Тирана разпродава старо оръжие на противоречив български посредник

Разследването на BIRN стига до една от компаниите, свързани с фаталната експлозия на полигона в Анево през юни 2015, която отне живота на доставчик на оръжие на Пентагона,

© Велко Ангелов

Разследването на BIRN стига до една от компаниите, свързани с фаталната експлозия на полигона в Анево през юни 2015, която отне живота на доставчик на оръжие на Пентагона,През 2015 г. албанският държавен оръжеен търговец MEICO продава 17.5 милиона патрона, произведени в Китай, 350 минохвъргачки и 40 000 снаряда на "Алгънс" ЕООД, българска фирма, работила по програмата за обучение и въоръжаване на умерените бунтовници в Сирия.


Компанията е свързана с фаталната експлозия на полигона в Анево през юни 2015, която отне живота на доставчик на оръжие на Пентагона, тестващ оръжия, предназначени за Сирия. Собственик на "Алгънс" ЕООД е бизнесменът Александър Димитров, бивш бизнес партньор на известната фигура от криминалния свят Боян Петракиев–Барона (вижте карето в края на текста).


Секретни документи за износ на оръжие, с които Балканската мрежа за разследваща журналистика, BIRN, разполага, разкриват данните за албанските сделки, чиято стойност надхвърля един милион евро. Те показват как остаряващи оръжия и боеприпаси, произведени в Китай и Албания, са изнесени за България в рамките на четири експортни лиценза, подписани между албанската Военна компания за внос и износ, MEICO, и "Алгънс" през 2015 г.
В същото време "Алгънс" е наета като поддоставчик на Командването за специални операции на САЩ, SOCOM, като част от опитите му да въоръжи и обучи сирийски бунтовници, сражаващи се срещу Ислямска държава. Според оръжейни експерти е малко вероятно България да е била крайната дестинация за оборудването предвид възрастта му и факта, че България има сравнително модернизирана армия като част от НАТО.


Връзката на "Алгънс" със смъртоносната експлозия


Участието на "Алгънс" в щатската програма за Сирия беше осветлено през юни 2015 г., когато 41-годишният бивш американски военен Франсис Норвило загина при експлозия на гранатомет на полигона в Анево, собственост на държавния оръжеен производител ВМЗ - Сопот. Имейли и договори, разкрити пред BIRN от съдебно дело в САЩ и източници в България, осветляват нови детайли около инцидента.


Отговорността на "Алгънс" за взрива е силно оспорвана, но няма съмнения в това, че компанията е имала централна роля в организацията на обучения на полигона в рамките на предишните дни.


Норвило и раненият му колега Майкъл Дохърти са наети от Пентагона по силата на договор на стойност 28 милиона долара, за да обучават сирийски бунтовници да боравят с различни оръжия от съветски тип. Те пътуват до Беларус и след това до България, за да тестват оръжията преди провеждането на тренировъчен лагер в Йордания, показват документите по дело, заведено във Флорида от вдовицата на Норвило и Дохърти.


В съдебните документи по процеса, воден срещу трите американски компании, свързвани с инцидента - Purple Shovel, Skybridge Tactical и Regulus Global - жалбоподателите твърдят, че дефектната граната е била на над 30 години, с български произход и е била отхвърлена като опасна от Пентагона, който е търсел източници на боеприпаси на сирийските бунтовници.


След трагедията българските власти посочват "Алгънс" като компанията, наела полигона и осигурила дефектната граната. Министерство на икономиката налага на фирмата санкция в размер на 125 000 лева заради липса на разрешително от ведомството за провеждане на тренировка във фаталния ден. "Алгънс", която отрича обвиненията, обжалва успешно санкцията в Пловдивския административен съд.


В своето решение съдът посочва, че министерството е допуснало значителни административни нарушения и не е успяло да докаже, че "Алгънс" действително е наела полигона в дена на инцидента.


В писмено изявление Purple Shovel, основният контрактор на Пентагона в рамките на сирийската програма, обясни пред BIRN, че "Алгънс" е въвлечена в проекта от един от поддоставчиците му – Regulus Global – с ангажимента да организира обученията и да осигури боеприпасите. Компанията допълни обаче, че инцидентът се е случил в рамките на "развлекателна стрелба" през уикенда, след като официалното обучение вече е приключило.


BIRN разполага с програмата на обучението, която действително показва, че "Алгънс" е наела полигона до петък, 5 юни. Програмата разкрива още, че в обучението са участвали служители на българските оръжейни производители ВМЗ - Сопот, и Аркус – Лясковец, ангажирани с подготовката на американците да работят с различни оръжия и боеприпаси от съветски тип.


Сред тях е и дефектната минохвъргачка ОГ-7, причинила смъртоносната експлозия. Документите по делото, което се води в САЩ, разкриват как компанията Skybridge Tactical, наела Норвило и Дохърти, твърди пред съда, че експлозията е избухнала в рамките на официално обучение и в резултат от това засегнатите страни трябва да бъдат компенсирани от американското правителство.


Regulus Global отхвърля тези обвинения като несъстоятелни.


Инцидентът не е единствения сблъсък на "Алгънс" със закона. През 2015 г. РИОСВ - Стара Загора, глобява фирмата, защото не е подала уведомление до екоминистерството за съхраняване на взривни вещества в Производствено-складова база "Бършен" в град Сливен. Впоследствие Сливенският районен съд намалява глобата на 2000 лева с решение от юни 2016 г.


Финална дестинация на албанските оръжия – "Близкия изток или Африка"


Войните в Близкия изток стават причина за безпрецедентен поток от оръжия и боеприпаси от Балканите, като България играе важна роля както на източник на оръжия, така и на хъб за оръжейни сделки. Помолен за коментар относно изкупените от "Алгънс" застаряващи албански военни запаси, Патрик Веземан от Стокхолмския International Peace Research Institute, водещ източник на информация за оръжейната търговия, посочи, че е твърде малко вероятно България да е била крайната дестинация на боеприпасите предвид възрастта им.


Според него е вероятно оборудването да е отишло в Сирия, Йемен или Африка.


"Има няколко възможни сценария", обясни Веземан. "Единият е, че това отива в Сирия или Йемен. Друг е корумпирани държавни служители в Африка да го изкупуват като част от престъпна схема. Оръжията от излишъци се пласират добре в Африка като част от официалния износ, макар че често има съмнения за корупция."
Командването за специални операции на САЩ не отговори директно на въпросите ни дали то е изкупило китайските боеприпаси от Албания за нуждите на сирийската си програма, а само посочи, че репортерите трябва да "говорят с "Алгънс" за дейностите й".


"Алгънс" отказа да обясни какво се е случило с военното оборудване, след като е пристигнало в България.
Purple Shovel посочи в писмено изявление пред BIRN, че компанията не е купувала китайското оръжие и че "никога не е правила бизнес директно с "Алгънс".


Тирана има спорна история на износ на оръжия от големите си запаси от китайски боеприпаси, придобити през 60-те и 70-те години, когато Пекин беше основен военен партньор на албанския комунистически режим. През 2007 г. базираният във Флорида търговец на оръжия AEY разпродаде милиони остарели патрони китайско производство на Пентагона за войната в Афганистан. Патроните са предварително препакетирани в картонени кутии, за да изглежда, че са произведени в Албания, за да може да се заобиколи американската забрана за купуване на боеприпаси от Китай. Собственикът на фирмата Ефраим Дивероли получи 4-годишна присъда за измамата през 2011 г.


През 2011 г. 800 000 китайски снаряда, които Албания трябваше да достави на Обединените арабски емирства, нелегално бяха отклонени, попадайки в ръцете на бунтовниците в Либия.


Албанското министерство на отбраната заяви, че "Алгънс" е предоставила коректни документи за експорт на оръжията за България и че то е проверило, че фирмата "не е въвлечена в криминални дейности". Ведомството добави, че за повторен износ на боеприпаси се изисква неговото съгласие, макар и да е доказано, че често тази клауза не се спазва.


Изглежда, че връзките на "Алгънс" с Албания надхвърлят изкупуването на старо оръжие. През 2016 г. компанията се опита да придобие оръжейната фабрика от комунистическо време, намираща се в малкото албанско градче Поличан. В писмено изявление обаче "Алгънс" заяви пред BIRN, че се е отказала от намерението си.


Тирана разпродава старо оръжие на противоречив български посредник

© Юлия Лазарова


Връзки с организираната престъпност


Собственикът на "Алгънс" Александър Димитров е бивш бизнес партньор на добре познатата фигура от българската организирана престъпност Боян Петракиев Борисов, по-известен като Барона. Справка в Търговския регистър сочи, че Димитров е основал "Алгънс" ЕООД през 2009 г. с основен предмет на дейност търговия с оръжие.


През 2004 г. Димитров и Петракиев основават компанията за търговия със скрап SIB Metal. Димитров писмено посочи пред BIRN, че фирмата е спряна още на етап регистрация и че не виждал Петракиев оттогава.


В свой доклад Центърът за полицейски изследвания към МВР определя Петракиев като пример за "утвърдена фигура в криминалния свят". Документът, публикуван през 2010 г., посочва, че Петракиев е осъждан десет пъти и има други осем дела за широк кръг от престъпления, сред които кражба на коли, хулиганство, незаконно притежание на оръжия и наркотици и участие в организирана престъпна група.


През 2009 г. той е осъден за ръководене на организирана престъпна група за източване на кредитни карти, оперирала в 8 страни, посочва докладът. През 2012 г. отново е осъден – за ръководене на нелегално казино.


Разследването е проведено от BIRN заедно с Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност като част от проекта Paper Trail to Better Governance.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3233 Неутрално

  Имаме много добре развита криминална престъпност и това става благодарение на широко затворените очи на така наречените държавни институции.

 2. 2 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Сливане на нелегалния оръжеен бизнес с държавата си е трайна тенденция!

 3. 3 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Норвило и раненият му колега Майкъл Дохърти са наети от Пентагона по силата на договор на стойност 28 милиона долара, за да обучават сирийски бунтовници да боравят с различни оръжия от съветски тип.
  =======================================================================
  Това е нещо ново за мен. Досега либералната преса представяше "сирийските бунтовници"като смели и благородни хора, които по силата а собствените си (прогресивни) убеждения по свое желания, съвсем естетствено са се видгнали срещу законно избрания си президент Асад, водени от грижа за страната си. Сега се оказва, че Пентагона, т.е. официален Вашингтон, дава 28 милиона долара само за обучение на такива "умерени". Ами за оръжие? И значи тези хора всъщност са американски (платени) наменици които с оръжие в ръка преследват чужди цели. Но някой си Барона бил престъпник?

 4. 4 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3319 Любопитно

  Е както си знаем...нашенската фирма е собсвеност на наши хора +мутри!Полулегалните "търговци" имело препират парите на червената мафия още от 1991г.Имаше фирми-"Букет"'"Полиметал,Тръст Текс"...все свързани с бившата(настояща) Кинтекс.И умело подпомагани от кадри на ДС във власта.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3319 Любопитно

  До коментар [#3] от "Каишков - Системен нарушител":

  Що руските платени наемници в Сирия няма ли?Афганския башибозук ,биещ се за пари на страната на Асад какво е?А спец.ирански части какви са?"Хизбула сигурно само за петъчната молитва са в Сирия??

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 7. 7 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Без политическа благословия няма как да се случат тези неща - политици и криминални престъпници - едно цяло - мафия

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2653 Любопитно

  "....противоречив български посредник..."

  В какво се състои противоречието?

 9. 9 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  "През 2007 г. базираният във Флорида търговец на оръжия AEY разпродаде милиони остарели патрони китайско производство на Пентагона за войната в Афганистан. "

  Тоя филм са го давали по торента. Казва се War Dogs. За две юдейчета. Много забавен. Има богат набор от юдейски номера като фалшифициране на документи, прецакване на съдружник и неплащане на сметки. Последното им изяде главата от лакомия, щото не платиха на работниците за препакетирането и они се обадиха в Пентагона да се жалват.

 10. 10 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#3] от "Каишков - Системен нарушител":Що руските платени наемници в Сирия няма ли?Афганския башибозук ,биещ се за пари на страната на Асад какво е?А спец.ирански части какви са?"Хизбула сигурно само за петъчната молитва са в Сирия??
  —цитат от коментар 6 на Messerschmitt

  Разбирам че с грубости компенсираш липсата на аргументи, но умерения "башибозук" (използвам твоте думи) пръв посегна към оръжието. Сега се оказва - по програма на Пентагона.

 11. 11 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1496 Весело

  А сега. Мой ли либерална медия да обвинява хамериканското правителство в преки бизнес контакти с родните мутри?
  Ма как после ще преписвате препоръките му?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 12. 12 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#6] от "Messerschmitt":

  Всяка държава има съюзници, Сирия не прави изключение. Тези хора са там, за да защитят държавата, нападната от международния алкайдистки интернационал, въоръжен и добре подплатен от средновековните диктатури в Залива и няколко западни държави ( основно САЩ, Великобритания и Франция)

 13. 13 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2653 Любопитно

  "Алгънс" отказа да обясни какво се е случило с военното оборудване, след като е пристигнало в България.

  То какво се е случило е ясно. Пита се как се е случило. С какви документи оръжието е влязло и после излязло от България, ако въобще е влизало?

  "Албанското министерство на отбраната заяви, че "Алгънс" е предоставила коректни документи за експорт на оръжията за България...."

  Това означава ли и документи от официалните български власти, че оръжието е предназначено за България? При издаване на разрешение за продажба на оръжие потвърждението от крайния получател не е ли основният документ?

 14. 14 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2085 Весело

  Все едно човек чете сценария на War Dogs!
  :-)

  I Want To Believe
 15. 15 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Косово..поредният "опит" на каубоите да "сътворят" демокрация на необичайни места, подобно на Ирак, Либия, Сирия. Резултатите, както винаги са..плачевни. Алчните до безумие корпорации, ЦРУ и Пентагонът направиха с глупавите си действия така, щото обикновените американски туристи да не смеят да да кажат отде идат, а лъжат повсеместно, че били..канадци. Под страх за собствената си безопасност. Идиоти управляват този свят, бих казал.

 16. 16 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 622 Неутрално

  И от България чрез САЩ оръжието се доставя на Ал Кайда в Сирия... Срам!
  —цитат от коментар 5 на Феникс


  "... сражаващи се срещу Ислямска държава.", разбираш ли.

  Отврат. Контабандни сделки с участието на големия брат с логистичната подкрепа на мутренска България, лоялен член на НАТО и ЕС.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  До коментар [#8] от "Един препатил":

  Няма противоречие. БГ мафията си е жива и здрава и със съдействието на държавата си осъществява контабанда на оръжие, наркотици, алкохол, цигари ,бензин ,а сега и бежанци.Колко заловени и осъдени трафиканти има? Нито един, защото са във властта.

 18. 18 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  "част от опитите му да въоръжи и обучи сирийски бунтовници, сражаващи се срещу Ислямска държава" - ХАХАХАХАХА

  "Майкъл Дохърти са наети от Пентагона по силата на договор на стойност 28 милиона долара, за да обучават сирийски бунтовници да боравят с различни оръжия от съветски тип. " - да ама за война срещу кого ..

  Purple Shovel, Skybridge Tactical и Regulus Global - фирмички, които вероятно купуват оръжие от нас и други страни от блока, заобикалят де що има ембарго, продават оръжието на саудитците /примерно/ и от там мистериозни оръжието изчезва и се появява в ръцете на идил и "умерените" ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 19. 19 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 939 Любопитно

  Всичко е бизнес, какво пък? Нали на това ни учат-Америка, либералите, америка за България!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 20. 20 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3319 Любопитно

  До коментар [#12] от "Феникс":

  интересно е защо смяташ че черните чалми от Иран са по-малко крайни от ИД?Или пък "Хизбула"?Целта е да се разпокъса Сирия и Ислямският фундаментализъм да стъпи в района.А ролята на Расия?Да се намеси в този вечен религиозен конфликт,прокарвайки пътя на Иран.И балансирайки м/у шиити,сунити,кюрди...и всякъкви други.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 21. 21 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Purple Shovel тези да не са от множеството бивши американски военни с меки китки?

 22. 22 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Прекрасно сътрудничество на американските власти с наши престъпници.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#20] от "Messerschmitt":

  Тук имаме държавата Сирия, която е нападната, тя има своите съюзници, които и помагат. Нормална практика откакто свят светува. А и тяхната роля в жива сила не е кой знае каква. Кратък преглед на жертвите от конфликта дава ясна картина. Нещо осреднено от различните източници - около 130 000 убити сирийски войници и доброволци, 1 500 убити от Хизбула, 2 000 иранци, пакистанци и афганистанци и под 2 000 иракчани. При така наречената "опозиция" - около 100 000 убити, от които около 60 000 чуждестранни граждани ( и това според проопозиционната СОПЧ базирана в Лондон) Безсмислен е повече спор по тази тема! Приятен ден!

 25. 25 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 548 Неутрално

  [quote#10:"Каишков - Системен нарушител"][/quote]
  но умерения "башибозук" (използвам твоте думи) пръв посегна към оръжието. Сега се оказва - по програма на Пентагона.
  В Лукойл или Шел - суровината е руска.
  Пръв посегна опталмолога ви любим -асадчо младший! Растрелвайки на улицата и избивайки зад решетките впоследствие невъоръжени ученически демонстрации!!! Дръзнали да оскърбят лично него и великия му татко, който също има огромнни успехи не само в СеСеРейско Сирийската дружба но и в избиването на не особенно лоялните към клана му сънародници(заеднос семействата и въобще с цели градове и села. Какво предлагаш на дръзналите да се противопоставят на сатрапа, да не се помага?! Тази програма за помощ при Обама се появи твърде късно . беше куца от самото и начало и абсолютно не достатъчна. Докато Обама се офлянкваше и говореше общи приказки и флиртуваше с кремълския бандит, последният плътно подкрепяше с терористите от Хезбула и аятоласките гвардейци протежето си асад чо младшии. Ако от самото начало ясно беше оказана пълномащабна военна техническа логистическа и политическа подкрепа на гражданската опозиция в сирия и отцепилите се от асадовската армия военни , картината щеше да е съвсем друга и вакумът нямаше да го пълнят всякакви екстремисти , фракции на алкайда и наши подлоги от Мафиотско/ДС бизнеса.

 26. 26 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  тези са наши .... синове и изнасят за .... синове .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 27. 27 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Ако от самото начало ясно беше оказана пълномащабна военна техническа логистическа и политическа подкрепа на гражданската опозиция в сирия и отцепилите се от асадовската армия военни , картината щеше да е съвсем друга ....
  —цитат от коментар 25 на znaesht


  Прав си, картинката щеше да е като в Либия - една разпаднала се държава. Във всяка област местен военен командир, в повечето случаи ислямист, коли и беси.

  Eddie lives... somewhere in time!
 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Неутрално

  Историята на фирмата е интересна. А историята на българската съдебна система още повече :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  "Собственик на "Алгънс" ЕООД е бизнесменът Александър Димитров, бивш бизнес партньор на известната фигура от криминалния свят Боян Петракиев–Барона "
  Каквито собствениците, такава и фирмата.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  Ще бъдат продадени по Африка и Азия.
  Връзките са стари !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK