Путин обеща да се бори с "цветните революции" в част от бившия СССР

Путин обеща да се бори с "цветните революции" в част от бившия СССР

© ReutersРусия ще се бори с "цветните революции" и ще оказва помощ на страните, с които е партньор в Организацията на Договора колективна сигурност (ОДКБ), заяви президентът Владимир Путин в интервю за телевизионния канал "МИР-24".


Тази структура за колективна отбрана включва Русия, Беларус, Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан и някои анализатори я оприличават на умалена версия на Варшавския договор, която основно защитава интересите на Москва в Централна Азия.


"Знаем различни теории, които се реализират в различни райони на света и водят до сериозната им дестабилизация", каза Путин. "Разбира се, не бива да допускаме нищо подобно и всячески ще се стараем по съответния начин да се държим в Русия и всячески да поддържаме нашите партньори в ОДКБ."
През януари руското външно министерство предупреди за "цветна революция" във Венецуела, която можела да дестабилизира целия район. "Нужно ли е това някому? Уверени сме, че не", заявиха във ведомството.


Протести срещу корумпирани и репресивни власти, които имаха за символ някакво цвете или цвят, се появиха първо в Сърбия при свалянето на Слободан Милошевич. После техни версии се появиха в страни като Грузия и Украйна. В Москва започнаха да използват термина "цветна революция" като синоним за подстрекаван и финансиран от чужбина заговор срещу легитимните власти да определена страна.


Неведнъж като "цветна революция" са били определяни и събитията от т.нар. Арабска пролет в началото на десетилетието, а от края на 2013г. руското общество непрекъснато е сплашвано от пропагандата с "цветната революция на Майдана" в Киев.


В интервю за телевизия МИР за заплаха от "цветна революция" говори президентът на Казахстан. Според него противодействието на подобна външна намеса е обсъждано на съвместни учения на ОДКБ. Александър Лукашенко, президент на Беларус, и колегата му от Киргизстан Алмазбек Атамбаев също говориха, че Западът опитвал да им наложи "някакви си свои порядки и ценности без да отчита манталитета на хората, както и на какво цивилизационно ниво от развитието си се намера определена страна".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK