При Тръмп нараства ролята на Пентагона във вземането на решения

При Тръмп нараства ролята на Пентагона във вземането на решения

© Kacper Pempel, ReutersСедмица след седмица, страна след страна, Пентагонът дискретно придобива по-голяма роля във вземането на военни решения, изпращайки още стотици военнослужещи на война без почти никакви обществени дебати и стремейки се към повече власт за борба с екстремистите в Близкия изток и Африка.


Миналата седмица беше Сомалия, където президентът Доналд Тръмп даде на армията на САЩ повече власт за нанасяне на нападателни въздушни удари срещу свързани с Ал Кайда бойци. Тази седмица може да е Йемен, където военните лидери искат да предоставят по-голяма помощ на Обединените арабски емирства за битката им с подкрепяни от Иран бунтовници. Задават се важни решения за Ирак, Сирия и Афганистан - от премахване на ограниченията за броя на войските до разхлабване на правилата, от които се ръководят командирите на място.


Промените през първите два месеца от управлението на президента Доналд Тръмп подчертават неговата готовност да позволи на Пентагона да ръководи своите ежедневни бойни действия. При правителството на Обама военните лидери се ядосваха от строгия контрол, който предполагаше командирите да искат одобрение за рутинни тактически решения за цели и придвижване на личен състав.
Делегирането на повече власт на Пентагона - и прехвърлянето на правомощия за вземане на решения за бойни действия на офицери от по-нисш ранг - обаче носи своите военни и политически рискове. Жертвите - мирни жители и американски военнослужещи - може да бъдат най-големи.
Все по-голямото участие в битки срещу бунтовници - от уличните боеве, които се водят сега в Ирак, до тайните операции в Йемен и на други места,


увеличава вероятността от повече жертви


сред американските военни. Подобни трагедии могат да разгневят американската общественост и да създадат политически неприятности с Конгреса в момент, когато правителството на Тръмп се опитва да унищожи групировката "Ислямска държава" в Ирак и Сирия и да разшири усилията срещу подобни групировки.


Също така, като се позволява на командири от по-нисък ранг да вземат решения за въздушни удари в гъсто населени райони като улиците на иракския град Мосул, може да се стигне до повече цивилни жертви. Армията на САЩ вече разследва няколко бомбардировки в Мосул в средата на март, при които според очевидци са били убити най-малко 100 души. А тя обмисля нови тактики и предпазни мерки на фона на доказателства, предполагащи, че екстремистите тайно вкарват мирни жители в сгради и после подмамват предвожданата от САЩ коалиция да ги напада.


Старши сътрудникът в Центъра за стратегически и международни изследвания Алис Хънт Френд посочи още един проблем: "откъсването" на военните операции "от цялостната външна политика" може да направи както гражданските лидери, така и армията уязвими за ситуации, които излизат извън контрол.


"Политическите лидери могат да изгубят контрол върху военните операции", предупреди тя.
Висши военни лидери обаче казват, че имат нужда да могат да действат по-бързо срещу враговете на САЩ, и са твърдо подкрепяни от Тръмп,


който обещава да преследва ислямските екстремисти по-агресивно


и споделя мнението на лидерите на Пентагона, че строгият контрол, упражняван от правителството на Обама върху военните операции, е ограничавал ефективността.


Обяснявайки своето искане за по-голяма свобода на действия в Сомалия срещу бойците на "Аш Шабаб", началникът на Африканското командване на САЩ генерал Томас Уолдхозър каза пред Конгреса миналия месец, че е необходима по-голяма гъвкавост и "навременност" в процеса на вземане на решения.


Решението, одобрено от Тръмп в сряда, не е първото разширяване на военните операции.
Министерството на отбраната дискретно удвоява броя на силите на САЩ в Сирия. То изпраща военни съветници по-близо до фронтовите линии в Ирак и открито настоява за повече войски в Афганистан.


Белият дом евентуално предвижда тази седмица да обсъди предоставянето на помощ в разузнаването, презареждането с гориво и други дейности на ОАЕ в битката им с бунтовниците хуси в Йемен, казаха служители, които не бяха упълномощени да говорят за поверителни срещи и пожелаха анонимност.


Някои промени стават без много шум. САЩ нямат голямо желание да разполагат значителни военни сили в Ирак и Сирия, но увеличаването на войските се извършва постепенно - със стотици, а не с хиляди.


Резултатът може да бъде объркващ за обществеността -


Тръмп не премахва наложените от Обама ограничения върху броя на войските.


По този начин лимитите от 503 военнослужещи за Сирия и 5262 за Ирак все още са в сила.


Армията обаче ги пренебрегва с одобрението на Белия дом и използва съществуваща вече "вратичка" за определяне на изпращаните войски като временни. Например неколкостотин морски пехотинци и войници бяха изпратени наскоро в Сирия, за да помагат на подкрепяните от САЩ сили, включително в битката за отвоюване на град Ракка, провъзгласен от ИД за нейна столица. Всички те бяха определени като временни, следователно не излизат извън лимита.


В петък Пентагонът каза, че в Ирак има официално 5262 военни на САЩ, макар служители неофициално да признават, че там има поне две хиляди повече.


Президентството на Тръмп все още е в своето начало. Белият дом жонглира със сложни подробности за няколко военни операции и в същото време се занимава с данъчна реформа, провал на усилията си за отмяна на закона за здравеопазването, вътрешнопартийни борби и разрастващи се разследвания за възможни връзки на неговата кандидат-президентска кампания с Русия. Наблюдатели казват, че разширяването на военната сила може да отразява ограничения "обхват" на правителството в момента.


Армията обаче иска някои решения да се вземат бързо. Иракските сили се опитват да приключат отвоюването на Мосул - крепостта на ИД в страната, а изпращането на повече американски съветници по-близо до битката може да бъде от полза. Подкрепяни от САЩ бойци доближават Ракка, а Пентагонът се стреми да ускори тези усилия. Пентагонът настоява, че ИД ще бъде подложена на голям натиск, ако двете операции се провеждат едновременно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3508 Неутрално

  Ами обеща да се бори с ИД - без армията няма как да стане.

 2. 2 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Любопитно

  "Тази седмица може да е Йемен, където военните лидери искат да предоставят по-голяма помощ на Обединените арабски емирства за битката им с подкрепяни от Иран бунтовници."

  А, защо Тръмпи не помоли своите приятелчета от ОАЕ да нападнат и изродите от Ал-Кайда в Йемен!? Това е най-опасния клон на ал-Кайда в света, и освен това под нейн контрол е поне 1/4 от територията на Йемен.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 3. 3 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Любопитно

  "Задават се важни решения за Ирак, Сирия и Афганистан - от премахване на ограниченията за броя на войските до разхлабване на правилата, от които се ръководят командирите на място."

  Чакай малко, нали тези правила би трябвало да зависят от местните власти (иракски, сирийски и афганистански), все пак в техните държави ще оперират американските войници и тяхна трябва да е последната дума по отношение на правилата на престой и действие на американските войници.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 4. 4 Профил на Eд
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Тръмп е некомпетентен, това стана ясно много бързо. Добре че е генералния щаб във въпросната Пентагона и лудото куче Матис да му вземат важните решения. На този комплексиран мегаломан не трябва да му се директен контрол върху нищо, което може да отнема животи.

 5. 5 Профил на Eд
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Този, бивайки Тръмп, разбира се.

 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Поне доколкото си спомням, едно от посланията в предизборно време беше, че армията на САЩ и средствата разходвани по света до неговата "епоха" ще започнат да работят за САЩ, а не за света.
  И аз не съм против САЩ да се намесват по-решително срещу тези деструктивни образования , като ИДИЛ, Алкайда и прочее подобни, но не се връзва с това което говореше - което също не е изненада, когато говорим за Тръмп(и):).

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  След като Тръмп доказано се провали, Пентагона вече действа като заобикаля законодателни инициативи за да балансира силите в регионите на бойни действия :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 535 Неутрално

  "Армията обаче иска някои решения да се вземат бързо."

  И решенията от най-мощната държава не закъсняват и се вземат навреме

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 9. 9 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2823 Неутрално

  "Армията обаче иска някои решения да се вземат бързо."

  И са прави. Разполагането на американски войски в Източна Европа е добър пример за това.

 10. 10 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3441 Любопитно

  Американската армия има свойте си стратегически цели и Ще ги постигне!А Тръмп на практика само може да слуша.Крайната му некомпетентност по глобалните въпроси напрактика го изолира.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#4] от "Кози Крак":

  "Добре че е генералния щаб във въпросната Пентагона и лудото куче Матис да му вземат важните решения."

  Абсолютно вярно.

  Например, за разполагането на американски войски по югоизточния фланг на НАТО и на американски партрулни кораби в Черно море.

  За противоракетния щит няма какво да говорим - той се подразбира от само себе си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2120 Весело

  Дали армията трябва да държи инициативата на бойно поле можем да преценим от подходяща аналогия. Ето аз предлагам една аналогия. Хирург оперира пациент. Борда на директорите на болницата гледа какво прави хирурга и разрешава всеки следващ разрез. Логично е да предотвратят много от грешките на хирурга.
  Но за пациента можем да кажем само едно - вечна му памет.

  подпис
 13. 13 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2600 Неутрално

  До коментар [#11] от "Norman Granz":

  Както знаем според хвалбите на дон Тръмп, няма по-убав и по-умен от него. Той знае повече от генералите, от службите, от строителите, от финансистите...
  Нещо като Путин - всичколог и вездеогравящо Слънце.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 14. 14 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Още когато бе назначен корав войн като генерал Матис за шеф на пентагона бях наясно, че ще се стигне до тук - доста различно от тоталния контрол при Обама. Просто няма как един изтъкнат военен да приеме поста при положение, че някакъв оранжев пуяк ще му се бърка за щяло и нещяло. Новата стратегия на Пентагона е абсолютно правилна, ако искат да имат успех. Преследване и систематично избиване на разни болни чалми, като решенията се взимат от полеви командири с оглед обстановката, а не да се чака разни политически кабинети три дни да умуват, през което време съответната чалма се е скрил на дъното на Тора Бора или дявол знае къде. Разбира се по големите въпроси гражданският и политически контрол е задължителен.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 15. 15 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  След като Тръмп доказано се провали
  —цитат от коментар 7 на penetrating


  До коментар [#7] от "penetrating":

  Откога това, че си написал нещо във форума го прави доказателство?

 16. 16 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  Интересно е как успяха и тази новина да я представят като нещо негативно. Можело това да стане, можело онова да стане. Тръмп през цялата кампания говореше за засилване на армията и за даване повече права на американските генерали, просто това е поредното изпълнение на предизборно обещание. Доста говореше и за тая глупост 2 месеца да се тръби в медиите, че ще има военна операция преди самата операция, съответно ислямистите отдавна са напуснали мястото на операцията или добре са се подготвили и виждаме, че без много приказки се действа където е необходимо.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Когато армията започне сама да взема решения, не е за добро.

 18. 18 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#16] от "Modestmouse":

  негативното са 1000та избити цивилни при намален брой на въздушните удари - това само за месец март ...

  иначе беше повече от ясно, че във вакуума, оставен от оранжевия клоун, военните ще се усетят и ще придърпат чергата към себе си

  а само с какво умиление оранжевко обещаваше на тълпите реднеци, че знае повече от генералите и има най-добрия план за ИДИЛ =)

  it comes from inside, just listen ...
 19. 19 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  До коментар [#18] от "Kalin":

  Тия цифри на избитите цивилни "една жена" ли ти ги каза, или беше там да броиш. Направо си признай, че и ти си на принципа, щом е Тръмп трябва да се плюе. То вашата порода на плюещите бързо се разпознава.

 20. 20 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#19] от "Modestmouse":

  първо, Ясенчо, да вземеш да научиш разликата между число и цифра викам аз ...

  второ:

  http://www.vox.com/world/2017/3/28/15074216/iraq-syria-civilian-death-increasing

  http://www.foxnews.com/world/2017/03/31/civilian-casualties-in-iraq-syria-undercut-us-victories.html

  it comes from inside, just listen ...
 21. 21 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  До коментар [#20] от "Kalin":

  Това "Ясенчо" някакъв нов лаф ли е? Отделно си написал там цифрата 1 и три пъти цифрата 0, така че дребнасвостта и "викането" си ги остави за себе си.

  А да приемаме за крайната достоверност писанията на медиите е просто признак за глупост. Отделно, виж с какво започва статия "Ислямска държава и военни групировки свързани с Алкайда" твърдяли, боже господи, какво доказваш с този линк. Всякаш ИД и Алкайда са крайната инстанция за истината. Ако ИД и Алкайда се оплакват от нещо това само показва, че Тръмп е на прав път.

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  До коментар [#15] от "Modestmouse":

  :)
  Разбира се, че това коеро съм написал във форума не е доказателство :)
  Доказателство са:
  - суспендираните от съдии укази на Тръмп за мигрантите, защото са писани като дописка във Брайтбайт, Ане като юридически документ
  - суспендираният или отложен за неопределено време демонтаж на Обамакеър, защото дори републиканци, които мразят Обамакеър виждат, че този на Тръмп е по-некадърен и отказаха да го подкрепят в Конгреса
  - отхвърлените или поставени във фризера съветници. При това тези съветници на Тръмп са направили неимоверно по-малко лоши неща отколкото Хилари Клинтън и хора от обкръжението на Обама, но другите не понесоха никакви последствия
  Помислете и ще си отговорите, но половината от решението е верния въпрос :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Разстроено

  Според мен американските военни са доста подготвени, но все пак са военни!
  Не мисля, че е добра идея да им се отпуска прекалено контрола!

  Особенно когато в Белия дом има човек, който не може да си организира качествен екип!

  За мен това е лоша новина...

  Модератора е неадекватен!
 24. 24 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#21] от "Modestmouse":

  Ясен си ми, ясен, Ясене, просто ми става ясно колко си бос точно от такива елементарни грешки =)

  повтаряй си опорките, не ми пречиш =)

  it comes from inside, just listen ...
 25. 25 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иво":

  Абе кой ги ебава местните власти! Не се съобразяват с нищо. За янките няма държавни граници, няма суверенитет. Присвоиха си ролята на световен джандар.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK