Гмуркане за над 100 хил. долара, или колко струва мечтата да видиш "Титаник"

Стоктън Ръш, ръководител на OceanGate exhibitions, заедно с Рената Рохас в Ню Йорк.

© Reuters

Стоктън Ръш, ръководител на OceanGate exhibitions, заедно с Рената Рохас в Ню Йорк.Като малко момиче Рената Рохас копнеела да види останките от "Титаник" още преди злощастният пътнически лайнер да бъде открит на дъното на океана три десетилетия по-късно.


Следващата година 49-годишата банкерка и гмуркачка от Ню Йорк най-после ще осъществи мечтата си и ще похарчи повече от 105 000 долара за тази привилегия.


"Нямам апартамент. Не притежавам кола. Все още не съм ходила на Еверест. Всичките ми спестявания са насочени към моята мечта – да посетя "Титаник", казва Рохас. Тя искала да го види още през 2012 г., когато се навършиха 100 години от потъването му, но експедицията била отменена.
"Направих много жертви през годините", споделя Рохас.


В началото на май 2018 г. компанията OceanGate Expeditions ще започне серия от дълбоки гмуркания за хора като Рохас, които искат да видят злощастните руини.


Компанията притежава единствената обслужвана от хора частна изследователска подводница в света, способна да се потопи до дълбочината на "Титаник". Другите четири подобни плавателни съда са собственост на правителството според изпълнителния директор Стоктън Ръш.


Липсата на частни подводници и високата цена на комерсиалните пътувания са ключовите причини мястото да не бъде изследвано от гмуркачески екипи през последните 12 години. Смята се, че по-малко от 200 души са посещавали останките.


Гмуркане за над 100 хил. долара, или колко струва мечтата да видиш "Титаник"

© Associated Press


Повече от 50 души, или "специалисти по мисията", както ги нарича OceanGate, ще потеглят от канадския остров Нюфаундленд в рамките на шест осемдневни пътувания.


Базираната във Вашингтон компания Everett ще отведе с кораб до мястото девет от тях. Всеки ще има задача, като например да заснеме артефакти сред отломките. Оттам те последователно ще се гмуркат с малката подводница, за да видят отблизо кораба.


Мистично привличане


Обектът, от който са завладени изследователите, е "Титаник". Корабът потъва в ранните часове на 15 април 1912 г., след като се разбива в айсберг по време на първото си пътуване от Англия до Ню Йорк. Умират повече от 1500 души.


Останките, открити през 1985 г., се намират на дъното на Северния Атлантик, на 600 км в посока юг-югоизток от Нюфаундленд, на дълбочина от над две мили.


Потъването на най-високотехнологичния за времето си лайнер предизвика гняв и тъга и все още събужда дълбоки емоции у много хора, тъй като е един от най-жестоките морски инциденти в историята.


Според Рохас това се дължи на факта, че инцидентът е бил "трагедия, която не се е очаквало да се случи". "Бил е изчезнал години наред, бил е мистерия и това привлича много хора, казва тя. Това привлече и мен."


Инцидентът служи за вдъхновение на филма на Джеймс Камерън от 1997 г. "Титаник" - трагична любовна история, която се превръща в един от най-номинираните филми в историята на наградите на академията.


Стоктън Ръш.

© Reuters

Стоктън Ръш.


Рохас обаче била привлечена от по-ранен разказ за трагедията. Тя си спомня как през 1985 г., когато била малко момиче, гледала филма "Нощта, която ще се помни".


"Аз всъщност исках да открия останките, но някой ме изпревари", казва Рохас. Баща й я научил да се гмурка, когато била на 12 години, в родната й страна Мексико.


Когато не работи в банка "Сабадел" в Манхатън, тя прекарва голяма част от свободното си време в изучаване на останките от кораби във водите около Ню Йорк и Ню Джърси.


Рохас, която ще помага за наблюдението и функционирането на сонарната система, докато е в подводницата, обяснява, че прави експедицията до "Титаник" заради тясната си връзка с историята.


"Не искам нищо да ме разсейва, споделя тя. Това е толкова емоционално изживяване за мен и мисля, че искам да го възприема сама."


По-малко посещаван от Космоса


Капитанът на подводницата Ръш разказва, че експедицията се е подготвяла от три години.


"Въпреки че там са ходили хора, това е вероятно едно от най-малко посещаваните исторически места на планетата, смята Ръш, който никога не е пътувал до останките. Повече хора са летели в Космоса или са изкачили Еверест."


Експедицията не е "туристическо пътешествие, а по-скоро възможност да се съберат данни за разпадането на останките", допълва Ръш.


"Това е един вид смесица между чистите проучвания и несъмнения развлекателен компонент, смята той. Знаем, че всеки ще иска да види кораба, защото този образ е толкова емблематичен."


Марк и Шарън Хейъл, двойка неуморни авантюристи от Уинтър парк, Калифорния, също са си купили билети. Миналата година, докато били на Южния полюс, решили следващата им голяма екскурзия да бъде дълбоко под водата.


"Не става въпрос за пари, казва Марк, който инвестира в недвижими имоти. Една от личните ни цели в живота е, когато станем на сто години, да не седим в люлеещ се стол, казвайки си: "Иска ми се да бях направил това."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK