Защо в Русия има много джихадисти от Киргизстан

Защо в Русия има много джихадисти от Киргизстан

© ReutersДен след нападението в Санкт Петербург, в което руските власти виждат киргизка следа, двама пътни полицаи загинаха при нападение в Астраханска област, за което са заподозрени мигранти от съседен Казахстан. Впоследствие "Ислямска държава" пое отговорност за атентата (но не и за този в Петербург). Безпокойството, което радикализацията в Централна Азия създава в Кремъл, се отбелязва от руските медии – Москва възприема района като своя сфера на влияние. Недалеч от Афганистан се очертават опасни пътища на джихада, свързващи централноазиатските държави с Чечения и Близкия изток.


Според руските служби най-малко 500 киргизстанци са заминали за Сирия, за да се сражават на страната на "Ислямска държава". Те смятат още че страната се превръща в основен канал за вкарване на джихадисти в Русия под прикритието на трудови мигранти. Киргизстан не остана встрани от превръщането на Централна Азия в люпилня за джихадисти – отчасти заради идеологическия вакуум, останал незапълнен след краха на комунизма. Напротив, за съжаление тя се превърна в една от основните сцени, където може да се наблюдава това развитие, отбелязва италианското издание Gli Occhi della Guerra ("Очите на войната"), чийто екип отразява от първо лице конфликти в различни точки на света.


"След края на комунизма страната преживява период на относителна демократична стабилност, но ѝ се налага да се сблъска и с цели поколения, лишени от културни основи, на които може да стъпи новата република. От една страна много киргизи емигрират в Русия и се заселват в мегаполисите ѝ в търсене на средства за препитание. От друга страна към тази ситуация се добавя конфликтът между киргизкото и узбекското малцинство, който нееднократно намира израз в жестоки схватки между представители на двата народа," разказва изданието.
И други фактори създават идеални условия за екстремистите в последните 25 години -


наркотрафикът, пропускливите граници, подземният свят, корупцията,


позволили в страната дълго време (а може би и днес) да съществува истинска "люпилня за джихадисти", отбелязва "Лента.ру".


Според официалната руска статистика от април миналата година в Руската федерация живеят над 574 000 граждани на Киргизстан – най-големият брой на глава от населението в сравнение с всички централноазиатски републики. Акбаржон Джалилов, предполагаемият атентатор от метрото в Петербург, трудно може да се отличи от тях. Става руски гражданин през 2011 г., живее в Петербург с баща си. Негов познат, цитиран от "Ройтерс", твърди, че е бил фен на самбото – бойно изкуство, популярно в Русия. Работи като готвач в суши бар, преди това – в автосервиз: обичайна съдба за гастарбайтер в от бедната постсъветска република.


Не се набива на очи и страницата му в социалната мрежа "ВКонтакте": снимки с приятели или изображения на пари и карти, членство в групите "Странен хумор", "Дом на исляма" и "Обичам исляма". Последната впрочем има повече от 430 000 последователи. Изданието отбелязва, че дори принадлежността му към подобни групи да изглежда тревожна, страницата му е "съвсем типична" за централноазиатски мигранти.


Защо в Русия има много джихадисти от Киргизстан


Младежът от узбекски произход идва от втория по големина киргизки град Ош, разположен в киргизката част на Ферганската долина, в последните години е място на повишена дейност на религиозни екстремисти. През деветдесетте години в съседен Узбекистан прогонват забранената в Русия терористична организация "Ислямско движение на Узбекистан" (ИДУ), която активно се включва в гражданската война на Таджикистан. След като войната приключва през 1997 г., един от полевите командири влиза в министерството на извънредните ситуации на страната като част от мирните договорености между опозицията и правителството.


Разполагайки с подобен гръб, ИДУ продължава активността си в долината Фергана. През 2002 г. извършва атентат в столицата Бишкек, а през май 2003 г. - в Ош. Смята се, че по това време си сменя името на "Ислямско движение на Туркестан". Мрежата пуска дълбоки корени в Киргизстан: специално Ошка и Баткенска област са "сиви зони" с икономика, често основана на незаконна дейност, през които бойците участват в контрабанда на горива, продукти и потребителски стоки, както и в трафик на наркотици от Афганистан. (Години по-късно, през октомври 2014 г., лидерът на ИДУ Усман Адил обявява, че организацията му се присъединява към "Ислямска държава." След сблъсъци между узбеки и киргизи в Ош, последвали революцията от 2010 г., когато президентът Курманбек Бакиев е свален,


групировката обявява "свещена война" на властите в Бишкек.


Дали Джалилов, етнически узбек, се е вслушал в призива, не е ясно, отбелязва "Лента.ру". Предполагаемият нападател напуска Ош и пристига в Русия година след трагичните сблъсъци. Известно е, че се връща в родината си през февруари тази година – именно тогава според правоохранителните органи е вербуван от екстремисти.


Според други версии завръщането е рутинна дейност за част от новопосветените радикали. По информация на сайта "Медуза" много мигранти в Москва се радикализират


след срещи с чеченски познати


в руската столица. Тези лица в периферията на московското общество попадат в центрове, ръководени от чеченци и излизат от тях като последователи на глобалния джихад, а често биват вербувани за пътувания в Сирия или за завръщане в родината си.


В този дом е живял Акбаржон Джалилов, преди да напусне родния си град Ош в Киргизстан и да замине за Русия.

© Reuters

В този дом е живял Акбаржон Джалилов, преди да напусне родния си град Ош в Киргизстан и да замине за Русия.


В родните им държави има предпоставки за техния успех: въпреки светския характер на правителството и забраната за редица партии с ислямистки уклон "самото общество все повече клони към исляма: училищата намаляват, расте броят на джамиите и центровете за религиозно образование. По данни на Департамента по религиозни въпроси на страната


броят на джамиите се е увеличил от 40 до над 2400


за последните 25 години," разказва Gli Occhi della Guerra. Към това трябва да се добавят над сто училища за изучаване на Корана и центрове за ислямска култура, каквито не съществуват преди четвърт век. Липсата на национална политика и преди всичко етническите сблъсъци между узбекското малцинство и киргизите довеждат до превръщането на исляма се гледа като на средство за спасение.


"Предоставяйки избор между гражданска война и обща принадлежност към исляма, дори в най-радикалната му форма, проповедниците дават на народа обща почва за изграждането на ново общество, основано на една вяра. В условия, в които социализмът е приключил, а няма национална политика, ислямът се стреми да се превърне в скрепящ елемент на киргизкото общество."


В тази обстановка както в Киргизстан, така и в останалите бивши съветски републики в Централна Азия се заражда и вълна джихадисти, различни от предишните. "Ако радикалният ислямизъм наистина е бил мотивът (за нападението), това ще е различно от предишните две вълни нападатели – тези от Северен Кавказ, които се бунтуваха срещу Москва, и по-късна група, която отиде до Ирак и Сирия, за да се бие заедно с "Ислямска държава". Новото поколение може да да се вдъхновява и да получава напътствия от хора, замесени в тези предишни битки и може да идва от същите мюсюлмански страни, но


не е директно свързано с тези военни организации


и не е оставило диря от заповеди за арест, подслушвани телефонни разговори и документи за пътуване, на които силите за сигурност разчитат, за да наблюдават ислямистки радикали," отбелязва в анализ агенция "Ройтерс". Тя цитира Андрей Солдатов, руски експерт по службите за сигурност, според когото заплахата е "напълно различна" от тази, с която разузнаването е свикнало работи.


В каналите в социалните медии, използвани от "Ислямска държава", нуждата да се отмъсти на Русия за намесата ѝ в Сирия играе голяма роля. Още през есента на 2015 г., след като Москва изпрати войници, групировката публикува видео, в което заяви, че руснаците са неверници, а кръвта им "ще се лее като океан". В резултат Русия въведе засилени мерки срещу екстремисти, за които би могла да е мишена.


Докато бойци от Северен Кавказ и завръщащите се от бойните полета на Сирия и Ирак се наблюдават внимателно от руските служби (прибиращите се от Близкия изток джихадисти биват следени донякъде с помощта на турското разузнаване), все още не е ясно как Москва ще се справи с опитите на "Ислямска държава" да набира симпатизанти в други държави с мюсюлманско население, пише агенцията.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Проблемът на Русия е, че има твърде много чекисти.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  Ами явно Киргизстан е голям производител на джихадисти има почва за това.

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10219 Неутрално

  Средна Азия е проблемна област за Русия. Ферганската долина също, при това от двете страни на границата - и в Киргизия, и в Узбекистан (без самата Фергана) и в околните републики. Основните носители са етнически узбеки и етнически таджики.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2074 Неутрално

  Нали тавагишч Путен тръгнА да громи джихадистите?
  Путинистите от седмия ден бяха обявили, че това е Блицкриг. До къде я докрА Путен???

 5. 5 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Като имат могъщи приятели от рода на Америка !? Или "чортове", които са щастливи от атентати срещу руснаци , как да стане? Колко демокрация произведоха в Либия ?? Помогни на демократичната общност и върви и помогни на американската
  демокрация в Либия :))

 6. 6 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  Всичките тези икономически мигранти в Русия и на Запад страдат от комплекси за малоценност. Нискообразовани и на зле платени позиции (ако въобще работят), те се радикализират много лесно. Мразят държавите, в които живеят, защото не могат да получат това, което мислят , че заслужават. Те са първични индивиди, с голямо его, обидчиви и отмъстителни.
  Ей такива лесно се вербуват от джихадистите. И много трудно държавите могат да се справят с такава напаст.

 7. 7 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2910 Неутрално

  "Защо в Русия има много джихадисти от Киргизстан"

  Защото Путин се бори срещу Навални и Немцов. Не му остават сили.

  подпис
 8. 8 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Всичките тези икономически мигранти в Русия и на Запад страдат от комплекси за малоценност. Нискообразовани и на зле платени позиции (ако въобще работят), те се радикализират много лесно. Мразят държавите, в които живеят, защото не могат да получат това, което мислят , че заслужават. Те са първични индивиди, с голямо его, обидчиви и отмъстителни. Ей такива лесно се вербуват от джихадистите. И много трудно държавите могат да се справят с такава напаст.
  —цитат от коментар 6 на pamela


  За огромно съжаление е така. Човек, който сам е готов да погуби живота си, много трудно може да бъде спрян да погуби нечий друг. И не виждам как светът може да се справи с това.

 9. 9 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  "Защо в Русия има много джихадисти от Киргизстан"

  "Москва възприема района като своя сфера на влияние"

  Ето затова!

 10. 10 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Защото там действат нечии (разбирай британските) тайни служби.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8363 Неутрално

  Бедни, необразовани без чувство за перспектива, те явно стават джихадисти, за да станат значими.

 12. 12 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  Всичките тези икономически мигранти в Русия и на Запад страдат от комплекси за малоценност. Нискообразовани и на зле платени позиции (ако въобще работят), те се радикализират много лесно. Мразят държавите, в които живеят, защото не могат да получат това, което мислят , че заслужават. Те са първични индивиди, с голямо его, обидчиви и отмъстителни. Ей такива лесно се вербуват от джихадистите. И много трудно държавите могат да се справят с такава напаст.
  —цитат от коментар 6 на pamela

  +++++++++++
  Много точно описание на мотивите и причините за липсващата интеграция. И обяснение защо тя е невъзможна въпреки наивните мечти на политиците.

  Съчетанието "големи претенции+религия като теоретичен фундамент за претенциите за господство+ниски възможности+типични за арабите обидчивост и отмъстителност" на практика е неразрешимо. И взривоопасно за всяко общество имащо нещастието това да присъства в него.

  Да се търси интеграция с тях е все едно да се търси мирно съвместно съществуване със смъртоносен вирус който те е нападнал. Той просто се унищожава. Единственото решение е да не бъдат допускани в държавата, както се пазим от вирусите. А за проникналите депортация.

  В описаната комбинация ключов елемент е религията, тя споява всичко в взривоопасен монолит. Затова тя трябва да бъде ограничавана по всички възможни начини, особено до външните и прояви /религиозни символи, облекло и т.н./, желателно до забрана за джамии и вземане под контрол на съществуващите. Тук е мястото на органите за сигурност, за това са създадени. Достатъчно поводи дадоха с тези атентати за да бъдат оправдани такива мерки.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK