Броят на мигрантите, заподозрени в престъпления, е скочил с над 50% в Германия

Броят на мигрантите, заподозрени в престъпления, е скочил с над 50% в Германия

© Heinz-Peter Bader, ReutersНай-новите данни за престъпността в Германия крият взривоопасен заряд: през 2016 броят на мигрантите, заподозрени в извършването на престъпления, се е покачил с над 50 процента в сравнение с предходната година, пише Бистра Узунова за "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник".


Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер представи днес най-новата статистика за престъпността в страната. Данните, цитирани още преди това от обществено-правната телевизия АРД, сочат, че през 2016 година деянията, свързани с насилие (общо 193.500), са се увеличили с 6.7% спрямо предходната 2015. Рязко е скочил и броят на изнасилванията и случаите на сексуална принуда.


Връзката между престъпност и имиграция


Цял раздел от статистическите данни разглежда връзката между престъпност и имиграция. В него са включени онези чужденци, които кандидатстват за убежище или имат вече признат статут на бежанци, както и нелегално пребиваващите.
Вестник "Ди Велт" цитира данни, според които 35.1% от всички задържани за джебчийство са били мигранти. Дело на пришълци са и общо 14.9% от изнасилванията и престъпленията, свързани с тежки телесни повреди. При взломните кражби делът на престъпленията, извършени от мигранти, е 11.3 на сто.


Но защо сред мигрантите има толкова много извършители на престъпления? Една от причините се крие във факта, че сред тях има особено много млади мъже на възраст между 14 и 29 години. А по цял свят най-много престъпления се извършват от мъже тъкмо в тази възрастова група. С други думи: колкото повече млади мъже - толкова повече престъпност. Близо 40% от всички новопристигнали в Германия чужденци влизат именно в тази възрастова група.


Най-много проблеми създават пришълците от Балканите и от северноафриканските държави Алжир, Мароко и Тунис. Бежанците от Сирия и Ирак са много по-слабо застъпени в криминалните статистики. Едно от обясненията за това е, че опасният път през Средиземно море е по силите предимно на млади и силни мъже, докато от Близкия и Средния Изток по Балканския маршрут пристигаха предимно семейства, както и голям брой по-възрастни хора.


"Инкубатори на престъпност"


Има обаче и една добра новина: седмичникът "Ди Цайт" изтъква, че над 90% от всички бежанци и кандидати за убежище спазват законите. Изданието обръща внимание и на този факт: жертви на насилията, извършвани от чужденци, са предимно други чужденци.


Огромните лагери, подслоняващи мигранти с различен етнически произход и различни вероизповедания, често се превръщат в инкубатори на престъпност. Именно там са регистрирани повечето случаи на насилие, довели до телесни повреди.


В тази връзка "Ди Цайт" апелира приемните лагери да бъдат възможно най-бързо закрити, като паралелно с това да се търсят решения за социалните проблеми на чужденците. Но не за всички, а само за онези чужденци, които имат право да търсят закрила в Германия. Всички останали трябва още на границата да бъдат връщани обратно. Ако всичко това се случи, престъпленията, свързани с насилие, несъмнено ще намалеят, заключава "Ди Цайт".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK