Големите градове срещу Анадола, или пирова ли е победата на Ердоган

Големите градове срещу Анадола, или пирова ли е победата на Ердоган

© ReutersНай-важният референдум в Турция, който доведе до преход към президентска република, създаде силно противоречие, тъй като лагерите и на "да", и на "не" обявиха победа заради близките резултати и заради решението на опозицията да подаде оплакване за нередности по време на гласуването и броенето.


Резултатите, публикувани от Анадолската агенция, след като почти всички бюлетини бяха преброени, показаха крехка победа за коалиция, включваща президента Реджеп Тайип Ердоган, управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), Партията за националистическото действие (ПНД) и някои по-малки политически партии. Тя означава, че след изборите, които засега се очаква да се проведат през 2019 г., ще се случи най-голямата промяна в турската политика, откакто Република Турция е основана през Първата световна война, отбелязва в. "Вашингтон пост".


Въпреки очакванията за сериозно надмощие и най-малко 55% от вота пакетът с конституционни поправки получи едва малко повече от изискваното абсолютно мнозинство и остави след себе си политически разделена нация. Критиците на Ердоган казват, че поправките ще установят едноличен режим и де факто диктатура. Поддръжниците обаче настояват, че историята на Турция, белязана от преврати и крах на коалиционната политика, налага страната да има президент с изпълнителна власт.
Ето някои първи размисли за картината, очертана от референдума в неделя:


Трайно разделение


Първият анализ на резултата показва, че мнозинството градове в Западна Турция, включително трите най-големи града - Истанбул (на който Ердоган е бивш кмет), Анкара и Измир - както и четвъртият и петият, Адана и Анталия, гласуваха срещу промяната на парламентарната система на Турция. В същото време почти всички градове в Анадола освен предимно населения с кюрди югоизточен регион гласуваха в подкрепа на промените, които ще помогнат на Ердоган да разшири правомощията си. Заедно с последователите на Републиканската народна партия (РНП) и Демократичната партия на народите (ДПН) образованият градски електорат на националистическата ПНД застанаха срещу промените, които ръководството на партията им подкрепи на институционално ниво, пише "Хюриет дейли нюз".


"Фактът, че Ердоган не успя да спечели Истанбул за пръв път от 1994 г., е изключително важен знак, че дори някои от градските гласоподаватели на ПСР са го изоставили", казва Йомер Ташпънар от института "Брукингс", цитиран от "Вашингтон пост". Според него има шанс обединение срещу Ердоган да предложи алтернатива, но разделението в турската опозиция е главен проблем за турската демокрация.


Задълбочаваща се поляризация


Референдумът потвърди разширяващата се дистанция между градските и селските гласоподаватели, между образованите и по-малко образованите, както и между класите с по-високи и тези с по-ниски доходи в турското общество. Вероятно картината, очертана от вота, ще продължи да задълбочава поляризацията в турското общество.


"Международните медии се съсредоточиха много повече върху личността на Ердоган и по-малко върху социалната поляризация и всичко, през което преминаха турците през последните години", твърди Рагип Сойлу от турския вестник "Сабах", който подкрепи референдума. Според него действията на групи като ПКК и "Ислямска държава" и неуспешният опит за преврат са подтикнали мнозина да изберат стабилността и да застанат зад президентство, което ще има повече власт да реагира на кризи.


Зия Мерал от британския Център за исторически анализи и изследване на конфликти казва, че политическите и социалните спорове вероятно ще се задълбочат след референдума и могат да се очакват протести, а несигурността за обществените настроения вгорчава усещането за победа.


Големите градове срещу Анадола, или пирова ли е победата на Ердоган

© Reuters


Кампанията срещу кюрдските лидери повлия на вота


Въпреки всички препятствия лагерът на "Не" се представи много силно по време на кампанията. Лидерът на РНП Кемал Кълъчдароглу се превърна в център на лагера на "Не", след като лидерите на ДПН, Селяхаттин Демирташ и Фиген Юксекдаг, заедно с други депутати от партията бяха вкарани зад решетките в продължение на месеци. Особено при отсъствието на Демирташ ДПН, изглежда, не успя да мобилизира привържениците си по места, в частност в анадолските провинции, пише Серкан Демирташ във в. "Хюриет дейли нюз".


Независимо от загубата Айкан Ердемир от Института за защита на демокрацията вижда надежда за нова плуралистична опозиция срещу Ердоган, която може да се формира след референдума. "На него кюрдски гласоподаватели на изток гласуваха по същия начин като светските турци на запад. Тук има потенциал за нещо повече от тактически съюз, има голям брой гласоподаватели и необходимата енергия, но ще е нужно и лидерство с визия."


Националистите губят подкрепа, управляващите я запазват


Сумата на гласовете на основните актьори в лагера на "Да" на изборите през ноември 2105 г. бяха 63%, около 12% повече, отколкото на референдума от 16 април. Според много политически анализатори едва малка част от електората на ПНД е подкрепила промените, което може да създаде проблеми на лидера на партията Девлет Бахчели. Вероятно е тази картина да окуражи дисидентите в ПНД да изхвърлят Бахчели от лидерския пост. ПСР успя да запази целостта на подкрепата си в Анадола, но претърпя загуби в големите градове.


Големите градове срещу Анадола, или пирова ли е победата на Ердоган

© Reuters


Управление без комфорт


Както Ердоган, така и представители на ПСР искаха "поне 55% подкрепа", за да могат възможно най-комфортно да прокарат промените и да си осигурят най-малко 50% на бъдещите президентски и парламентарни избори. Фактът, че тези промени могат да бъдат одобрени само с малка преднина, обаче означава, че опозицията и гражданското общество много по-гласно ще поставят под въпрос действията на правителството.


Според Хауърд Айзенстат от университета "Сейнт Лорънс" резултатът трябва да е за урок на силните на деня, след като опозицията постигна неочаквано добър резултат въпреки цялата тежест на държавната кампания срещу нея.


Възможно е Ердоган да не се вслуша в посланието на милионите, гласували срещу предложението, но може и да му се наложи да поеме по-умерен курс и дори да му се наложи да поднови мирния процес с кюрдските сепаратисти, смята Гьонул Тол от Центъра за турски изследвания към Близтоизточния институт. "Трябва да привлече подкрепа от центъра на политическия спектър и да направи значителни стъпки в отговор на спада на турската икономика," добавя Тол.


Трудни времена в отношенията с ЕС


Одобряването на този конституционен пакет вероятно ще подхрани сегашния спор между Турция и ЕС на основание на доклада на Венецианската комисия, според който новият модел може да доведе до еднолично управление и автокрация. ЕС със сигурност ще направи преглед до каква степен Турция все още изпълнява копенхагенските критерии според новата си система, докато президентът Ердоган вече предложи да се преразгледат отношенията с Европа на всички нива.


"Освен че дава сили на турската опозиция, слабата преднина може да означава и че международните актьори ще са по-категорични в искането си някои предложения да не влизат в сила", казва Зия Мерал от Центъра за исторически анализи и изследване на конфликти.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK