Как кризата в Гърция угаси светлините

Ръст на дела на гръцките потребители (в синьо), които изостават с плащането на сметките за ток (в жълто е средното за останалите 18 страни от еврозоната). Вдясно графиката показва броя на домакинствата, които крадат ток в Гърция.

© Reuters

Ръст на дела на гръцките потребители (в синьо), които изостават с плащането на сметките за ток (в жълто е средното за останалите 18 страни от еврозоната). Вдясно графиката показва броя на домакинствата, които крадат ток в Гърция.Неплатените сметки за електричество на Костас Аргирос се трупат, превръщайки се в част от планината от дългове към най-големия доставчик на електроенергия в Гърция. Неговото семейство дължи 850 евро на Националната електрическа компания (ДЕИ) - малка част от неплатените сметки на обща стойност 2.6 милиарда евро към контролираната от държавата фирма.


Аргирос работи от време на време като "момче за всичко". "Когато работиш веднъж в седмицата, какво ще платиш по-напред?", казва 35-годишният мъж, който живее в малък апартамент в предградие на Атина с безработната си съпруга и четири малки деца.


Семейството на Аргирос е емблематично за задълбочаващата се бедност в Гърция през последните седем години на мерки за икономии, изисквани от международните кредитори на страната. Те горят дърва, за да отопляват дома си през зимата, храната се готви на малка газова печка, а горещата вода е оскъдна.
Единствената светлина вечер е синкавият блясък на телевизионния екран заради опасения, че ще се натрупат още дългове. Петватови крушки осигуряват мъждива светлина и Аргирос се безпокои за ефекта върху зрението им. Над 40 процента от гърците изостават в плащането на сметките си за комунални услуги, по-висок дял от където и да било в Европа.


Хората в бедните квартали все по-често прибягват до кражба на енергия, което означава, че проблемът на ДЕИ е много по-голям, отколкото планината от неплатени сметки внушава.


Кражбите на енергия струват на ДЕИ около 500-600 милиона евро годишно пропуснати приходи, казва официален представител, пожелал анонимност, защото не е упълномощен да разкрива сумата.


ТЕЦ на компанията РРС край северния гръцки град Птолемаида.

© Reuters

ТЕЦ на компанията РРС край северния гръцки град Птолемаида.


ДЕИ отказа да коментира тези данни. Оповестени разкрития на оператора на електропреносната мрежа показват, че установените случаи на кражби са нараснали до 10 600 миналата година спрямо 8880 през 2013 г. и 4470 през 2012 г.


Властите смятат, че кражбите са много повече от проверените от компанията дистрибутор случаи, посочи друг официален представител, пожелал анонимност. Домакинствата в страната са оборудвани с аналогови измервателни уреди, които е лесно да бъдат манипулирани. Един от често използваните трикове е с магнити, които забавят въртенето на бобините, за да се отчита по-малко от реалното потребление, казва представител на енергийния оператор. Някои сайтове дори предлагат на потребителите съвети и трикове за кражба на енергия.


За домакинствата, които са със спряно електричество, група активисти, наричащи себе си "Няма да плащам", са се заели с включването им към мрежата отново. Групата казва, че е имала стотици такива случаи тази година.
ДЕИ, която има 90-процентен дял от пазара на дребно и 60-процентен дял от пазара на едро, се очаква да намали доминацията си до под 50% до 2020 г., съгласно споразумението за третата спасителна програма на Гърция на стойност 86 милиарда евро.


Кредиторите настояват също ДЕИ да продаде някои свои активи,


но компанията се е оплела в дългове от неплатени сметки - проблем, който според опозиционни депутати ще доведе до разпродажбата ѝ. За малко повече от година от юни 2015 г., неплатените сметки към ДЕИ, която е 51% държавна собственост, нараснаха с близо милиард евро до 2.6 млрд. евро, заяви пред депутатите през март главният изпълнителен директор Манолис Панайотакис.


Анализатори оценяват, че паричните резерви на ДЕИ са се свили до около 300 милиона евро, което е принудило компанията да си осигури 200-милионен банков заем, за да погаси дължими през месец май плащания.


В това положение компанията не разполага със свобода да прави нови инвестиции или да премине към по-чисти форми на производство на енергия от въглищата, за да подобри екологичните стандарти. "Често се казва, че ДЕИ преминава през най-критичния период от своята история", заяви Панайотакис пред депутатите. "Няма да оспорвам това". Той отказа да даде интервю за "Ройтерс".


Бремето на неизплатените дългове на ДЕИ сега е "толкова голямо,


че някои се опасяват, че няма да бъде възможно да се отстрани дълго време", заяви енергийният експерт Константинос Филис.


Сградата, в която живее семейството на Аргирос, е доказателство за това. Мнозина от живущите срещат затруднения да платят дори годишната такса от 25 евро за осветление в общите части, като стълбите. ДЕИ опита да възстанови загубите от неплатени сметки със схеми за разсрочено заплащане. Общо 625 000 абонати, дължащи общо 1.3 млрд. евро, са се записали в схемата до януари.


Семейството на Аргирос също се е включило в програмата с помощта на местната благотворителна организация Теофилос, която подпомага изплащането на месечните сметки. Междувременно резервите на ДЕИ за покриване на "лоши" кредити остават високи. Схемите свалиха сумата до 453 милиона евро за девет месеца до септември миналата година от 690 милиона година по-рано. Анализатори очакват ДЕИ да регистрира печалба между 63 и 109 милиона евро през 2016 г., при резерви под 600 милиона евро.


Енергийният експерт Филис каза, че колкото по-дълго нещата тъпчат на едно място, толкова по-близо е ДЕИ до "дъното", и сравни ситуацията с близостта до фалит на гръцката държава по време на дълговата криза.


"Може да се каже, че ДЕИ е твърде голяма, за да ѝ се позволи да рухне, особено от гледна точка на енергийната сигурност", каза той. "От друга страна, преди няколко години някои твърдяха, че и държава не може да фалира". /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK