Сто дни след като оглави ООН, Гутериш иска да е повече "генерален", отколкото "секретар"

Сто дни след като оглави ООН, Гутериш иска да е повече "генерален", отколкото "секретар"

© Associated PressНе е лесно да си начело на организация със 193 страни членки. Търпението и умението за преговори са характерни за новия генерален секретар на ООН Антониу Гутериш.


След първите сто дни, откакто пое поста, е ясно едно нещо: глобалната политика не става по-лесна, но португалецът начело на ООН е готов да изпълнява ролята си.


Една от най-важните му срещи се състоя още преди да встъпи в длъжност - в Москва, където беше приет от руския президент Владимир Путин. Тогава Гутериш вече беше избран да замени Бан Ки-мун.
Когато прие бъдещия ръководител на ООН, Путин го поздрави за избирането му, но сякаш му отправи предупреждение със следните думи: "Това е много отговорна и сложна длъжност".


Работата на генералния секретар наистина е сложна. Доколко успешни ще са действията на Гутериш по конфликтите в Сирия, Северна Корея, Украйна или в този между Израел и палестинците, зависи от това как се гледа на личността му и на неговия управленски стил.


Дали трябва да последва примера на предшественика си Бан: да бъде сдържан дипломат и да възложи голяма част от проблемите на свои специални представители? Или трябва да поеме нещата в свои ръце?


Ако първите му сто дни изобщо могат да бъдат някакъв показател, Гутериш иска да бъде активен ръководител - "генерален", а не просто секретар.


Само седмица след като започна работа в централата на ООН в Ню Йорк, Гутериш замина за Швейцария. Първото нещо в дневния му ред бяха преговорите с лидерите на гърците и турците в Кипър, разделен на две зони от 1974 г.


На преговорите в Женева, където Гутериш се включи лично в дебатите, кипърците получиха надежда, че островът ще може да се обедини след 40 години разделение. Преговорите бяха прекъснати през февруари, но португалецът изглежда настоятелен в опитите си да поддържа диалог с лидерите на двете страни.


Фотогалерия: Проблемите на света според World Press Photo >


Той не отклони вниманието си и от хуманитарните кризи в африканските държави Южен Судан и Сомалия. Като Върховен комисар на ООН за бежанците Гутериш посети бежански лагери, сблъска се с огромна миграционна криза за времето, докато заемаше този пост между 2005 и 2015 г. и получи доста похвали за действията си.


Той беше на визити в Кения, Етиопия и Египет, след като започна мандата си през януари. Но изгледите да постигне какъвто и да било напредък в решаването на сирийския конфликт са доста по-ограничени. Топ дипломатите от години са затънали в политическото тресавище на опустошителната гражданска война, в която загинаха над 400 000 души, а милиони бежанци напускат страната.


Съветът за сигурност на ООН е в безизходица по този проблем - постоянните представители на членуващите в него страни не могат да постигнат съгласие дори за резолюции с възможно най-обтекаемите формулировки.


А след американските удари по Сирия в четвъртък постоянният представител на САЩ Ники Хейли предупреди, че Вашингтон е готов "да направи и повече" и размаха пръст на Русия, която отново заплаши да наложи вето на резолюция на ООН срещу Асад.


Гутериш нямаше какво повече да направи, освен да реагира по-възможно най-дипломатичен начин. Той просто призова за сдържаност и прикани Съвета за сигурност на ООН да не спира да търси политическо решение. "Съзнавайки риска от ескалация, призовавам за сдържаност, както и да се избягват всякакви действия, които биха могли да увеличат страданията на сирийския народ", заяви той.


Сто дни след като оглави ООН, Гутериш иска да е повече "генерален", отколкото "секретар"

© Associated Press


Освен това ООН се сблъсква и с други предизвикателства, този път на своя територия. САЩ, които осигуряват 28 процента от бюджета за мироопазващи мисии, обмислят значително да намалят разходите за Обединените нации.


Хейли изигра съществена роля в решението да се намали присъствието на сини каски в Демократична република Конго - една от най-скъпите мироопазващи операции.


Генералният секретар може да срещне трудности да поддържа равновесие между рационализирането на дейността на ООН и съкращаването на бюрократичния апарат на организацията и същевременно да направи така, че да няма орязване на хуманитарната помощ за регионите, които се нуждаят от нея.


Може би имайки предвид това, след като вече се срещна с Путин на доста ранен етап, сега Гутериш разчита да разговаря и с друг световен лидер. Той иска да се срещне с човека, който нарече ООН "клуб за хора, които да се събират да си приказват и да си прекарват приятно" - Доналд Тръмп.


Гутериш изрази желание в края на декември, скоро след разговорите с Путин, да се види с американския президент "възможно най-скоро". Но след сто дни начело на ООН той никак не изглежда близо до това да си уреди среща очи в очи с президента на САЩ. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK