Тирана разпродава старо оръжие на противоречив български посредник

Разследването на BIRN стига до една от компаниите, свързани с фаталната експлозия на полигона в Анево през юни 2015, която отне живота на доставчик на оръжие на Пентагона,

© Велко Ангелов

Разследването на BIRN стига до една от компаниите, свързани с фаталната експлозия на полигона в Анево през юни 2015, която отне живота на доставчик на оръжие на Пентагона,През 2015 г. албанският държавен оръжеен търговец MEICO продава 17.5 милиона патрона, произведени в Китай, 350 минохвъргачки и 40 000 снаряда на "Алгънс" ЕООД, българска фирма, работила по програмата за обучение и въоръжаване на умерените бунтовници в Сирия.


Компанията е свързана с фаталната експлозия на полигона в Анево през юни 2015, която отне живота на доставчик на оръжие на Пентагона, тестващ оръжия, предназначени за Сирия. Собственик на "Алгънс" ЕООД е бизнесменът Александър Димитров, бивш бизнес партньор на известната фигура от криминалния свят Боян Петракиев–Барона (вижте карето в края на текста).


Секретни документи за износ на оръжие, с които Балканската мрежа за разследваща журналистика, BIRN, разполага, разкриват данните за албанските сделки, чиято стойност надхвърля един милион евро. Те показват как остаряващи оръжия и боеприпаси, произведени в Китай и Албания, са изнесени за България в рамките на четири експортни лиценза, подписани между албанската Военна компания за внос и износ, MEICO, и "Алгънс" през 2015 г.
В същото време "Алгънс" е наета като поддоставчик на Командването за специални операции на САЩ, SOCOM, като част от опитите му да въоръжи и обучи сирийски бунтовници, сражаващи се срещу Ислямска държава. Според оръжейни експерти е малко вероятно България да е била крайната дестинация за оборудването предвид възрастта му и факта, че България има сравнително модернизирана армия като част от НАТО.


Връзката на "Алгънс" със смъртоносната експлозия


Участието на "Алгънс" в щатската програма за Сирия беше осветлено през юни 2015 г., когато 41-годишният бивш американски военен Франсис Норвило загина при експлозия на гранатомет на полигона в Анево, собственост на държавния оръжеен производител ВМЗ - Сопот. Имейли и договори, разкрити пред BIRN от съдебно дело в САЩ и източници в България, осветляват нови детайли около инцидента.


Отговорността на "Алгънс" за взрива е силно оспорвана, но няма съмнения в това, че компанията е имала централна роля в организацията на обучения на полигона в рамките на предишните дни.


Норвило и раненият му колега Майкъл Дохърти са наети от Пентагона по силата на договор на стойност 28 милиона долара, за да обучават сирийски бунтовници да боравят с различни оръжия от съветски тип. Те пътуват до Беларус и след това до България, за да тестват оръжията преди провеждането на тренировъчен лагер в Йордания, показват документите по дело, заведено във Флорида от вдовицата на Норвило и Дохърти.


В съдебните документи по процеса, воден срещу трите американски компании, свързвани с инцидента - Purple Shovel, Skybridge Tactical и Regulus Global - жалбоподателите твърдят, че дефектната граната е била на над 30 години, с български произход и е била отхвърлена като опасна от Пентагона, който е търсел източници на боеприпаси на сирийските бунтовници.


След трагедията българските власти посочват "Алгънс" като компанията, наела полигона и осигурила дефектната граната. Министерство на икономиката налага на фирмата санкция в размер на 125 000 лева заради липса на разрешително от ведомството за провеждане на тренировка във фаталния ден. "Алгънс", която отрича обвиненията, обжалва успешно санкцията в Пловдивския административен съд.


В своето решение съдът посочва, че министерството е допуснало значителни административни нарушения и не е успяло да докаже, че "Алгънс" действително е наела полигона в дена на инцидента.


В писмено изявление Purple Shovel, основният контрактор на Пентагона в рамките на сирийската програма, обясни пред BIRN, че "Алгънс" е въвлечена в проекта от един от поддоставчиците му – Regulus Global – с ангажимента да организира обученията и да осигури боеприпасите. Компанията допълни обаче, че инцидентът се е случил в рамките на "развлекателна стрелба" през уикенда, след като официалното обучение вече е приключило.


BIRN разполага с програмата на обучението, която действително показва, че "Алгънс" е наела полигона до петък, 5 юни. Програмата разкрива още, че в обучението са участвали служители на българските оръжейни производители ВМЗ - Сопот, и Аркус – Лясковец, ангажирани с подготовката на американците да работят с различни оръжия и боеприпаси от съветски тип.


Сред тях е и дефектната минохвъргачка ОГ-7, причинила смъртоносната експлозия. Документите по делото, което се води в САЩ, разкриват как компанията Skybridge Tactical, наела Норвило и Дохърти, твърди пред съда, че експлозията е избухнала в рамките на официално обучение и в резултат от това засегнатите страни трябва да бъдат компенсирани от американското правителство.


Regulus Global отхвърля тези обвинения като несъстоятелни.


Инцидентът не е единствения сблъсък на "Алгънс" със закона. През 2015 г. РИОСВ - Стара Загора, глобява фирмата, защото не е подала уведомление до екоминистерството за съхраняване на взривни вещества в Производствено-складова база "Бършен" в град Сливен. Впоследствие Сливенският районен съд намалява глобата на 2000 лева с решение от юни 2016 г.


Финална дестинация на албанските оръжия – "Близкия изток или Африка"


Войните в Близкия изток стават причина за безпрецедентен поток от оръжия и боеприпаси от Балканите, като България играе важна роля както на източник на оръжия, така и на хъб за оръжейни сделки. Помолен за коментар относно изкупените от "Алгънс" застаряващи албански военни запаси, Патрик Веземан от Стокхолмския International Peace Research Institute, водещ източник на информация за оръжейната търговия, посочи, че е твърде малко вероятно България да е била крайната дестинация на боеприпасите предвид възрастта им.


Според него е вероятно оборудването да е отишло в Сирия, Йемен или Африка.


"Има няколко възможни сценария", обясни Веземан. "Единият е, че това отива в Сирия или Йемен. Друг е корумпирани държавни служители в Африка да го изкупуват като част от престъпна схема. Оръжията от излишъци се пласират добре в Африка като част от официалния износ, макар че често има съмнения за корупция."
Командването за специални операции на САЩ не отговори директно на въпросите ни дали то е изкупило китайските боеприпаси от Албания за нуждите на сирийската си програма, а само посочи, че репортерите трябва да "говорят с "Алгънс" за дейностите й".


"Алгънс" отказа да обясни какво се е случило с военното оборудване, след като е пристигнало в България.
Purple Shovel посочи в писмено изявление пред BIRN, че компанията не е купувала китайското оръжие и че "никога не е правила бизнес директно с "Алгънс".


Тирана има спорна история на износ на оръжия от големите си запаси от китайски боеприпаси, придобити през 60-те и 70-те години, когато Пекин беше основен военен партньор на албанския комунистически режим. През 2007 г. базираният във Флорида търговец на оръжия AEY разпродаде милиони остарели патрони китайско производство на Пентагона за войната в Афганистан. Патроните са предварително препакетирани в картонени кутии, за да изглежда, че са произведени в Албания, за да може да се заобиколи американската забрана за купуване на боеприпаси от Китай. Собственикът на фирмата Ефраим Дивероли получи 4-годишна присъда за измамата през 2011 г.


През 2011 г. 800 000 китайски снаряда, които Албания трябваше да достави на Обединените арабски емирства, нелегално бяха отклонени, попадайки в ръцете на бунтовниците в Либия.


Албанското министерство на отбраната заяви, че "Алгънс" е предоставила коректни документи за експорт на оръжията за България и че то е проверило, че фирмата "не е въвлечена в криминални дейности". Ведомството добави, че за повторен износ на боеприпаси се изисква неговото съгласие, макар и да е доказано, че често тази клауза не се спазва.


Изглежда, че връзките на "Алгънс" с Албания надхвърлят изкупуването на старо оръжие. През 2016 г. компанията се опита да придобие оръжейната фабрика от комунистическо време, намираща се в малкото албанско градче Поличан. В писмено изявление обаче "Алгънс" заяви пред BIRN, че се е отказала от намерението си.


Тирана разпродава старо оръжие на противоречив български посредник

© Юлия Лазарова


Връзки с организираната престъпност


Собственикът на "Алгънс" Александър Димитров е бивш бизнес партньор на добре познатата фигура от българската организирана престъпност Боян Петракиев Борисов, по-известен като Барона. Справка в Търговския регистър сочи, че Димитров е основал "Алгънс" ЕООД през 2009 г. с основен предмет на дейност търговия с оръжие.


През 2004 г. Димитров и Петракиев основават компанията за търговия със скрап SIB Metal. Димитров писмено посочи пред BIRN, че фирмата е спряна още на етап регистрация и че не виждал Петракиев оттогава.


В свой доклад Центърът за полицейски изследвания към МВР определя Петракиев като пример за "утвърдена фигура в криминалния свят". Документът, публикуван през 2010 г., посочва, че Петракиев е осъждан десет пъти и има други осем дела за широк кръг от престъпления, сред които кражба на коли, хулиганство, незаконно притежание на оръжия и наркотици и участие в организирана престъпна група.


През 2009 г. той е осъден за ръководене на организирана престъпна група за източване на кредитни карти, оперирала в 8 страни, посочва докладът. През 2012 г. отново е осъден – за ръководене на нелегално казино.


Разследването е проведено от BIRN заедно с Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност като част от проекта Paper Trail to Better Governance.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK