Салвадор наложи пълна забрана за добив на метали

A miner looks across the largest open pit gold mine in Australia called the Fimiston Open Pit, also known as the Super Pit, in the gold-mining town of Kalgoolie, located around 500 km (310 miles) east of Perth in this July 27, 2001 file photo. Gold is no longer all that glitters in this outback mining hub thanks to a modern-day industrial revolution thousands of kilometres away in China. Ever since Irish prospector Paddy Hannan and two friends first found gold in 1893 and sparked an Australian gold rush, gold has long dominated Kalgoorlie's landscape. Picture taken July 27, 2001. To match feature Minerals-Australia-Mining. REUTERS/David Gray/Files

© David Gray, Reuters

A miner looks across the largest open pit gold mine in Australia called the Fimiston Open Pit, also known as the Super Pit, in the gold-mining town of Kalgoolie, located around 500 km (310 miles) east of Perth in this July 27, 2001 file photo. Gold is no longer all that glitters in this outback mining hub thanks to a modern-day industrial revolution thousands of kilometres away in China. Ever since Irish prospector Paddy Hannan and two friends first found gold in 1893 and sparked an Australian gold rush, gold has long dominated Kalgoorlie's landscape. Picture taken July 27, 2001. To match feature Minerals-Australia-Mining. REUTERS/David Gray/FilesКонгресът на Салвадор прие закон, който въвежда пълна забрана за добив на метали, съобщи "Ройтерс". Целта на ограничението е да се опазят природните богатства и околната среда на централноамериканската държава.


Законът слага край на проучването, добива и обработката на метали, независимо дали става дума за открити или подземни рудници. Според текста никоя институция няма право да издава лицензи за подобни дейности. Забранява се употребата на токсични вещества като цианид и живак в минното дело в страната.


Гласове в подкрепа на закона се чуват в Салвадор от 2005 г. Природозащитни организации, активисти за човешките права и католическата църква дълго лобираха за въвеждане на строги ограничения на металодобива, пишат латиноамерикански издания.


Страната разполага със златни и сребърни залежи, които в последните години привличат вниманието на много инвеститори. През 2009 г. австралийско-канадска компания заведе иск за 250 млн. срещу правителството на основание, че е отказало да издаде разрешително за добив. Международният център за уреждане на инвестиционни спорове към Световната банка обаче отсъди в полза на Салвадор и задължи компанията да плати 8 млн. долара.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5600 Неутрално

  Забранява се употребата на токсични вещества като цианид и живак в минното дело в страната.
  Towa e tehnologiq za dobiw na zlato.само ние си даваме златото без пари.дори и Салвадор се оказаха по-умни от нас. Гарантирано от ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1291 Весело

  Салвадор наложи пълна забрана за добив на метали

  Винаги съм се възхищавал на Салвадор. Ако наложи и пълна забрана на хората да ходят на 2 крака - има шанс да ги върне в Рая. Или поне в джунглата.

  /не се чете/
 3. 3 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Популистки глупости.
  Затова ще си останат голи и боси

 4. 4 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 456 Весело

  "През 2009 г. австралийско-канадска компания заведе иск за 250 млн. срещу правителството на основание, че е отказало да издаде разрешително за добив. Международният център за уреждане на инвестиционни спорове към Световната банка обаче отсъди в полза на Салвадор и задължи компанията да плати 8 млн. долара."

  Чакайте малко, нали арбитражите уж отсъждаха все в полза на международните компании?

  Иначе си е тяхно право да забранят добива. 8 хил. долара БВП ППС на калпак изглежда впечатляващо.

 5. 5 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3636 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Какво значи "без пари"? Айде стига атакистки лозунги. Според Волен, трябвало да получаваме над 1 милиард от концесия за златото годишно?!

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5600 Неутрално

  До коментар [#3] от "lordcris":

  коментирай при нас - злато копаем гладни ходим !!! Къде ни е акълът ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5600 Неутрално

  До коментар [#5] от "vesolr":

  Би трябвало ама не ги получаваме тези пари.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#3] от "lordcris": Затова ще си останат голи и боси

  Братчед, те дори да си продадат всичките залежи, пак ще си ходят голи и боси. Аз забогатяла нация от добивните компании, досега не съм срещнал. Единственото положително е, че ще ги оставят на мира, след като опоскат всичко. Представи си за секунда какво би представлявала България, ако под Витоша имаше находища от диаманти, в Добруджа платина и кобалт, а под Пловдив море от нефт. Тук за демокрацията щяха да се сражават армиите поне на 10 държави. И да имаш незапалена колиба в Троянския балкан щеше да е равносилно да си притежател на етаж в хотел Риц.

  /не се чете/
 9. 9 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Майко мила - горко на страна дето е оставила
  "Природозащитни организации, активисти за човешките права и католическата църква" да определят политиката и.
  Чакаме утре да забранят и химическата и промишленост и енергетиката, в други ден - текстилната и строителната а в понеделник и земеделието.

 10. 10 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2140 Весело

  До коментар [#9] от "lustmord":

  мани ги бе, затоплисти...

  Модератора е неадекватен!
 11. 11 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#9] от "lustmord":

  Братчед, нека сега да си представим обратното. Ти имаш сестра - не е нужно да ми доказваш, че нямаш. Никой няма да ти повярва. Та да се върнем на темата. Сестра ти е невероятна мацка и аз искам да направя нещо невероятно с нея. Ти обаче като неин брат много добре знаеш какво е най-вероятно да стане - мен да ме няма, а тя да те дари с племенник, който ти да издържаш, после. Срещу този мой акт ще се изправи католическата църква, че не съм сключил брак с нея и природозащитниците - че съм нарушил девствената и природа. Ти обаче си ги игнорирал по някакви си твои причини. Какъв избор имаш? Да ме върнеш в селото и под дулото на пистолета си да ме принудиш да се оженя за сестра ти. Дори би приел компромисна сделка, да ти работя като ратай и да издържам племенника ти/мой син/, докато завърши поне Харвард. Ти никога не би приел, някой непознат мъж да се забавлява със сестра ти и последствията да се стоварят на твоя гръб. Но ако продължаваш да защитаваш своите "свободни" възгледи, моля те дай ми адреса си. И за нищо на света не ми казвай, че нямаш сестра.

  /не се чете/
 12. 12 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 384 Неутрално

  също както няма богат човек, който да е миньор и всеки ден да слиза под земята, който може да си позволи, разбира се ще забрани копаенето и ще остави разни бедни и мръсни държави да се ровят, а те ще си живеят сред красиви гори

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 13. 13 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 324 Неутрално

  До коментар [#11] от "Тони Шнайдера":

  Разликите между реалния живот и примера, който давате са около 2 милиона. Една от най-основните е, че има доста дълъг процес на "опознаване" - планове и програми, които компаниите трябва да изпълнят преди страна да им разреши да "излезе на среща" с някое от находищата и. Следват редовни отчети за това как върви съвместния живот и множество възможности за разтрогване на съглашенията при неспазване на уговорките. В зависимост от хубостите на сестрата ползите могат да варират от прилични до превъзходни. Не виждам какво печели брата от фанатичното пазене на сестрата си доде повяхне и никой вече не се интересува от нея.

 14. 14 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Майко мила - горко на страна дето е оставила "Природозащитни организации, активисти за човешките права и католическата църква" да определят политиката и.
  —цитат от коментар 9 на lustmord

  Хората, подкрепящи тази забрана казват, че заради добивът на злато и сребро, в страната на практика не е останал водоизточник, който може да се определи като "чист". А ти си филосовствай на тема "корпорациите и тяхното благотворно влияние върху диваците от третия свят".

 15. 15 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 675 Неутрално

  аууу ужас - сега ще умрат от глад и бедност горките! за разлика от българите които имат силно развит добивен сектор, съществена част от износа ... затова и сме толкова богати! имаме пари и за училищата и за здравеопазването и за пенсиите ... и нба всяко новородено му се дарява кюлче злато!

 16. 16 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#9] от "lustmord":

  според теб кой е по-добре да определя политиката на държавата - "бившата" държавна сигурност и неколцина мутри и няколкостотин кърлежи на държавната цицка?

 17. 17 Профил на hugo_chaves
  hugo_chaves
  Рейтинг: 501 Неутрално

  През 2009 г. австралийско-канадска компания заведе иск за 250 млн. срещу правителството на основание, че е отказало да издаде разрешително за добив....Каква наглост само! Браво на Салвадор.

 18. 18 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 324 Неутрално

  До коментар [#14] от "Yotce":

  Не знам дали това, което твърдите е вярно, но в САЩ, Канада и Австралия има стотици мини разработвани по същите технологии и никой от наоколо живущите не се е оплакал за проблеми с водата им - явно нещата опират до контрол, самата индустрия по презумция не е мръсна.

 19. 19 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2140 Весело

  До коментар [#13] от "lustmord":

  Ето ти пример от реалния живот.
  Аз съм в Испания, от 5 години. Два пъти вече има искане за разрешение за проучване за залежи на петрол в териториалния шелф на Испания. Петрол има вече е проучвано и доказано, но искащите следват процедурата, която предхожда добива (което реално искат). И двата пъти следва отказ от правителството поради противоречие с желанието на обществото.
  Испания внася целия петрол който ползва, но на хората не им пука.
  Решили са, че ще си плащат за вносния петрол, а пък те ще живеят на чисто и ще печелят от туризъм, селско стопанство и лека промишленост...

  А за да ти стане готино представи си имат 40% дял на ВЕИ в електрическата енергия (повече от всички други видове), а също така една от най-добрите здравни системи и никой не чака вятъра за животоспасяващите системи в болниците въпреки че електрическите турбини осигуряват близо 20% от общото количество електрическа енергия в страната.

  Модератора е неадекватен!
 20. 20 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#6:"КМЕТ В СЯНКА"]До коментар [#3] от "lordcris":коментирай при нас - злато копаем гладни ходим !!! Къде ни е акълът ?
  --------------------------------
  Ако висиш денонощно в сайта на Дневник и гладен ще ходиш,заеми се с нещо по смислено...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 21. 21 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#18] от "lustmord":

  Явно не си гледал филми, не си чел статии от авторитетни медии за извличане на злато с цианид или за извличане на шистов газ в САЩ. Погледай и тогава коментирай. Особено за златодобив и цианиди. Канадците Дънди (същите, които искат да съсипят Трън и Крумувград) искаха да правят цианидно хвостохранилище край Попинци ( м/у Пазарджик и Панагюрище ) нали се сещаш как това ако влезе в Марица ще унищожи половината Тракийска низина. Ами за няколко милиона лева за концесионни такси за 20 години. НЕ БЛАГОДАРЯ! Не искам да се унищожава природата на България. Явно Салвадор също не искат.

 22. 22 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: 367 Гневно

  А и още едно пояснение. Основно златодобив с цианиди се извършва в страни от третия свят. Ето една статия в Капитал и становище на Европейската комисия. Става дума за инцидент в Румъния 2000 година:

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sedmicata/2000/02/18/254458_es_shte_izsledva_zamursiavaneto_s_cianid/

  https://en.wikipedia.org/wiki/2000_Baia_Mare_cyanide_spill

  Та така за "ползите от зладодобива"

 23. 23 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 624 Весело

  .... НЕ БЛАГОДАРЯ! Не искам да се унищожава природата на България.
  —цитат от коментар 21 на Планинар

  Любопитен съм да ви видя СРЕЩУ цолов вутов и лъчо цоцорков :)
  Със същите ви искания.
  Как пък за последните 20 години ЕДИН протест няма срещу тия двама/ а и други "родни бизнесмени-патриоти"/ а все срещу чужденци?
  За прЕател питам :)

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 24. 24 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":Какво значи "без пари"? Айде стига атакистки лозунги. Според Волен, трябвало да получаваме над 1 милиард от концесия за златото годишно?!
  —цитат от коментар 5 на vesolr


  Е сега Волен, като част от от управляващата коалиция, без съмнение ще повдигне този въпрос и той бързо ще бъде уреден в полза на българския народ. Точно толкова бързо, както великите патриоти в предната коалиция и председателя на комисията по енергетика в предното народно събрание В.Симеонов (известен още като Конан Бабиния) решиха въпросите с лудите цени за тока на американските централи в басейна на Марица, направиха "Великия одит" на дългосрочните договори за изкупване от ВЕИ и в резултат развалиха точно ......0 договора! И толкоз много работа само за 2 години!

 25. 25 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2404 Неутрално

  Снимката и текстът под нея къртят!

  I Want To Believe
 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6356 Неутрално

  Браво на Салвадор !

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 933 Неутрално

  До коментар [#8] от "Тони Шнайдера":

  Нещо за Норвегия да кажеш?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 28. 28 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  До коментар [#27] от "Bullet":

  Изключение потвърждаващо правилото!

  Модератора е неадекватен!
 29. 29 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  До коментар [#27] от "Bullet":

  По интересния пример в това отношение е Холандия...

  Модератора е неадекватен!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK