Турските журналисти – в затвора или в изгнание

Турските журналисти – в затвора или в изгнание

© Murad Sezer, ReutersБаща ми всяка сутрин пишеше своята статия, обличаше се и отиваше в съда (защото е бил привикван – б.а.). И никой не се изненадваше за всекидневните му посещения. Аз си мислех, че всички бащи, преди да отидат на работа, се отбиват в съда."


Това са думи на Ахмет Алтан, виден турски журналист и писател, който споделя своите впечатления за баща си Четин Алтан, един от доайените на турската журналистика. В статия той описва задържането на баща си след военния преврат в Турция на 12 март 1971 г. и накратко обобщава ситуацията така: "Те (превратаджиите) го бяха вкарали в затвора, защото пишеше статии."


Днес самият Ахмет Алтан също се намира в затвора, защото пише статии, които не се харесват на властта. Брат му Мехмет Алтан, професор по икономика и колумнист в различни медии, също е зад решетките. Двамата бяха задържани след опита за преврат на 15 юли 2016 г. и обвинени в тероризъм, защото ден преди опита за преврат са участвали в телевизионно предаване и подсъзнателно са подтикнали зрителите към преврат.
Управляващите в Турция обаче твърдят, че в местните затвори няма нито един журналист. Преди няколко седмици в едно свое изказване Ердоган отсече, явно визирайки европейските институции, че е получил списък със 149 имена на задържани: "Казваме им да дадат списъка с журналистите в затвора. Погледнах (списъка), всички са крадци, педофили, терористи."


Обезвреждане на медиите


Според турските управляващи в момента медиите са опасни, колкото и тероризмът. Наскоро вицепремиерът Нуман Куртулмуш направи този паралел и отправи тежки критики към медиите заради отровния им език. Може би за това президентът Реджеп Тайип Ердоган и неговото управление превърнаха Турция в най-големия открит затвор за журналисти в света. Според различни анализатори медийната ситуация в страната е под строг контрол. Около 95% от медиите се контролират директно или индиректно от президентското семейство или бизнесмени, които са близки до тях. Наложена е строга пропагандна линия на управлението на Ердоган, като много често водещите вестници излизат с почти еднакви водещи статии. Медиите вкупом се люшкат от едната в другата крайност. Такъв беше примерът с кризата около сваления руски изтребител, заради което президентът Владимир Путин беше демонизиран, а по-късно се превърна в добрия партньор на Турция, след като Ердоган стопли отношенията си с Русия. Друг показателен пример са взаимоотношенията на Турция с Европа, в частност с Германия и Холандия. За турските медии канцлерът Ангела Меркел беше европейският лидер, който разбира Турция, но към днешна дата тя е определяна като "нацистки остатък" и "жената Хитлер".


Останалите около 5% по-малки опозиционни медии в страната, които са най-вече леви, имат известна критичност към управляващите, но са принудени да използват строгия пропаганден език, като не прекрачват червените линии, поставени от Ердоган. Журналистите от тези медии са принудени да правят компромис с пропагандата и с това да са коректив на властта.


Според Ердоган няма по-свободна държава от Турция в света по отношение на свободата на словото. Но това не отговаря на оценките на международните организации. "Амнести интернешънъл" призова правителството в Турция да прекрати репресиите спрямо медиите и да освободи задържаните журналисти.


На 20 март над 70 организации, сред които "Асоциацията на европейските журналисти", "Репортери без граници", "Хюман райтс уоч" и др., представиха общо становище относно влошаването на медийната среда в Турция на сесия на Съвета на ООН по правата на човека. Организациите призоваха международната общност да изиска от турските власти да премахнат ограниченията върху свободата на словото. В позицията се посочва още, че турските власти са засилили още повече ограниченията върху работата на медиите с оглед предстоящия референдум на 16 април.


Според последния индекс (от юни 2016 г.) за свободата на словото на "Репортери без граници" Турция е на 151-о място от 180 държави. Но оттогава настъпиха още по-тежки времена за турската журналистика. Натискът към медиите се усили мълниеносно след опита за преврат, който беше определен от Ердоган като "дар от Бога". Арестите и лишаването от свобода на журналисти са политически мотивирани, това доказват и думите на премиера Бинали Йълдъръм от август 2016 г.: "Ние ще ги задържаме, а те ще докажат, че са невинни."


На 27 март тази година започна съдебен процес срещу 29 журналисти. На 31 март съдът реши 21 от подсъдимите журналисти да бъдат освободени. Докато очакваше това е 6.3%. В България например има въведена продуктова или екотакса за полиетиленовите трешение да влезе сила, колумнистът и известен поп изпълнител Атилла Таш заяви: "Излизам от закрит и отивам към открит затвор!" Но дори и това не се случи. След масиран натиск в социалните медии от страна на тролове, близки до управляващите, съдът постанови ново решение: "Журналистите остават в затвора!"


Според неправителствената организация Stockholm Center for Freedom (SCF) към 2 април 2017 г. броят на затворените журналисти в Турция е достигнал 228 - нов световен рекорд. От организацията са документирали имената и длъжностите на всички турски журналисти, лишени от свобода към момента. В тази бройка са включени и онези, които са заемали административни или други длъжности в медии, без да са имали активна журналистическа дейност. Лишените от свобода журналисти споделят различни политически виждания, а това, което ги обединява, е, че всички са опозиционно настроени спрямо управлението на Ердоган.


От началото на 2016 г. в Турция са закрити 189 медии – вестници, радиа и телевизии, списания, информационни агенции и сайтове. Всички те са защитавали критични позиции спрямо управлението на Ердоган.


След преврата онези журналисти, които имаха шанса да не попаднат зад решетките, се сблъскаха с дилемата – да останеш без работа или да бъдеш набеден за терорист или предател. Над 30% от журналистите в медийния сектор останаха без работа и бяха принудени да се занимават с нискоквалифициран труд. Определена част от тях са лишени от всякаква форма на социална защита. Наложен е запор на имуществото на част от журналистите, които са в затвора, и на онези, които са успели да избягат в чужбина.


Общо 92-ма журналисти са издирвани и са издадени заповеди за арестуването им. А срещу други 839-има журналисти има повдигнати обвинения и се води разследване, сочи доклад на Съюза на турските журналисти. Към 26 януари 2017 г. около 10 хил. души са разследвани за публикации в социалните мрежи.


Журналистите, които към момента са лишени от свобода след опита за преврат, нямат издадени присъди и срещу голяма част от тях все още няма внесени обвинителни актове. Преди опита за преврат в турските затвори имаше официално 29 журналисти, след това броят им се увеличи с 90%. Почти всички задържани са заподозрени за "членство в терористична организация", "терористична пропаганда", "опит за сваляне на правителството" и "шпионаж".


Нечовешките условия в затворите


В доклад на SCF задържаните журналисти споделят за нечовешки условия в затворите и че са били подложени на изтезания. Практиката е при арестуването на журналистите да им се поставят белезници, а проправителствените медии са на място, за да отразят задържането на "обществените терористи".


Поради претовареността на затворите журналистите са държани в препълнени с хора килии. Свижданията или се отменят, или се ограничават до срещи с най-близките. Достъпът на техните адвокати също е ограничен, като обикновено срещите им се записват с камера в присъствието на служители от затвора.


Журналистите нямат право да ползват компютри, органичен е и достъпът им до книги. Психическият тормоз обхваща и забраната да се изпращат и получават писма до близките. Друг проблем е недостъпното здравеопазване в затвора. Сред задържаните журналисти има колеги с напреднала възраст и такива с хронични заболявания, които са най-ощетени.


Живот в изгнание


Сериозен проблем за свободата на словото в Турция представляват и онези журналисти, за които има заповед за задържане. Техният брой е деветдесет и двама, като част от тях напускат страната още преди опита за преврат, а други са поели по рисковани нелегални пътища, за да избягат в чужбина. Все още няма информация за повечето от тях. Личната сигурност на живеещите извън страната журналисти е поставена на карта. Живеещите в страни, където има значителна турска диаспора, споделят, че са получавали сериозни заплахи и че турските държавни служби ги шпионират. Те са на прицел от страна на проправителствените медии.


В тази група попада и бившият главен редактор на "Джумхуриет" Джан Дюндар, който живее в изгнание, докато съпругата му е принудена да остане в родината, защото задграничният ѝ паспорт е анулиран. Той е получавал открити заплахи, включително от лично от президента Ердоган, който му обещава, че "скъпо ще си плати". Бившият главен редактор на в. "Заман" Екрем Думанлъ е в подобна ситуация, като е изложен атаки и заплахи чрез социалните медии.


Друг вид тормоз е така нарeченето заложничество на роднини. Вместо журналиста Бюлент Коруджу полицията арестува съпругата му Хаджер, без да има съдебно решение за това, и тя все още се намира затвора. Друг пример е бившият главен редактор на в. "Тудейс Заман" Бюлент Кенеш. Полицията арестува и задържа като заложник неговия брат Левент Кенеш, учител по физика с 20-годишен стаж. Журналистите, принудени да напуснат Турция, споделят, че освен с опасността за собствената си сигурност те се борят с материални проблеми, срещат бюрократични пречки в придобиването на статут на търсещи закрила в страните, където пребивават.


*Този текст е създаден в рамките на проекта на Асоциацията на европейските журналисти - България, "Медиатор 2: Мост между етичната журналистика и обществото", подкрепен от фондация "Америка за България".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3181 Неутрално

  Бай Ердоган прави избори.

 2. 2 Профил на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  Рейтинг: 563 Неутрално

  На 27 март тази година започна съдебен процес срещу 29 журналисти. На 31 март съдът реши 21 от подсъдимите журналисти да бъдат освободени. Докато очакваше това е 6.3%. В България например има въведена продуктова или екотакса за полиетиленовите трешение да влезе сила, колумнистът и известен поп изпълнител Атилла Таш заяви: "Излизам от закрит и отивам към открит затвор!"
  —цитат от коментар 0 на Статията
  Ъ?

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 3. 3 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2425 Неутрално

  Първата работа на всеки диктатор е да задуши свободата на словото. Точно това прави Ердоган. Не се вижда краят на извънредното положение и той ще продължи да управлява с укази и ще нарежда да се арестуват и уволняват хора по разни списъци, изготвени от негови протежета, които са решили, че тези хора с публичните си изяви вредят на политиката на Ердоган. Най - злобния език в Турция държи Ердоган. Позова се на демокрацията и призова хората да го защитят по време на опита за преврат, но постъпва антидемократично към всички свои политически противници и антиислямисти.

 4. 4 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  Ми такова е положението. Ердоган откакто е на власт настъпва срещу демокрацията. Той демокрацията я разбира като ''демокрация'' на мнозинството над малцинството със всички средства.

  И не, не е заради изборите. Независимо дали от реферандума ще излезе "да" или "не", настъплението ще продължи.

 5. 5 Профил на Nozo No
  Nozo No
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Лятото идва, като се погледнат турските курорти на повечето турци ще им стане лошо, тогава отнова гюленистите ще са виновни. Интересното е колко лета ще изкара Ердо буквално, при положение че цяла Турция се крепи на този сезон- туризъм и земеделие, колкото по-топло става толкова по ще охладнява ентусиазма на привържениците му

 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3973 Неутрално

  бившият главен редактор на "Джумхуриет" Джан Дюндар, който живее в изгнание,
  ===========
  За този "изгнанник" , двата и половина милиона долара бяха по важни и затова избяга извън Турция ! Заряза и семейството си дори . А истинската причина за бягството му , е заведеното срещу него дело за доказуемост , как е успял да ги спечели тия пари в рамките на няколко месеца. Отвън му наредиха да напусне страната поради опасност да не изпее имената на истинските си покровители. А иначе не го грозеше никаква опасност в Турция.

  Bukalemun
 7. 7 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  Ахмет Алтан освен журналист е и много добър новелист. За разлика от журналистиката му в книгите му няма грам политика. Познава човешката психология и я разказва кратко и ясно.
  Не знам дали са преведени на български, но бих препоръчала новелите му "Лична история на самотата" / Yalnızlığın özel tarihi и "Да изневериш"/Aldatmak .

 8. 8 Профил на Ale MI
  Ale MI
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Явно модела КОЙ и Ердо са били в едно и също учебно заведения...

 9. 9 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  бившият главен редактор на "Джумхуриет" Джан Дюндар, който живее в изгнание,===========За този "изгнанник" , двата и половина милиона долара бяха по важни и затова избяга извън Турция ! Заряза и семейството си дори . А истинската причина за бягството му , е заведеното срещу него дело за доказуемост , как е успял да ги спечели тия пари в рамките на няколко месеца.
  —цитат от коментар 6 на eti mehter

  Хайде сега. Ердоган пък каза, че ще го наказва за издаване на държавна тайна. Предател бил.
  Между другото не Ви ли смущва как Ердоган обвинява различни журналисти в предателство и шпионаж още преди да са съдени? И за Дениз Юджел казва, че шпионин.

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5964 Неутрално

  Директни сравнения с Русия и Путин:
  - медии под похлупак (само регулирани опозиционни медии, чижди граждани могат да имат до 20% от медиите)
  - медии - ветропоказател (Едроган - добър, лош, пак добър, Тръмп - добър, нищо, с тенденция към лош)
  - заложници от семейството (братът на Навални е в затвора за да управляват Навално, но не им се получава)
  - убийства на журналисти
  - затвор за журналисти

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5964 Неутрално

  А цитатите говорят сами:
  1. Ердоган за журналистите в затвора: "Погледнах (списъка), всички са крадци, педофили, терористи."
  2. Премиерът Йлдъръм за арестите на журналистите: "Ние ще ги задържаме, а те ще докажат, че са невинни."
  3. Свободния съд: След масиран натиск в социалните медии от страна на тролове, близки до управляващите, съдът постанови ново решение: "Журналистите остават в затвора!"
  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5964 Неутрално

  До коментар [#6] от "eti mehter":

  :)
  Нищо не го грози в Турция, но жена му е без паспорт и Ердоган му обещава, че "скъпо ще си плати" без да има присъда?
  :)
  Вие сериозно ли го твърдите?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 368 Весело

  Бойкот за курортите и стоките. Антиердогановска риторика в ютюб и прочие независими медии. Внимавайте обаче при последното, да не сте в българска юрисдикция, че може да ви екстрадират като гюленист. ;)

 14. 14 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Скоро всички свободомислещи в Турция ще бъдат или в затвора, или зад граница

 15. 15 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2290 Разстроено

  А руските им колеги направо ги убиват...

 16. 17 Профил на oia08585867
  oia08585867
  Рейтинг: 8 Неутрално

  http://www.advokatyordanova.com/ Заради нея и приятелите й ме изтезават повече от 5 години! МВР ме плаши с лудница...

 17. 18 Профил на oia08585867
  oia08585867
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Фамилията ми е от пустиняци и им съдействат!

 18. 19 Профил на oia08585867
  oia08585867
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Родителите ми са необразовани и прости и Мирена Йорданова ги обработва, за да ме приключат.

 19. 20 Профил на oia08585867
  oia08585867
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Злите врачани искат да ми сложат края на село Мадан.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK