Надгражда ли пътят на Турция наследството на Ататюрк

Противниците на конституционните промени настояват, че президентът Реджеп Тайип Ердоган предава Турция такава, каквато я създава основателят ѝ Мустафа Кемал Ататюрк.

© Murad Sezer, Reuters

Противниците на конституционните промени настояват, че президентът Реджеп Тайип Ердоган предава Турция такава, каквато я създава основателят ѝ Мустафа Кемал Ататюрк.Откакто турските избиратели одобриха с лек превес разширяването на правомощията на президента, протестиращи излизат на улиците на няколко града, а някои разбуждат духа на основателя на републиката, за да сплотяват опозицията.


Може да се твърди обаче, че промените в системата на управление на Турция са просто продължение на държавния контрол и поляризацията на народа, които може да бъдат проследени до времето на Мустафа Кемал Ататюрк, бившия офицер, основал през 1923 г. републиката от рухналата Османска империя.


Макар че Ататюрк въведе парламентарната система, на практика нямаше многопартийна политика до смъртта му през 1938 г. Въпреки че Турция, западна съюзничка с преобладаващо мюсюлманско население, има дълга история на избори, независимо от периодичните военни преврати през десетилетията, преобладава култура, в която държавните интереси доминират над личните.
Силните течения на национализма, така както и твърдолинейният секулариъм от една страна и религиозната набожност от друга, също са оформили Турция през годините, укрепвайки лидери, чиито пози на управници с желязна ръка контрастират с почти непрекъснатата борба за обединение на фракциите в страната в един регион, склонен към насилствени конфликти.
Кулминация на тази тенденция е президентът Реджеп Тайип Ердоган, чийто популистки курс за разширяване на правомощията му като президент открои задълбочаващите се разделения в страната, която е приела няколко милиона сирийски бежанци, търпи нападения на бунтовници и води напрегнати отношения със Запада.


Конституционните промени, които бяха одобрени на референдума, премахват поста на министър-председател и дават на президента правото да издава укази и други правомощия. Ердоган казва, че промените, повечето от които ще влязат официално в сила след президентските избори през 2019 г., премахват съперничеството, присъщо на системата, в която има и президент, и премиер, и ще помогнат на Турция да се справи с много предизвикателства. Опонентите са на мнение, че има остър спад в демократичните стремежи на Турция и те скоро няма да се възстановят.


За някои анализатори отслабването на парламентарната система на Турция е


естествено следствие на конституцията от 1982 г.,


създадена след военен преврат две години по-рано и наблягаща върху властта на държавата над гражданите й. Части от тази конституция бяха променени от тогава в контекста на усилията на Турция да стане член на ЕС, но приетите сега мерки на референдума бележат обрат от управлението в западен стил.


"Това, което виждаме, е всъщност опит за консолидиране на държавната власт в Турция", казва Халил Каравели, базиран в Швеция сътрудник на Института за Централна Азия и Кавказ и програмата за изследвания на Пътя на коприната. Той окачествява референдума отчасти като реакция на раздробеността на държавата по време на мрачна вътрешна борба, чиято кулминация бе неуспелият опит за преврат миналата година.


Борбата изправи Ердоган и неговите поддръжници срещу последователите на живеещ в САЩ мюсюлмански проповедник, които според турските власти са се внедрили в полицията, съда и други държавни институции в опит да поемат контрол над държавата. Фетхуллах Гюлен, бивш съюзник на Ердоган, отрича да е замесен в нескопосания метеж на някои военни елементи на 15 юли 2016 г.


Поддръжниците на Ердоган също използваха лика на Ататюрк по време на кампанията за референдума.

© Associated Press

Поддръжниците на Ердоган също използваха лика на Ататюрк по време на кампанията за референдума.


Около 100 хиляди души бяха уволнени от работните си места в кампанията на властите след преврата, а десетки хиляди, в т.ч. адвокати, съдии, журналисти и бизнесмени - арестувани или пратени в затвора.


На протест в Истанбул демонстрантите заявиха, че новата президентска система е част от по-широка кампания за потушаване на инакомислието. "Те искат да запушат устата на гражданите на тази страна", казва 30-годишният Сертач Бабат, който, заедно с още много от гласувалите с "Не" на референдума, смята, че резултатът трябва да бъде анулиран заради нередности при гласуването.


За поддръжниците си Ердоган е донесъл свобода. Бивш кмет на Истанбул, който стана премиер през 2003 г., той представлява една класа набожни мюсюлмани, мнозина от селските райони, гневни на твърдолинейния секуларистки ред, възприет от Ататюрк по време на проекта му за изграждане на страната. По време на кампанията за референдума обаче Ердоган


се представи като сродна душа на Ататюрк,


обявявайки, че първият президент на Турция би подкрепил по-силно президентство, за да преодолее политическата безизходица, пред която е бил изправен. Ердоган каза това, след като в. "Билд" в Германия публикува статия, спекулираща, че Ататюрк би се противопоставил на промените, цитирайки учен, според когото основателя на републиката е бил авторитарен, но не тоталитарен.


Съвременна Турция е един дефектен проект, постигнал просперитет, регионално влияние и други цели от основаването си, но също така "недемократичен, репресивен, а понякога размирен", заяви пред американското издание "Форин полиси" Стивън Кук, сътрудник на Съвета за външни отношения. "Ердоган просто заменя една форма на авторитаризъм с друга", написа той след референдума.


В Турция символите на властта изобилстват. Грандиозният мавзолей на Ататюрк в Анкара привлича чуждестранните гости, туристи със стикове за селфи и ученици, зяпащи почетната стража с каски от стомана. На друго място в столицата на Турция е президентският дворец с хиляда стаи, построен при управлението на Ердоган върху земя, притежавана някога от основателя на републиката.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Видно е,че постепенно Турция ще се превърне в султанат.

 2. 2 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  Може да се твърди обаче, че промените в системата на управление на Турция са просто продължение на държавния контрол и поляризацията на народа, които може да бъдат проследени до времето на Мустафа Кемал Ататюрк, 
  ===========
  След смъртта на Ататюрк , се появиха ататюркчиите !
  Тези които използваха големия му рейтинг сред народа и създадоха така наречения кемализъм....жив да беше Мустафа Кемал Паша , първо тях би подпукал !
  Така , в продължение на половин век лъгаха народа , чрез преврати и изкривена визия за така наречените "завети" на Ататюрк. ......

  Bukalemun
 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  Съвременна Турция е един дефектен проект, постигнал просперитет, регионално влияние и други цели от основаването си, но също така "недемократичен, репресивен, а понякога размирен", заяви пред американското издание "Форин полиси" Стивън Кук, сътрудник на Съвета за външни отношения. "Ердоган просто заменя една форма на авторитаризъм с друга", написа той след референдума.
  ========
  Хей гиди проектанти !
  Колко пъти ви предупреждавахме да не ни бъркате с арабите , че сме друга бира ......
  Но вие се захлазнахте по пролетите , и пуснахте недоученото си куче , Гюлен !
  Щом гроздето закиселее , дефектен ли стана проекта ,а ?
  Пробвайте пак ......да видим що за проект е ......

  Bukalemun
 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  . Бивш кмет на Истанбул, който стана премиер през 2003 г., той представлява една класа набожни мюсюлмани,
  ==========
  Въххх !
  Задава се огромния въпрос , кои или какви са НЕнабожните мюсюлмани .
  И въобще , тази статия на Асошеететпрес , е най вече провокативна. Нищо ново не казва .

  Bukalemun
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  независимо от периодичните военни преврати през десетилетията, преобладава култура, в която държавните интереси доминират над личните.
  =======
  Това е така , благодарение на смъртта на много турски държавни глави и лидери , журналисти и бизпесмени . Ако е необходимо , за напред пак ще е така !
  Нека външните "приятели" на Турция , добре да го запомнят !

  Bukalemun
 7. 7 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  Турския матриял много лош ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 8. 8 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  секи 4ти км

  СССР... рамо до рамо...
  дефект до дефект.

  Държи се, обаче.
  Този проект.

  "Може да се твърди обаче, че промените в системата на управление на Турция
  са просто продължение на държавния контрол и поляризацията на народа, които може да бъдат проследени до времето на Мустафа Кемал Ататюрк, бившия офицер, основал през 1923 г. републиката от рухналата Османска империя......"

 9. 9 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Много ми е чудно има ли някой, който да знае нещо за управлението на Ататюрк. Не, нали? Че то няма нищо общо с демокрация!

  Мърфи е оптимист!
 10. 10 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  ЕДИННА ЕВРОПА

  Освен другото, Ататюрк бил социален инженер.

  Ами, трудно е.
  На арабските фесове им мина модата, но инак...

  Арабска писменост - латинизирана.
  Арабски ислям - турцифициран.

  Ердогат - вожд и учител на ислямски народи.
  Същият наставляваше Европа да криминализира ислямофобията
  и ционизма наравно с нацизма.

  До коментар [#3] от "eti mehter":

  Съвременна Турция е един дефектен проект, постигнал просперитет, регионално влияние и други цели от основаването си, но също така "недемократичен, репресивен, а понякога размирен", заяви пред американското издание "Форин полиси" Стивън Кук, сътрудник на Съвета за външни отношения.
  "Ердоган просто заменя една форма на авторитаризъм с друга",
  написа той след референдума.
  ========
  Хей гиди проектанти !

  Колко пъти ви предупреждавахме да не ни бъркате с арабите , че сме друга бира

 11. 11 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  ".....адвокати, съдии, журналисти и бизнесмени - арестувани или пратени в затвора...."

  Мисля си, че навярно в Турция това е лошо. Но у нас може би не толкова.

 12. 12 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  След смъртта на Ататюрк , се появиха ататюркчиите !Тези които използваха големия му рейтинг сред народа и създадоха така наречения кемализъм....жив да беше Мустафа Кемал Паша , първо тях би подпукал !Така , в продължение на половин век лъгаха народа , чрез преврати и изкривена визия за така наречените "завети" на Ататюрк. ......
  —цитат от коментар 2 на eti mehter

  Кемалистките среди в периода на толкова продължителна власт се корумпираха, както е междувпрочем навсякъде по света. Така се пооткъснаха от народа. Това обаче не е обяснението на Ердогановия възход. Ердоган нито можеше да дойде на власт, още по-малко да се закрепи на власт сам със собствени сили. Ако зад гърба му не беше Америка, турските военни щяха да го сритатат още навремето. Когато Ердоган дойде навласт всички бизнесмени, офицери, медии, съдии, прокурори бяха светски. Ердоган от идването си на власт се опитва да ги заменя с проислямски. Ердоган беше сам, нямаше никакъв шанс да ги надвие без външна помощ.
  Не знам какъв е този американски проект за ислямизация на Турция, но ме отвръщава. Лек ден.

 13. 13 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Нищо не надгражда, само руши постигнати
  демократични завоевания !!!

 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  Това обаче не е обяснението на Ердогановия възход. Ердоган нито можеше да дойде на власт, още по-малко да се закрепи на власт 
  =========
  Гледам , лека полека си почнала да се вразумяваш....
  Заговорила си за ердоганов възход .....машаллах....
  А той , Ердоан е резултат от прозападната политика към Турция ...
  И теб да те лъжат 54 години , и ти ще кривнеш по своя път ....
  До коментар [#12] от "half_truth":

  Bukalemun
 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  До коментар [#9] от "султана глаушева":

  Дори и 10 % , що е то Ататюрк не знаят .
  Доста оспорвана личност е .
  Ако бе живял през ВСВ , със сигурност щеше да е съюзник на Хитлер .
  Заради това го и убиха ,де !

  Bukalemun
 16. 16 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#15] от "eti mehter":

  :) Явно познаваш Ата'та от криви източници!
  Явно в Бг не си учил турски език поради забрана...
  Ататюрк никога нямаше да обарне оражие срещу СССР! Би трябвало да знаеш защо...
  Това му е един от заветите!
  После кой го убива, това да не ти е сегашното време? :)
  Достум...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 17. 17 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#5] от "БЪЛГАРСКИЙ":

  И Макрон положи венец пред паметниката на избитите арменци по време на арменския геноцид.

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 18. 18 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Ети, май не ти харесва как светът вижда Турция? Дали обаче светът е крив или Турция? Когато един не те харесва, сигурно греши, когато двама не те харесват, могат и да грешат, но когато всички не те харесват е време да се замислиш дали вината не е у теб. Поне така правят умните хора. Очевидно обаче разумът в Турция не достига у една голяма част от хората. Дори ти, който си повече българин, отколкото турчин, защото си роден в България, ходил си в българско училище, живял си в българска среда, си се повлякъл по акъла на верския фанатизъм. Спомни си как живеехме българи, турци, цигани, арменци и евреи в България преди времето на "Голямата екскурзия". Защо, според теб, в България бе невъзможен междуетнически конфликт, каквито имаше в изобилие в бивша СФРЮ? Време е да ревизираш схващанията си. Мисля, че очертаващата се нова действителност в Р Турция ще принуди и теб, а и всички останали, да съжалявате за резултата от т.нар. "референдум", но дано не е късно и да можете да поправите безумството си.

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 19. 19 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#16] от "Galata":

  Не ти отговаряв, защото това си е проблем между теб и Ети. По-скоро искам да те питам нещо: има ли някъде в Корана текст, който да съответства на следния стих от евангелието на Матея: „Отдайте Кесаревото Кесарю, а Божието Богу”. ... (Матея 22:21, 22)? Това са думи на Христос. Чел съм различни тълкувания на това простичко изречение, но същността му е това: още Христос отделя вярата (църквата) от държавата (По това време Кесарят е римският император Тиберий.) Ако такава мисъл липсва в словото на Аллах, ясно е защо в ислямския свят е невъзможно съществуването на секуларизирана държава.

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 20. 20 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  А той , Ердоан е резултат от прозападната политика към Турция ...И теб да те лъжат 54 години , и ти ще кривнеш по своя път .... До коментар [#12] от "half_truth":
  —цитат от коментар 14 на eti mehter


  Вие първо отговорете, защо военните не направиха преврат още в първите години след идването на власт на Ердоган ?? После чорапът сам ще се разплете. 21. 21 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  в ислямския свят е невъзможно съществуването на секуларизирана държава.
  —цитат от коментар 19 на axel

  Питайте Ататюрк дали е невъзможна. Поне 70% от съвременните турци ще Ви отговорят, че е възможна.

 22. 22 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5525 Неутрално

  Да да, голямо е надграждане, сега като върне и смъртното наказание...

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5787 Неутрално

  Лош проект, лошо изпълнение.
  Жалко за хората и хубавата държава.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  КАК може и в заглавието си да имате грешка. "Пътят" в случая е пътя. ОГРАМОТЕТЕ СЕ ПОНЕ МАЛКООо

 25. 25 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  Какво наследство на Ататюрк? То вече не съществува. Беше тотално унищожено от един диктатор. Абсолютно нищо не остана от демократичната държава, основана от републиканеца Ататюрк. Дори тухлите и носещите греди не останаха от къщата, съградена от Ататюрк.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 26. 26 Профил на Korkma!
  Korkma!
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Мнозинството от коментиращите тук (особено тези мразещи Турция и турците, които заспиват с мисли за нахлуващи Османски орди и т.н.глупости) нямат никаква представа за историята, социалните реалности, развитието и обществените нагласи на хората в Турция. В Турция все още огромното мнозинство от хората са за светска държава, в очите на огромната част от хората Ататюрк е светиня... само че сме 2017-та, а света е различен, заплахите и начините им за разрешаване са различни.
  Нима в началото Запада не подкрепяше Ердоган и не му ръкопляскаше отстрани като намаляваше властта на Военните в Турция? Ръкопляскаха, защото тогава Ердоган им беше удобен. После Турция започна да се развива силно, започна да надига глава и да търси своето високо място на световната сцена, на запад посяха една Арабска пролет, която буквално запали цялата южна граница на страната, Ердоган и Турция започнаха да стават неудобни и сега са заклети врагове на големите демократи и радетели на човешките права (в тях не влизат правата на турците естествено- когато станат атентати в Турция на Запад или мълчат все едно нищо не е станало или започват да оправдават терористите като бойци за свобода... които самите те подкрепят с финанси, оръжия и всякаква друга подкрепа). Тея същите Демократи, за други много по- лоши диктатори не обелват даже и думичка, които за избори много по- лошо фалшифицирани не казаха, че са смърт на демокрацията, защото интересът е преди всичко. Тези същите демократи и така наречени съюзници открито подкрепят враговете на Турция, но в същото време очакват хората там да не реагират... на запад за всяко изявление на Ердоган се мусят и се чудят как да му изкривяват думите по медиите, в същото време очакват турците да седят и да им ръкопляскат като в Турция някой взриви бомба или нападне полицейски участък с оръжия внесени от Запад, когато ПКК спокойно си развяват плакатите и знамената пред Европарламента. Еми няма да стане тази работа.

  Някои хора искат да разпалят гражданска война в Турция, само че турците не са араби... В Турция има и религиозни, има и светски настроени хора, има и образовани и богати, има и неуки и бедни, само че на първо място всички са националисти и си обичат държавата... хора, които срещу братята си няма да тръгнат, особено пък като ги подкокоросва някой отвън.

 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  До коментар [#19] от "axel":

  Bukalemun
 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  До коментар [#19] от "axel":

  Bukalemun
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3746 Весело

  До коментар [#26] от "Korkma!":
  Нима в началото Запада не подкрепяше Ердоган и не му ръкопляскаше отстрани като намаляваше властта на Военните в Турция? Ръкопляскаха, защото тогава Ердоган им беше удобен. После Турция започна да се развива силно, започна да надига глава и да търси своето високо място на световната сцена, 
  =========
  ......което пък не бе в плановете на запада !
  Както и да е .....въобще не вземам мнение относно коментара ти , понеже е изчерпателен във всяко отношение.

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK