Не подценявайте жените като разпространители на салафизъм

Консервативни ислямски организации събраха в петък десетки хиляди последователи на протест срещу християнския губернатор на индонезийската столица Джакарта с обвинения, че бил осквернил Корана.

© Reuters

Консервативни ислямски организации събраха в петък десетки хиляди последователи на протест срещу християнския губернатор на индонезийската столица Джакарта с обвинения, че бил осквернил Корана.Жената e най-важната фигура за разпространението на исляма – защото може да го предаде на децата още с майчиното си мляко. На нейната роля като майка и съпруга залагат най-радикалните ислямистки течения в света, разказва Юлия Вергин в "Защото ги учат, че Аллах желае това" - публикация на "Дойче веле".


Югоизточна Азия дълго време се славеше с религиозната си толерантност, напоследък обаче радикално ислямистките групи стават все по-силни. В тях има и много жени, които разпространяват и защитават ислямистките идеи – често пъти незабелязано, но твърде ефективно. През 2008 г. в Индонезия влезе в сила закон срещу порнографията – той забранява всички публични прояви, които биха могли да предизвикат сексуална възбуда. Към наказуемите прояви се числят носенето на къси поли, както и някои традиционни танци с прекалено предизвикателни движения на таза.


Приемането на закона беше още една победа на все по-засилващите се радикално ислямистки течения в Индонезия и Югоизточна Азия. "В защита на закона имаше огромни демонстрации на изцяло забулени жени", спомня си етноложката Сузане Шрьотер, която изследва ислямските общества в Югоизточна Азия. "Жените играят много важна роля за разпространението на салафизма в Югоизточна Азия", посочва тя и пояснява: "Това са жени, които са горди, че забулват лицето и тялото си и се смятат за бойци на салафитското течение в исляма."
Неговите привърженици почитат исляма от VII век, т.е. от времето, когато пророк Мохамед обикалял земята и въплъщавал истинския, "чист" ислям. Тогава според салафитите в света царял ред, докато днес се ширели само разврат и хаос. Салафитската идеология се опитва да спре моралната разруха и пропагандира стриктно разделяне на половете. За жените има дълъг списък от правила какво бива и какво не бива да правят.


Забулването на тялото и пространственото разделяне от мъжете са две от основните правила. Мястото на жените е само при жените.


Каква роля им е отредена в рамките на една тъй репресивна идеология като салафизма? Изследване на Института за политически анализи на конфликти (IPAC) посочва, че екстремистката групировка "Дарул ислям" е описал ролята на жената за радикално ислямската идеология като централна – и то още през 80-те години на миналия век.


Ислямските закони се налагат в семейството


Ислямските закони могат да се наложат в една страна само ако бъдат наложени и в семейството. Само така идеологията може да се разпространи в обществото и да се превърне в крайна сметка в политическа система. Жените са тези, които създават предпоставките за успеха на салафизма: именно те отговарят за възпитанието на децата, а с това и на следващото поколение потенциални джихадисти.


Жените имат голямо значение за разпространението на крайния ислям не само като майки, а и като съпруги. Брачните съюзи в рамките на ислямистките организации гарантират стабилност и увеличават ислямистката мрежа. Въоръжената индонезийската групировка "Джемаа Исламия"(JI) например използва създаването на брачни съюзи, за да засили присъствието си в области, в които е слабо разпространена.


През 1990-те години радикалната групировка започва да превзема друга ислямистка организация, "Моro Islamic Liberation Front" (MILF), като стимулира браковете между своите бойци и дъщерите на чуждите водачи.


Още преди десетилетия жени започват да се организират в свои групировки, посочва изследването. "Дори в консервативните ислямистки среди на жените се дава това право", потвърждава етноложката Шрьотер. В тези групировки се четат текстове от Корана, заветите на пророците или избрани писания на салафитски лидери - най-често под ръководството на по-възрастните и по-опитни салафитки. В Индонезия се предлагат освен това уроци по писане, в които правоверните мюсюлманки се научават да записват наученото и да го разпространяват сред другите си сестри по убеждение.


"Жените имат огромен потенциал да набират нови привърженици на салафизма", обяснява Шрьотер. Не само чрез срещи по домовете, но и чрез присъствие във виртуалните пространства на социалните мрежи. Фейсбук и сие са станали междувременно незаменимо средство за достигане до жените и спечелването им за салафитската кауза, посочва експертката.


Без да искат, жените укрепват неравенството между половете


Жените в радикално ислямистките организации вършат незаменима работа. И точно това изпълва много от тях с гордост. Етноложката Шрьотер разказва за свой научен проект в Южен Тайланд. Южната част на страната се състои от четири провинции, в три от които живеят предимно мюсюлмани. Там салафизмът вече е изместил умерения ислям - именно с помощта на правоверните мюсюлманки, които защитават правото на мъжете на многоженство и проповядват пълното женско забулване, вкл. носенето на ръкавици в тропическите ширини на Тайланд.


"Самите жени разбират салафитската пропаганда като еманципационен проект", установява изследователката в многобройните си разговори с жените. Това е така, защото те играят активна и важна роля. И им е все едно, че покрай това защитават неравенството между половете. Защото вярват, че Аллах желае именно това.


Женски проект ли е радикализирането на Югоизточна Азия? Не, защото нормите, които спазват жените, всъщност са измислени от мъже. "Наръчник по женственост" е най-важното салафитско издание за жени в Индонезия - то се препоръчва изрично от групировката "Джемаа Исламия".


Забулени от главата до петите, жените имат право да се грижат за домакинството - това е техният радиус на действие, според предписанията за ислямска женственост. Мъжете съчиняват посланията, жените ги разпространяват. Не са ли в такъв случай жените главно марионетки? Марионетки са, смята Сузане Шрьотер. Фатално ще е обаче, ако в тази им роля ги подценяваме.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4533 Любопитно

  Тази статия показва много добре колко опасна е тази противна, агресивна и радикална секта наречена салафизъм. Не е никак случаен фактът, че почти всички терористични организации и терористи днес са салафитски. Като почнем от ДАЕШ (ИД), фронт ал-Нусра в Близкия изток минем през Боко Харам, ал-Шабаб в Африка и стигнем до Джемаа Исламия в Индонезия!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  Майната му на такова религиозно учение което ще въоръжава деца на по 10-12 години да се борят срещу неверниците в името на Бог.

 3. 3 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Парадокса е, че жените като най добри разпространители на
  исляма са най засегнати от него по отношение на правата си !!!

 4. 4 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "правоверните мюсюлманки, които защитават правото на мъжете на многоженство и проповядват пълното женско забулване, вкл. носенето на ръкавици в тропическите ширини на Тайланд"

  Най-интересен би бил психологическият профил на такива жени- как и защо те приемат пълно подчинение , тотално ограничение и мазохистичното приемане да бъдат втора категория хора, които могат да бъдат бити и убивани.
  Не мога да ги разбера.

 5. 5 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  А в Канада, християнки показаха солидарност към мюсюлманките като честваха World Hijab Day

  http://www.cbc.ca/news/canada/manitoba/world-hijab-day-1.3961289

  И те така... либерастията е вредна колкото салафизма без съмнение.

 6. 6 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#3] от "valtoro":

  е, щотото умиците дето си слагат жилетка с експлозиви не са засегнати :)

  Birds of a feather flock together.
 7. 7 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#5] от "diegos":

  тая на снимката по-добре си сложи плътен чувал на главата :)

  Birds of a feather flock together.
 8. 8 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#4] от "marsena":


  Понеже си критик на християнството, да ти обясня. В корана няма такова нещо, кат в Новия завет:
  Посланието на ап. Павел към Галатяни 3:28"
  "Няма 'вече' ...мъжки пол, ни женски, защото вие всички сте едно в Христа Исуса"
  В християнството от тук идва равенството между половете.
  А от тук рицарството и отношението към жената, като по-слаб пол, тоест такъв , който има нужда от грижи и защита:
  „Така и вие, мъже, живейте [със съпругите си] според познанието, като им отдавате почит като на женски съд, който е по–слаб.“ (1 Петър 3:7)
  Гръцката дума, преведена като „почит“, означава „ценност, стойност, ... уважение“. Следователно християнският съпруг трябва да се отнася към съпругата си с нежност и да се съобразява с нея като с деликатен, ценен съд.
  Това важи и за отношението изобщо на мъжете към жените.
  Ето на такива бази е изградена европейската цивилизация. Може да се направи сравнение с мюсулнамската...

 9. 9 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#8] от "anarhochristian":

  с изключение когато жената е в месечен цикъл, тогава е нечиста, не трябва да се докосвва до свещениците и да влиза в църква :)

  на кой събор бяха решили че жената има душа, май някъде 6 век :)

  Birds of a feather flock together.
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 402 Неутрално

  има два пътя: или тая псевдо религия се забранява в цивилизования свят или цивилизования свят се превръща в арабска кочина.няма средно положение.без либерални лигавщини
  —цитат от коментар 10 на bitaka


  Първото.
  Имаме си наш живот и няма да ограмотяваме нежелаещите да се присъединят към равноправните полове.
  Щом не искат,тяхно е правото да живеят в чувал.
  Но бременните им кореми далеч от Европа и яко охранявани граници.
  Тарикатки.Ще им се наготово да живеят при нас,а те да ни трепят.Е*ати хиените.
  Ние сме виновни,че ги мислим за хора.

 12. 12 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#1] от "Иво":

  интересно. след като казвате, че "салафизмът е противна идеология", а в същото време статията казва, че "неговите привърженици почитат исляма от VII век, т.е. от времето, когато пророк Мохамед обикалял земята и въплъщавал истинския, "чист" ислям", бихте ли казал, че ислямът от времето на Мохамед е също така "противна идеология". сиреч, с думи прости, от определението в статията не следва ли, че "салафизмът" е просто "ислям, близък до историческите му корени".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4533 Любопитно

  До коментар [#10] от "bitaka":

  И двата пътя дето ги предлагаш според мен са пътища без изход. Те няма как да се реализират в действителност. Има трети път и той е нормалните мюсюлмани да се изчистят от тези салафитски/уахабитски изроди по един или друг начин. Мюсюлманите в Ирак и Сирия правят в момента точно това и доста успешно особено. А, цивилизования свят в същото време трябва да обяви тази секта за незаконна, да спре нейното финансиране от чужбина (главно идва от СА и Катар) и да затвори всичките й джамии, да забрани нейни имами да проповядват. И на тяхно място да сложи местни имами, които са получили религиозното си образование в самата държава. В Австрия вече реализират този проект, щом те могат значи всички могат да направят това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1453 Разстроено

  Като цяло не виждам добро бъдеще за Балканите - България. Инфилтрацията на тези пагубни идеи в конкретни бялгарски региони е толкова дълбока, че не чакайте добро. В изминалите над 25 години "емисарите на злото" работиха като къртици и свършиха и продължават да вършат работа. През това време българските политици обясняваха кой е по- по- най- и неуморно вадеха списъци и досиета и убеждаваха и убеждават, че т.н. лустрация ще реши проблемите на хронично болната вече държава. Уви, трябва да сте доста наивни да вярвате на магии!

 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4533 Весело

  До коментар [#12] от "abdelhaqq":

  Хаха... нямаше как да не цъфнеш и ти Абделе за да дадеш едно рамо на подкрепа на твоите любими салафити. ;)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Най-интересен би бил психологическият профил на такива жени- как и защо те приемат пълно подчинение , тотално ограничение и мазохистичното приемане да бъдат втора категория хора, които могат да бъдат бити и убивани. Не мога да ги разбера.
  —цитат от коментар 4 на marsena


  Един руски психолог, изследовател на човешкото поведение (не се сещам името му сега) беше писал, че има два начина да подчиниш масите и да ги накараш да правят, каквото им наредиш. Първият, да въздействаш върху телата, насила, с терор и окови да ги принудиш да тръгнат по пътя, който ти смяташ за правилен. Но този начин е неособено ефикасен и е с временен ефект, защото рано или късно, хората се бунтували и чупели оковите. Вторият начин е още от бебета да им внушиш кой е правилният път, кое е подходящото поведение и като пораснат, няма да се налага да ги следиш и контролираш, защото те сами ще се наредят в редица и ще правят това, което си заложил в съзнанието им и никога няма да се разбунтуват, защото ще се уверени, че точно това е правилното. Та, именно това прави исляма, започват да карат децата да изучават корана още от невръсна възраст, та като пораснат, мозъците им да бъдат напълно изпразнени от всякава мисъл, от всякакво желание за собствено действие или някаква промяна.

  https://www.youtube.com/watch?v=Wg3m3t87-dk

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 17. 17 Профил на mb_666
  mb_666
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "Иво":интересно. след като казвате, че "салафизмът е противна идеология", а в същото време статията казва, че "неговите привърженици почитат исляма от VII век, т.е. от времето, когато пророк Мохамед обикалял земята и въплъщавал истинския, "чист" ислям", бихте ли казал, че ислямът от времето на Мохамед е също така "противна идеология". сиреч, с думи прости, от определението в статията не следва ли, че "салафизмът" е просто "ислям, близък до историческите му корени".
  —цитат от коментар 12 на abdelhaqq


  "Просто" ислям е доста интересен избор на думи, едва ли не като нещо безопасно и безобидно, което е много далече от истината за съжаление. Това, че тази конкретна секта се опитва да реконструира "истинския" ислям по фундаменталистки подбуди по никакъв начин не е добро. Вместо тази по принцип назадничава религия най-накрая да се реформира, да се обнови и да е малко по-в крак с днешните времена, напротив - върви назад във времето и се връща към миналото. Колко може да е добро това да се връщаме в 7-ми век? Сякаш последните 1300 години не ги е имало изобщо и се връщаме преди средновековието направо, значи над хиляда и кусур години наред, според салафистите, нищо смислено не е открито ли? над хилядолетие да не е постигнат ама съвсем никакъв напредък в тоя свят в техните очи, това ли му е доброто? Нищо ненаучено, никакво просветление, само сляпо подчинение. Думата "ислям" означава буквално подчинение, с това се изчерпва значението й. Тези хора живеят в една дива племенна общност, бият децата и жените си, убиват собствените си роднини като "грешници" за най-малкото нещо. Не са готови за цивилизацията. Нужно е самосъзнание и носене на лична отговорност. Не е сериозно в 21 век да черпим морала си от едно сляпо и безмозъчно подчинение на една старинна и не много добре написана книга. Ако един човек не може да различи добро от зло чрез собтвения си ум, значи просто не е чел достатъчно книги и трябва да се върне в училище. С единствена книга не става. А с подчинение не се постига доброта или морал, постига се само едно немислещо стадо. Да се подчинява може всеки. Да взима лични морални решения може само един буден и образован човек.

 18. 18 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 285 Неутрално

  С две думи - мъжки и женски зомбита.
  Ако успеете да ги разпознаете, бягайте, взривоопасни са.
  Стана така както и предричах - мюсюлманине вече трудно може да си намери работа в Европа.
  Което допълнително усложнява нещата - нови гета, нови чавета и пак фойерверки в името на аллах.
  Дано поне Меркел не я изберат отново...

 19. 19 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 553 Любопитно

  Далеч от нас, далеч от ЕС!
  Не сте желани и няма да ви допуснем!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=F5UzHfsC5zw
 20. 20 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 402 Неутрално

  А в Канада, християнки показаха солидарност към мюсюлманките като честваха World Hijab Dayhttp://www.cbc.ca/news/canada/manitoba/world-hijab-day-1.3961289 И те така... либерастията е вредна колкото салафизма без съмнение.
  —цитат от коментар 5 на diegos


  Тъжно е да се гледа.
  Вместо да направим хора от маймуните,ние се връщаме назад в еволюцията.
  Като западнячките,дето се извиняваха на изнасилвачите се мигранти-горките,били културно изостанали.

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10807 Неутрално

  Тези дни в хотела ми са едно семейство. Мъжът е сравнително млад и идва половин час след като двете му по-възрастни жени и 6 му малки деца са вече в ресторанта са почти свършили със закуската. Всички са забрадени, няма нито едно момче в семейството. Малко преди него идва явно третата му и най-млада жена, която още няма дете от него. Тя не се грижи за децата.
  Доста странна гледка е отстрани

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 627 Гневно

  По-горе срещнах мнения като на ''Иво'': ''Има трети път и той е нормалните мюсюлмани да се изчистят от тези салафитски/уахабитски изроди по един или друг начин. ''
  Демек ислямът само го ''обезсалафитяваме'' и ... ''работата е В шише''.
  Обаче ... припомням си случая ''Кокедал'':

  http://yphalachev.blogspot.bg/2012/11/blog-post_17.html

  за който потърсих навремето материали не само на български ... и НИКЪДЕ не открих да се споменава връзка между ''правоверните'' наглеци от Кокедал и салафизма!!!
  Демек тия, дето са оставили ''гяурите'' без коледна елха, са си били от ''нормалните'' - според класификацията на ''Иво'' - мохамедани...
  НЕ, БЛАГОДАРЯ!!!
  Имат си на разположение достатъчно територия от Мавритания до Индонезия - нека там да си практикуват ''нормалността''!!!
  Европа НЕ им е бащиния!!!

 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4533 Любопитно

  По-горе срещнах мнения като на ''Иво'': ''Има трети път и той е нормалните мюсюлмани да се изчистят от тези салафитски/уахабитски изроди по един или друг начин. '' Демек ислямът само го ''обезсалафитяваме'' и ... ''работата е В шише''. Обаче ... припомням си случая ''Кокедал'': http://yphalachev.blogspot.bg/2012/11/blog-post_17.html за който потърсих навремето материали не само на български ... и НИКЪДЕ не открих да се споменава връзка между ''правоверните'' наглеци от Кокедал и салафизма!!! Демек тия, дето са оставили ''гяурите'' без коледна елха, са си били от ''нормалните'' - според класификацията на ''Иво'' - мохамедани... НЕ, БЛАГОДАРЯ!!! Имат си на разположение достатъчно територия от Мавритания до Индонезия - нека там да си практикуват ''нормалността''!!! Европа НЕ им е бащиния!!!
  —цитат от коментар 23 на marrad


  Тези наглеци от Кокедал са били точно салафити! Същите изроди салафити са мразени и отхвърлени в много мюсюлмански държави. Много мюсюлмани ги определят като 'Takfiri' тоест неверници (немюсюлмани).

  И като спомена за този случай с коледната елха в Кокедал е хубаво да споменеш, че в много предимно мюсюлмански държави има коледни елхи и местните мюсюлмани нямат нищо против това. Даже има случай в които мюсюлмани издигат коледни елхи за своите християнски събратя:

  Ето виж сам:
  http://www.telegraph.co.uk/news/2016/12/18/iraqi-businessman-erects-tallest-christmas-tree-baghdad/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4533 Любопитно

  До коментар [#23] от "marrad":

  Ето ти още положителни примери:

  http://blogbaladi.com/christmas-trees-decoration-from-around-lebanon/

  http://imemc.org/article/bethlehem-lights-christmas-tree-with-message-of-peace-and-justice/

  Даже в Иран се продават коледни елхи:

  http://surfiran.com/christmas-iran-celebrate-christmas-eve/

  Но, не намерих нищо от мракобесните салафитски държави, като СА, Катар, Бахрейн и други подобни. Както виждаш сам има разлика между НОРМАЛНИТЕ (без кавички) и толерантни мюсюлмани и техните държави и НЕНОРМАЛНИТЕ ИЗРОДИ салафитски, които избиват невинни християни, разрушават им църките им и вършат какви ли не други престъпления срещу всеки който не споделя отровно-радикалната им идеология!!!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#8] от "anarhochristian":с изключение когато жената е в месечен цикъл, тогава е нечиста, не трябва да се докосвва до свещениците и да влиза в църква :)на кой събор бяха решили че жената има душа, май някъде 6 век :)
  —цитат от коментар 9 на Xumpomo name


  Може ли да ми го покажеш това в Новия завет?
  Защото аз ще ти покажа обратното:
  „Което Бог е очистил, ти не го смятай за мръсно” (Деяния 10:15)
  По подобна тема за нечистото, в случая за храните, но е приложимо за всичко:
  Марко 7:19:
  Нали не отива в ума, а в стомаха му, и после се изхвърля навън? (Като каза това, Той направи всички ястия чисти.)

  Не се връзвайте на простотиите на демагозите и фарисеите, те искат контрол върху съзнанието, гледайте учението на Христос, той ви иска свободни.

 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4533 Любопитно

  До коментар [#26] от "anarhochristian":

  Хубаво е, че даваш тези примери, защото някои заблудени хора си мислият, че Християнството се основава едва ли не само на Стария завет, а всъщност нашата религия се гради главно на Новия Завет и Светите Евангелия. Докато на Вехтия Завет (Танаха) се основава много повече юдеизмът.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#27] от "Иво":

  Най-сериозното е, че не са го чели, а масово се изказват неподготвени, на база научено от пропагандни тези срещу християнството. Да бяха го прочели, та тогава да дискутираме по-сериозно.

 29. 29 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#24] от "Иво":

  '' Тези наглеци от Кокедал са били точно салафити! ''

  Ма ти още малко и Ще изкараш и ШИИТА Хомейни - ''сътворил'' фетвата ''в чест на'' С. Рушди - салафит?!?

  П. С. Виждам, че приземяването ти Ще бъде трудно и болезнено...
  П. С. 2. В ТЕХНИТЕ си държави не че ми е безразлично какво правят, ама там все пак си е ''техен манастир'' ( ''В чужд манастир със свой правилник не се ходи!''). Позволяват ли или не елхите ТАМ - това ми е по малко интересно от това какво правят ТУК!!!
  П. С. Не съм изненадан, че се опитваш да тропосаш на кокедалските ''правоверни'' салафизма! Ако ми намериш поне един източник в интернет ( дори и на френски;-)), който да ги изкара салафити - както на теб ти изнася - цена няма да Имаш!

 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4533 Любопитно

  До коментар [#24] от "Иво": '' Тези наглеци от Кокедал са били точно салафити! '' Ма ти още малко и Ще изкараш и ШИИТА Хомейни - ''сътворил'' фетвата ''в чест на'' С. Рушди - салафит?!?
  —цитат от коментар 29 на marrad


  Хахаха... не позна, никога не бих казал подобна глупост. ;)

  До коментар [#24] от "Иво": П. С. Виждам, че приземяването ти Ще бъде трудно и болезнено...
  —цитат от коментар 29 на marrad


  Какво приземяване, намирам се на земята в момента. Не летя за никъде! ;)


  До коментар [#24] от "Иво": П. С. 2. В ТЕХНИТЕ си държави не че ми е безразлично какво правят, ама там все пак си е ''техен манастир'' ( ''В чужд манастир със свой правилник не се ходи!''). Позволяват ли или не елхите ТАМ - това ми е по малко интересно от това какво правят ТУК!!!
  —цитат от коментар 29 на marrad


  На мен пък ми пука какво става в тези държави, защото там живеят наши християнски братя! Много жалко е, че на теб не ти пука за тях! Апропо, ако някой ненормален салафит в тези държави заяви това което ти заяви по горе, а именно: "Имат си на разположение достатъчно територия от Канада до Австралия - нека там да си практикуват ''нормалността''!!!
  Северна Африка, Близкия Изток и Далечния изток НЕ им е бащиния!!! Да се махат тези християни от тук!!!!" Ти как ще реагираш!? И ще се сългласиш ли с подобно предложение!!!?????

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4533 Любопитно

  До коментар [#28] от "anarhochristian":

  Абсолютно! Те са просто невежи хора (атеисти в повечето случаи) и цитират разни неща без да знаят за какво става на въпрос.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Забулването на жените-мюсюлманки в Западна Европа е една от първите стъпки за разпространяването на радикалния ислямизъм там.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 33. 33 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#15] от "Иво":

  добре де, питах нещо просто. ако салафизмът според статията е "автентичното учение на Мохамед", как така според Вас може да е "противно" (при условие, че смятате исляма за нещо добро, а салафизмът за лошо).

  обяснете ми с думи прости, не ми излизайте с нискоинтелигентни ислямофилски квалификации. моята позиция е антиислямска, не е просалафитска. за мен салафизмът си е ислям. автентичен, толкова по-грозен, колкото е по-близък до Мохамед. за Вас ислямът е готин. Вие ми обяснете как горното е възможно.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 34. 34 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#32] от "Lady Zeppelin":

  ама жените мюсюлманки се забулват. това е правило в исляма. не е "салафизъм", а е придържане към "исляма". иначе, много е лесно да се лепнат на "вредните" в очите ни феномени етикет от чужда религиозна традиция и така да се "отървем" от задължението да ги разбираме (както във въпросната статия). но реално в случая не говорим за нещо "салафитско", а за за нещо типично, същностно, нормативно "ислямско"...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 35. 35 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#34] от "abdelhaqq":

  Аз говоря за младите жени, родени и израснали в Западна Европа - трето поколение.
  До края на 80-те и началото на 90-те години не се забулваха. Сега не само че много от тях се забулват, но и ходят целите покрити - нещо нехаректерно нито за бабите им, нито за местата, от които те идват. Майките им - деца на мигранти или второ поколение, не се забулваха.
  Говоря за феномен, който не съществуваше преди 20 години, даже преди 10 години в Западна Европа.
  На една част от тях им го налагат "големите братя" от гетата, в които живеят.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 36. 36 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#35] от "Lady Zeppelin":

  да, така е. но това е по-скоро отбелязването на феномена на реислямизацията. която винаги ще доведе до забулване от някакъв тип - от негритянско-мюсюлманската панделка в косата, през забрадката за глава ("френския хиджаб"), иранския никаб, та чак до бурката.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 37. 37 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#36] от "abdelhaqq":

  Мисля, че реислямизацията се води главно от салафисти и религията се използва и като политика.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 38. 38 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 627 Неутрално  '' До коментар [#24] от "Иво": '' Тези наглеци от Кокедал са били точно салафити! ''
  Ма ти още малко и Ще изкараш и ШИИТА Хомейни - ''сътворил'' фетвата ''в чест на'' С. Рушди - салафит?!?
  —цитат от коментар 29 на marrad


  Хахаха... не позна, никога не бих казал подобна глупост. ;)''

  Ами чудесно - значи шиитите в Иран НЕ са салафити, т.е. съгласно ТВОИТЕ критерии те са НОРМАЛНИ мохамедани. ( ох,че ми е кеф да те чукам по твоята глава с твоите камъниии...). Ами хайде сега да видим как се отнасят НОРМАЛНИТЕ - според ''Иво''! - мохамедани, дето даже елхички инсталирали ''за своите християнски СЪБРАТАТЯ'' - към ''СЪБРАТЯТА'' си:

  https://www.htv.bg/news/read/iran-pastor-nadarhini-otnovo-e-arestuvan

  И още ''хубави ''работи за нормалните ''правоверни'':

  https://ru.wikipedia.org/wiki/ %D0%9F%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B0%D0%BD_%D0%B2_%D0%98%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5

  И ако и това ти е малко - и на трети език:

  http://www.actuall.com/persecucion/la-persecucion-de-los-cristianos-en-iran-crece-con-dos-nuevos-detenidos-madre-e-hijo/

  Айде сега да ми кажеш - с какво шиитските ирански чалми са по стока от салафитските сунитски???
  До коментар [#30] от "Иво":

 39. 39 Профил на iwy11618957
  iwy11618957
  Рейтинг: 5 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK