"Ислямска държава" използва хиляди хора за живи щитове, отбранявайки Ракка

Снимка от Ракка, разпространена от свързаната с "Ислямска държава" агенция Амак.

© Associated Press

Снимка от Ракка, разпространена от свързаната с "Ислямска държава" агенция Амак.Жителите на северния сирийски град Ракка живеят в страх, блокирани като жив щит в "столицата" на "Ислямска държава" преди окончателната битка за последния бастион на джихадистката групировка.


Градът е обкръжен отвсякъде от минни полета и контролни пунктове на терористите. Вътре в Ракка на всички мъже е наредено да се обличат като тях - с характерните широки панталони и дълги блузи - което прави трудно да се различат бойците на "Ислямска държава" от мирните граждани.


Стотици, ако не хиляди хора, избягали от други части на Сирия, сега живеят в палатки по улиците на Ракка, застрашени както от бойната авиация във въздуха, така и от сблъсъците на земята. Между блоковете в центъра на града са разпънати огромни брезентови покривала, които да крият движението на джихадистите от разузнавателни самолети и спътниково наблюдение от космоса.
Блокираните там приблизително 300 000 души живеят в ужасна несигурност. Градът почти ежедневно се тресе от въздушните удари на оглавяваната от САЩ международна коалиция - нанасяни основно в северните квартали - на фона на съобщения, че при такива операции са загинали мирни граждани в близките околности.


Спусканите от бойната авиация на коалицията листовки дават объркващи насоки - в едни се твърди, че районите около река Ефрат са по-сигурни, но същевременно в други се предупреждава, че всякакви плавателни съдове, прекосяващи реката, ще се разглеждат като мишена за удари.


В неделя избухнала масова паника, когато "Ислямска държава" обявила по високоговорителите на джамиите, че е имало въздушен удар на САЩ по язовир на запад от Ракка. Жителите били призовани да бягат от идващата вълна и хиляди хора го направили. Бойците на групировката ги пропускали в контролираните от тях околности на града, стига да оставят вещите си, каза активист, поддържащ връзка с хора в града. Няколко часа по-късно джихадистите обявили, че това е фалшива тревога и призовали всички да се върнат.


"Хората наистина не знаят къде да отидат", заяви активистът, по думите на когото жителите са като хванати в капан - между въздушните удари, противопехотните мини и бойците на "Ислямска държава", които се сливат с гражданското население.


Снимка от Ракка, разпространена от свързаната с "Ислямска държава" агенция Амак.

Снимка от Ракка, разпространена от свързаната с "Ислямска държава" агенция Амак.


За да си състави представа за положението в Ракка "Асошиейтед прес" разговаря с над десет души, запознати с обстановката в града, включително с жители, които все още са там или които са избягали наскоро, и с активисти на организации, следящи случващото се чрез контакти на място, с дипломати, американската армия и хуманитарни организации. Почти всички пожелаха анонимност, опасявайки за своя или на контактите им живот.


Получаването на сведения е трудно. Джихадистите постоянно търсят "шпиони". Един активист заяви, че двама души наскоро били екзекутирани по подозрение, че са били в контакт с международната коалиция. Единственият достъп до интернет е в шепа ползващи се с позволение кафенета. Собствениците им трябва да съобщават имената и адресите си. Бойците на "Ислямска държава" правят проверки, нахлувайки и нареждайки на всички да си вдигнат ръцете от компютрите, за да могат да видят какво има на екрана.


Ракка, столица на едноименната провинция на северния бряг на река Ефрат, е следващата голяма битка срещу групировката "Ислямска държава", след като в Ирак силите за сигурност от близо шест месеца водят боеве, за да си върнат северния град Мосул. За целите на операцията срещу Ракка мултиетнически сирийски отряди, съставени главно от кюрди и подпомагани от американски специални сили, артилерия и авиация, предприеха действия за отцепване на града.


Фотогалерия: Десетки хиляди побягнаха от сраженията в Мосул >


Безпокойството за жертви сред мирното население се превърна в значителен проблем в боевете за Мосул. Организацията "Амнести интернешънъл" заяви във вторник, чe нарастването на убитите граждани свидетелства, че международната коалиция не взима достатъчно предпазни мерки. САЩ казаха, че разследват случаите със загинали, но и джихадистите са взривявали домове и са обвинявали за това коалицията.


"Ислямска държава" е извела по-голямата част от европейските си бойци извън Ракка към намиращия се на изток район на Дейр аз Зур, по-навътре в намаляващата ѝ територия, казаха Тим Рамадан, активист от организацията "Звук и картина", който все още е в Ракка, и Еяс Дас, главен редактор на "Ракка пост", опозиционен уебсайт, документиращ жестокости от страна на "Ислямска държава" и сирийското правителство.


Това вероятно е знак, че тя иска да предпази чужденците или за пропагандни цели, или за да ги изпрати да извършват атентати в родните им страни, заявиха те. И двамата пожелаха да бъдат цитирани само с псевдонимите, които използват, за да предпазят себе си и семействата си.


Челното място в отбраната на Ракка заемат сирийци и иракчани с бойна закалка, на които са изпратени подкрепления, изтеглили се от Мосул и други части на Ирак. Дас заяви, че около 2000 бойци и семействата им пътуват от Ирак, а според Рамадан много от тях вече са пристигнали в Ракка. По оценки на Рами Абделрахман, директорът на организацията "Сирийската обсерватория за човешките права", там има над 4000 бойци.


По-рано този месец джихадистите използваха за пръв път артилерията си в града - знак за това колко се е приближила съставената главно от кюрди военна коалиция "Сирийски демократични сили". Тя се е разположила на север, запад и изток - най-близката заемана от нея позиция е на около 8 км от Ракка в североизточна посока.


Кюрдка, която се бие в отрядите на "Сирийските демократични сили".

© Rodi Said, Reuters

Кюрдка, която се бие в отрядите на "Сирийските демократични сили".


Според международната коалиция нейните самолети са извадили от строя 18 бригади, включително най-важните, разположени в покрайнините на града от другата страна на Ефрат. Във фокуса на въздушните удари е попаднала и бившата база на 17-та дивизия на сирийската армия на север от града, която сега е голяма база на "Ислямска държава". Повечето от сградите ѝ са унищожени, казаха активисти.


От дни действащата над града авиация пуска листовки с големината на банкнота, в които се предупреждава, че предстоят удари. Изсипани са над 2 милиона екземпляра от тях през последните две седмици, заяви международната коалиция.


В една от листовките тези, които живеят в палатки, се призовават да се преместят по-близо до Ефрат, заявиха местен жител и американските военни в Багдад. В друга се призовават хората да не използват малките плавателни съдове, които са единственият начин за прекосяване на реката, нито за да извършват ежедневните си дейности, нито за да бягат от Ракка.


Фотогалерия: Поглед към Сирия преди войната >


"Даеш" използва лодките и фериботите, за да превозва оръжие и бойци. Не използвайте нито фериботи, нито лодки, предстоят въздушни удари", пише в листовката.


Да излязат от града с помощта на каналджии е твърде скъпо за повечето хора. Каналджиите - които най-често са бойци на "Ислямска държава", търсещи възможност да изкарат пари - вземат между 300 и 500 долара на човек, а понякога и до 1000 долара, за да изкарат някого от града, казаха няколко активисти и западен хуманитарен работник, запознат с обстановката. Хуманитарният работник също пожела да остане анонимен поради опасения да не изложи на риск дейността и безопасността на организацията си.


Когато се озоват извън града, напусналите го се изправят пред опасността от противопехотните мини. Хуманитарният работник разказа за мъж, който едва стигнал до лагер за разселени лица, след като загубил дете и получил тежки наранявания в резултат на крайпътна бомба.


Фотогалерия: Мигрантите на 2016 >


Тези, които достигнат районите под контрола на "Сирийските демократични сили", рискуват да бъдат върнати, ако нямат кой да гарантира за тях, заяви Мухаб Насер, активист от провинция Ракка. Той каза, че на някои не е било позволено да влязат от бойците на тези отряди, които подходили към тях с подозрение, че са агенти или симпатизанти на "Ислямска държава".


Цената за прекарване на хора извън Сирия с помощта на каналджии е доста висока и се движи между 3000 и 4000 долара на човек според Сармад Джилане, активист на организацията "Звук и картина" в Турция. Освен това Анкара предприе строги мерки срещу пресичанията на границата.


В резултат не могат да се видят много хора от Ракка в Южна Турция, където стотици хиляди сирийци избягаха от гражданската война. Хуманитарният работник заяви също, че засега не се наблюдава никаква бежанска криза откъм района на Ракка - ужасяващ признак за това колко трудно е да се напусне града.


Бойците в Ракка са започнали да се нанасят в домовете на семейства, за да се скрият сред гражданското население. Жителите трябва да копаят окопи, да редят чували с пясък и да изграждат насипи от пръст за отбраната на града. Децата са спрели да ходят на училище.


Фотогалерия: Алепо от началото на войната досега >


"Ако искате уроци, трябва да отидете в джамиите", каза Хамад, бивш жител на провинция Ракка, който поддържа редовен контакт с хората в града. Той говори от Бейрут, пожелавайки да се представи само с малкото си име, тъй като се опасява от репресии срещу негови роднини и приятели там.


Храната все още е достатъчно, въпреки че цените са се покачили след разрушаването на мостовете. Здравни грижи почти няма, тъй като повечето лекари са избягали отдавна, казаха Хамад и други. В болниците има недостиг на оборудване.


Но има подземни клиники на групировката "Ислямска държава", които са предназначени само за нейните бойци, и са добре заредени, каза от Турция Хусам Еса, съосновател на активистката организация "Ракка е избивана тихомълком".


Високоговорители на джамии или в автомобили на религиозната полиция предупреждават населението, че битката предстои. "Казват на хората, че битката е срещу исляма, всички страни ни нападат и пророкът казва, че трябва да сме обединени", заяви Еса. "Упражняват психологически натиск върху жителите." /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Все повече се замислям върху въпроса, че основната причина за да съществува Идил или Даеш е това, че има основа върху която да поникне такава гнусна идеология. И да, повечето от жители в тези места ги подкрепят, това е тъжната истина. Което значи, че най-вероятно ще имаме нови и нови ислямски държави, градове и села. Което значи че причината е в същността на исляма като политическа религия. Тя е агресивна и не търпи други около нея. Да, тук в Европа и в САЩ не може да ги смачка заради светската държава, но се опитва. Хвана почва и в Турция, дано не се стигне до продължението.
  Просто послушайте Тръмп и затворете границите.
  Нищо добро не ни чака иначе...

 2. 2 Профил на vng01656148
  vng01656148
  Рейтинг: 455 Неутрално

  САЩ воюват на няколко фронта в няколко държави,а Русия горката на един фронт,и едва 1/3 владее пудела на Путин-Асад.Без САЩ нищо не може да се направи.Това е държавата с най-голям военен потенциал,и най-голямо влияние в света и близкия изток.Войната ще приключи когато светския терорист Асад бъде изритан от властта,тогава другите терористи от ИД,Ал Кайда и други ще бъдат победени по лесно.Сирийският народ трябва свободно и демократично да избере своите управници,а те ще бъдат от умерената опозиция,защото Асад е оцапан с много кръв на сирийския народ!

 3. 3 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Статията твърди обратното на това, което се чува - елитните бойци отиват в Ракка, а в Деир ез-Зор се изпращат зле подготвени. Централният град на провинцията се държи от лоялисти. А от Мосул няма как да са се оттеглили бойци, защото атаката срещу града започна след като пътят за отстъпление бе отрязан. Оставам с впечатлението, че целта е да се внушава, че насам са се запътили терористи. Което може и да е истина, ама не е точно както е описано.

 4. 4 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 613 Неутрално

  А Гриша Ганчев използва за жив щит само деца.

 5. 5 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 613 Неутрално

  А Гриша Ганчев използва за жив щит само деца.

 6. 6 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 213 Любопитно

  Сирийският народ трябва свободно и демократично да избере своите управници,а те ще бъдат от умерената опозиция,защото Асад е оцапан с много кръв на сирийския народ!
  —цитат от коментар 2 на protivbspdpsatak

  От Ал Кайда или от Ал Нусра?

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 7. 7 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Моя грешка. Статията също твърди, че закалените бойци са изпратени в Ракка.

 8. 8 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#7] от "futurama":

  "... закалените бойци..."

  Последната дума, която Ще използвам по адрес на един закален главорез, е ''боец''...

 9. 9 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#8] от "marrad":

  Използвам езика на статията. За мен думата "боец" не притежава морална страна. Ако ти си на друго мнение, то може би е формирано от фентъзи романите. И да ги обиждам в някакъв форум - от това файда няма.

 10. 10 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 256 Неутрално

  Така или иначе през последните месеци САЩ извършиха ужасни кланета от въздуха в Ирак и Сирия. Избитите и осакатените цивилни са хиляди... И е странно гузното мълчание на така наречената международна общност, която иначе бе особено писклива, когато руснаци и сирийци прогонваха Ал Кайда от Алепо...

 11. 11 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Действията на "Ислямска държава" в Ракка удивително напомнят Инструкцията за управлението на окупираните от Съветската армия източноевропейски държави.

  http://cao.bg/ %D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B8%D1%80/

 12. 12 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#9] от "futurama":

  ''... И да ги обиждам в някакъв форум - от това файда няма.''

  Да наречеш ''главорез'' главореза обида ли е? Или тия не са такива?

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4882 Неутрално

  Убийствена религия...
  В пряк смисъл...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Цитат:"Ислямска държава" използва хиляди хора за живи щитове..."

  Поредното доказателство за чудовищата, които ражда исляма!
  ИД са съвременен "Франкенщаин", кой го създаде?! И защо?!
  Заради интересите на "газовите" емири на камиларите?!

 15. 15 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#14] от "batzdravo":

  аз вече гледам отвъд ИД. Мосул е чудовищно. Ракка ще бъде също чудовищно. политическият ислям - т.е. ислямът с проявен същностен политически аспект - създава чудовища. въпросът е какво ще запълни вакуума после: смесица от турско, иранско, сирийско, т.е. проруско влияние.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 16. 16 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Просто послушайте Тръмп и затворете границите.Нищо добро не ни чака иначе...
  —цитат от коментар 1 на DJTrump


  Ей сега дъртата немска хухавела ще внесе още сирийци и джихадисти.И ще ни даде курбан на исляма.
  Какво ни става?Вместо здраво да залостим границите и да си изчистим всичко,свързано с "мирната" религия,нас ни карат широко да й отворим порти и не само...как може такова самоубийствено поведение на Запада.Ако не им се живее,поне за децата си да помислят.

 17. 17 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 418 Неутрално

  За наше съжаление войнстващият ислям настъпва и в Турция. България трябва много бързо да започне да се готви за война. Много неприятни неща стават само на наколкотстотин километра от нашата граница.

 18. 18 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#17] от "primaxm":

  войнстващ ислям има навсякъде ,където съветските комунисти изнесоха революция по света ,що в ОАЕ И ДУБАЙ няма войнстващ ислям ,ами щото там има база на 6 ти американски флот и руснаците виреят само във вид на млади девчонки обслужващи милионери , ама я се пробай да правиш саботажи и политика или да въоръжаваш местни групировки и да видиш какво ти се случва , така е ,сега всеки ще си сърба попарата от това ,което е надробил ,що преди нямаше войнстващ ислям ,нямаше атентати и бомби по улиците на Европа и САЩ ,а що няма в Русия ,особено в последно време ,да не би там да няма ислям .

 19. 19 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  Пълна забрана на исляма и депортиране на всички, които го проповядват!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4578 Разстроено

  Същото правят изродите ИДилски и в Мосул!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 364 Неутрално

  До коментар [#17] от "primaxm":войнстващ ислям има навсякъде ,където съветските комунисти изнесоха революция по света .
  —цитат от коментар 18 на edin drug


  О,я стига!Щото Арабските пролети,за които Обама публично се разкая,донесоха на народите там "демокрация и просперитет".А на нас-тероризъм,за който само бяхме слушали.
  Няма причина Европа да бъде мишена,но е.Защо джихад,като Европа сама се подлага на исляма и го налага с всички правозащитни и законови сили???Ние дори не се опитваме да си затворим границата като Тръмп.Приемаме всеки Махмуд,каквото поиска-даваме му:пари,жени,коли с бомби...
  Защо Европа-джихадистите нямат никакъв проблем с нея.
  Това ме навежда на разни мисли дали "случайно" не ни клатят яко Великите сили с помощта на европейските продажни лидери...лидерка,по-точно.

 22. 22 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Битката е за трасетата на газопроводи и петролопроводи - САЩ и Русия режат Европа от енергоносители .

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 23. 23 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Там където има ислям винаги възниква радикален такъв, просто
  такава е структурата му като военна доктрина!
  Във Япония е забранен, време е светът а ги последва
  друго решение няма,времето на либерастията свърши !!!

 24. 24 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1106 Весело

  ,,За да си състави представа за положението в Ракка "Асошиейтед прес" разговаря с над десет души,...''

  -Колко над десет?- Единадесет, 100, 1000 или милион?

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#23] от "valtoro":

  Сигурна съм, че ще дойде време когато исляма, в този му вид ще бъде забранен, по същия начин по който беше забранен хитлеризма. Ислямът не е религия, това е военно-политическа доктрина, която не търпи инакомислещи и създава зомбита с промити мозъци готови на всякакви зверства. Нямам проблем с нормални мюсулмани, които са се родили в мюсулманска страна, но са мюсулмани колкото ние сме християни - обикновени добри хора и те са мнозинството. Лошото е че тези са хората които трябва да поведат реформацията на исляма, а те се спотайват, вероятно от страх. Но предполагам, че това ще стане едва когато петрола и газта в Саудитска Арабия и Катар свършат и великите демократи САЩ загубят интерес към тях.

 27. 27 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#26] от "labby":

  Преди да забранявате исляма трябва да забраним комунизма. От който, както всички виждаме, войнстващият ислямизъм черпи идейно вдъхновение и пример за практически действия. Като например, точно както и комунизмът "не търпи инакомислещи и създава зомбита с промити мозъци готови на всякакви зверства".

 28. 28 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Там където има ислям винаги възниква радикален такъв, простотакава е структурата му като военна доктрина!Във Япония е забранен, време е светът а ги последвадруго решение няма,времето на либерастията свърши !!!
  —цитат от коментар 23 на valtoro

  Не е свършило.
  Дори Президентът на САЩ не успя да забрани достъпа на хора от държави,които с кеф да изселиш на друга планета,по-далечна.
  Собственицата на ЕС беше се кротнала за квоти и мигранти,сега се осефери и пак взе да ги прибира безразборно.Горната статия ни подготвя за което.
  Пък Баце вече е подписал и изхарчил парите за разселване на мигранти,така че ние сме пазарени вече.


 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#29] от "labby":

  Извинете, аз имах пред вид комунизма като идеология. Защо навързахте комунизма и Путин Вие си знаете. Аз не Ви се меся.

 31. 31 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  До коментар [#2] от "protivbspdpsatak":

  Първо превземане на Ракка, после - избори. Асад дали ще бъде изритан ще каже народа на освободена Сирия - не ти.

 32. 32 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#29] от "labby":Извинете, аз имах пред вид комунизма като идеология. Защо навързахте комунизма и Путин Вие си знаете. Аз не Ви се меся.
  —цитат от коментар 30 на Един препатил


  Товариш, къде в идеологията на комунизма се проповядват религиозни догми!? Къде видя сходство, и къде точно се подвизава този комунизъм, само ти и подобните ти червени байрактари си знаете. В Русия си шества див капитализъм от олигархичен тип, за разлика от любимата ти Хамерика, където корпоратизма сега диктува нещата. Единствената разлика между него, и любимия ти комунизъм е, че корпорацията е тази, която е в ролята на държавата.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 33. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4578 Любопитно

  "Казват на хората, че битката е срещу исляма, всички страни ни нападат и пророкът казва, че трябва да сме обединени", заяви Еса."

  Пълни ненормалници, битката не е срещу исляма (сирийските и иракски бойци, които се бият срещу тях на терен също са мюсюлмани). Интересно е кой пророк им говори след като те всички не са сред живите? Изродите ще се получат заслуженото за всичките ужасяващи престъпления, които ивършиха през последните няколко години.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 34 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2155 Любопитно

  До коментар [#32] от "disclosure":

  "Товариш, къде в идеологията на комунизма се проповядват религиозни догми!? Къде видя сходство.."

  Приятелю, ако не беше тъжно щеше да бъде много смешно. А какво друго се проповядва и практикува от комунизма освен догми и насилие? Каква разлика виждате между комунизма като теория и практика и ислямския фундаментализъм? И защо всеки път като спомена "комунизъм" някой започва да ми обяснява положението в Русия? Аз паралели между Русия и Ислямска държава не съм правил. Да се чуди човек какво наистина си мислите....

 35. 35 Профил на vng01656148
  vng01656148
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#2] от "protivbspdpsatak":Първо превземане на Ракка, после - избори. Асад дали ще бъде изритан ще каже народа на освободена Сирия - не ти.
  —цитат от коментар 31 на Добрин


  Абе фатмак,не ти са ясни работите!По добре не се обаждай,защото комунистическият мозък е толкова закостенял,че само глупости ръсиш!Колко пъти съм ти казвал,че като се обръщаш към по висшестоящ от теб да искаш разрешение!От фатмак- комунист- артелчик само издънки и глупости!Ако има свободни и честни избори в Сирия твоят идиот и народоубиец Асад ще бъде изритан с ритници,и съден за престъпленията си срещу сирийския народ!Не случайно 5 милиона избягаха от Сирия,а не се връщат при убиеца Асад!Но когато се върнат Башарчо руската подлога ще бъде обесен на първия стълб!Войната в Сирия ще приключи когато Асад бъде изритан от властта,и умерената опозиция вземе властта дадена от сирийския народ!Сега стана ли ти ясно каскет????!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK