Изненадата на Мей - защо сега и какво следва

Изненадата на Мей - защо сега и какво следва

© ReutersБританският премиер Тереза Мей изненадващо за почти всички обяви, че ще поиска от парламента да насрочи избори за 8 юни - три години преди края на сегашния мандат. За целта тя трябва да събере гласовете на две трети от депутатите в Камарата на общините, т.е. всички от нейната Консервативна партия и няколко от опозиционната Лейбъристка партия.


След като месеци наред отричаше да има подобно намерение, сега Мей сподели, че го е променила, докато по Великден се разхождала със съпруга си Филип из планините на Уелс.


Но защо точно сега и какво ще следва?


Какво казват социолозите
Гласуването в долната камара на парламента е насрочено за сряда. Джеръми Корбин, лидерът на лейбъристите, обяви, че е за предсрочни избори, "за да дадем възможност на британците да изберат едно общество, което се грижи за всички, икономика, която се крижи за всички и Брекзит, който работи за всички".


В действителност мнозина депутати от партията му трескаво се опитват да го принудят да оттегли подкрепата си за извънредните избори, включително защото партията изостава значително по популярност от управляващите.


Консерваторите са увеличили преднината си до 46% срещу 25% за лейбъристите.

Експресно проучване на ICM/Guardian, проведено във вторник, показа, че консерваторите са увеличили преднината си до 46% срещу 25% за лейбъристите. Това е с 2 пункта повече спрямо данни от уикенда и цели 21 пункта преди най-близкият им политически опонент. Трети остават либерал-демократите с 11%.


Приблизително същите данни показват осреднените данни на Би Би Си от национално представителни проучвания на три водещи социологически агенции. Според тях консерваторите са с 43% подкрепа, лейбъристите - с 25%, националистите от UKIP - с 11%, либерал-демократите - с 10%, шотландските националисти от SNP - с 5% и "Зелените" - с 4%.


"Навлизаме в кампания, в която е ясно, че Лейбъристката партия ще трябва да изкачва избирателна планина, но ръководството ѝ е забравило въжетата и клиновете в базовия лагер", коментира Мартин Бун, директор на ICM Research.


Близо три пети от респондентите казват, че Тереза Мей е постъпила правилно, искайки извънредни избори.


Изненадата на Мей - защо сега и какво следва

© Reuters


Ключовата дата 4 май


"Файненшъл таймс" коментира, че подобни данни от проучванията са твърде добър шанс за премиера, за да го пропусне. Изданието твърди, че правителството е било стъписано на заседанието вторник и само малцина довереници като финансовия министър Филип Хамънд са знаели "най-добре пазената тайна в британската политика".


В изявлението си пред резиденцията на "Даунинг стрийт" 10 тя каза, че през последните седмици опозицията е показала, че набира сила, за да спъне преговорите за Брекзит. Това просто не е вярно - при гласуването в парламента в края на март на предложението ѝ да активира Член 50 от Договораза ЕС премиерът буквално прегази опозицията и категорично демонстрира, че контролира процеса за развод с ЕС.


Министър, пожелал анонимност, казва, че на "Даунинг стрийт" 10 се опасявали да не би лейбъристите да преминат към "партизанска война" срещу правителството и преговорите за Брекзит. Ключова дата в полза на изненадващия ход на Мей се оказва 4 май, когато във Великобритания има местни избори. През последните седмици екипът на премиера обсъжсдал вариант, в който лейбъристите се представя толкова зле на тях, че удобно слабият за управляващите Корбин подава оставка и бива наследен от по-решителен лидер.


"Лейбъристката партия ще трябва да изкачва избирателна планина, но ръководството ѝ е забравило въжетата и клиновете в базовия лагер."
Мартин Бун, директор на ICM Research.

За да не водят изборна битка с наследник на Корбин, набрал сила в оставащите 3 години до редовните избори, консерваторите го предизвикват сега. По данни на агенция Opinium за седмичника "Обзървър", ако британците трябва да избират между Мей и Корби, предпочитанията им се разпределят 47 срещу 14 процента в полза на премиера.


Либералдемократите имат потенциал да увеличат популярността си да добавят към сегашните си 9 депутати още няколко благодарение на подкрепа от част от онези 48%, които гласуваха срещу Брекзит миналото лято. Това не притеснява консерваторите - за тях е по-удобно, че UKIP - основният им конкурент вдясно, преживява вътрешен разпад и остана без лидер.


При положение, че работното мнозинство на Мей в парламента е 17 депутати, тя предпочита да рискува и да опита да го увеличи. Ако успее, ще може по-спокойно да води до март 2019г. преговорите за Брекзит и да управлява в следващите 3 години след напускането на ЕС.


Спроред заложните къщи консерваторите имат 80% шанс да спечелят изборите, докато за лейбъристите вероятността е само 2%.

© Reuters

Спроред заложните къщи консерваторите имат 80% шанс да спечелят изборите, докато за лейбъристите вероятността е само 2%.


Какво следва


В сряда премиерът ще внесе искането за предсрочни избори. Ако събере 434 гласа от 650-местната (вкл. вакантните места) Камара на общините, парламентът ще се разпусне 25 дни преди вота на 8 юни. Като се вземат предвид празничните дни, това означава край на работата на парламента на 3 май.


Консерваторите имат 330 места, а лейбъристите - 229, а обещанието на Корбин да гласуват с управляващите събира 559 гласа. Дори в последния момент Корбин да промени партийната линия и да се обяви против извънредните избори, за мнозина депутати те са шанс да се разправят с него и да го изхвърлят от ръководството след като вече направиха неуспешен опит миналата есен.


Регистрацията на избирателите за гласуване е непрекъсната, но преди избори има краен срок за това - 12 работни дни преди вота. В сегашната обстановка това означава 22 май. Партии и лидери вероятно ще призоват хората да го направят по-бързо, защото за референдума за Брекзит сайтът блокира и трябваше срокът да се удължава с 48 часа. Едва тази пролет парламентарен доклад съобщи, че тогава е имало атака за "задушаване" на сайта и предположение, че зад това може да стои чуждестранна сила.


Право да гласуват имат не само гражданите на Обединеното кралство, но и - при спазването на определени изисквания за уседналост - тези на десетки държави от Британската общност и дори на Кипър и Малта.


Има ли значение за Брекзит


Тереза Мей изрично каза, че изборите няма да засегнат графика за преговори. Великобритания би трябвало да напусне ЕС в петък, 29 март 2019г.


Ако плановете ѝ се реализират, тя би трябвало да има по-силна позиция пред останалите 27 държави от ЕС. Преговорите още не са започнали и най-рано се очаква това да стане през юни. Това означава, че Тереза Мей разполага с уникален шанс да проведе избори, докато другите еврочленки още уговарят единна преговорна позиция.


При увеличено мнозинство премиерът няма да е толкова зависима от евроскептиците в партията си и в същото време ще е подсилила личния си авторитет. Тя наследи Дейвид Камерън след оставката му преди по-малко от година и още не е преминавала като лидер през битката на парламентарни избори. При победа през юни няма да ѝ се налага да отива на такава битка до 2022г.


Първите реакции от чужбина, включително от Германия, бяха на надежда, че след вота ще има повече яснота за Брекзит.


Но ако сметките на Мей не излязат, мнозинството ѝ намалее или дори изгуби изборите, ще се случи точно обратното - неяснотите около британската стратегия за Брекзит ще се увеличат.

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на le_bigmac
  le_bigmac
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Торите искат да си затвърдят властта и да действат за хард Брекзит. Вероятно вече са отписали Шотландия.

 2. 2 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Голяма глупост направи Камерън с непрмерения си Референдум 2016!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 3. 3 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Терезка почти като наш Боко - преди референдума агитираше за оставане в ЕС, ама сега щяла да поведе ОК извън, не искаше да има предсрочни избори, защото щяло да забави преговорите и да предизвика нестабилност в страната, но днес вече иска предсрочни и те нямало да забавят нищо, че и по-стабилно щяло да стане.

 4. 4 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10310 Неутрално

  Каквото и да прави класата на Марги Тачър не може да стигне.

 5. 5 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Какво ще стане ако всеки започне да си прави избори по което време му е удобно само защото в момента има предимство..

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  Какво следва ще го разберем след изборите,а защо сега е очевидно от социологическите проучвания(доколкото може да се вярва).

 7. 7 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  "След като месеци наред отричаше да има подобно намерение, сега Мей сподели, че го е променила, докато по Великден се разхождала със съпруга си Филип из планините на Уелс."

  Е, това звучи нелепо, но действията й са определено политически мотивирани и логични

 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3672 Неутрално

  "Но ако сметките на Мей не излязат..."

  От скромен опит съм забелязъл, че когато някой предизвика предсрочни избори за да увеличи мнозинството си обикновено сметките му не излизат.

 9. 9 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 490 Неутрално
 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1849 Весело

  "Но ако сметките на Мей не излязат..."От скромен опит съм забелязъл, че когато някой предизвика предсрочни избори за да увеличи мнозинството си обикновено сметките му не излизат.
  —цитат от коментар 8 на Един препатил
  На Бойко излязоха сметките.

 11. 11 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Така се прави!С такива решителни,дръзки решения Великобритания изгради най-голямата империя в историята.Днес страната също е с огромен авторитет в международната общност,а английският е най-разпространеният език в света.Решението е рисково,но си струва,ако спечели изборите Тереза Мей ще има авторитета на лидер преминал през избори и по-добре ще отстоява британския интерес в преговорите с ЕС.Брюкселската администрация отново е неприятно изненадана.Бавна ,тромава ,неадекватна ,без визия за бъдещето.Британия ще сключи възможно най-доброто споразумение с ЕС и ще съсредоточи усилията си в укрепването на англосферата ,а континентална Европа ще се грижи за "клетите бежанци" и ще се опитва да спасява неспасяемото.За толкова години някои хора трябва да са научили определени постулати-никога не подценявай италианците на футбол и британците в дипломацията.Ще видим ,някой ден преговорния процес около Брекзит ще влезе в учебниците по история ,като нарицателно как се брани суверинитет и кауза.

 12. 12 Профил на karen_walker
  karen_walker
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Аз очаквам изненади на 8-ми юни.

 13. 13 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 6560 Весело

  Мей да не види нещо от Бойко...и тука комунетата искаха екзит и им излязоха криви сметките...да не стане същото и в Албиона...

 14. 14 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 6560 Весело

  Мей да не види нещо от Бойко...и тука комунетата искаха екзит и им излязоха криви сметките...да не стане същото и в Албиона...

 15. 15 Профил на aman!_do
  aman!_do
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Голяма глупост направи Камерън с непрмерения си Референдум 2016!!!
  —цитат от коментар 2 на boby1945


  ... щото путинчо твори Умнотия след Умнотията... (брекзит, казал съм, няма да има )

  :)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 16. 16 Профил на aman!_do
  aman!_do
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Така се прави!С такива решителни,дръзки решения Великобритания изгради най-голямата империя в историята.Днес страната също е с огромен авторитет в международната общност,а английският е най-разпространеният език в света.Решението е рисково,но си струва,ако спечели изборите Тереза Мей ще има авторитета на лидер преминал през избори и по-добре ще отстоява британския интерес в преговорите с ЕС.Брюкселската администрация отново е неприятно изненадана.Бавна ,тромава ,неадекватна ,без визия за бъдещето.Британия ще сключи възможно най-доброто споразумение с ЕС и ще съсредоточи усилията си в укрепването на англосферата ,а континентална Европа ще се грижи за "клетите бежанци" и ще се опитва да спасява неспасяемото.За толкова години някои хора трябва да са научили определени постулати-никога не подценявай италианците на футбол и британците в дипломацията.Ще видим ,някой ден преговорния процес около Брекзит ще влезе в учебниците по история ,като нарицателно как се брани суверинитет и кауза.
  —цитат от коментар 11 на benefikato1


  ... много си смешен и в захлас... инглиша е популярен щото е прост! езичец... а ингилизите са най-вече хулигани, простаци и крадци... толкоз!

  https://www.youtube.com/watch?v=JUke3Hnv8o4

  :)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 17. 17 Профил на aman!_do
  aman!_do
  Рейтинг: 676 Неутрално

  [quote#10:"chicago514"][/quote]

  ... ама верно, верваш ли си? хахахахахахахаха

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 18. 18 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2921 Весело

  Бритиш мама Тереза ...

 19. 19 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Имам чувството, че Джереми Корбин е французин. Този франсетата щяха да го изберат на първи тур за президент.

 20. 20 Профил на aman!_do
  aman!_do
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Каквото и да прави класата на Марги Тачър не може да стигне.
  —цитат от коментар 4 на Peni Nikol


  ... еманцУпацията и феминизмЪмо не доведоха до нищо смислено... време мина, доказано е... :)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 21. 21 Профил на aman!_do
  aman!_do
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Аз очаквам изненади на 8-ми юни.
  —цитат от коментар 12 на karen_walker


  ... какви изненади? мигар Кра(д)лицата ше допусне да загуби земицците на Шотландия и Ирландия заради политически трепети, тип брекзит... тали пък и пука за цветнокожото мнение, а ...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 22. 22 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 817 Неутрално

  На мене ми се струва, че му намериха цаката на Брекзита и ще го спънат!
  Ето паунда се върна на 1.20 евро почти. Причината е, че шанса за излизането на Великобритания пак намаля и затова паунда се качва.
  С номерата си Тереза, само ме прецака да "разтоваря" доста паунди на 1.16 евро, точно преди активиране на член 50, та супер се ядосвам.

 23. 23 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3672 Неутрално

  До коментар [#10] от "chicago514":

  "На Бойко излязоха сметките."

  Сигурно Тереза Мей е чула как излязоха сметките на Бойко. Ама си е казала: "Това се случва само на другите". Човешко е, ще знаете....

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10024 Неутрално

  Силен ход на Тереса Мей. И добре подбран във времето...
  Сега остава да спечели :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на ivan_
  ivan_
  Рейтинг: 1771 Весело

  До коментар [#11] от "benefikato1":

  Бла, бла, бла, бла!

  Модератора е неадекватен!
 26. 26 Профил на aman!_do
  aman!_do
  Рейтинг: 676 Неутрално

  На мене ми се струва, че му намериха цаката на Брекзита и ще го спънат!Ето паунда се върна на 1.20 евро почти. Причината е, че шанса за излизането на Великобритания пак намаля и затова паунда се качва.С номерата си Тереза, само ме прецака да "разтоваря" доста паунди на 1.16 евро, точно преди активиране на член 50, та супер се ядосвам.
  —цитат от коментар 22 на everlast666


  :) ... "велика британия" от доста време се издържа от валутни спекулации и пране на "руски" парици + изтръскване на бурканбанк и търговия с "образование"... (една бука - за наука... не се коси, ще наваксаш... но помни купувам : "лонг", продавам : "шорт"... загря ли )
  ... а накрая се оказва, че нейно величество се е налапала яко от отглеждането на безвкусни ягоди, гмо-свине и труда на безпаметни комсомолски бригади...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 27. 27 Профил на aman!_do
  aman!_do
  Рейтинг: 676 Любопитно

  Силен ход на Тереса Мей. И добре подбран във времето...Сега остава да спечели :)
  —цитат от коментар 24 на penetrating


  ... и какво му е силното... да не я изберат за "кралица", а, умнико???

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 28. 28 Профил на Kaloyan Asenov
  Kaloyan Asenov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "benefikato1":

  супер точно написано, който ти е сложил минус-няма ум в главата. в момента живея в кралството и ще разкажа история от първо лице. В края на 70-те Уганда ще става независима, започват преговори между нея и Кралството. Познайте в момента английските фермери, които са имали най-хубавата замя там, дали още са там и дали още земята си е тяхна. А Уганда си е независима, де....
  Та тия от ЕС да внимават с кого преговарят

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8726 Неутрално

  Британците ги очакват интересни времена. Но нито Великобритания ще стане пак велика империя, нито Мей ще стане Тачър.

 30. 30 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4250 Неутрално

  До коментар [#14] от "BGman1":

  Връщане от Brexit след народния вот няма ! На Острова знаят какво е демокрация.
  А Тереза е много умна и хитра англосаксонска п*тка !
  Нека все пак да не забравяме, че Лондон е световната столица или поне столицата на западния свят и всички важни решения се взимат там.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 31. 31 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  До коментар [#10] от "chicago514":

  Тепърва ще се види колко са излезли, особено на фона на предишните победи, завършили с крах и предсрочни избори.

 32. 32 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  До коментар [#29] от "Роси":

  Мей е една карикатура на Тачър, безлична опортюнистка, а напъните за превръщането на Великобритания в глобална сила са смешни.

 33. 33 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 817 Неутрално

  До коментар [#28] от "Kaloyan Asenov":
  Никой не спори, че Великобритания е голяма демокрация, и още по-важно имат желязна съдебна система, която осигурява изключително важното чувство за справедливост и мотивация да се развиваш и създаваш за себе си и другите - което е основата на всяка мощна икономика и световна сила.
  Но това което е написал но.11 са абсолютни глупости. Референдума за излизане от ЕС беше чисто политическа маневра на Камерън да спечели част от избирателите на ЮКИП в едни много оспорвани избори. Маневрата проработи и той спечели изборите, но той самият никога не беше залагал зад този референдум някакви мечти за извоюване на суверенитет от ЕС. Просто като доста по-читав политик, от тези по нашите ширини, след това си изпълни обещанието, а резултатите взеха че изненадаха всички.
  От тогава се опитват да решат този проблем в който ги постави неочаквания резултат. Въобще не съм фен на ЕС, но 500 милионния ѝ пазар е жизнено важен за ОК. Да, ЕС е бавен, бюрократичен и струва пари, но предоставя незаменима политическа и икономическа платформа на лидерите си, Великобритания, Германия и Франция, за международно влияние.

 34. 34 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#33] от "everlast666":Никой не бяга от хубавато.Каквито и да са били мотивите на Камерън Брекзит вече е факт.А пък твоите терзания на борсата да знаеш ,че хич не влияят на преговорния процес.Ако си останал с друго мнение е време да се осъзнаеш.Какво влияние на ЕС в световната политика-та те едни несретници с гумени лодки не могат да спрат ти за глобален играч го имаш .

 35. 35 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#16] от "o_sando":Малее хулигани,простаци и крадци и езика им прост.Въобще как не са изчезнали още не знам.Друго си е да си от умните и красивите.

 36. 36 Профил на cheburashka
  cheburashka
  Рейтинг: 234 Весело

  леко извън темата, но планини в Уелс няма

  I am a dinosaur - somebody's diggin' my bones !
 37. 37 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2492 Неутрално

  До коментар [#33] от "everlast666":

  вярно е ,че няма логика ,след като си финансов гръб на най развитата в света общност ,да се опитваш да си отрежеш клона ,на който си , това няма логика ,няма и смисъл , Британците няма да излязат от ЕС и това на всички е ясно ,а е ясно и ,че ще стане това ,което иска кралското семейство ,а не тази кака какво искала и какво смятала да прави ,а кралското семейство се изживява като суверен на цялата европейска общност и няма да допусне да я напуснат ....

 38. 38 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 954 Любопитно

  С такива решителни,дръзки решения Великобритания изгради най-голямата империя в историята.
  —цитат от коментар 11 на benefikato1


  Те хубаво я изградиха, но ти по добре помисли с какви "решителни и дръзки решения" същата Великобритания загуби същата тази най-голяма империя в историята...
  Тепърва ще видиме какво ще излезе от преговорите, но от всичко което видяхме след референдума си пролича: нито правителството ниото поддръжниците на Брекзита имаха конкретен и отработен план как да се действа в такъв случай. От тогава до сега всичко е импровизация. И те самите не са го очаквали. А това ще им излезе доста солено. Маги Тачър съвсем не беше фен на Брюксел и на Европа, но разбираше от интересите на ОК. И именно тя инициира създаването на общият европейски пазар от който сега са тръгнали да излизат. Колкото и странно да звучи Желязната Лейди се върти в гроба. Тя само плашеше с напускане за да придобие отстъпки при преговорите, а наследниците и бяха достатъчно глупави да изпълнят заканата и сега се чудят къде да се дянат.
  А относно дипломацията, тя определено им е силна страна. Като прочетох обаче че именно голямата част професионални британски дипломати - експерти по европейските въпроси са отказали на Джонсън да участват в преговорите за напускане, то видях колко са им силни позициите. А насреща си имат също някои доста корави и опитни преговарящи. Особено Шойбле е легендарен в този занаят.

 39. 39 Профил на Martina
  Martina
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#11] от "benefikato1":

  Я, глупости на търкалета....

  Mt
 40. 40 Профил на Martina
  Martina
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#37] от "edin drug":

  Е, т'ва за кралското семейство ми скриви шапката за вечни времена.... Нямам думи!

  Mt
 41. 41 Профил на Martina
  Martina
  Рейтинг: 540 Неутрално

  леко извън темата, но планини в Уелс няма
  —цитат от коментар 36 на cheburashka


  Има - в Северен Уелс - и никак не са лесни за изкачване...

  Mt
 42. 42 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2761 Весело

  В крайна сметка, сега, след като изчетох сите умни анализи, "за" и "против", не разбрах, дали Велика Британия ще се отправи на дълго пътешествие, към ново величие, или ще свие платната в пристана на ЕС!
  За мен, излизането от ЕС, е добре премерен и обмислен план, съдейки по поведението на една част, управляващата, от политиците. В потвърждение на това идва, "неочакваното" предложение за извънаредни избори.
  Друг е въпросът, доколко управляващите ЕС са готови, наистина да защитят интересите на съюза, независимо дали ще накърнят "чувствата" на британските поданици!

 43. 43 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  До коментар [#28] от "Kaloyan Asenov":

  Ми да ти разкажа и аз нещо до 1.1.1973 г. когато кралството се молеше да бъде прието в ЕС.

  След 6 години на гордост от "независимостта" си, като видяха как Франция и Германия вдигат с по 6% икономически ръст на година се усетиха.

  Никакъв референдум нямаха англичаните за ЕС ами направо почукаха на вратата.
  Де Гол унизизително им наложи вето, че чакаха Митеран да го свали и даже сами предлагаха да върнат останките на Наполеон на Франция.

  До влизането си в ЕС ги пишеха "болната страна на Европа" и не надминаваха нивото на Гърция.
  Ще им гледаме и Брекзита.
  Ако някой помни как се преговаря с Европа са те.

 44. 44 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#33] от "everlast666":Никой не бяга от хубавато.Каквито и да са били мотивите на Камерън Брекзит вече е факт.А пък твоите терзания на борсата да знаеш ,че хич не влияят на преговорния процес.Ако си останал с друго мнение е време да се осъзнаеш.Какво влияние на ЕС в световната политика-та те едни несретници с гумени лодки не могат да спрат ти за глобален играч го имаш .
  —цитат от коментар 34 на benefikato1


  Те щото Щатите спряха латиносите да прекосяват границата им;

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 45. 45 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Една глупост ще се опита да поправи друга глупост!
  Или политическо самоубийство!

  Машини прости, народ неук.
 46. 46 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Не мога да скрия, че ми е крайно неприятно да виждам, как евроскептицизма се превръща в норма в Англия. Казвам Англия, а не Великобритания. Някак всичко изглежда решено, а до последно се надявах да стане някакво институционално чудо и процесът да не бъде стартиран. Дано Европа много добре осмисли, какво се случва и успее да се реформира в посока на една по-малко бюрократична машина, по-отговорна към собствената си сигурност, по-конкурентно способна и все по-интегрирана.

  generator
 47. 47 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Великобритания изгради най-голямата империя в историята.Днес страната също е с огромен авторитет в международната общност,а английският е най-разпространеният език в света.
  —цитат от коментар 11 на benefikato1


  Абсолютни глупости. Нито е най-голямата империя, нито английският е най-разпространения език в света! Най-разпространения е Китайския със 4 пъти повече говорещи като роден език, и 2 пъти повече ако отчиташ и втори език.
  На второ място е Испанския, и чак тогава идва Английския. Така че ако може да не ни заливаш с велико-британските си мечтания. Нямам нищо против страната, живял съм там 8 години и ми е донесла много успехи, но няма нужда да им се кланям.

  Никой не бяга от хубавато.Каквито и да са били мотивите на Камерън Брекзит вече е факт.А пък твоите терзания на борсата да знаеш ,че хич не влияят на преговорния процес.Ако си останал с друго мнение е време да се осъзнаеш.Какво влияние на ЕС в световната политика-та те едни несретници с гумени лодки не могат да спрат ти за глобален играч го имаш .
  —цитат от коментар 34 на benefikato1


  Никой не бяга от хубавото, и затова британските компании искат да стоят в ЕС, да ползват целия пазар, да си прехвърлят капитала свободно из целия континент, и да ползват ресурсите му свободно. Особено Лондонското "Сити" което представлява 10% от британския БВП! Величието на Британия премина и няма шанс да се завърне скоро. След началото на Американската Революция 1776 Британия върви надолу и експоненциално губи територии, военна сила и влияние. Дори собствения си ядрен арсенал не могат да използват самостоятелно без американско участие. Каква ирония, колонизатора се превърна в пудел на бившата си колония, и това го казват самите британци.

 48. 48 Профил на Станимир Вълков
  Станимир Вълков
  Рейтинг: 240 Весело

  До коментар [#36] от "cheburashka":

  А пък ти май никога не си ходил в Уелс. То там друго няма.

  soka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах