептен да шашардиса цивилизования свят. След това може да очакваме през 2023 и ердоган да стане султан за стогодишнината от падането на империята. Въобще по източната периферия на Европа времето тече по свой си начин и обикновенно с едни 100 до 200 години изоставане.

  1. “Присъщият порок на капитализма е неравното разпределяне на благата; присъщата добродетел на комунизма е равното поделяне на нищетата.” Сър Уинстън Чърчил
 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3945 Неутрално

  Но Русия следва фашистка ("кафява" насока: със сливане на политическата власт и бизнеса, строго контролирани медии, култ към личността и натрапчиви служби за сигурност."
  интересно Клинтън , Буш , Макейн , Байдън , ЦРУ , ......

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#1] от "socialen":

  За съжаление си прав. Обществото се гради на няколко стълба: политика, социум, икономика, култура... За нещастие англо-саксонския модел заложи твърде много на слабо регулиран капитализъм за сметка на другите аспекти и демокрацията като политическа система се оказа слаба да де-ескалира и модерира екстремалните прояви на неолиберализма и глобализацията . От това печелят само елитите, било то политически или добре образованата средна класа. Но това създава и ескалира неравенство, което пропълзя и до сравнително доскоро проспериращите средни класи.

  Умерен толераст
 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3604 Неутрално

  е не е ясно изобщо каква цел има
  =========
  Ааа , няма ....!.как да няма ....
  Само че напоследък прави впечатление , как всички подобни статии са римувани в един такт .....
  Търси ли си някой интереса ....или е диктатор , или е някакъв ...ист !
  И като погледнеш източника ....въпросителни не остават !
  До коментар [#7] от "karabastun":

  Bukalemun
 22. 22 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 996 Неутрално

  [quote#12:"Зарзават"]Руснаците не са узряли за демокрация и всчки опити за налагане на такава отвън ще бъде неуспешни, докато самите руснаци не си я извоюват.[/quote]

  От това не следва, че свободните народи трябва да стоят със скръстени ръце и да гледат безчинствата на Путин и шайката му.
  На Путин трябва да му се търси отговорност за всякакви вътрешни (в Русия) и външни (САЩ, България, Украйна и т.н) мизерии.

  "Да, България"
 23. 23 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Никакво противоречие няма.По същество и трите"нишки" са елемент от руската империалистична политика.Сталин на практика си е руски цар само дето властта му е била осигурена по друг начин.Като руски империалист Путин не харесва Брест-литовският мирен договор,с който Русия губи територии,но пък харесва засилването на мощта на Русия при Сталин,пък макар и под името СССР.Най-отличителната черта на Русия е империализма.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на plesho
  plesho
  Рейтинг: 240 Неутрално

  [quote#12:"Зарзават"]Руснаците не са узряли за демокрация [/quote]
  Кратко и ясно - изостанал народ!

 26. 26 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3304 Неутрално

  Путинова Русия съчетава най-мракобесните черти на Руската империя и СССР. Имперски амбиции, олигархична структура, подозрителност, съчетана с агресия към съседните държави и т.н.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 27. 27 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 581 Неутрално
 28. 28 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  Мисля, че същността на путлеризма си е кафява. От насилствената модернизация на червеното, която беше все пак същностна черта на СССР, нищо не е останало, има го само опитът как се прави тоталитаризъм и произхода на путлеровци от КГБ. Бялото е само наметка - колкото да манипулира руската комплексарщина. Путлеризмът се гради само върху кафявото на омразата и агресивността.

 29. 29 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Путя , видя ли Рокфелер ?! Ковчег джобове няма .

 30. 30 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  И за трите традиции е характерна обща ненавист към либерализма и подозрителност към външния свят, с елементи на ксенофобия.
  [quote#3:"Norman Granz"]Шизофренията, а не православието, е официалната идеология на Русия.
  [/quote]
  Добре де, ама твоето не е ли ксенофобия щото такива били тези които са критично настроени към нехуманните либерални стратегии?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 31. 31 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#12] от "Зарзават":

  без да са се напили поне веднъж до откарване в бърза помощ с бояришник, не може да разберат широката руска душа

  Birds of a feather flock together.
 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3604 Неутрално

  западът е изгубил студената война:
  ===========
  Въпреки контра преврата , наречен перестройка !
  А онзи с белега на главата , за награда го направиха вестникар !
  Колко достойно !
  До коментар [#17] от "дуле":

  Bukalemun
 33. 33 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Добър обзор на противоречията в официалната руска позиция по юбилея на революциите. Годините след разпадането на СССР за съжаление са изгубено време в Русия. Формираната при Елцин олигархична система бе подчинена на интересите на Путин и неговите приятели, а представителите на силовите структури се превърнаха в нови боляри. Икономиката е силно зависима от природните ресурси, корупцията е национален спорт, а населението е с промити мозъци от средствата за масова пропаганда. Вътрешната политика е полу-тоталитарна, външната е агресивна и имперска. Промяна рано или късно ще има, особено ако приходите на Русия намалеят, но все едно пораженията от путинизма ще се лекуват дълго.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 34. 34 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#19] от "дерибеев":

  А вие защо биете негрите?

 35. 35 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4435 Неутрално

  [quote#3:"Norman Granz"]Шизофренията, а не православието, е официалната идеология на Русия. [/quote]
  +++++++++++++++

  Шизофрения овеществена в

  медийно и повсеместно

  ПУТИНОСЛАВИЕ

  А в тукашна българска версия

  ПРАСОславие

 36. 36 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  В България нишката е предимно кафява, понеже феновете на Путин и Русия постоянно се осират...

 37. 37 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3257 Неутрално

  "....руската държава, изградена от Ленин и Сталин, до голяма степен оцеля..."

  Вярно, така е. Тя Русия е голяма и с нищо несравнима, но вземете за пример Беларус. Там от построеното една тухла не разрушиха, тук тухла върху тухла не остана. Що се отнася до революцията, оставете го на бъдещите историци да я оценяват. В днешно време липсват читави критерии. Иначе може да си лаете.

 38. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  До коментар [#28] от "spiegel":

  "Бялото е само наметка - колкото да манипулира руската комплексарщина..."

  Много добре казано.

  Заиграването с двуглавите императорски орли и оперетните гвардейски униформи е лековат декор, зад който ехтят съветски военни маршове и наднича гъстият мустак на чичко Сталин.

  Диктаторчето с ръст 1.60 не обича свободни и инициативни хора - от такива може да дойдат само неприятности.

  Желаното от диктаторчето с ръст 1.60 състояние на редовия мужик е набожно примирение с неизбежното: че рано или късно камионетката ще дойде и пред неговата врата.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 39 Профил на Boris Romanov
  Boris Romanov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Комунизма и фашизма дойдоха от Европа. Победите насфашизма бяха над европейските страни. Съветска Русия разгроми фашизма без да му се възхишава.

 40. 40 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#37] от "Judjuk":

  и за разрушеното сте виновни вие, не са ви виновни Сорор,Ран,Ът и извънземните

  Birds of a feather flock together.
 41. 41 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3945 Неутрално

  [quote#34:"galapagas"]А вие защо биете негрите?[/quote]
  ако приемем клишето за оригиналност , описаните признаци (както героите и действията в самото клише ) са в пъти по точни за САЩ

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 42. 42 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8547 Любопитно

  А Великобритания и Франция като са били СЪюЗНИЦИ на Русия, що не са помогнали, ами са гледали сеир!?
  И английският крал що е отказал защита на Николай Втори , ами го е пратил на разстрел, заедно с децата му!?

  [email protected]
 43. 43 Профил на Boris Romanov
  Boris Romanov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Горката Русия. Нямат мигранти от Африка и Афганистан а от Украйна и Грузия. Нямат такива политици като Меркел и Орландо. Диктаторчето им е ниско и даже не е загоряло като Барак или гигант като Орландо.

 44. 44 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8547 Весело

  До коментар [#21] от "eti":

  Ама изобщо ЕС се оказа обкръжен от лоши хора и държави : САЩ с Тръмп, Русия с Путин Турция с Ердоган , Великобритания с Брекзит .....как няма да се оплетат такива като Едуард Лукас във всякакви нишки на путинизми.....!!!!

  [email protected]
 45. 45 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3257 Неутрално

  [quote#40:"Xumpomo name"] за разрушеното сте виновни вие[/quote]

  Кои вие? Лично аз и гений да съм не мога да срина мощности за стотици милиарди.

 46. 46 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 420 Весело

  До коментар [#31] от "Xumpomo name":

  +++++++

 47. 47 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  "със сливане на политическата власт и бизнеса, строго контролирани медии, култ към личността и натрапчиви служби за сигурност"
  Тази кафява нишка се е проточила, та чак до нас е стигнала.

 48. 48 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2841 Неутрално

  Вярна и стегната дисекция на чудовището!

 49. 49 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4435 Неутрално

  ПУТИНИЗМА освен ТРИ НИШКИ

  има и ЕДНА СТРУЙКА

  Струйка БОЯРИШНИК

 50. 50 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 996 Весело

  [quote#42:"karabastun"]А Великобритания и Франция като са били СЪюЗНИЦИ на Русия, що не са помогнали, ами са гледали сеир!?
  И английският крал що е отказал защита на Николай Втори , ами го е пратил на разстрел, заедно с децата му!?[/quote]

  Ми че те помагат: и с пари и с оръжие и с други работи.
  За английския крал - няма такова нещо, пак сте чели някакви "алтернативни" източници.

  "Да, България"
 51. 51 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  Авторът вярно е уловил стремежът на Путя да обединява несъвместими неща и в края на краище се получава едно голямо нищо защото този човек никога не е имал собствена идеология и партия която да го доведе до властта както Ленин, Хитлер и Ердоган. Така че всички напъни на Запад да го представят като някакъв реваншист който иска възстановяването на Руската империя са смешни. Достатъчно е да видите официалното мнение относно Болшевишкият метеж от 1917 г който се определя като Велика революция и последвалата гражданска война в която и белите и червените са прави което си е пълен абсурд!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 52. 52 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Някога Петър велики много останал учуден защо на руснаците подигравателно са им казвали белите папуасци. Заради това отива на обиколка в Европа за една година. Но само с обръснати бради.

 53. 53 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3604 Неутрално

  ЕС се оказа обкръжен от лоши хора и държави :
  =======
  И това е умишлено .
  Не е възможно от всички страни да има такава пресовка наведнъж , поне така изглежда .
  До коментар [#44] от "karabastun":

  Bukalemun
 54. 54 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  [quote#33:"stein"]Формираната при Елцин олигархична система бе подчинена на интересите на Путин[/quote]
  Елцин като прокарваше неолиберализъм и допускаше финансови анархисти беше добър, щом каза "хайде стига" толкова стана пияница с ватенка и ушанка! Щом 2/3 от руснаците си го харесват Путин какъв е проблема с демокрацията?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 55. 55 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До коментар [#4] от "4ort":

  А петата - този които вие сте упоменали, и които верват безрезервно на тази статия и други подобни лъжливи анализи..

 56. 56 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Кучетата (Таймс) си лаят, керванът си върви....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 57. 57 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  Хубава статия и умен анализ.
  Путин и Русия са обречени да си седят в Азия. Между тях и Европа има само враждебни за тях държави. Заграбването на Крим и Източна Украйна само изглеждат като велики завоевания на Путьоните но всъщност с нищо не помагат на Русия, само засилват омразата към тях и сплотяват Европа.
  И хибридните им успехи са само привидни. Инсталираха Тръмп и някои други правителства по света, разклатиха малко ЕС но тези неща вредят на другите но не им помагат на тях самите.
  Както всичко в природата - махалото винаги се връща и отива в другата посока. Всички "победи" които си мислят че са постигнали само ги правят по-слаби в дългосрочен план. Олигархията работи само за олигарсите. На всичко отгоре не могат да държат мужиците затворени. та който поумнее малко се маха от там. Този процес ни е познат, нали. Всеки лекар завършил в БГ заминава, остават само Доган, Пеевски и ББ. При тях е много по-страшно.
  Да им е честита Октомврийската Революция да хилядат с нея!

  California Über Alles
 58. 58 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#1] от "socialen":

  Много опити са правени през историята на тази земя за "идеалното" общество. Последните някаолко опита - болшевизъм, комунизъм, социализъм, социализъм с човешко лице ги преживяхме лично. И досега най-доброто което е измислило човечеството е либералната демокрация и съвременния капитализъм.

 59. 59 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Няма друга държава като Русия, в чието минало да се ровичкат с толкова безразсъдно и упорито. Трупът на миналото винаги смърди, както и да го подхванеш, откъдето и да го погледнеш. " Не желая повече да говорим за неща, които са минали, които сме преживели, защото това ни наранява..." се пее в песенна на АББА. Проблемът на Путин не е миналото на Русия, а настоящето: 1) Путин се черкува и е уж православен Християнин, но иначе си пада малко езичник и го влече не Християнска Европа, за единението, с която трябва да се бори с всички сили, а Азия; някаква абсурдна като идея изобщо Евразийска Общност! 2) Путин на практика е зад гърба на руските олигарси и мафиози; 3) всички мафиотски бизнеси (хазарт, наркотици, проституция) в Русия, така както и в България се подкрепят и насърчават от руската държава.

 60. 60 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Между Царска Русия,СССР и Путинската РФ има разлики но фундамента си е един- подтиснически режим експлотиращ впианчените и малоумни мужици чиято едничка радост и гордост са железата на Червения площад по майските празници и факта ,че могат да "изпепелят" света!
  На тази територия никога не е създадено нищо, не се създава и няма да се създаде, и да благодарят че Господ им е изсипал несметни природни богатства ,че с тяхното трудолюбие, съзидание и хубав климат иначе щеше да е ненаселена територия!

 61. 61 Профил на serganta
  serganta
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#12] от "Зарзават":

  Западните лакирани нокти отдавна са си обяснили руската душа. Точно както цивилизованите римляни някога са си обяснили германия - барбар (от звученето на езика им) днес провинция Бавария още носи това цивилизовано обяснение като име. Руската душа все още не е сформирала ценности които да я изведат от сянката на крепосното селячество. Въпреки опитите на велики владетели като Петър Първи (който по-добре я е разбирал и от Достоевски, и бръсне болярите). Формирането на ценности нито на Запад нито на Исток се случва от вън (за което сте прав), а от вътре. За жалост такъв процес при руската душа за момента не се наблюдава да протича интензивно.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 63. 63 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 685 Неутрално

  [quote#23:"mushashi"]Най-отличителната черта на Русия е империализма. [/quote]

  Това е истината, всичко друго са средства за постигане на поставените цели и хвърляне на прах в очите на вярващите.

  Eddie lives... somewhere in time!
 64. 64 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  [quote#38:"Norman Granz"]Диктаторчето с ръст 1.60[/quote]
  Ръст 1,60м, на токове обаче.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 65. 65 Профил на Иван Лалев
  Иван Лалев
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#16] от "EU defender":
  Нали са адаши и аркадаши що да не са един до друг. Ама като са 7 двойника, а въре е тясно дъл ще ги менкят Путинките.

 66. 66 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  [quote#12:"Зарзават"]Нелепо когато някакви западни анализаторчета с лакирани нокти се опитват да обясняват руската душа, която дори велики писатли като Достоевски само частично са успяли да опишат.[/quote]
  Тая прословута дълбока и мистериозна руска душа е нищо повече от едно робско съзнание, което си иска бащицата и нагайката. Такива хора има във всяко общество (дори и в Европа и Америка), но в Русия са мнозинство.

 67. 67 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Тази, както и други богуугодни псевдоанализи и фалшиви новини са само израз на атавистичен страх от силния, несломения и несломимия,самостоочтелния, неподчинения и независим различен - коити се явява задължителен враг.
  Както и на обикновени комплекси и на меркантилните интереси на оръжейното лоби..

 68. 68 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  "путинизъм" е термин за обозначаване на тумора, впил се в тялото на расия и направил разсейки във всяка клетка.
  Но "путинизъм" не е редно да се приписва на путин.
  Защото путин също е винтче в една зловеща машина за власт, владееща расия от сто години насам.
  ...Какво имам предвид?
  путин не е поставен случайно на върха на властта.
  КГБ не прави нищо-нищичко случайно.
  путин е внук на дядо си - Спиридон Путин, който е бил удостоен с честта да бъде личен готвач на Ленин, Сталин, Крупская, Горки и забележете - на Гошо Тарабата. Готвил им е, поднасял им е, слухтял е какво приказват на масата и ги е умъртвил всичките в разни моменти. Такъв човек не може да е случаен, просто добър готвач. Той е назначен от някого да контролира и да умъртви тези персони когато НЯКОЙ му нареди и дядото на днешния путин е оправдал доверието на този НЯКОЙ.
  Този НЯКОЙ е назначил днешния путин и неслучайно него - защото гените се предават през поколение.
  Този НЯКОЙ е туморът, впил се в тялото на расия и направил разсейки във всяка клетка, та чак до Корнелия Нинова.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 69. 69 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 685 Неутрално

  [quote#37:"Judjuk"]вземете за пример Беларус. Там от построеното една тухла не разрушиха, тук тухла върху тухла не остана.[/quote]

  Единственото нещо разрушено от държавата е мавзолея, петолъчката над партийния дом и паметниците на комунистите убийци и терористи, а паметника на съветската армия, странното нещо пред НДК и дори чинията на Бузлуджа още си стоят. Останалите съсипии бяха дело на разни хорица с партийно поръчение да продават каквото могат и да рушат каквото не могат.

  Eddie lives... somewhere in time!
 70. 70 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  [quote#7:"karabastun"]която и боя от изредените червена, бяла и кафява да вземе превес - положението ще стане по-лошо![/quote]
  Защо, сега не е ли достатъчно лошо?
  Прав си! Предстои свършване на петролната, след която фалит и взрив, много по-силен от този на Аврора!

 71. 71 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#70] от "Alexander97":
  А, много сте изостанали.
  Те фалираха отдавна и многократно...

 72. 72 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#63] от "tigervi":

  Има широкоизвестна и много интересна теза, че руснаците не могат да се отърсят още от травмата от монголо-татарските нашествия. Затова не могат да си поставят една граница, да седнат да се кротнат и укротят. Пасивно-агресивния комплекс ги кара непрекъснато да бутат навън, да се разширяват и завземат, с тези степи и липса на силни съседи нямат психологическа сигурност. И Турция имат комплекс, там никога не са осмислили и примирили разпада на Отоманската империя, все още обвиняват западните сили и вътрешни предатели. Както ние 200 години не може да загърбим това пусто турско "робство", за травмата от комунизма да не говорим. Цяла Европа прости на Германия за нацизма, ама на Изток с тези дълбоки души и емоции не можем да надрастем стари травми и да почнем един пълноценен живот, все ни трябват силни лидери, бащици, диктатори да компенсират за вътрешната слабост и несигурност.

  Умерен толераст
 73. 73 Профил на palivec
  palivec
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Духът на Мао смущава съня на Путин. Нема лабаво ! Това,което ще бъде ще бъде.Топенето и изпаряването на империята на злото е в ход и не може да бъде спряно.

 74. 74 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 339 Неутрално

  До #7 Карабастун - Никой не се е надявал , че точно ти ще разбереш статията. Не авторът се е оплел в конци , както се вижда !

 75. 75 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3560 Неутрално

  До коментар [#6] от "Иван К":
  [quote#6:"Иван К"]Ние не можем да помогнем на народите в Русия, но можем да опазим себе си.[/quote]

  И за начало трябва да разплетем бялата и червената нишка като незабавно премахнем паметника на Съветската армия.

 76. 76 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#33] от "stein":

  Обзор - да, анализ - не. Ще ми се да прочета опит за обяснение на процесите, които текат в Русия, а срещам все констатации. Тези констатации вероятно са верни, но им липсва обосновка. Политиката на Путя е империалистическа - ок, тази констатация изглежда вярна, ама липсва обяснение защо е така.

  По същата причина няма и добър анализ на Китай. На какви основи е икономиката там и защо постига такива успехи...

  Статията е интересна, но неудовлетворителна.

 77. 77 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7807 Неутрално

  "на съвременната руска държава й липсва легитимност"
  Това казва всичко.

 78. 78 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5759 Неутрално

  Отлична статия от неутрален наблюдател, при това англичанин
  Смесицата от комунизъм, православие, царизъм естествено водят до очакваното обобщение - фашизъм. Диктаторска Русия тепърва ще смущава свободния свят. Не защото ще бъде все по-силна, не. Проблемът е, че се очаква разпадане, защото след 5-10-20 години ще има презареждане с нова мумия - тази на Путин, а основите на империята са пясъчни.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 79. 79 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#45] от "Judjuk":

  Вие сте Легион

  Birds of a feather flock together.
 80. 80 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Комунистическата партия бе свалена от власт, Съветският съюз се разпадна, но руската държава, изградена от Ленин и Сталин, до голяма степен оцеля, с временно демократично разкрасяване. "

  Някъде тука автора ме загуби като читател, пропаганда съм слушал достатъчно и от двете страни.

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 81. 81 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 685 Неутрално

  [quote#72:"ais36519753"] руснаците не могат да се отърсят още от травмата от монголо-татарските нашествия[/quote]

  Несериозни твърдения, няма никакви обективни данни за каквото и да е монголско нахлуване където и да е. С татарите историята е по-сложна, на древните карти голяма част от територията на днешна Русия и Китай са разни Тартарии, а Русия е област около Петербург.

  Eddie lives... somewhere in time!
 82. 82 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  До коментар [#76] от "luda_krava":

  Струва ми се, че едва ли може да очакваме задълбочен анализ на причините за ситуацията в Русия на страниците на един вестник. За мен една правилна констатация вече е прогрес, защото има доста хора по света, които са заблудени от руската пропаганда.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 83. 83 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 294 Весело

  Най-смешното от всичко е, че авторът е от ония медии, които ни убеждават, че тази загниваща Русия е избрала "осветения агент" Тръмп-и за президент. Лявата ръка не знае какво прави дясната....пълна шизофрения.

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 84. 84 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 685 Неутрално

  [quote#76:"luda_krava"] Политиката на Путя е империалистическа - ок, тази констатация изглежда вярна, ама липсва обяснение защо е така. [/quote]

  Защото такава е политиката на всяка голяма държава. Изказването на Ходорковски пред украинския парламент е много показателно за руската политика. Дали в Русия ще командва Путин или някой от днешните опозиционери, руските интереси няма да се променят. Може единствено да се промени ефективността с която тези интереси се отстояват.

  Eddie lives... somewhere in time!
 85. 85 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#42] от "karabastun":
  Нали знаеш, че докато баба им е била жива, трите слабохарактерни лекета (английския, руския и немския) са били що годе контролирани, но десетина години след смъртта и, арогантността им и нарцисизма им избуява, и се стига до ПСВ. Просто на Виктория са и трябвали още няколко годинки (като на Рокфелер) и доста неща щяха да са различни сега...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 86. 86 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  [quote#80:"kalingeorgiev"]"Комунистическата партия бе свалена от власт, Съветският съюз се разпадна, но руската държава, изградена от Ленин и Сталин, до голяма степен оцеля, с временно демократично разкрасяване. " [/quote]

  Каква пропаганда бе? Абсолютна истина! В средата на миналия век начело в управлението на ссср идват руснаци и резултата е ясен на целия свят. Процеса продължава!

  Имало едно време ссср...
 87. 87 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#81] от "tigervi":
  Хахаха.Монголските племена са наричани от европейците татари по аналогия с Тартар-подземният свят в гръцката митология. А татарите са само едно от обединените монголски племена от Чингис.Неговото племе е боргиджини.Така че когато се говори за татари се имат предвид монголите.

 88. 88 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#77] от "Роси":

  Ако питаш рашките, си е много даже легитимна. Ние може да смятаме, че е нелегитимна, но за онези там е съвсем друго. Защо? По какъв начин Путя успява да прокара идеите си, ако гражданите считат, че властта е нелегитимна?

 89. 89 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#84] от "tigervi":

  Хмм, тази идея ми звучи много добре, далеч по-интересно от статията.

 90. 90 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8547 Неутрално

  До коментар [#85] от "CINZANO":

  Ми едва ли старата им баба е можела да ги озаптява вечно!
  А пък те тия революции, част от които е и руската в двете си части - февруарска и октомврийска са се точили къде 200 години по света....

  [email protected]
 91. 91 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#82] от "stein":

  [quote#82:"stein"]защото има доста хора по света, които са заблудени от руската пропаганда. [/quote]

  Има. Най-вече руснаците в самата Русия вярват на пропагандата. Ама съвсем не е убедително просто да твърдим "Путя лъже", нужно е да обясним как го прави и каква му е целта.

 92. 92 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 685 Неутрално

  [quote#87:"mushashi"]Чингис...[/quote]
  ...рус и синеок, точно по арийския идеал. Според една стара хипотеза татарите са дошли от Татрите. Имай предвид, почти цялата Руска равнина говори на славянски език, а преносът на мъжки гени е от запад на изток. Впрочем четейки старите истории, и Паисиевата и другите, ясно се вижда същото, завояването на нашите земи върви от запад на изток към Цариград. Следите останали в езика също са много явни, колкото по на запад, толкова по славянски.

  Eddie lives... somewhere in time!
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 94. 94 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Горната боза покрива всички изисквания на либералистичната пропаганда. Все едно четете стенвестника на местното звено на партията от годините на т.н. развит социализъм.

 95. 95 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#16] от "EU defender":

  И ще се кланят 100 години на Вова, а ти пак ще си недоволен... Не разсъждаваш рационално... пак...

 96. 96 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  [quote#88:"luda_krava"] По какъв начин Путя успява да прокара идеите си, ако гражданите считат, че властта е нелегитимна?[/quote]

  Ами хайде де, очевидно, че си е много легитимна съвременната руска власт, а авторът на горната глупост е фантазирал нещо.

 97. 97 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#92] от "tigervi":

  Според това, което съм чела, руси и синеоки племена са населявали части от съвременен Афганистан. Странно е, но може и да е вярно.

 98. 98 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Путин, както изглежда е добър ученик. Не можем да се сърдим на диктатора, защото в момента той сима своето оправдание:
  Джими Картър: САЩ е най-големия подпалвач на войни
  39-ият американски президент разкритикува остро външната политика на САЩ. Можете да погледнете хронологията: след края на Втората световна война до днес САЩ практически са били постоянно във война някъде. Има около 30 държави, с които ние сме предизвикали въоръжен конфликт“, заяви пред изданието „Салон” бившият президент на Съединените щати.

  Картър припомни и лицемерното изказване на държавния секретар на САЩ Джон Кери, че да се атакува и нахлуе в чужда държава през 21в. е неприемливо. Интервюиращия журналист запитал бившия президент не е ли това същото, което САЩ направиха с Ирак, например?
  „Напълно вярно, отговорил Картър. Ние направихме това. И през цялото време правим това. За съжаление, такъв е Вашингтон. И това продължава вече много години”, отговорил Джими Картър.

 99. 99 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  [quote#95:"Добрин Велков"]И ще се кланят 100 години на Вова[/quote]

  Те и до ден днешен се кланят на сталин, но ссср е в небитието! За останалото дано се сетиш, ама надали!!!

  Имало едно време ссср...
 100. 100 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Статията е от вестник Таймс.
  Това добре, но кога ще препечатате статия от руски вестник ?
  Кога ще се чуе и другата страна ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK