Как с милиони от ЕС се купуват лоялни медии в България

Как с милиони от ЕС се купуват лоялни медии в България

© reporter-ohne-grenzen.de"С пари от ЕС правителството в България си купува лоялни публикации" - под това заглавие правозащитната организация "Репортери без граници" публикува обширен и силно критичен анализ на медийната ситуация в страната. Александър Андреев от "Дойче веле" разказва за публикацията.


В началото "Репортери без граници" представят накратко акценти на публикацията си: "Преди изборите в България "Репортери без граници" критикуват сериозното ограничаване на свободата на печата в страната. Повечето български медии се намират в ръцете на малцина предприемачи, които в тясна координация с политиците им предписват редакционната линия. Правителството си купува лоялни медийни публикации чрез субсидиране на медиите, главно с европейски пари. Тъкмо поради това през последните години България се свлече от 35 до 113 място в ранглистата за свободата на печата и независимо, че е член на ЕС, остава след страни като Украйна, Косово и Уганда."


В публикацията се цитира мнението на един известен германски експерт: "Тревожен сигнал е фактът, че днес едва всеки осми българин вярва в независимостта на медиите," казва изпълнителният директор на "Репортери без граници" Кристиан Мир. "ЕС трябва много по-ясно, отколкото досега, да настоява българското правителство да разпределя финансовите помощи от ЕС по един наистина прозрачен начин. То трябва да зачита такива основни ценности на Общността като медийния плурализъм и професионалната свобода на независимите журналисти."
Оцеляването зависи от финансовите помощи


Журналистите в България често пъти са подложени на ограничения в своята работа в резултат от силния политически или икономически натиск. Оцеляването на много медии зависи от финансовите помощи, чрез които правителството директно въздейства върху публикациите, като ги раздава само на добронамерени медии. Голяма част от тези пари идват от фондовете на ЕС, както наскоро по убедителен начин доказа в свой доклад


Югоизточноевропейската медийна организация SEEMO. Организацията твърди, че между 2007 и 2012 година по непрозрачен начин са били раздадени 3.6 милиона евро само на печатни издания, като медиите са се отплащали с проправителствени публикации."


"Репортери без граници" цитират журналистическото разследване на Спас Спасов, който работи за "Капитал" и "Дневник". Спасов доказва с примери, че само за две години в десет общини са били раздадени допълнително 1.4 милиона евро – пари от ЕС – за да се осигурят благоприятни публикации.


По-нататък в обширния анализ на организацията четем: "Малцина на брой предприемачи владеят повечето медии в България и ги използват, за да постигнат своите – обикновено икономически – цели. Ето защо рядко излизат независими разследвания за корупцията и за преплитанията между икономическите и политически елити. И обратно – все по-често излизат платени публикации без обозначение, а журналистите си налагат автоцензура, за да не изгубят работата си. Поради всичко това доверието на хората в независимостта на медиите от години продължава да спада. ()


Проблемът с преплитанията, зависимостите и непрозрачността ясно се онагледява от случая с Делян Пеевски, най-влиятелния медиен предприемач в България. Неговият холдинг "Нова българска медийна група" (НБМГ) поддържа тесни връзки с всяко от управляващите правителства. На 21-годишна възраст, благодарение на семейните си връзки, Пеевски започва стремителна кариера в правителствения апарат, като успоредно с това името му е забъркано в редица скандали за лично обогатяване и злоупотреба с власт. Номинацията му за шеф на тайните служби през юни 2013 година предизвика многомесечни масови протести срещу правителството.


Днес предприемачът и депутат притежава повечето централни и регионални вестници (вкл. "Телеграф", "Монитор", "Политика"), няколко от най-четените информационни портали (например "Блиц" и "Пик"), както и телевизията с национален обхват ТВ 3. Освен това той контролира голяма част от разпространението на вестници и като предприемач е сред най-платежоспособните рекламодатели в страната.


Една медийна империя


Същинската структура на медийната империя, която Пеевски изгради заедно с майка си Ирена Кръстева, продължава да е неясна – включително и след решението им през август 2015 г. публично да оповестят съпритежаването на многобройни медии. В много случаи сложните бизнес-модели и различните посреднически фирми пречат да се видят ясно структурите на собствеността. В депутатската декларация на Пеевски пред парламента са вписани единствено едно жилище и един стар автомобил. Изискванията за прозрачност в България са слаби и почти не се прилагат. Положението не се промени и с влизането в сила през 2014 година на закон, според който фирмите, регистрирани в чуждестранни данъчни оазиси, нямат право да притежават медии. Според наблюдатели, този закон се е прицелвал най-вече в конкурентите на Пеевски на медийния пазар.


Толкова по-очевидни обаче са връзките на Пеевски с политическите елити. Кредитът за изграждането на неговия медиен холдинг навремето дойде най-вече от КТБ, където по онова време държавата държеше голяма част от активите си. По онова време медиите от НБМГ пишеха много лоялно за българското правителство и остро нападаха лидера на опозицията и тогавашен кмет на София Бойко Борисов. Когато Борисов беше избран за премиер, те незабавно преминаха на негова страна и оттам насетне започнаха с ентусиазъм да пишат вече за делата на правителството, да оклеветяват политическите му опоненти и да сплашват онези журналисти, които пишеха критично за връзките на Пеевски с властващите.


С такива нападки отново и отново се атакува реномираният информационен портал "Биволъ", известен с журналистическите си разследвания. През декември 2016 г. "Репортери без граници" призоваха българските власти да вземат по-сериозни мерки за охраната на репортера от "Биволъ" Димитър Стоянов, който стана обект на масивни заплахи след публикациите си за злоупотреба с европейски пари. () След разследването на "Биволъ" за "Булгартабак", медиите, които тогава притежаваше Делян Пеевски и които принадлежаха към неговата НБМГ, нападнаха редакционния екип с една безпримерна клеветническа кампания. На мушка бяха най-вече основателите на сайта Асен Йорданов и Атанас Чобанов, които през 2014 г. "Репортери без граници" включиха сред най-големите "Герои на свободата на печата". ()


Натиск срещу журналисти


През юни 2016 година една от най-смелите журналистки в България, Лили Маринкова, неочаквано изгуби работата си в държавното Българско национално радио. Това уволнение беше едно от първите решения на новия генерален директор Александър Велев. Радиото обясни, че Маринкова излиза в пенсия. "Репортери без граници" смятат, че това е само претекст, и предполагат, че преди президентските избори през ноември е трябвало да бъде заглушен един независим глас. Маринкова често критикуваше правителството, а в едно от последните ѝ предавания стана дума и за предприемача Делян Пеевски и неговите имущества.


Открит натиск върху критичните журналисти в България упражняват също така различни власти и министри. През юли 2016 г. министър на културата Вежди Рашидов се оплака от твърде критични събеседници в студиото на държавната телевизия. Той препоръча на водещия Георги Ангелов да си припомни кой му плаща заплатата и да не се шегува с правителството. След обществените протести и писмото от Асоциацията на европейските журналисти, в които се настояваше за неговата оставка, министърът се извини.


За сплашване на неудобни редакции властите използват още данъчни процедури (например – срещу вестник "Сега", който критикува правителството) или пък клеветнически кампании (такава проведе бившият министър на инвестициите Иван Данов срещу шефа на "Биволъ" Атанас Чобанов), та чак до ужасяващи глоби.


През януари 2015 г. Финансовият надзор наложи глоби в размер на 85 000 евро на икономическия седмичник "Капитал" и на всекидневника "Дневник". Ставаше дума за техните публикации около банковата криза през 2014 г. и отказа на редакциите да огласят източниците си. Двете издания са част от "Икономедия", която принадлежи на бизнесмена Иво Прокопиев.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Слушайте, а тя галимация с купуването/продаването и собственицити на медии, било то с пари от ЕС али с пари от другаде коя част от димокрацията и свободата на словото отразява?? Али тава всъшнос е пазарната икуномика, дека твърди, че парите са морал и дурго освен тех нема и нема и да има??

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 3. 3 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 709 Неутрално

  :-) Що? Да не би Труд на подсъдимото хапче Донев, или Сега на овергазовият Дончев, или бгонеъра.. илиТвЕвропа..та дори и "националното" Бнт или Бнр да не са свободни??? Хаха.. Смешки..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7956 Неутрално

  Ами в мутренска държава , какви да са медиите, купени естествено. Журналистите в тях , също. Нали трябва да следват медийната политика на шефа. Ама пък и нагли, да глътнат толкова европейски пари, за да ни заливат с лъжи и помия.

 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Една от мерките за възстановяване на доверието в медиите - спиране на субсидиите от ЕС. Друга мярка може да бъде законова - качествена защита на свободата на словото на журналистите

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3721 Неутрално

  Освен това той контролира голяма част от разпространението на вестници и като предприемач е сред най-платежоспособните рекламодатели в страната."Оказва се,че на практика - кочината контролира цялата разпространителска мрежа след като вестник Прас - Прес се продава по улиците.

 7. 7 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 590 Любопитно

  А има ли такъв доклад и за Швеция, където основните медии са в ръцете на едно семейство? Или критикуваме избирателно?

 8. 8 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1143 Весело

  Е точно па медия де ошушка 6 милиона от Америка За България да се шокира от финансиране на медии с извън медийни средства... или то това са демократични гущери нал тъй ?
  —цитат от коментар 1 на Georgi Velev


  Едно време на това му се викаше диалектически подход.
  Сега му викат другояче, но други разлики няма......:-D

  Знанието е сила, информацията - власт
 9. 9 Профил на lcd42493793
  lcd42493793
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#7] от "nemeria":

  Какво общо имат сега шведските медий с нашите? Вярно, има доста критики и към тях, но сега става въпрос за България. И това е част от многото проблеми при нас - всеки неудобен въпрос се отбива с "Ама вижте при Х как е и какво прави У!". Целият ни манталитет е да гледаме първо чуждите паници, когато в нашата има само помия, вместо да мислим как да я изчистим. "Щом оня ще прави мизерии, защо и аз да не правя?". И най-големият парадокс е, че когато някой пък е за пример, ние правим точно обратното и казваме "Ама при нас това не може да стане!" и точка за всякаква по нататъшна мисловна дейност.

  И все пак положителното в случая е, че българите поне усещат, че има гнило и не вярват на медийте. Въпреки, че всъщност не вярвяме вече на нищо и никой общо взето, дори и на себе си.

 10. 10 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  А добро утро!
  А да питам плахо що се сетихте чак сега, когато коня отдавна е у ряката?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 11. 11 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#9] от "lcd42493793":

  Ми не, въпросът е че все към нас са такива докладчета, от какъв зор търпим тия двойни стандарти?

 12. 12 Профил на lcd42493793
  lcd42493793
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#11] от "nemeria":

  Значи да питам, провери ли дали наистина няма такива докладче за шведските медий? Просто при тях си има народ, който не толерира корупцията и анти-независимостта и затова медиите им не се държат толкова на каиш от държавата. Въпреки че е всеизвестно как там всяко престъпление, извършено от мюсулмани или други имигранти се скрива, за се избегнат конфликти. Както и че про-левите партии са по-тачени от телевизията и вестниците.

  Ето и няколко линка, които може да не са от "Репортети без граници":
  https://d25d2506sfb94s.cloudfront.net/cumulus_uploads/document/n2brop7n28/Eurotrack_January_MediaRepresentation_Website.pdf
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-3477510/Migrant-attacks-conspiracy-hide-truth-Europe-s-liberal-country-Sweden-stopped-citizens-discussing-refugee-influx.html
  http://gatesofvienna.blogspot.bg/2012/08/the-ugly-face-of-swedish-media.html

  А тава е от "Репортери без граници":
  https://rsf.org/en/sweden
  Превод: "Защитата към медията не е чак толкова добра, защото 1/3 от анкетираните журналисти на Национален Съвет по Превенция на Престъпността през 2015 съобщават, че са били заплашвани."
  Значи все пак и при тях няма пълна свобода на словото. Просто е много под нашето ниво.

 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  До коментар [#7] от "nemeria":

  Публикацията е за България, не за Швеция.
  Тука кчината ще продължава, докато има първосигнални реакции.
  Вместо човек да се замисли над написаното, почват коментари в стил, защо бият негрите...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 14. 14 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  До коментар [#9] от "lcd42493793":

  Аз не мога да си отговоря дали гледането в чуждата паница е от простотия или слугинаж на чужди интереси.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 15. 15 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#13] от "DDR":

  Нещата видимо се подобриха значително последните над десет години, но продължават да се публикуват все едни и същи докладчета - на теб може и да ти потвърждава нагласата, че тука е "най-зле", на мен пък ми е писнало да слушам все същото сякаш нищо не се е променило от 90-те. За теб ако е така не означава, че всички споделяме мнението ти.

 16. 16 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  Медиите са основен участник в корупцията !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 17. 17 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ами в мутренска държава , какви да са медиите, купени естествено. Журналистите в тях , също. Нали трябва да следват медийната политика на шефа. Ама пък и нагли, да глътнат толкова европейски пари, за да ни заливат с лъжи и помия.
  —цитат от коментар 4 на Роси


  Демек ти сметаш начи, дека у друга, не-мутренска държава, дека медиите са собственос на некого си (да напомням ли за Рупърт Мърдок али она сама че се сети), и като така са собственос демек начи са купени полюженийто е некакси различно??

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 18. 18 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 621 Весело

  До коментар [#15] от "nemeria":

  Кое точно в медиите /особено печатните/ се подобри последните 10г.? Колега дайте пример!

 19. 19 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 954 Весело

  Абе вярно ли е, че Биволъ е реномиран портал? :)

 20. 20 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 352 Весело

  Че то къде не е така?! Тръмп им го каза, дори на най- големите и "уважавани" медии, в света!

  Жив е той, жив е...
 21. 21 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Ами вярно е каквото е написал за медиите на Пеевски. От своя страна той също публикува верни неща. Заедно с Телеграф излизат безплатни приложения как действа другата империя. Нашата.

 22. 22 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Колко пъти да ви обяснявам, че парите от €С ълнят гушата на Пееф Бей от ДеПеСей, на Боко и приближените му, а за хората почти нищо не остава! Статията само потвърждава моята правота!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 23. 23 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Ма какво им стана на тези "Репортери без граници" ? Как биха могли, даже за миг да се усъмнят, че ние десните евро-милиционери ще злоупотребяваме с парите на европейския данъкоплатец? Не, не и не! Самото присъствие на г-н Борисов е гаранция, че това няма да се случи.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 24. 24 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  А има ли такъв доклад и за Швеция, където основните медии са в ръцете на едно семейство? Или критикуваме избирателно?
  —цитат от коментар 7 на nemeria


  Спрямо шведските колеги евро-полицаи, няма пък абсолютно никакво основание за съмнение. Те отстояват нвпреклонно ценностите на Европа и Атлантида. За там "Репортери без граници", както и "Милиционери без граница", са спокойни.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 25. 25 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 344 Любопитно

  А нещо по проблема с професионалната етика и "правилната линия" на финансираните с пари на Фондацията "А за Б" или тази на един виден американо-унгаро-еврейски "филантроп" , медии и журналисти?

 26. 26 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Стига с тоя дебелак Пеевски, боксовата круша, всички го псуват, ругаят, и на него не му пука. Нали! Всъщност КОЙ стои зад Пеевски? Почетният председател на ДПС Ахмед Доган? Или руските интереси в България?

 27. 27 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  А има ли такъв доклад и за Швеция, където основните медии са в ръцете на едно семейство? Или критикуваме избирателно?
  —цитат от коментар 7 на nemeria

  Само дето Швеция не е на хала на България на руските тролове.
  У нас с европейски пари 94% от медиите са станали руски! Това го каза президент Плевналиев, и петата колона не му го прости.

 28. 28 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1760 Любопитно

  До коментар [#7] от "nemeria":
  основните медии са в ръцете на едно семейство?

  За тея ли иде реч?

  http://newobserveronline.com/jews-control-swedish-media-mp-quits/

 29. 29 Профил на Stoyan Stoyanov
  Stoyan Stoyanov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Парите от Европа за медии идват по оперативните програми - като част от рекламните пакети за популяризиране на европейското финансиране. Подобни пакети има към всяка програма, но най-значителни са те по програмите, пряко засягащи обикновения човек (земеделски, човешки ресурси, региони и т.н.). Което е съвсем логично - няма нужда да се рекламира ОП Транспорт, при положение, че поръчките се осъществяват на държавно ниво и фирмите, които могат да участват, се броят на пръсти. Тук е редно да опровергаем комунистическата пропаганда на ДСБ как всички пари отивали в едни и същи фирми - ами така е, другари - не може да се строят магистрали и естакади с ръчна количка, кирка и мистрия. Трябва си специализирана, тежка техника, кранове, валяци, инженери, работници с опит - все неща, които предполагат големи и утвърдени строителни фирми, а те не са много. Но да се върнем на европейските пари. Когато се отпуснат милионите по програма "Развитие на човешките ресурси", тези "човешки ресурси" все от някъде трябва да разберат за финансираните проекти и да кандидатстват по тях - било за повишаване на квалификация, било за езикови курсове или други форми. Именно за това плащат съответните държавни и общински институции на централни или регионални медии. И тук стигаме до същността - как великите изследователи на медийната среда си представят, че общината Х ще плати един милион лева на някоя партийна телевизия като Атака, която постоянно плюе по ЕС и политиките му? То това не е просто нелогично, то е малоумно бе, другари! Естествено, че парите отиват при медии, които отразяват обективно събитията и се ползват от доверието на читателите. Представете си следния пример - има един милион за рекламиране на програма за финансиране на модернизация на малки предприятия. Ами те ако ги дадат на "Дневник", никой няма и да разбере за програмата - тук е свърталището на безработните и нискообразовани лузъри на Радан Кънев, които от 27 години чакат някой да ги "оправи". Какви предприятия, какво развитие, какви пет лева? Естествено, парите ще отидат в медии, които се четат от съответната таргетирана група. Икономедия може да получи европейски пари, ако евентуално отворят програма за развитие на злобна комунистическа пропаганда в стил Лаврентий Берия, макар че не виждам накъде повече "Дневник" може да се развива в тази посока - те просто са достигнали световните върхове...

 30. 30 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3164 Весело


  Как с милиони от ЕС се купуват лоялни медии в България
  Александър Андреев, Дойче веле

  Александър Андреев, Дойче веле

  Леле мале, откритието на Дойче веле и др.Андрееф. Е др. Андееф ко ша кажите за този диф капиталистически запад, къдету сичко са купува и прудава, дори цели правителства

 31. 31 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3164 Весело

  До коментар [#19] от "Нов Републиканец":

  ,,Абе вярно ли е, че Биволъ е реномиран портал?,,

  Ми да, защото е в ръцете на комунисти, ате са най чеснити

 32. 32 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 466 Неутрално

  По-точното заглавие е ЕС купува медиите в България чрез местните си гаулайтери.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 33. 33 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Александър Андреев, Дойче велле ... Американска агенция за промиване на мозъци, населена с български платени родоотстъпници. Защо не написа нищо за Волгин бе, тъпанарино?! Че има верни неща в публикацията е вярно, но това е само видимата част на айсберга. Нищо не пише и за СМС-ите на Тиквоний и за лизачеството на цитираните портали! А Дневник да потвърди точните суми, получавани от Америка за България, през последните години.

 34. 34 Профил на Stoyan Stoyanov
  Stoyan Stoyanov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  за СМС-ите
  —цитат от коментар 33 на kirkor

  Много е радостно да гледаш как всички комунисти - сини, червени, лилави - единодушно вземат на въоръжение опорните точки на Позитано и започват да ни ги пробутват както едно време ни пробутваха "загниващия капитализъм", "западните агресори", "врагът с партиен билет" и всякакви такива "страшни" неща...
  Я кажи бе, другар, защо е страшно Борисов да праща СМС-и, но не е страшно да се обади по телефона, да напише писмо, и-мейл или да се срещне и каже лично на някого нещо? Кое превърна СМС-ите в новия "враг номер едно на тутраканската селищна система"?

 35. 35 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  До коментар [#29] от "Stoyan Stoyanov":

  Стоенчо, ти без съмнение разбираш как се строят магистрали и естакади.
  Да допълня знанията ти. Проблемът е, че конкурсите се печелят от едни и същи фирми, които реално не строят, нямат нито кадри, нито техника. Строят фирми-подизпълнители. Спечелилата конкурса фирма-майка взема големите пари, а подизпълнителите реалната стойност на работата. При това със закъснение. Тарикатската фирма взема разликата без да работи. Нещо за лопатата и мистрията?

 36. 36 Профил на Stoyan Stoyanov
  Stoyan Stoyanov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#29] от "Stoyan Stoyanov":Стоенчо, ти без съмнение разбираш как се строят магистрали и естакади.Да допълня знанията ти. Проблемът е, че конкурсите се печелят от едни и същи фирми, които реално не строят, нямат нито кадри, нито техника. Строят фирми-подизпълнители. Спечелилата конкурса фирма-майка взема големите пари, а подизпълнителите реалната стойност на работата. При това със закъснение. Тарикатската фирма взема разликата без да работи. Нещо за лопатата и мистрията?
  —цитат от коментар 35 на ahasver


  И какво е нередното и неправилното според теб? Какво би променило за теб, мен или който и да било друг, ако въпросната фирма изкупи всичките си подизпълнители, създаде някакъв гигантски строителен холдинг и напълни една 15 етажна сграда с администрация? Това ще те направи по-щастлив, ще увеличи заплащането на работещите, понеже ще трябва да се плащат още 1000 заплати за администрация или самата фирма ще е по-успешна? Нито едно от изброените. Подобно проектово структуриране е в пъти по-ефективно, гъвкаво и конкурентноспособно. Цял свят работи по този начин - с подизпълнители. Ти ако утре решиш да се местиш в нов апартамент, камион ли ще си купиш или ще наемеш някоя фирма с камион да ти пренесе багажа за 200 лева и ще си решиш проблема? Що си мислите, че разбирате от нещо изобщо, като сте на ниво звеновод в комунистическо ТКЗС?

 37. 37 Профил на cqo25489362
  cqo25489362
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А с милиони от грантове?

 38. 38 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1987 Весело

  "През юни 2016 година една от най-смелите журналистки в България, Лили Маринкова, неочаквано изгуби работата си в държавното Българско национално радио."

  Без коментар! Нямам смелост!

 39. 39 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  До коментар [#36] от "Stoyan Stoyanov":

  Що си мислите, че разбирате от нещо изобщо, като сте на ниво звеновод в комунистическо ТКЗС?

  Благодаря за комплимента!
  Дори не си разбрал за какво говоря. Пиша за това, че печалбата отива с фиктивен конкурс при мафиотите, а реално свършилите работата едва покриват разходите си. Често и не ги покриват.
  Иначе си простак и половина!

 40. 40 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  До коментар [#6] от "chicago514":

  Прас - Прес се продава по улиците.

  Ами разгледай го тоз Прас и по съдържанието му ще разбереш кой го издава, кой плаща музиката. Този, който е поръчал и горната статия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK