"Без война, без нестабилност, без ядрени оръжия" - Китай наблюдава с тревога Корейския полуостров

"Без война, без нестабилност, без ядрени оръжия" - Китай наблюдава с тревога Корейския полуостров

© Associated PressКитайският външен министър наскоро оприличи САЩ и Северна Корея на два влака, които се движат с голяма скорост един срещу друг. Това сравнение поставя Китай в положението на безпомощен зрител и, действително, Пекин е разочарован от загубата на влияние на Корейския полуостров на фона на нарастващото напрежение.


Китай "заема място на официалната трибуна, но няма контрол", каза специалистът по Китай от Университета на Вирджиния Брантли Уомак.


САЩ оказват все по-голям натиск върху Пекин да използва влиянието си в Пхенян, за да ограничи ядрените и ракетните програми. Китай е най-важният търговски партньор и съюзник на Севера, но КНДР пренебрегва призивите му за прекратяване на тези програми и исканията за двустранни преговори на високо равнище.
Същевременно отношенията на Китай с Южна Корея се влошават заради силните възражения на Пекин срещу разполагането на усъвършенстван противоракетен щит.


"Подходът на Китай към полуострова е подложен на същото напрежение като преди. Разликата е, че този път американците, изглежда, упражняват по-явен, истински натиск", каза старши научният сътрудник на Фондация "Херитидж" във Вашингтон Дийн Чен.


Множеството ракетни изстрелвания напоследък и очакваното изпробване на шесто ядрено устройство от Северна Корея засилват тревогата, че страната се приближава към положение, при което да е способна да нанесе


удар срещу САЩ с ядрено оръжие - нещо, което със сигурност ще изостри кризата.


Ситуацията се усложнява и от непредсказуемостта на президента Доналд Тръмп, който по-рано този месец написа в "Туитър", че САЩ приветстват помощта на Китай за уреждане на кризата, а после добави: "В противен случай ще решим проблема без тях!"


Несигурност пораждат и изборите в Южна Корея следващия месец, на които трябва да бъде заменена опозорената бивша президентка Пак Гън-хе; нейният приемник вероятно ще бъде помирително настроен към Севера.


Същевременно Китай продължава да настоява, че няма да наблюдава безучастно, докато Сеул разполага ракетната система, известна като "ТААД". Пекин защитава позицията си, като спира туристическите пътувания към Юга и предприема ответни мерки срещу верига супермаркети и други южнокорейски бизнес интереси в Китай. Макар да изглежда, че "ТААД" е уредена сделка, Китай отдавна напомня на Южна Корея, че


като по-малка и по-слаба държава е необходимо да подчини на Китай своите интереси


в областта на сигурността, каза Чен. "Южна Корея е предупредена, че бъдещите отбранителни усилия вероятно ще имат цена", каза Чен. Подобни критики се подсилват от държавните медии - вестникът на комунистическата партия "Глобал таймс" написа в сряда, че Южна Корея също така е отговорна за "раздухване на пламъците" на напрежението на Корейския полуостров, като разполага "ТААД" и не насърчава Вашингтон да се включи в преговори.


Пекин също така си има работа с разделено обществено мнение у дома. По-младите китайци, които имат само бегли познания за Корейската война през 1950-1953 г., отнела живота на стотици хиляди китайски войници, сражавали се редом до своите севернокорейски съюзници, се отнасят все по-цинично към традиционното приятелство между двете страни.


Фотогалерия: Северна Корея чества "бащата на нацията" с парад и ракети >


Критиките срещу Северна Корея, които някога бяха бързо премахвани от интернет, сега са допускани да се разпространяват, включително язвителна реч на историка Шън Чжъхуа, в която той обвини Пхенян, че пряко работи против интересите на Китай.


Анализатори казват, че сред критиците може да е дори китайският президент Си Цзинпин, за когото се говори, че е силно разочарован от непреклонността на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, откакто той пое властта през 2011 г. след смъртта на баща си Ким Чен-ир.


През годините, минали оттогава, Си и Ким никога не са се срещали.


Лю Юншан от Постоянния комитет на Политбюро на управляващата комунистическа партия е последният важен китайски служител, посещавал Северна Корея. Той присъства през октомври 2015 г. на военен парад и голям митинг по случай 70-ата годишнина от основаването на Корейската трудова партия - изглежда, че това е единственият опит за нормализиране на отношенията.


Други обиди за Пекин включват разпоредената от Ким екзекуция на чичо му Джан Сон-тхек, който беше главният човек за връзка на режима с Китай, и извършеното по-рано тази година в Малайзия убийство на заварения брат на Ким - Ким Чен-нам, за когото се говори, че е живеел отчасти под китайска защита в хазартния анклав Макао. Малайзия издирва четирима заподозрени севернокорейци.


Макар да има по-малко основание да се страхува от севернокорейско ядрено оръжие, Китай въобще не харесва нестабилността около своите граници и се тревожи да не би


Южна Корея и Япония да отвърнат, като самите те станат ядрени държави.


Затова въпреки че се противопоставя на действия, които може да свалят режима на Ким и евентуално да предизвикат бежанска вълна през китайската граница, Китай се съгласява на последователни кръгове от санкции от 2006 година. През февруари той прекрати вноса на въглища от Северна Корея, лишавайки страната от важен източник на чуждестранна валута.


САЩ искат Пекин да направи повече, евентуално включително да прекъсне доставките на гориво. Тръмп лансира идеята да бъдат предложени благоприятни търговски условия в замяна на помощ, но не се съобщават подробности."Мисля, че Пекин е готов да затегне гайките, но само толкова. Няма съмнение, че Си Цзинпин въобще не харесва, дори вероятно ненавижда Ким Чен-ун и иска да реши този въпрос", каза директорът на Центъра "Карнеги-Цинхуа" към Университета "Цинхуа" в Пекин Пол Хенли.


Обхватът на действията на Китай обаче остава ограничен от неговите приоритети по отношение на Северна Корея -


"никаква война, никаква нестабилност, никакви ядрени оръжия",


подредени по важност, каза Хенли. "Китайците никога няма да стигнат дотам, докъдето бихме искали, що се отнася до оказването на натиск върху режима в Пхенян."


Китай многократно призовава за диалог между Вашингтон и Пхенян - било двустранен или чрез шестстранния процес, който е замразен от 2009 година. Китай също така призовава, без да има почти никакъв отговор, Северна Корея да прекрати програмите си за ядрени оръжия и ракети, а в замяна САЩ и Южна Корея да спрат годишните военни учения, които Северът смята за подготовка за нахлуване.


"Санкциите и убеждаването от страна на Китай досега не са много ефективни, но той продължава да прави всичко по силите си", каза директорът на Института за изучаване на границата към Академията за обществени науки "Ляонин" Лу Чао.


Лу каза, че Китай все още се надява, че въпросът може да бъде уреден с преговори, ако САЩ положат усилия за диалог със Северна Корея, а международната общност убеди Пхенян, че никой не планира да я нападне, нито се стреми да смени режима.


"Както изтъкват американски служители, САЩ не се стремят към сриване на севернокорейския режим. Това е много положително заявление." /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8380 Любопитно

  Я да видим сега Иванка ще накара ли баща и да гръмне по Северна Корея, както е гледала на кино!?

  [email protected]
 2. 3 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Китай, както Германия или Япония, не се нуждаят от война!
  Бизнес и война, не са съвместими!

  Да разлая троловете!!
 3. 4 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Те китайците хубаво критикуват СК, ама в същото време изнудват и Южна Корея. Тарикати.

 4. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4455 Любопитно

  Хубава статия, която хвърля известна светлина върху това колко сложно е положението около този конфликт и как напрежението рязко се увеличи през последните няколко седмици.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 5. 6 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Всички успиват Ким защото ножа е надвиснал , само вечния интригант Путин може да развали работата

 6. 7 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Северна Корея е проблем на Китайците.
  Така е още от създаването и.
  Те го знаят и правят цирк само за да изкрънкат нещо от китайците...
  Истинските им проблеми ще настъпят, ако в Пекин решат да им дръпнат шалера, точно затова и те се движат по ръба, но много внимателно!

  I Want To Believe
 7. 8 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3170 Весело

  Китай няма интерес от падането на режима в Сев. Корея !

  Обединена Корея ще е още по голям трън в задника на Пекин от полуадекватната им марионетка !!!

 8. 9 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#3] от "lone_wolf":

  Сериозно ли? Че САЩ вече около един век съвместяват прекрасно бизнеса с войната или обратното.

 9. 10 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "никаква война, никаква нестабилност, никакви ядрени оръжия"

  ами Китай просто да отстранят нестабилността в Северна Корея, за да не се притесняват от ядрени оръжия и от война.

  защото докато подхранват червената бясна свинкя, задължително ще се притесняват и от война, и от ядрени оръжия в задния си двор... и дали някоя ракета няма да падне в северните им пристанища...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 10. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8081 Неутрално

  Какво се церемонят с това човекоподобно. Да врътнат кранчето на горивата и хуманитарните помощи, да видим колко ще издържи.

 11. 12 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 527 Любопитно

  "Ситуацията се усложнява и от непредсказуемостта на президента Доналд Тръмп.."

  Е,какво му е непредсказуемото на Тръмп, в случая?!?
  -"... САЩ приветстват помощта на Китай за уреждане на кризата..",но ако не се получи и кризата се задълбочи - "... ще решим проблема без тях!"

 12. 13 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  Севернитр корейци бързо ще клекнат. Иран е сериозният проблем.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 13. 14 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Не бях се замислял за Китай в контекста на лудите от Сев. Корея, които явно и не слушат вече. Верно, че Китай може да пострада.

  А оня ден изложих предположение пред някога, ама не помня кой беше.
  Ето, че Южна Корея все пак е защитена.

  "разполагането на усъвършенстван противоракетен щит"

  Аз преполагах, че това нещо не може да го няма.

  Рижавия верно е непредсказуем, но да му мисли лудият Ким трети и последен. Ще отлети и неговото фенерче като на садам и камиларя.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 14. 15 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1512 Весело

  До коментар [#12] от "objektivist96":

  Не спазва дипломатичният език рижавия.
  Направо си казва какво ще направи.
  А пък за Сирия, понеже било нощно време и нямало с кого да говори направо прати "Томахоук" по руските тенекии.
  Чест му прави, че даде няколко минути на руснаците да се изнесат от мястото дълбоката оран.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 15. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4455 Любопитно

  До коментар [#8] от "SS":

  Не мисля, че обединена Корея ще бъде враг или проблем за Китай. Но, определено Китай няма интерес при едно евентуално бъдещо обединение янките да си направят военни базички и в северната част на Корея в близост до тяхната граница. Те ще се противопоставят на подобен сценарий и с право.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 17 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Целта на тази статия е да ви обърка още повече. Ако това е възможно. Затова нека да изясним ситуацията.
  Китай десетилетия наред използва Северна Корея за да получава търговски отстъпки от САЩ. Винаги, когато на Китой предстоят търговски преговори със САЩ, Китай подбутва Северна Корея и тамошният режим започва да дрънка оръжия, да създава нестабилност и да плаши с война. Цената винаги е една и съща- Китай получават търговски отстъпки от СОЩ, за да въздействат на севернокорейските диктатори да спрат ескалацията на напрежението. Този път Тръмп промени правилата на играта. Преди срещата му с китайския ръководител много изписаха колко неподготвен е Тръмп за тази среща, но се оказа, че не е точно така. Тръмп каза директно на китайците- знаем каква ви е играта, но нека този път да е за последно, ще получите от мен търговските отстъпки, но този път трябва да се справите с проблема веднъж за винаги. Тръмп иска ликвидиране на ядрената и ракетните програми от Северна Корея и иска това от китайските ментори и защитници на севернокорейския режим- Китай. След срещата Тръмп изостри обстановката със Северна Корея и създаде впечатление, че всеки момент САЩ ще я нападнат. Китай изпрати 150 хилядна армия по границата със Северна Корея, Путин също изпрати армия. И докато американските самолетоносачи всеки момент щяха да нападат, изведнъж се оказа, че те са на съвсем друг край на света и Тръмп изобко няма намерение да напада. В тази обстановка Тръмп остави Китай да се оправя с ядрената и ракетната програма на Северна Корея. Китайците съответно ще се осерат, никаква няма да я свършат, търговски отстъпки няма да видят, но няма и как да роптаят след това, защото не са си свършили работата, а Тръмп впоследствие може да удари Северна Корея.
  Между другото, китайците вече започнаха да ядат шамарите. Тръмп поставя стоманодобива като отрасъл от който зависи националната сигурност и ще спре всякакъв китайски внос. Това ще е катастрофално за китайския стоманодобив.

 17. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5873 Неутрално

  Малкия Ким се наигра... Скоро ще се доближи на една ръка разстояние до баща си и дядо си ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK