Как кризата в Гърция угаси светлините

Ръст на дела на гръцките потребители (в синьо), които изостават с плащането на сметките за ток (в жълто е средното за останалите 18 страни от еврозоната). Вдясно графиката показва броя на домакинствата, които крадат ток в Гърция.

© Reuters

Ръст на дела на гръцките потребители (в синьо), които изостават с плащането на сметките за ток (в жълто е средното за останалите 18 страни от еврозоната). Вдясно графиката показва броя на домакинствата, които крадат ток в Гърция.Неплатените сметки за електричество на Костас Аргирос се трупат, превръщайки се в част от планината от дългове към най-големия доставчик на електроенергия в Гърция. Неговото семейство дължи 850 евро на Националната електрическа компания (ДЕИ) - малка част от неплатените сметки на обща стойност 2.6 милиарда евро към контролираната от държавата фирма.


Аргирос работи от време на време като "момче за всичко". "Когато работиш веднъж в седмицата, какво ще платиш по-напред?", казва 35-годишният мъж, който живее в малък апартамент в предградие на Атина с безработната си съпруга и четири малки деца.


Семейството на Аргирос е емблематично за задълбочаващата се бедност в Гърция през последните седем години на мерки за икономии, изисквани от международните кредитори на страната. Те горят дърва, за да отопляват дома си през зимата, храната се готви на малка газова печка, а горещата вода е оскъдна.
Единствената светлина вечер е синкавият блясък на телевизионния екран заради опасения, че ще се натрупат още дългове. Петватови крушки осигуряват мъждива светлина и Аргирос се безпокои за ефекта върху зрението им. Над 40 процента от гърците изостават в плащането на сметките си за комунални услуги, по-висок дял от където и да било в Европа.


Хората в бедните квартали все по-често прибягват до кражба на енергия, което означава, че проблемът на ДЕИ е много по-голям, отколкото планината от неплатени сметки внушава.


Кражбите на енергия струват на ДЕИ около 500-600 милиона евро годишно пропуснати приходи, казва официален представител, пожелал анонимност, защото не е упълномощен да разкрива сумата.


ТЕЦ на компанията РРС край северния гръцки град Птолемаида.

© Reuters

ТЕЦ на компанията РРС край северния гръцки град Птолемаида.


ДЕИ отказа да коментира тези данни. Оповестени разкрития на оператора на електропреносната мрежа показват, че установените случаи на кражби са нараснали до 10 600 миналата година спрямо 8880 през 2013 г. и 4470 през 2012 г.


Властите смятат, че кражбите са много повече от проверените от компанията дистрибутор случаи, посочи друг официален представител, пожелал анонимност. Домакинствата в страната са оборудвани с аналогови измервателни уреди, които е лесно да бъдат манипулирани. Един от често използваните трикове е с магнити, които забавят въртенето на бобините, за да се отчита по-малко от реалното потребление, казва представител на енергийния оператор. Някои сайтове дори предлагат на потребителите съвети и трикове за кражба на енергия.


За домакинствата, които са със спряно електричество, група активисти, наричащи себе си "Няма да плащам", са се заели с включването им към мрежата отново. Групата казва, че е имала стотици такива случаи тази година.
ДЕИ, която има 90-процентен дял от пазара на дребно и 60-процентен дял от пазара на едро, се очаква да намали доминацията си до под 50% до 2020 г., съгласно споразумението за третата спасителна програма на Гърция на стойност 86 милиарда евро.


Кредиторите настояват също ДЕИ да продаде някои свои активи,


но компанията се е оплела в дългове от неплатени сметки - проблем, който според опозиционни депутати ще доведе до разпродажбата ѝ. За малко повече от година от юни 2015 г., неплатените сметки към ДЕИ, която е 51% държавна собственост, нараснаха с близо милиард евро до 2.6 млрд. евро, заяви пред депутатите през март главният изпълнителен директор Манолис Панайотакис.


Анализатори оценяват, че паричните резерви на ДЕИ са се свили до около 300 милиона евро, което е принудило компанията да си осигури 200-милионен банков заем, за да погаси дължими през месец май плащания.


В това положение компанията не разполага със свобода да прави нови инвестиции или да премине към по-чисти форми на производство на енергия от въглищата, за да подобри екологичните стандарти. "Често се казва, че ДЕИ преминава през най-критичния период от своята история", заяви Панайотакис пред депутатите. "Няма да оспорвам това". Той отказа да даде интервю за "Ройтерс".


Бремето на неизплатените дългове на ДЕИ сега е "толкова голямо,


че някои се опасяват, че няма да бъде възможно да се отстрани дълго време", заяви енергийният експерт Константинос Филис.


Сградата, в която живее семейството на Аргирос, е доказателство за това. Мнозина от живущите срещат затруднения да платят дори годишната такса от 25 евро за осветление в общите части, като стълбите. ДЕИ опита да възстанови загубите от неплатени сметки със схеми за разсрочено заплащане. Общо 625 000 абонати, дължащи общо 1.3 млрд. евро, са се записали в схемата до януари.


Семейството на Аргирос също се е включило в програмата с помощта на местната благотворителна организация Теофилос, която подпомага изплащането на месечните сметки. Междувременно резервите на ДЕИ за покриване на "лоши" кредити остават високи. Схемите свалиха сумата до 453 милиона евро за девет месеца до септември миналата година от 690 милиона година по-рано. Анализатори очакват ДЕИ да регистрира печалба между 63 и 109 милиона евро през 2016 г., при резерви под 600 милиона евро.


Енергийният експерт Филис каза, че колкото по-дълго нещата тъпчат на едно място, толкова по-близо е ДЕИ до "дъното", и сравни ситуацията с близостта до фалит на гръцката държава по време на дълговата криза.


"Може да се каже, че ДЕИ е твърде голяма, за да ѝ се позволи да рухне, особено от гледна точка на енергийната сигурност", каза той. "От друга страна, преди няколко години някои твърдяха, че и държава не може да фалира". /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Вие още малко и ще накарате гърците да работят... я се стегнете и им дайте заеми и им опростете дълговете. А го вижте безработния 35 годишен Аргирос, има безработна жена и 4 малки деца. Когато ги е правил е смятал, че друг ще ги храни и друг ще му плаща сметките за ток.

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  "За домакинствата, които са със спряно електричество, група активисти, наричащи себе си "Няма да плащам", са се заели с включването им към мрежата отново. Групата казва, че е имала стотици такива случаи тази година."

  Няма да плащам е гръцки национален спорт, имам двама познати фалирали, защото гръцките им клиенти не си плащат задълженията...

  Да му се не види и исторически малшанс... защо на родени социалисти и комунисти като гърците им се размина социализма, а нас ни прилапа СССР в орбитата си. Трябваше те да са социалистическа страна, а ние да останем отвън желязната завеса.

  ПП Оказа се че на Аргирос въпреки неплатените сметки не са му спрели тока.

  Няма шики-мики.
 3. 3 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1230 Любопитно

  Номерата с магнитите ги правехме още преди Виденовата зима...а кражбата на енергия е превърната в изкуство от братчедите. Гърците сега откриват що е то криза и балкански стандарт на живот. И по зле ще става. Не че им го желая, но винаги идва краят на сиртакито.

  Та гърците се смееха колко зле било в България 90те та и до днес. Какво става сега - 40% от битовите потребители там са назад в плащаният на сметките за ток...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 4. 4 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Охи!! Охи!! Охи амаа....тока с пари

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  Звучи много по български познато ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Работи веднъж в седмицата, не може да си плати тока, ама с 4 деца. Както казват циганите - гръцка му работа. :)

 7. 7 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#2] от "Натътрузен десебар, слуга на БСП":
  "защо на родени социалисти и комунисти като гърците им се размина социализма, а нас ни прилапа СССР в орбитата си"

  Както се казва за недвижимите имоти (и татуировките) - локейшън, локейшън и пак локейшън :-)

 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3402 Весело

  Ха-хаааааа
  Айде ся РУСИЙКАТА ДА ИМ ПОСТРОИ
  НЯКОЛКО АЕЦа за да ги
  ОЩАСТЛИВИ С ЕВТИН АТОМЕН ТОК
  ха-хаааааааа

 9. 9 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3402 Любопитно

  КАКВО ЗНАЧИ - НАЗАД в плащане на сметките

  КАК МОЖЕ В БЪЛГАРИЯ за НЕПЛАТЕНИ 5 ЛЕВА ДА ТИ СПРАТ ТОКА

  А В ГЪРЦИЯ ДА НЕ МОЖЕ

  Навъртява Бай Грък ХИЛЯДО ЕВРО НЕПЛАТЕНА СМЕТКА

  АМА ИМА ТОК !!!!!!

  КЪДЕ ДАВАТ ТАКА !!!!!

 10. 10 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 395 Гневно

  Сега е момента български фирми да ходят в Гърция и да експлоатират като роби гърците срещу 150 евро на месец... и ако изобщо им ги платят, да е веднъж на три месеца. Всичко се връща!

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 11. 11 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 229 Любопитно

  Чудесно е, всеки ден да дъвчем Гърция! в България всичко е прекрасно,живеем в пъти по-добре от Гърция,така че, сега ша опраим съседите!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 12. 12 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Половин България работи за грък завършил ВМЕИ, но им се подиграваме за кризата!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Въпреки Катастрофата Гърция е светлинни години напред от нас.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 15. 15 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  До коментар [#9] от "Hawaii":

  У нас енергото е частно, а при елините е държавно. Затова може.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 16. 16 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Кризата в Гърция угаси и надеждата на здравите сили за пабеда над здравия разум.

 17. 17 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2913 Любопитно

  До коментар [#15] от "Незнайко в Слънчевия град":

  "У нас енергото е частно"

  Кога сме приватизирали НЕК и БЕХ?

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Хич не ги жаля гърците!Дълги години ядоха, пиха и се веселиха за сметка на ЕС, ама безплатен обяд няма - идва ден, когато ти искат сметката!И вместо да се оплакват - да се хванат на работа!А ако не бяха турситите, /от които и много наши сънародници, които като се върнат от седмична почивка там и започват да говорят все едно, че не на море в Гърция, а на Марс са ходили/ щяха да са фалирали десет пъти досега!!

 20. 20 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  КАКВО ЗНАЧИ - НАЗАД в плащане на сметкитеКАК МОЖЕ В БЪЛГАРИЯ за НЕПЛАТЕНИ 5 ЛЕВА ДА ТИ СПРАТ ТОКАА !
  —цитат от коментар 9 на Hawaii

  Ами имат си особености.
  Да, ама в Гърция за неправилно паркиране свалят табелата на возилото.
  На всяко! Без никакви уговорки.

 21. 21 Профил на mnogoopak
  mnogoopak
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#17] от "wanderer":

  Ти от НЕК ли взимаш тока, или от ЕРП бе?!

 22. 22 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3502 Неутрално

  Много късно разбраха гърците,че така както работят,не е работа.До това положение обаче ги заведоха политиците им и синдикатите им.Затова,че идваща навре на работа се плащаше,за това,че преди хранене в столовата си измил ръцете си,се плащаше.14 заплати на година и 14 пенсии,за Велик Ден-Коледа и Гергьовден -бонуси към заплатите,за зимни и летни отпуски бонуси към заплатите.Нямаше как да не свърши тази приказка.

 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  Хм-м-м-м...! От време на време, пускат по някоя сълзлива статия, колко зле се живее в Гърция...! Въпреки всичко истина е, че в Гърция се живее по-добре отколкото в България...!
  В България ти спират тока, и за 3 (три) лева, който просто си забравил да платиш! Не, че няма да го плащаш с месеци...!
  Отделно, климата в Гърция е доста по-мек и храната там, доста по-добра от нашата. Истината е, че калпазани има навсякъде. Както в Гърция, така и в България. Щом и Гърците не са тръгнали масово да емигрират, значи не е толкова тежко, колкото се мъчат да ни внушават подобни статии...! Не знам в Гърция да има такава ужасяваща битова престъпност по селата, както е при нас. Полицията им действа, както трябва... Имат си и армия...!
  Предполагам, че следващия месец, пак ще прескоча до Гърция. Пак ще е по-чисто и по-подредено, отколкото при нас...!

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  До коментар [#9] от "Hawaii":У нас енергото е частно, а при елините е държавно. Затова може.
  —цитат от коментар 15 на Незнайко в Слънчевия град

  Е ми те нали затова толкоз драпат някои да стане пък държавно.
  У нас има цели фамилии от авангарда на класата дето с поколение не плащаха за нищо.
  Като се обърна палачинката баш Авангардиста имаше само едно скъсано одеало и два чифта закърпени чорапи.

 25. 25 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Много хора се питат как е възможно да дължиш пари за ток, а да не ти го спират.
  Много малко хора се интересуват от това що е ЕС и какви са ползите от него. Та една от тези ползи, беше гласувана преди около 7-8 години и гласи, че токът в ЕС не може да бъде спиран дори и за неплатени сметки.
  Навремето имах познат, който работеше в изнесен офис в София на чужда компания, която продаваше ток някъде по ЕС. След влизането на директивата, го питах как им спират тока на длъжниците. Отговори ми, че максимум за 2-3 дни си позволяват, за да стреснат длъжника, защото иначе ги грози глоба.

  Иначе, голяма злоба и назидание струи от коментарите.

 26. 26 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4405 Неутрално

  EUROPE на секи км

  и парното им не спират, а за парно дължат повече...

  До коментар [#18] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":

  нямаше да знам, че в Гърция хората дължат по 850 € за ток и не им го спират!

 27. 27 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 752 Неутрално

  риалити чек дет се вика - до 10 години може и да изравним стандарта

 28. 28 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Манго направил четирите чавета, а не мисли как ще ги отгледа.

 29. 29 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  До коментар [#15] от "Незнайко в Слънчевия град":

  При нас, ЕРП-тата станаха галените деца на държавата...! ГЕРБ, много добре си ги обгрижваха и обслужваха! По едно време, даже ЕРП-тата им се качиха на главата, ама те в ГЕРБ, не са злопаметни...! ;)

  Бивш tww09306483.
 30. 30 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  До коментар [#1] от "Натътрузен десебар, слуга на БСП":

  Пишеш клиширани глупости, които нямат нищо общо с реалността. Ако си мислиш, че българите са много по-работливи и ефеткивни от гърците, сериозно си се объркал.

 31. 31 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2462 Весело

  Ама толкова са зле гърците, че гъркините прииждат да стават слугини в България, а гърците идват масово да берат прочутите български портокали.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 32. 32 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2462 Весело

  До коментар [#9] от "Hawaii":У нас енергото е частно, а при елините е държавно. Затова може.
  —цитат от коментар 15 на Незнайко в Слънчевия град
  Те от тук са всички проблеми на България = ПРЕКАЛИХМЕ с частното

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 33. 33 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Поредна пропагандна статия за Гърция, която работи добре за тях и ще доведе до нови заеми и опрощаване на дългове. Въпросът е защо за България няма статии в Ройтерс и защо никой не обръща внимание, че фактически ние сме в хуманитарна катастрофа с пенсии по 100-150 евро за близо 2 млн. пенсионери и заплати по 180-300 евро за поне още 2 млн. работещи. Интересно ми е за какво говорят президент, премиер и т.н. когато са в чужбина. Знаем, че вече и в Албания, Сърбия и дори Македония и Косово, стандартът на живот е по- висок, защото ЕС не им влияе толкова.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 34. 34 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  Статията внушава за някаква нечовешка мизерия в Гърция а всеки който е бил там знае, че още 50 години да ги гоним а те да се движат назад пак няма да ги стигнем. Не ни баламосвайте. И какво стана нали преди две години тая държава трябваше да е фалирала?
  Другото, което дневник несъзнателно показват е, че явно политиката на "кредиторите" не работи. Нали Ципрас прие плана им, защо две години след това проблемите се задълбочават (според статията), какъв е тоя "оздравителен" план при който нещата стават по-зле. А ние с присъщата си простотия, пак се радваме по форумите, че гърците били зле и им даваме акъл колко да работят, въпреки че сме 3 пъти по-зле. Явно идеала на някои хора тук е да работиш 6 дни в седмицата по 12 часа за да можеш да оцеляваш и по-този начин да си зависим цял живот а естествения човешки стремеж към баланс между работа и свободно време го оценяват за мързел. Жалко, много пораженческо мислене.

 35. 35 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 561 Весело

  Абе, приехме повече от 3 млн. сирийци, гърците едва ли ще ни претиснят...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 36. 36 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 506 Неутрално


  Членството в евро-зоната си има последствия, има си и цена. Очевидно е, че гръцките управници са готови да я плащат. Иначе досега отдавна да са забравили проблемите си.

 37. 37 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Над 40 процента от гърците изостават в плащането на сметките си за комунални услуги, по-висок дял от където и да било в Европа
  ***
  Слушайте, а у такъв случай начи и у "Европа" изостават у плащането на сметкити за комунални услуги излаза логически, нал тъй?? А мож ли да видиме колко проценти у "Европа" изостават у плащането на сметкити за комунални услуги, да ней дяла да йе примирно едно 36-37% насекаде и така гърцити най да изостават, али мож да е 24-26% али ваопще колко йе, и така да си направиме извод за просперитета у Европата??

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 38. 38 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ама толкова са зле гърците, че гъркините прииждат да стават слугини в България, а гърците идват масово да берат прочутите български портокали.
  —цитат от коментар 31 на dark'star


  Ща ма извиниш, ма прочутити български са не портакали, ми домати - там, у доматити ней силата на назе!! Та - берат ги гърцити та са късат, затва ний домати внасяме, оти гърцити ги берат!!!

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 39. 39 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  "Над 40 процента от гърците изостават в плащането на сметките си за комунални услуги, по-висок дял от където и да било в Европа."

  Не звучи добре. Ама, май никой не им спира тока, за разлика от България

 40. 40 Профил на LK
  LK
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#7] от "Petak":

  И имидж, базиран на (измислена) традиция, драги ПетАк,
  през 19 в. в Европа е имало елинофилско движение, за оттърване на "люлката" на европейската цивилизация от гнета на иноверците. Аналогичен подход към Бугарско (уви!) не е имало... С'я колко дълго може да се консумира един имидж и да се трупат дивиденти на тази основа.... е друг въпрос....

  Mt
 41. 41 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#40] от "Martina":

  Така е. Първата европейска цивилизация тръгва от България, от района на Стара Загора. Хан Тервел оказва решаваща помощ на Византия при спирането на арабските нашествия на Балканите. И всичко това сякаш се премълчава гузно както от родните, така и от европейските политици. Но аз съм убеден, че предстои много дълъг период на просперитет за България, след близо 7 века страдания.

 42. 42 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  ..... или как дезинформацията служи на хората.

 43. 43 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Ето този е пътят. Това ни предлага ЕС. Още едиН 16 млд-ов заем като тегли бати ви Бойко и сме като гърците. даже по-зле от тях, щото техният БВП е 5 пъти по-голям от нашия.

 44. 44 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Винаги като се договаря следващият транш за гърците четем такива статии. Гърция е в ЕС и гражданите й имат право на работа и престой във всички останали страни. Да научат английски/немски/френски и да заминават да работят в Западна Европа. Изобщо не ги съжалявам.

 45. 45 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4175 Любопитно

  До коментар [#1] от "Натътрузен десебар, слуга на БСП":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++
  Доколкото знам в "златните" години на разхищенията в Гърция държавата е давала "само едни " 3500 евро за новородено и явно много гърци са "видели" в това една отлична възможност да изцоцат държавата допълнително!

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4175 Весело

  До коментар [#3] от "Пешката":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  На гърците днешната им съдба е напълно заслужена.

 49. 49 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 554 Весело

  Проблемът на Гърция са самите гърци - толкова са горди, че са готови да просят, но не и да работят.

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 50. 50 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 554 Весело

  До коментар [#12] от "tribiri":

  И цяла България да им работи, пак не можем ги нахрани - много са лакоми!

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 51. 51 Профил на migo6
  migo6
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#6] от "foxa5":
  Къде го намериха този"ГРЪК" ???

 52. 52 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Не трябва да им се подиграваме. Ние усилено вървим натам под "мъдрото" ръководство на Тиквата и финансовия гуру Влади. 2020 като свършат еврофондовете ще се озъбим точно като гърците.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  Има проблеми и ще има до като политическия елит не реформира държавния сектор в който се крият партийните армии !
  Но Гърция да падне до българското ниво си е болна мечта !

  До коментар [#53] от "Galata":

  Или някой от ''тия Гърци'' е ''взел'' самия него.......на майтап !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 55. 55 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  До коментар [#44] от "johnniewalker":

  Ама и решение намери, и без това половината млади хора от България ходят да учат и съответно да останат в западна Европа, остава и Гърците да се юрнат, направо да правим балканите един природен резерват и никой да не остава да живее тук. А и ще кажеш, че в западна Европа са приритали за гърци, малко са им арабските емигранти и източноевропейците та сега и гърците да им се изтърсят, крайнодесните западно европейски паритии ще имат още един допълнителен коз.

 56. 56 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  До коментар [#46] от "bat_plamen":

  Гръцките студени в България и в момента си живеят охолно. А желанието ти "да живеят бедно" е без коментар.

 57. 57 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#53] от "Galata":

  Мога да го потвърдя същото за това време-гръцките студенти бяха надменни спрямо българите,защото тогава ни удари най-голямата криза и беднотията беше голяма.Даже имаше една колежка със смесен българо-гръцки произход се изживяваше като гъркиня.По-нагло и надменно същество рядко съм срещал.Но на края на следването си беше изгубила портфейла,в който беше сложила голяма сума пари,с които нещо щяла да купува.И един колега го намери и й го върна.Интересно ми беше дали ако грък го беше намерил,щеше да й го върне.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Лошо е, когато си свикнал друг да ти плаща сметката, сега да я представят на тебе. Може да сме по- бедни от гърците/ те бяха богати само със заеми, които сега не искат да връщат/, но сме много по-почтени.

 60. 60 Профил на rufus77
  rufus77
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Не желая нищо лошо на съседите, най малко защото като е лошо при тях и при нас ще стане. Но все пак мисля, че ние до 5 години ще имаме техния брутен вътрешен продукт, поне според повечето международни агенции. В момента нашия е около 20 000$ на човек а техния 26 000$, като нашия ще расте стабилно в близките 3-4 години, а техния намаля много и боксува на едно място..
  https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2004rank.html
  Иначе, аз лично желая ние на Балканите да сме по-обединени и да се развиваме заедно напред. Весели празници!

 61. 61 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2586 Неутрално  . Всеки българин си мечтае да сме в подобна криза като тях.
  —цитат от коментар 58 на Грантаджийска цензура

  Глупости на търкалета. В момента 50% от българите вече са по-добре от 50% от гърците.
  Нашите "богаташи" никога няма да стигнат гръцките, защото са само посредници на кражбите по московска линия и за тях им остават "трохи" от откраднатото. Докато гръцкия бизнес елит знае какво означава "бизнес".
  Средната класа обаче в България вече дръпва напред пред гръцката.
  Най-бедните у нас са по-зле от най-бедните в Гърция и така ще бъде за дълго.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  До коментар [#62] от "Грантаджийска цензура":
  Значи само се преструват на бедни.

 64. 64 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  До коментар [#62] от "Грантаджийска цензура":
  Значи само се преструват на бедни.

 65. 65 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  До коментар [#62] от "Грантаджийска цензура":
  Значи само се преструват на бедни.

 66. 66 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  До коментар [#62] от "Грантаджийска цензура":
  Значи само се преструват на бедни.

 67. 67 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  До коментар [#62] от "Грантаджийска цензура":
  Значи само се преструват на бедни.

 68. 68 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#60] от "rufus77":

  Къде ги видя тия 20.000$ на калпак годишно? На колко ракии си?

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 69. 69 Профил на rufus77
  rufus77
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#68] от "Galata":

  Агенциите не питат за моето или вашето мнение, примери колкото искате:

  Central Intelligence Agency
  https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2004rank.html

  International Monetary Fund
  http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2016/02/weodata/weorept.aspx?pr.x=44&pr.y=11&sy=2016&ey=2020&sort=country&ds=.&br=1&c=512 %2C672%2C914%2C946%2C612%2C137%2C614%2C546%2C311%2C962%2C213%2C674%2C911%2C676%2C193%2C548%2C122%2C556%2C912%2C678%2C313%2C181%2C419%2C867%2C513%2C682%2C316%2C684%2C913%2C273%2C124%2C868%2C339%2C921%2C638%2C948%2C514%2C943%2C218%2C686%2C963%2C688%2C616%2C518%2C223%2C728%2C516%2C558%2C918%2C138%2C748%2C196%2C618%2C278%2C624%2C692%2C522%2C694%2C622%2C142%2C156%2C449%2C626%2C564%2C628%2C565%2C228%2C283%2C924%2C853%2C233%2C288%2C632%2C293%2C636%2C566%2C634%2C964%2C238%2C182%2C662%2C359%2C960%2C453%2C423%2C968%2C935%2C922%2C128%2C714%2C611%2C862%2C321%2C135%2C243%2C716%2C248%2C456%2C469%2C722%2C253%2C942%2C642%2C718%2C643%2C724%2C939%2C576%2C644%2C936%2C819%2C961%2C172%2C813%2C132%2C199%2C646%2C733%2C648%2C184%2C915%2C524%2C134%2C361%2C652%2C362%2C174%2C364%2C328%2C732%2C258%2C366%2C656%2C734%2C654%2C144%2C336%2C146%2C263%2C463%2C268%2C528%2C532%2C923%2C944%2C738%2C176%2C578%2C534%2C537%2C536%2C742%2C429%2C866%2C433%2C369%2C178%2C744%2C436%2C186%2C136%2C925%2C343%2C869%2C158%2C746%2C439%2C926%2C916%2C466%2C664%2C112%2C826%2C111%2C542%2C298%2C967%2C927%2C443%2C846%2C917%2C299%2C544%2C582%2C941%2C474%2C446%2C754%2C666%2C698%2C668&s=NGDPDPC%2CPPPPC&grp=0&a=

  https://knoema.com/sijweyg/gdp-per-capita-ranking-2016-data-and-charts

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#14] от "socialen":

  Ти братле ходил ли си скоро в Гърция?

 72. 72 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#69] от "rufus77":

  Ти даваш данни по паритет на покупателната способност-един термин,който отчита ,че 100 долара някъде са равни на 50 другаде.Ама дали действително е така?По номинален БВП на човек от населението Гърция има почти три пъти по-високи показатели.
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_ (nominal)_per_capita
  А и нашият расте главно ,защото населението намалява-просто БВП се дели на по-малко хора по тази статистика.

 73. 73 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#61:"k_"][/quote]
  И как разбра,че средната класа в България дърпа на гръцката?Колко български семейства могат да си позволят да плащат на домашна прислужница по 500-600 евро минимум месечно? 74. 74 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  " Може да сме по- бедни от гърците/ те бяха богати само със заеми, които сега не искат да връщат/, но сме много по-почтени."
  До коментар [#59] от "Роси":

  Много по-каквоооо???

 75. 75 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4175 Весело

  До коментар [#56] от "Modestmouse":

  Аз съм спокоен ,защото знам,че една нация ,която е съставена най-вече от тарикати,мързели и тарикати няма как да пребъде-:)

 76. 76 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  До коментар [#75] от "bat_plamen":

  Такова обобщение не е коректно. Не знам, освен споменатите от теб студенти, какви са ти личните впечатления от гърците, аз съм бил в тази държава 12-13 пъти и съвсем не съм останал с впечатление, че всички са мързеливи тарикати, напротив попадал съм предимно на много свестни хора. Виждал съм изключително отзивчиви собственици на хотели, които сами си чистят и ти сервират, мой племенник (малко дете на 2 години беше тогава) през ноща имаше здравословни проблеми, населеното място беше съвсем малко с един лекар, но след като му звъннахме (след 12 часа ноща), гръцкия лекар освен че даде всякакви възможни инструкции по телефноа беше годов да дойде на момента за да види детето, още много примери мога да дам, които опровергават този мит за мързела на гърците, просто хората си държат на правата.

 77. 77 Профил на Tonka Georgieva
  Tonka Georgieva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "100jan":


  До коментар [#31] от "dark'star":

  Ха, ха, точно! Когато гъркинята дойде да ми стане"домашна помощничка" в България, тогава ще повярвам, че са зле. Защото има гърци да идват на работа у нас - като шефове - и пак ние сме им робите. Така, че не им е по-зле от нас. Ние тук да си оправим държавата, а да не пишем за гръцката криза.

  Георгиева
 78. 78 Профил на Tonka Georgieva
  Tonka Georgieva
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#73] от "mushashi":

  Браво, добре казано! А цените в Гърция са както българските.

  Георгиева
 79. 79 Профил на Tonka Georgieva
  Tonka Georgieva
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#72] от "mushashi":

  Минимална пенсия в Гърция - 460 евро. Билет за цялата градска мрежа за 1.5 час - 1.6 евро.
  Минимална пенсия в България 84 евро. Билет за еднократно пътуване в метрото на София - 0.85 евро.
  Това е аналогично за всички останали стоки.
  При приблизителна оценка, животът там е поне 2.5 пъти по-добър от нашия.
  В България НЯМА КРИЗА.
  ИМА УНИЩОЖАВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.

  Георгиева
 80. 80 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Вие още малко и ще накарате гърците да работят... я се стегнете и им дайте заеми и им опростете дълговете. А го вижте безработния 35 годишен Аргирос, има безработна жена и 4 малки деца. Когато ги е правил е смятал, че друг ще ги храни и друг ще му плаща сметките за ток.
  —цитат от коментар 1 на Натътрузен десебар, слуга на БСП


  Правилно. Добре казано!

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 81. 81 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4175 Неутрално

  До коментар [#76] от "Modestmouse":

  Всеки има право има своя гледна точка !Аз просто не виждам за какво да уважавам една нация ,която сама си разби държавата .Не случайно синоним на грък е мързел и човек ,който не плаща /редовно/ данъци!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK