"Гугъл" безплатно ще помага срещу хакване на избори

"Гугъл" безплатно ще помага срещу хакване на избори

© ReutersГугъл" (Google) и свързаната с нея компания "Джигсоу" (Jigsaw) обединяват сили, за да защитят организаторите на избори и неправителствени организации от кибератаки. Помощта ще е безплатна и е част от усилията на технологичната индустрия да отговори на критиките, че не прави достатъчно, за да пресече опитите да бъдат манипулирани и подменяни резултатите от избори.


"Алфабет" - корпорацията, обединяваща "Гугъл", "Джигсоу" и други компании, предлага свободно пакета "Защити изборите си" (Protect Your Election - повече подробности на https://g.co/protectyourelection) за организации с ограничени бюджетни възможности. Услуга за отблъскване на атаки срещу интернет сайтове се предлага на новинарски редакции от около година под името Проект "Щит" (Project Shield).


Миналата седмица "Джигсоу" обедини възможностите си с "Гугъл" за защита на сайтове за информиране на избиратели, които бяха подложени на кибератаки по време на холандските парламентарни избори, разказва "Ройтерс". Става дума за KiesKompas и Stemwijzer (бел.ред. - в България техен еквивалент е "Гласоводител"), използвани от около половината гласоподаватели да се ориентират програмата на коя партия отговаря най-добре на възгледите им. На 14 март и двата сайта бяха "задушени" от изкуствено създадена лавина от интернет трафик. Те останаха блокирани до изборния ден 16 март.


Това не са деца
"Атаката не беше нечия детска игра. Става дума за много сложна операция, защото атакуващите отново и отново използваха най-различни канали за нападение", разказва Вилем Бланкен, директор на KiesKompas. Той е потърсил помощта на "Джигсоу" на 14 март вечерта.


Колегите му от Stemwijzer са се обърнали към NBIP, неправителствена организация на стотина холандски доставчици на интернет и телеком услуги. С тяхна помощ двата сайта са се върнали към нормална работа около обед в изборния ден.


"Гугъл" безплатно ще помага срещу хакване на избори

© Reuters


Нарастващата тенденция за политически мотивирани онлайн атаки накара правителства и граждански структури трескаво да търсят защита от хакери, както и от надигащата се вълна от "фалшиви новини".


Реакцията на "Гугъл" и "Фейсбук" се посреща като своеобразен корпоративен подарък за демокрацията и свободата на словото и защитата им от автократични режими.


Във вторник "Гугъл" обеща да следи по-добре сайтовете си за екстремистко съдържание и да пречи на радикални организации да сеят фалшиви новини, омраза и идеите си в интернет, което им помага също да набират последователи. Компанията съобщи, че ще назначи нови служители специално за тази цел.


Поводът е гафът, който бе допуснат на платформата YouTube, където до клипове с екстремистко, расистко и хомофобско съдържание излизаха реклами на британски правителствени струтури и известни компании. По този начин се оказваше, че те неволно финансират разпространителите на подобно съдържание. Последва спиране на рекламите и заплаха за оттегляне на световно известни брандове в модата, храненето и търговията.


"Гугъл" безплатно ще помага срещу хакване на избори

© Reuters


Във вторник говорител на "Джигсоу" обяви, че "Защити изборите си" ще бъде предлаган безплатно на физически лица и организации, свързани с предстоящите национални избори във Франция, Южна Корея и Германия, както и във всички избори, които ще ги следват.


Безплатна е само базовата защита


Освен това компанията предлага и Password Alert за защита от опити за кражба на пароли за профили в "Гугъл", както и Two-Step Verification, добавяща още едно ниво на защита на профили като част от "Защити изборите си". Медии, правозащитни организации, сдружения за мониторинг на избори и собствениците на сайтове с изборна информация могат да кандидатстват при нас, каза говорител на компанията. Той обаче предупреждава, че безплатните инструменти не осигуряват преграда срещу професионална хакерска атака


Проект "Щит" предлага защита на сайтове от DDoS атаки, които все по-често се използват за блокирането им през последните 16 години.


Този метод се прилага не само срещу партии, но и срещу медии и граждански организации, следящи предизборни кампании и честността на гласуването в изборния ден. Такива атаки са регистрирани по цял свят - в Мянмар (2010), Малайзия (2013), Еквадор (2015), Мексико (2015-2016), Черна гора (2016) и Холандия (2017).


В предлагането на услуги за защита се конкурират и компании като Clouldflare, Akamai и Imperva Incapsula. По-елементарните им системи за защита често са безплатни, а по-усъвършенстваните струват стотици долари на месец. Щетите от хакерска атака в изборния ден, обаче, може да достигнат хиляди долари, а това са суми, непосилни за граждански организации с ограничени бюджети.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK