На живо

Макрон и Льо Пен отиват на балотаж във Франция (хронология)

Избрано от редактора
Макрон и Льо Пен отиват на балотаж във Франция (хронология)

© ReutersСлед една от най-непредвидимите кампании за избор на президент през последните десетилетия във Франция в крайна сметка социолозите изглежда се оказват прави - на балотаж на 7 май отиват центристът Еманюел Макрон и националистката Марин льо Пен.


По данни на вътрешното министерство малко преди полунощ местно време при преброени 40 млн. (от около 46 млн. гласували) бюлетини Макрон получава 23.54%, а Льо Пен - 22.33%. Това са данни без големите градове, където тя не е популярна.


При положение, че всички прогнози категорично показваха, че при подобен сблъсък Макрон ще победи с приблизително 60 срещу 40 процента от гласовете, то на този етап може да се каже и името на бъдещия президент на Петата република, на една от ключовите бъдещето на Европа държави и на петата по големина икономика в света.
Той ще се казва Еманюел Макрон и ще бъде най-младият президент в историята на Франция.


"Дневник" проследи в реално време новините от изобрната нощ:

Кои избиратели при кого ще отидат

Същата агенция Ipsos France прогнонозира и към кого ще се прелеят избирателите на отпадналите от състезанието. Засега от водещите четирима единствено бившият троцкист Жан-Люк Меланшон не е признал поражението си и не е призовал да се гласува за някого от двамата претенденти, продължаващи към балотажа.


Данни от експресно проучване веднага след обявяването на резултатите сочат, че Макрон ще привлече повече от половината избиратели на Меланшон, всички на социалиста Амон, вероятно около половината от консерватора Фийон и може би една четвърт от въздържалите се на първия тур.


Льо Пен би събрала от почти всички без хората на Макрон и Амон. Немалка част от избирателите на Меланшон и Фийон ще се въздържат от гласуване на 7 май, прогнозират от Ipsos France


На този етап изглежда, че задачата на Марин Льо Пен във втория тур става още по-трудна. По данни на Ipsos France Макрон ще я победи на 7 май с 62 срещу 38 процента от гласовете.

"Еманюел Макрон е бил най-търсеният кандидат в "Гугъл" тази неделя преди Жан-Люк Меланшон и Марин льо Пен", пише France24, цитирайки данни от Google Trends. От всички заявки, свързани с имена на някого от единайсетте кандидати, 31% са за Макрон, 20% - за Меланшон и 13% - за Льо Пен, 12% - за Франсоа Фийон и 8% - за Беноа Амон.

"Юнкер поздрави Еманюел Макрон за резултата му на първия тур и му пожела добър час по-нататък", съобщи Маргаритис Схинас, говорител на председадателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Официалните частични и предварителни данни, които обявява вътрешното министерство, продължават да сочат оспорната надпревара между първите двама. Към 22:40 местно време имаше преднина на Марин льо Пен. Но в преброените гласове още не са включени големите градове на Франция, където тя традиционно има ниска подкрепа.


При преброени 30 милиона гласа националистката получава 23.45%, Еманюел Макрон - 22.89%, консерваторът Франсоа Фийон - 19.71%, а крайно левият Жан-Люк Меланшон - 18.51%.


Когато броят на преброените бюлетини доститгна 33.2 милиона, Льо Пен отстъпни на второ място с 23.08%, а Макрон мина напред с 23.11%


Избирателната активност сред 47-те французи с право на глас наближава 80%.

Макрон: Променихме лицето на френската политика

Макрон и Льо Пен отиват на балотаж във Франция (хронология)

© Reuters


Еманюел Макрон благодари на подкрепилите го и постигането на такъв резултат само за една година. Той благодари на всички гласували и на няколко от конкурентите си, сред които не спомена Льо Пен, и обеща още от понеделник да работи за постигане на парламентарно мнозинство на изборите през юни.


"За една година променихме лицето на френската политика", добави той. Призовавам всички французи да се съберат (зад кандидатурата ми). Знам колко голямо е бремето на отговорността, но ще го пренеса на втория тур в името на нашата страна и на Европа."


Сред скандирания "Макрон президент!" и "Ще победим" той обеща да защитава страната, да закриля слабите, да стимулира солидарността и заетостта. "Иде голяма промяна, която ще направи Франция силна, но за това се нуждая от доверието и подкрепата ви.


"Искав да бъда президентът на патриотите срещу заплахата на националистите, добави 39-годишният кандидат.

"Въпреки цялата истерия за възхода на популизма, 60% от гласоподавателите избраха кандидати с традиционни послания. Предвид упадъка на "Алтернатива за Германия" изглежда, че [американският президент Доналд] Тръмп отбеляза повратната точка в играта на протестен вот на избирателите.


В един несигурен свят те по-скоро избират това, което познават най-добре и искат да поемат малко рискове. Това може да е голямата история за 2017 г. - в холандските избори, може би във Великобритания и, доста вероятно, в Германия," каза Тимъти Аш, базиран в Лондон икономист от "Блубей асет мениджмънт".

"Този резултат беше очакван и предвиден правилно от социолозите. Поради това може да се допусне, че пазарът вече е изтъргувал такъв балотаж и ако има някакво рязко движение, то ще е краткотрайно", коментира пред "Ройтерс" Катлийн Брукс, анализатор от CITY INDEX в Лондон.


Според нея по-силна реакция на пазарите може да се изтълкува като увереност на инвеститорите, че Макрон лесно ще победи на балотажа. В този сценарий еврото може да поскъпне до 1.12 долара, което е на-високият омбенен курс от избирането на президента Доналд Тръмп насам.


"Днешният резултат е положителен за пазарите по няколко причини. Първо, Макрон е политически стабилен центристки кандидат и нещо като френски Барак Обама. Макар че ще бъде най-младият президент и без солидна партия зад гърба му, той е смятан за стабилен и предвидим. Второ, това ни каар да очакваме стабилно бъдеще за ЕС и еврото - нещо, което Марин льо Пен иска да унищожи."

"Радвам се, че Еманюел Макрон поведе на изборите. Той беше единственият истински проевропейски кандидат." Така реагира на първите данни германският външен министър Зигмар Габриел.

Според проучване на агенция Harris Interactive като най-важните теми в кампанията анкетираните са посочили:


44% - заетостта;
34% - борбата с тероризма;
31% - покупателната способност;
32% - имиграцията.

Най-популярният крайно ляв кандидат Жан-Люк Меланшон - един от откъсналите се напред четирима от 11 претенденти за президентския пост - отказа да подкрепи когото и да е от двамата претенденти, продължаващи напред. "Очевидно днес не получих мандат", каза той, и отказа официално да признае поражение, защото съобщаваните резултати били само частични и предварителни.

Еврото рязко поскъпна спрямо долара до 6-месечен максимум. Преди изборите обменният курс на единната валута бе слязъл на тримесечно дъно заради необичайно голямата неяснота за изхода от първия тур, големият брой избиратели без ясен фаворит и дори неизвестност около избирателната активност.

CFDT - най-големият профсъюз във Франция, призова членовете си и всички французи да гласват срещу Националния фронт на Марин льо Пен и да изберат за президент Еманюел Макрон.

Ликуване и разочарование в лагерите на победители и отпадащи от надпреварата. "Ройтерс" разпространи кадри от щабовете на Еманюел Макрон и Марин льо Пен, където празнуват, и от тези на Франсоа Фийон и Беноа Амон, за които всичко приключи тази вечер:В Париж има сблъсъци между полицията и десетки протестиращи. Органите на реда са тежко въоръжени части за борба с безредици и използват лютив спрей и димки. По неофициална информация става дума да крайно леви и антифашистки организации.


Макрон и Льо Пен отиват на балотаж във Франция (хронология)

© Reuters


Макрон и Льо Пен отиват на балотаж във Франция (хронология)

© Reuters


Льо Пен излиза напред, твърди МВР

Френското вътрешно министерство, което отговаря за провеждането на изборите, разпространи първи частични резултати при преброени 20 милиона гласове, съобщи "Ройтерс". При активност от около 80% и 47 милиона регистрирани избиратели това би трябвало да означава около половината гласували в неделя.


Според тях Льо Пен води с 24.38%, следвана от Макрон с 22.19%, Франсоа Фийон - 19.63% и Жан-Люк Меланшон - 18.09%.


От МВР веднага уточниха, че това са данни БЕЗ ТЕЗИ ОТ ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ на Франция.

Льо Пен отправи призив за национално възраждане

Макрон и Льо Пен отиват на балотаж във Франция (хронология)

© Reuters


"Това е исторически момент и аз поемам огромна отговорност за защита на републиката, нейната сигурност, култура, просперитет и независимост", каза Марин льо Пен пред симпатизантите си. Системата се организира срещу нас, но ние ще победим, французите трябва да се обединят около нас, защото цивилизацията е застрашена - или ще оставим границите си отворени за глобална конкуренция и миграция, или ще изградим Франция с горди работници в защитена страна. Предлагам ви огромна промяна, която ще създаде нов вид политика, която ще изправи страната на крака, добави тя.


"Съдбата на Франция е заложена на карта. Да освободим французите от арогантността на онези, които ви казват как да живеете. Аз към кандидат на френския народ и на хората в тази страна, независимо откъде идват, каква е расата или работата им. Призовавам ви към единство за национално възраждане."


Статистиката от последните няколко президентски избора във Франция показва, че на първи тур партията на Марин льо Пен никога не е прескачала 18% от гласовете, докато този път прогнозите са са 21-22%.

© Reuters

Статистиката от последните няколко президентски избора във Франция показва, че на първи тур партията на Марин льо Пен никога не е прескачала 18% от гласовете, докато този път прогнозите са са 21-22%.

Първите реакции за преднината на Макрон са, че това е победа за проевропейските сили във Франция. Но бившият шведски външен министър Карл Билд предупреди, че "Все още сме в първите часове след края на изборния ден, а 7 май е далеч."

Нито едно социологическо проучване преди изборите не показа шанс на Марин Льо Пен да победи когото и да е от останалите претенденти. Изоставането ѝ от Манюел Макрон също е сериозно. Ето как изглеждат данните от допитванията на 7 агенции през последните седмици за евентуален втори тур Макрон (в сиво) срещу Льо Пен (в синьо).


Макрон и Льо Пен отиват на балотаж във Франция (хронология)

© Reuters


Фийон подкрепи Макрон

В лагера на традиционната десница цари разочарование и се отправят обвинения към медиите, че със седмици наред публикации за скандала на кандидата им Франсоа Фийон са съсипали шансовете му да спечели.


Макрон и Льо Пен отиват на балотаж във Франция (хронология)

© Reuters


Фийон заяви в неделната вечер: "Неучастието на избиратели на втория тур не е решение. Подкрепям Еманюел Макрон. Мой дълг е честно да ви заявя, че собствената ви съвест ще ви каже за кого да гласувате. Моята ми казва, че искам децата ми да живеят в бъдеще на нашите ценности. Призовавам всеки един от вас да се борите, вярвам ви и стоя зад вас, горд съм, че бях сред вас. Да Живее Франция! Да живее Републиката!"


Бившият премиер Жан-Пиер Рафарен, който е член на победената партия на Фийон "Републиканците", също каза: "Без съмнение трябва да се сплотим и да застанем зад Еманюел Макрон".

"Референдум за глобализацията"

Марион Марешал, депутат от Националния фронт и племенница на Льо Пен, каза, че преминаването на Льо Пен към втори тур на изборите е "историческа победа на патриотите".


Директорът на кампанията на националистката Давид Рашлен каза, че достигането ѝ до балотажа е превърнало президентските избори във референдум за глобализацията.

  Реакцията на борсите

  Утрешната реакция на борсата в Париж също може да се предвиди кат отенденция, твърди "Блумбърг. След първия тур индексът САС 40 винаги пада, а след балотажа се покачва.

  Кандидатът на левицата Беноа Амон призна поражението си пое лична отговорност за него. Но пред разочарованите си последователи той каза "Левицата не е мъртва!" и призова всички да гласуват за Макрон и срещу Льо Пен.


  Макрон и Льо Пен отиват на балотаж във Франция (хронология)

  © Reuters


  Почти същите данни като Elabe дава и агенция Harris - 24% за Макрон и 22% за Льо Пен.

  Франция вече не е същата, защото за пръв път държавният глава няма да дойде от традиционните партии на левицата или десницата. Партията "Напред!" на Макрон бе основана едва преди година и ще има сериозни проблеми да спечели достатъчно много гласове в парламентарните избори, които следват през юни.

  Избирателната активност традиционно остана висока и по данни към 19:30 часа тя е била около 78-79%. Избирателите, които не са се явили пред урните, са около 23%


  Макрон и Льо Пен отиват на балотаж във Франция (хронология)

  Първи екзит пол данни

  Първите екзит пол данни показват, че за Еманюел Макрон са гласували 23.7% от избирателите, а за Марин льо Пен - 22%.


  От четиримата, откъснали се в последните седмици пред останалите 7 претенденти, следват Франсоа Фийон и Жан Люк Меланшон с по 19.5%, сочат данните на агенция Elabe.

  Първи данни броени минути преди срока за обявяване на рузелтати разпространи белгийската държавна телевизия, но без да посочи източника си. Според тях Макрон е с 23%, Льо Пен - с 22.5%, Фийон - с 20%.


  Всичко, което трябва да знаете за:

  Ключови думи към статията:

  Коментари (323)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Taiga
   Taiga
   Рейтинг: 1151 Неутрално

   Победа Льо Пен!

   "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
  2. 2 Профил на К2
   К2
   Рейтинг: 2919 Неутрално

   Нуу , бери верьовку!

   SHADOWS of SOFIA
  3. 3 Профил на graham
   graham
   Рейтинг: 571 Неутрално

   Е как може да пишете така, като се има предвид успеваемостта ви напоследък?!??

  4. 4 Профил на stanislavdi
   stanislavdi
   Рейтинг: 1463 Неутрално

   До тук добре. Мисля, че процента ще се промени и Маша Льо пен ще падне още в процентите.
   И все пак по-добре е Маша да е на балотаж, тогава със сигурност Макрон печели и то с много втория тур.
   Макрон обаче трябва да му мисли как ще управлява без парламент

  5. 5 Профил на mastikata
   mastikata
   Рейтинг: 746 Неутрално

   Путкин пак промуши един кандидат на балотажа

   Граждани бият ПРАСЕТА брат!
  6. 6 Профил на БМЗ
   БМЗ
   Рейтинг: 1010 Неутрално

   Опала! 😁 😋 😏

   Апокалипсисът апокалиптичен
  7. 7 Профил на Petleshev
   Petleshev
   Рейтинг: 2819 Неутрално

   Надявах се, лелята длъжник на руски банки да е трета...! Ама и така не е зле. По-голям вот от този, едва ли може да вземе на балотажа!

   Бивш tww09306483.
  8. 8 Профил на Norman Granz
   Norman Granz
   Рейтинг: 3110 Неутрално

   Тичам за тирбушона...

   След Австрия и Холандия, днес още една европейска нация прояви мъдрост и направи крачка назад от ръба на пропастта.

   НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
  9. 9
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  10. 10 Профил на К2
   К2
   Рейтинг: 2919 Неутрално

   Ну , бери верьовку

   SHADOWS of SOFIA
  11. 11 Профил на stein
   stein
   Рейтинг: 1025 Неутрално

   Честито на Макрон!

   "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
  12. 12 Профил на Bicho Raro
   Bicho Raro
   Рейтинг: 1523 Любопитно

   Мдам... каквото французите сами си направят, и Бог не може да им го направи. Да им е честит новият президент - напълно безличният и без всякакъв опит Макрон.

   "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
  13. 13 Профил на daam
   daam
   Рейтинг: 1285 Неутрално
  14. 14
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  15. 15 Профил на Fоtеdасоd
   Fоtеdасоd
   Рейтинг: 233 Неутрално

   Льо Пен – 24 %
   Макрон – 21 %

  16. 16 Профил на dorn
   dorn
   Рейтинг: 1172 Неутрално

   Най добре за Франция и ЕС е балотаж Фийон - Макрон.

  17. 17 Профил на inlineonline
   inlineonline
   Рейтинг: 402 Весело
  18. 18 Профил на neut
   neut
   Рейтинг: 889 Неутрално

   Макрон - президент!

   In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
  19. 19 Профил на Bicho Raro
   Bicho Raro
   Рейтинг: 1523 Весело

   До коментар [#5] от "mastikata":

   Е, нали (според форумната група мразилки) от 4-мата най-вероятни кандидати, трима са платени от Москва, та няма как поне един от тях да не се "промуши" на балотаж.

   "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
  20. 20
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  21. 21 Профил на Paolo Di Canio
   Paolo Di Canio
   Рейтинг: 1204 Любопитно

   При 2 % разлика да се обявява победител е нелепо. Никоя уважаваща себе си медия няма да направи такова нещо.

  22. 22 Профил на Augusto Pinochet
   Augusto Pinochet
   Рейтинг: 458 Весело

   Това беше. Вместо разпад на ЕС - втори стожер на толерантността. Апокалипсисът се отлага.

   За неопределен период от време
   Ако Меркел ви беше малко - сега ще имате и Макрон.
   Тавариш Пусин, приберете игристое

   1973
  23. 23 Профил на Федор Езерский
   Федор Езерский
   Рейтинг: 919 Неутрално

   Чудя се какво се вълнувате толкова. Президент на Франция ще е този, когото посочи Решетников ;)

  24. 24 Профил на uporit
   uporit
   Рейтинг: 670 Неутрално

   Путин сигурно си гризе ноктите от яд! Отидоха му паричките на вятъра! :)

  25. 25 Профил на Augusto Pinochet
   Augusto Pinochet
   Рейтинг: 458 Весело

   До коментар [#12] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

   Защо Макрон да е безличен? 😃 Момчето от ден едно заяви че ще е за толерантност, солидарност, срещу Русия и популизма. Това е адски силна личност 😃

   1973
  26. 26 Профил на nemeria
   nemeria
   Рейтинг: 571 Неутрално

   До коментар [#4] от "stanislavdi":

   Дневник бяха пуснали пет сценария за балотаж и според проучването там Макрон би спечелил убедително и срещу Фийон. Би било голям майтап Пенка да не стигне до балотаж.

  27. 27 Профил на bat_plamen
   bat_plamen
   Рейтинг: 4330 Неутрално

   До коментар [#4] от "stanislavdi":

   Маша Льо Пен трябва да получи звучен шамар от избирателите на балотажа за това ,че стана руска подлога!

  28. 28 Профил на Paolo Di Canio
   Paolo Di Canio
   Рейтинг: 1204 Весело

   Пропаганда стайла да внимава, щото ще броим пилците след 1 седмица.

  29. 29 Профил на blagoj
   blagoj
   Рейтинг: 1055 Неутрално

   .... напълно безличният и без всякакъв опит Макрон.
   —цитат от коментар 12 на Умерена джихадистка с канибалски наклонности

   Нито е безличен, нито е без опит, въпреки че е млад. Най-добрия избор от четиримата възможни.

  30. 30 Профил на Taiga
   Taiga
   Рейтинг: 1151 Неутрално

   Макрон президент през крив макарон :D

   "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
  31. 31 Профил на bat_plamen
   bat_plamen
   Рейтинг: 4330 Неутрално

   До коментар [#8] от "Norman Granz":

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  32. 32 Профил на cognitive
   cognitive
   Рейтинг: 233 Неутрално

   Най ме забавляват българските селяци, още недоизпълзеели изпод овчите кожи, да дават акъл на французите как да гласуват.

  33. 33 Профил на Amot
   Amot
   Рейтинг: 527 Неутрално

   Тичам за тирбушона...След Австрия и Холандия, днес още една европейска нация прояви мъдрост и направи крачка назад от ръба на пропастта.
   —цитат от коментар 8 на Norman Granz

   +++++++++++++++++++++
   Отлично казано! Добър подарък ми направиха французите за именния ден!
   Наздраве!

   Цацата трябва да бъде изпържена!
  34. 34 Профил на bat_plamen
   bat_plamen
   Рейтинг: 4330 Неутрално

   До коментар [#11] от "stein":

   Искрено се надявам Макрон да стане Президент на Франция и страстите в ЕС да се поуспокоят

  35. 35 Профил на К2
   К2
   Рейтинг: 2919 Неутрално

   Форумната вата в паника.

   SHADOWS of SOFIA
  36. 36 Профил на Norman Granz
   Norman Granz
   Рейтинг: 3110 Неутрално

   До коментар [#25] от "Augusto Pinochet":

   "Момчето от ден едно заяви че ще е за толерантност, солидарност, СРЕЩУ РУСИЯ и популизма."

   Е, как да го харесват русксите мекерета?! ;-)

   НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
  37. 37 Профил на Един препатил
   Един препатил
   Рейтинг: 2715 Неутрално

   Днес е един добър ден за обединена Европа!

  38. 38 Профил на Fоtеdасоd
   Fоtеdасоd
   Рейтинг: 233 Неутрално

   Льо Пен – 23 %
   Макрон – 23 %

  39. 39 Профил на Columbus
   Columbus
   Рейтинг: 346 Неутрално

   Впечатляваща избирателна активност на французите.
   Искат хората промяна, не одобряват мижитурки и компрометирани личности, излизат масово и си гласуват според вижданията. Няма гласуване под строй, няма "никой от изброените", няма много отишли за гъби и май няма истерии за поръчков вот, манипулации или други перверзии.
   Решават си хората какво бъдеще искат, преценяват кой има горе-долу качества, на които да се доверят и на втория тур ще отсеят този, който може да им предложи нещо по-убедително. Зряло гражданско общество. Шапо :).

   Imagination is as important as knowledge.
  40. 40
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  41. 41
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  42. 42 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
   'ΕΡΕΒΟΣ
   Рейтинг: 2680 Неутрално

   Сега всички срещу Льо пен !

   Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  43. 43
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  44. 44 Профил на Bicho Raro
   Bicho Raro
   Рейтинг: 1523 Весело

   До коментар [#25] от "Augusto Pinochet":

   Популист ще бори популизма? Хих...

   Най-качественият кандидат е Фийон, но... французите си решават, те да си го мислят Макрон, дано не се наложи да го гонят с камъни след година-две. Щото той нищо не е в състояние да промени, само ще утвърди статуквото. Но, както писах, това си е проблем на франзуците.

   "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
  45. 45 Профил на Един препатил
   Един препатил
   Рейтинг: 2715 Неутрално

   До коментар [#42] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

   Сега всички срещу Льо пен !
   —цитат от коментар 42 на 'ΕΡΕΒΟΣ


   В момента отпадналите кандидати произнасят обръщения към своите привърженици и един по един ги призовават на втория тур да гласуват против Марин Льо Пен.

  46. 46 Профил на Petleshev
   Petleshev
   Рейтинг: 2819 Неутрално

   Освен всичко друго, крайно време е в Брюксел да вземат мерки, че да изритат всички евроскептични партии, дето са на хранилка при Путин...!!!

   Бивш tww09306483.
  47. 47 Профил на Yossarian
   Yossarian
   Рейтинг: 289 Весело

   Може да ви прозвучи малко нескромно, но няма как да не се самоцитирам.
   Коментар от 6 март 2017:

   "Няколко прогнози:
   Вилдерс няма да спечели изборите в Холандия другата седмица, Макрон ще стане президент на Франция, а Меркел ще спечели изборите на есен в Германия. Санкциите срещу Русия остават. Тръмп ще заеме твърда позиция срещу Русия и в подкрепа на НАТО и ще си сътрудничи все повече с ЕС. Цената на петрола ще остане ниска в следващите години.
   Сбъдват се най-големите кошмари на Путин, икономиката на Русия продължава да потъва (тя вече е с 40% по-малка от 2014)."

   Рубладжиите естествено се присмиваха и подиграваха.
   Другари путинофили, още ли ви е смешно?

  48. 48 Профил на EU defender
   EU defender
   Рейтинг: 789 Неутрално

   Макрон, смажи руската подлога на балотажа! Всички европейсци сме с теб!

   The best way to predict the future is to invent it.
  49. 49 Профил на EU defender
   EU defender
   Рейтинг: 789 Неутрално

   До коментар [#44] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

   Фийон е руска подлога. Гнус!

   The best way to predict the future is to invent it.
  50. 50 Профил на DDR
   DDR
   Рейтинг: 2523 Неутрално

   До коментар [#38] от "Dоауnар":

   Къде ги пишат тези работи, дай линк.Аз това което чета във франс24.фр е следното:
   En direct : Emmanuel Macron à 23,7 %, Marine Le Pen à 21,7 %, Jean-Luc Mélenchon à 19,5 % et François Fillon à 19,5 % (estimations IPSOS)

   Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
  51. 51
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  52. 52 Профил на Приказки под шипковия храст
   Приказки под шипковия храст
   Рейтинг: 289 Весело

   Нещо възторгнати ми изглеждате, Редакцията! Да ви припомням ли и че миналата година, ноември, пак тъй бяхте, пък се после се осра... ъ-ъ-ъ... чудехте как тъй стана тъй??

  53. 53 Профил на Bicho Raro
   Bicho Raro
   Рейтинг: 1523 Весело

   До коментар [#12] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":Венче, кисела ми се виждаш нещо...
   —цитат от коментар 41 на vesolr


   Откъде накъде? Не ми пука особено кого ще си изберат французите, ама се надявах, че след безличният и некадърен слабак Оланд ще си изберат някой харизматичен и опитен човек, като Фийон, ама те са хвърлиха на по-младото копие на Оланд. Е, да им е честит!

   "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
  54. 54 Профил на Norman Granz
   Norman Granz
   Рейтинг: 3110 Неутрално

   До коментар [#38] от "Dоауnар":

   "Льо Пен – 23 %
   Макрон – 23 %"

   Тия "резултати" според Спутник ли са, според ИнфоУорс ли, или според Коста-Перчовска трибуна?

   НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
  55. 55 Профил на realguru
   realguru
   Рейтинг: 3279 Неутрално

   До коментар [#46] от "tww09306483":

   В Брюксел трябва да решат проблема с миграцията и тероризма.

   Ако продължават да си затварят очите за тези проблеми, възходът на националните партии ще продължи.

  56. 56 Профил на EU defender
   EU defender
   Рейтинг: 789 Весело

   Вова, това не е краят. Краят ще бъде другата неделя. Мислия как Льо Пен да върне милионите евра. Дай й чайче.

   The best way to predict the future is to invent it.
  57. 57 Профил на blurred
   blurred
   Рейтинг: 490 Любопитно

   Ето я разликата между истинската Европа и фасадната такава в България...
   У нас 5 основни проруски кандидати и 1 проевропейски и проевропейският беше на последното място.
   Във Франция 5 проруски кандидати и 1 проевропейски, и проевропейският е победител!
   Браво на Франция!!!

   Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
  58. 58 Профил на Приказки под шипковия храст
   Приказки под шипковия храст
   Рейтинг: 289 Неутрално
  59. 59 Профил на К2
   К2
   Рейтинг: 2919 Неутрално

   До коментар [#54] от "Norman Granz":

   Тоя си е самодостатъчен. И процентите са си негови.

   SHADOWS of SOFIA
  60. 60 Профил на vesolr
   vesolr
   Рейтинг: 3776 Неутрално

   До коментар [#54] от "Norman Granz":

   По ТФ1 в 8 местно време ги обявиха.

   От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
  61. 61 Профил на EU defender
   EU defender
   Рейтинг: 789 Неутрално

   Поздрав за всички европейци!!!! https://www.youtube.com/watch?v=Jo_-KoBiBG0

   The best way to predict the future is to invent it.
  62. 62 Профил на mitakk
   mitakk
   Рейтинг: 289 Неутрално

   Мисля, че е твърде, твърде рано да се говори за името на бъдещия президент на Франция. Все пак това са съвсем първоначални резултати. Да, ако тези двамата са на балотаж е по-добре Макрон да е победител, но то не е ясно още кой ще стигне до втори тур, а вие обявявате името на победителя. Не е сериозно!

  63. 63 Профил на Тюфлекчия
   Тюфлекчия
   Рейтинг: 2408 Весело

   До коментар [#25] от "Augusto Pinochet":"Момчето от ден едно заяви че ще е за толерантност, солидарност, СРЕЩУ РУСИЯ и популизма."Е, как да го харесват русксите мекерета?! ;-)
   —цитат от коментар 36 на Norman Granz


   Приятелю, не се ли усещаш, че с това търсене на Путин под всяко легло, всъщност изкарваш джуджето егати гигантската фигура, дето може да се меси по целия свят. А то не може. В случая с Франция борбата не е между Доброто и Злото (в лицето на Путин), както обичаш да префасонираш всяко нещо за което пишеш, а между различни виждания за бъдещето на държавата. Всичките доста тъпи по мое мнение, но това си е проблем на французите.
   С Макрон ги очаква бавно гниене, продължаващо изтегляне на капитали и производства поради безумното трудово законодателство и доста лошото съотношение цена-качество на френските специалисти. Също така продължаване на пълзящата ислямизация и загуба на нови части от френските градове. Не че Льо Пен би решила тези проблеми де, и тя е същото ялово бърборино с огромно самочувствие като всички французи, с които съм си имал работа в живота ми, но поне твърди че мисли за съгражданите си първо, докато на тоя "толерантността" му е по-важна...

   Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
  64. 64 Профил на dorn
   dorn
   Рейтинг: 1172 Неутрално

   "Партията "Напред!" на Макрон бе основана едва преди година и ще има сериозни проблеми да спечели достатъчно много гласове в парламентарните избори, които следват през юни."

   Не ги мислете французите, там изборите са мажоритарни и такива вълни като при нас, Гърция, Италия, Испания с рязка смяна на депутатите са невъзможни. В парламента ще попаднат тия които запазят доверието на хората от своя избирателен район.

  65. 65 Профил на vesolr
   vesolr
   Рейтинг: 3776 Неутрално

   До коментар [#53] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

   Фийон не беше лош, програмата му бе доста амбициозна и Франция има нужда от реформи.
   Макрон не е социалист, колкото и да повтаряш тази лъжа.
   Фийон сам се прецака с кокошкарското усвояване на средства.

   От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
  66. 66
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  67. 67 Профил на Norman Granz
   Norman Granz
   Рейтинг: 3110 Неутрално

   До коментар [#33] от "Amot":

   "Добър подарък ми направиха французите за именния ден!
   Наздраве!"

   Наздраве, винцето ми си го бива, и е твърде ... тематично, ако мога така да се изразя.

   А днес какъв ден е? Не съм в течение много на именните дни...

   НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
  68. 68 Профил на bulgarinvstranstvo
   bulgarinvstranstvo
   Рейтинг: 857 Неутрално

   До коментар [#63] от "Тюфлекчия":

   Откъде имате такива съждения за Макрон? Следили сте кариерата му? имате конкретни наблюдения ? или просто си драскате тук от скука?

   "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
  69. 69 Профил на Fоtеdасоd
   Fоtеdасоd
   Рейтинг: 233 Неутрално

   До коментар [#38] от "Dоауnар":Къде ги пишат тези работи, дай линк.
   —цитат от коментар 50 на DDR


   По ТВ-то анлийското ББС

  70. 70 Профил на cognitive
   cognitive
   Рейтинг: 233 Неутрално

   До коментар [#25] от "Augusto Pinochet":Популист ще бори популизма? Хих...Най-качественият кандидат е Фийон, но... французите си решават, те да си го мислят Макрон, дано не се наложи да го гонят с камъни след година-две. Щото той нищо не е в състояние да промени, само ще утвърди статуквото. Но, както писах, това си е проблем на франзуците.
   —цитат от коментар 44 на Умерена джихадистка с канибалски наклонности


   И какво му е лошо на статуквото? Франция е една от най-богатите и уредени държави в света.

  71. 71
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  72. 72 Профил на Fоtеdасоd
   Fоtеdасоd
   Рейтинг: 233 Неутрално

   Льо Пен – 22 %
   Макрон – 23 %

  73. 73 Профил на Amot
   Amot
   Рейтинг: 527 Весело

   Пропаганда стайла да внимава, щото ще броим пилците след 1 седмица.
   —цитат от коментар 28 на Paolo Di Canio

   Пилците след седмица, балотажът във Франция - след две!
   Тва Позитано верно май не познавате календара! В друагта статия друг червен трол също привижда балотаж след седмица!

   Цацата трябва да бъде изпържена!
  74. 74 Профил на Xumpomo name
   Xumpomo name
   Рейтинг: 627 Неутрално

   До коментар [#70] от "cognitive":

   Лошото на статуквото е, че в Русия се напиват с препарати за баня :)

   Birds of a feather flock together.
  75. 75 Профил на gdimchev92
   gdimchev92
   Рейтинг: 233 Неутрално

   Много ми е интересно защо Дневник реши да публикува точно този екзит пол. Защото в момента има два - този, който е споменат тук и още един, в който Льо Пен води с 24 %.

  76. 76 Профил на dosetliv
   dosetliv
   Рейтинг: 1507 Неутрално

   Епа то тука още преди писА, че бабоеба ше бие.

  77. 77 Профил на Norman Granz
   Norman Granz
   Рейтинг: 3110 Неутрално

   До коментар [#47] от "Yossarian":

   От мен имаш

   CHAPEAU!

   НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
  78. 78 Профил на dorn
   dorn
   Рейтинг: 1172 Неутрално

   Като нищо Льо Пен може и да е първа.

   http://www.lefigaro.fr

  79. 79 Профил на EU defender
   EU defender
   Рейтинг: 789 Неутрално

   Дано руската крееатура ИДИЛ не подпомогне с някой атентат руската подлога Льо Пен през седмицата.

   The best way to predict the future is to invent it.
  80. 80 Профил на EU defender
   EU defender
   Рейтинг: 789 Неутрално

   До коментар [#75] от "gdimchev92":

   Кой е тоя екзит пол в който Льо Пен води - московския ли?

   The best way to predict the future is to invent it.
  81. 81 Профил на Norman Granz
   Norman Granz
   Рейтинг: 3110 Неутрално

   До коментар [#75] от "gdimchev92":

   "Защото в момента има два - този, който е споменат тук и още един, в който Льо Пен води с 24 %."

   Нека обясня:

   Ексит половете, според които Макрон води с 2%, се провеждат сред френските избиратели.

   Какво казват ексит половете сред събралите се пред пивницата в Коста Перчово, Кулско, е ИРЕЛЕВАНТНО за френските президентски избори.

   НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
  82. 82 Профил на Музар
   Музар
   Рейтинг: 1416 Весело

   До коментар [#67] от "Norman Granz":

   Балотажът е на 7-ми, точно след Гергьовден :-)

   Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  83. 83 Профил на cognitive
   cognitive
   Рейтинг: 233 Неутрално

   До коментар [#70] от "cognitive":Лошото на статуквото е, че в Русия се напиват с препарати за баня :)
   —цитат от коментар 74 на Xumpomo name


   Дреме ми за руснаците. Да и си пият ферментиралата урина ако искат, да вадят петрол и да не се месят на ноормалните.

  84. 84 Профил на DDR
   DDR
   Рейтинг: 2523 Неутрално

   До коментар [#69] от "Dоауnар":

   Поразрових се из френските сайтове—повечето дават преднина на Маркон с от един до 3 процента, няколко дават посоченият равен резултат а няколко показват по няколко варианта.Всичко това е при 50% преброени бюлетини.До няколко часа всичко ще е ясно.

   Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
  85. 85 Профил на дерибеев
   дерибеев
   Рейтинг: 3681 Весело

   До коментар [#9] от "zabejko":
   венсеремост !!! Макрон е френски Орешарски/Иванов .. няма ляво , няма дясно

   всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  86. 86 Профил на stanislavdi
   stanislavdi
   Рейтинг: 1463 Неутрално

   Много ми е интересно защо Дневник реши да публикува точно този екзит пол. Защото в момента има два - този, който е споменат тук и още един, в който Льо Пен води с 24 %.
   —цитат от коментар 75 на gdimchev92


   Е, стига де. Има различни екзитполове. Резултатите като приключи преброяването. Така е, могат да се менят процентите ту за единия, ту за другия. Малко вероятно обаче Фийон и Меланшон да се намесят.

  87. 87 Профил на Fоtеdасоd
   Fоtеdасоd
   Рейтинг: 233 Неутрално

   Дреме ми за руснаците.
   —цитат от коментар 83 на cognitive


   Сега сравняват Макрон с Наполеон Бонапарт.
   Нали знаете, че след Наполеон в Париж по кръчмите се появяват РУСКИ хусари.


   До коментар [#74] от "Xumpomo name":

  88. 88 Профил на stanislavdi
   stanislavdi
   Рейтинг: 1463 Неутрално

   До коментар [#9] от "zabejko":венсеремост !!! Макрон е френски Орешарски/Иванов .. няма ляво , няма дясно
   —цитат от коментар 85 на дерибеев


   Оф, що ти Маша в ляво ли я слагаш или в дясно

  89. 89
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  90. 90 Профил на Велков
   Велков
   Рейтинг: 1416 Неутрално
  91. 91 Профил на tqh42306221
   tqh42306221
   Рейтинг: 440 Неутрално

   Вместо да се радвате на Макрон се замислете защо тук политик кат Макрон би събрал 1% на избори и как да променим мисленето на Ганя който си избира все креатурите на ДС и Фазановъда,Госпожа Лъжа,Асфалт паша и прочие сган.Щото Макрон колкото и да е смислен политик и грътка свеж въздух за ЕС-все пак си е на 3000км оттук.

   Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
  92. 92 Профил на Norman Granz
   Norman Granz
   Рейтинг: 3110 Неутрално

   До коментар [#86] от "stanislavdi":

   "Има различни екзитполове. Резултатите като приключи преброяването. "

   Досега видях резултати 24:22, 23.7:21.7, 24:21.8, все за Макрон.

   НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
  93. 93 Профил на Amot
   Amot
   Рейтинг: 527 Неутрално

   А днес какъв ден е? Не съм в течение много на именните дни...
   —цитат от коментар 67 на Norman Granz

   Томина неделя е :) Ако се вгледаш внимателно в ника ми, ще разбереш защо празнувам :)
   Не мислех да пия, но поводът си заслужава да отворя бутилка френско червено :)

   Цацата трябва да бъде изпържена!
  94. 94 Профил на дерибеев
   дерибеев
   Рейтинг: 3681 Весело

   До коментар [#92] от "Norman Granz":

   да де , на вас и за избори в щатите , БГ ... ви виждаха резултати ...

   всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  95. 95 Профил на Amot
   Amot
   Рейтинг: 527 Любопитно

   Много ми е интересно защо Дневник реши да публикува точно този екзит пол. Защото в момента има два - този, който е споменат тук и още един, в който Льо Пен води с 24 %.
   —цитат от коментар 75 на gdimchev92

   Защо не звъннете в Евронюз? Явно и те не са в час с червените мокри сънища и публикуват само този екзит пол, който показват и Дневник.

   Цацата трябва да бъде изпържена!
  96. 96 Профил на musashii
   musashii
   Рейтинг: 796 Неутрално

   Ако Макрон стане президент ще е интересна срещата на президентските двойки на САЩ и Франция.

  97. 97 Профил на DDR
   DDR
   Рейтинг: 2523 Неутрално

   Ето какво казва Фийон по въпроса:
   "Cette défaite est la mienne, ne vous dispersez pas, restez unis" : ce sont les premiers mots de François Fillon à la droite, le candidat Les Républicains éliminé dès le premier tour de la présidentielle. Il a ensuite indiqué qu'il votera pour Emmanuel Macron au second tour.

   Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
  98. 98 Профил на stanislavdi
   stanislavdi
   Рейтинг: 1463 Неутрално

   До коментар [#86] от "stanislavdi":"Има различни екзитполове. Резултатите като приключи преброяването. "Досега видях резултати 24:22, 23.7:21.7, 24:21.8, все за Макрон.
   —цитат от коментар 92 на Norman Granz


   Малко в страни от темата, но не много де.......оранжевия днес с нов завой: ес бил по-желан партньор от Великобритания

  99. 99 Профил на 1gmbh1
   1gmbh1
   Рейтинг: 459 Неутрално


   "При положение, че всички прогнози категорично показваха, че при подобен сблъсък Макрон ще победи с приблизително 60 срещу 40 процента от гласовете, то на този етап може да се каже и името на бъдещия президент на Петата република, на една от ключовите бъдещето на Европа държави и на петата по големина икономика в света."

   Наздраве и от мен!
   Европа е жива. Да живее Европа.

  100. 100 Профил на Norman Granz
   Norman Granz
   Рейтинг: 3110 Неутрално

   До коментар [#93] от "Amot":

   Ахаааа, честито, ВЕРНИ Тома!

   И наздраве!

   Току що видях резултат 24.3:21.4, т.е. Макрон води с ТРИ процента.

   Разбира се, добре е да изчакаме, но почти сигурно е, че на балотажа всички ще са срещу руската баба.

   НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
  За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
  С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK