"Репортери без граници": България остава стабилно на дъното на ЕС по свобода на медиите

"Репортери без граници": България остава стабилно на дъното на ЕС по свобода на медиите

© ru.wikipedia.orgБългария остава стабилно на позицията на страна с най-малка свобода на медиите в Европейския съюз и в новия световен индекс на организацията "Репортери без граници", разпространен в сряда.


Тя не само е на 109-о място в списъка от общо 180 държави, но и е първата, с която започва категорията "Лошо състояние" със свободата на медиите. В Европа такива са само още три държави - Македония (111), Русия (148) и Турция (155).


Дори Унгария, за която често се говори като пример за задушаване на критични към властта медии, е на позиция 71 в предходната категория с "проблемна" свобода. Съседна Румъния е на 46-о място и още една категория нагоре - "Доста добра свобода". Гърция (88) е най-ниско класираната преди България страна от ЕС.
В частта за българската медийна среда авторите на индекса за 2017 г. посочват, че причините за най-ниската в ЕС позиция са това, че тя е "доминирана от корупция и сливане между медии, политици и олигарси, включително Делян Пеевски (...) собственик на медийна група, притежаваща 6 вестника и контролираща почти 80% от разпространението на печатни издания".


Освен това се повтаря отново, че "правителството раздава еврофондове на конкретни медии при пълно отсъствие на прозрачност и на практика по този начин подкупва редакторите да не го критикуват или изцяло да се въздържат от отразяването на определени теми".


На Балканите ситуацията в България напомня тази в Македония или Черна гора, но непосредствените съседи в класацията са страни като Габон и Парагвай.


По принцип България се изкачва с 4 позиции в класацията, но в действителност отчита отстъпление от 0.55 пункта в индекса, по който тя е направена. Иначе казано, подобрената позиция се дължи на това, че е станало доста по-зле в други държави, а не че се е подобрило положението с българската медийна среда.


"Репортери без граници": България остава стабилно на дъното на ЕС по свобода на медиите


Само 16 държави в света са в категорията "добра свобода на медиите" и значителна част от тях са европейски. Това са предимно страни от Скандинавския полуостров, Германия и Бенелюкс, но сред тях попада и една източноевропейска страна - Естония.


Авторите посочват, че новият индекс отразява увеличаването на страните по света, където положението с медийната свобода е много тежко. "Нарушаването на свободата да бъдат информирани хората все по-малко е прерогатив на авторитарни режими и диктатури. Някога смятана за нещо естествено, днес свободата на медиите се оказва все по-крехка и в демокрациите. С отвратителни изявления, драконовски закони, конфликт на интереси и дори употреба на физическа сила демократични правителства стъпкват свобода, която по принцип би трябвало да бъде един от индикаторите, по които се измерват постиженията им."


Индексът за 2017 г. отразява един свят, в който атаките срещу медиите са станали нещо обикновено, а тези, които ги извършват, са във възход, казват от "Репортери без граници", според които се намираме в повратна точка. "Достигнахме една епоха на постистината, пропагандата и потискането на свободите, особено в демократичните държави."


Как се съставя индексът


Степента на свобода на журналистите в 180 държави се определя от отговорите във въпросници, разпратени на новинари, специалисти по медийно право, изследователи и др. Тази качествена оценка се комбинира с количествени данни за злоупотреби с медии и насилие срещу журналисти за изминалия период. Използваните във въпросника критерии са плурализъм, независимост на медиите, медийна среда, автоцензура, правна рамка, прозрачност и качество на инфраструктурата за създаване на новини и информация.

Коментари (86)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  "БГ не само е на 109-то място в списъка от общо 180 държави, но и е първата, с която започва категорията "лошо състояние" със свободата на медиите. В Европа такива са само още три държави - Македония (111), Русия (148) и Турция (155)"

  Все пак сме първи в една класация в незавидната компания на две авторитарни диктатули и една разпадаща се държава

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 225 Весело

  България стои стабилно на дъното в много направления.
  -най-корумпирана
  -най-застаряваща
  -най-лоши демографски показатели
  -най-лоша социална перспектива
  Тук е бардак. Оправяме се някак.
  Народът е доверчив, смирен, простоват, но мразещ и завистлив.
  Иска много, може малко.
  Да кара там на църковно меню: свещ с комат хляб.

 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  Освен това се повтаря отново, че "правителството раздава еврофондове на конкретни медии при пълно отсъствие на прозрачност и на практика по този начин подкупва редакторите да не го критикуват или изцяло да се въздържат от отразяването на определени теми".

  Отново и отново се повтаря едно и също, прокуратурата спи, на изпълнителната власт това е изгодно и конкретни мерки няма кой да приложи за излизане от тази кочина

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Добър подбор на думи!
  Стабилни сме!

 5. 5 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Не виждам защо е такъв негативизъм? Вероятно мит'ряла преобладават мазохисти след като за трети път настъпва мотиката!

 6. 6 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Медиите са свободни защото са купени.

 7. 7 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2691 Неутрално

  Великото ни наследство от камунизма-да си траем и да търпим,ни донася само беди!Олигархията придоби медиите още през 90те години на 20 век.Собсвеници и издатели станаха,мутри,Дс офицери и обикновни слагачи.Но всички до един верни и хранени от парите на червената хидра!По познатият съветски модел от времената на тав.Ленин!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  Стабилността е хубаво нещо.

  Дори да си стабилно между Габон и Парагвай.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 496 Любопитно

  Медиите са точно толкова независими, колкото е и съдебната власт, но за разлика от тях, тя е и недосегаема...

  Stef
 10. 10 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  България се е изкачила с четири места в индекса в сравнение с миналата година, когато е била на 113-о място. На България е поставена и оценка 35,01.
  ---------------------------------
  Дневник,това защо не е отразено?...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 11. 11 Профил на topal
  topal
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Същевременно: "Борисов видя румънския модел в действията на прокуратурата"... No comment, просто...

 12. 12 Профил на krokodil5
  krokodil5
  Рейтинг: 225 Неутрално

  А Украйна, където избиват журналисти са преди България и на едно ниво с Италия, може, ама някой друг път. :D

 13. 13 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 225 Неутрално

  И това благодарение на субективните журналисти от Капитал, Медияпул (някой да се сеща за Полинчето Паунова?), медиите на Пеевски и тези на Дончев. Тяхната журналистика е достигнала дъното на политическата пристрастност. Никога няма да стигнат обективноста и качеството на БиБиСи.

 14. 14 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1211 Весело

  "Тя не само е на 109-о място в списъка от общо 180 държави, но и е първата, с която започва категорията "Лошо състояние" със свободата на медиите."

  Ех, мило "Дневниче", точно това е добрата новина - придвижили сме се с 4 места нагоре в класацията, и ни остава само едно, за да преминем в по-горната категория, където са почти всички източноевропейци барабар с Италия и Гърция.
  Ама пуста редакционна политика..........

  Знанието е сила, информацията - власт
 15. 15 Профил на Eд
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#10] от "Tod":

  Защото те МЪРЗИ да четеш.

  "По принцип България се изкачва с 4 позиции в класацията, но в действителност отчита отстъпление от 0.55 пункта в индекса, по който тя е направена. Иначе казано, подобрената позиция се дължи на това, че е станало доста по-зле в други държави, а не че се е подобрило положението с българската медийна среда."

 16. 16 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 653 Неутрално

  108 Габон
  109 България

  Пак щом сме само зад Габон има още какво пеевската месомелчка да съсипе.
  После защо сме най-бедната страна в ЕС. Защото сме с най-дебелия медиен олигарх.

 17. 17 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Дневник, гледам на снимката пише, че е copyrighted - ru.wikimedia.org

  Сигурни ли сте в това? Снимката изглежда като скрийншот от сайта на Репортери без граници и трудно може да се каже, че руската уикипедия държи правата. Хубаво е да се посочват източници, ама да са верните.

 18. 18 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Дали избираме Боко и БСП защото няма свобода на словото в България, или няма свобода на словото , защото избираме Боко и БСП. Кое е първичното, яйцето или кокошката?

 19. 19 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#18] от "zegi":

  Каква свобода на словото очакваш при медии собственици на Прокопиев, Сашо Дончев, Огнян Донев и Пеевски?

 20. 20 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#15:"Кози Крак"]До коментар [#10] от "Tod":Защото те МЪРЗИ да четеш."По принцип България се изкачва с 4 позиции в класацията, но в действителност отчита отстъпление от 0.55 пункта в индекса, по който тя е направена. Иначе казано, подобрената позиция се дължи на това, че е станало доста по-зле в други държави, а не че се е подобрило положението с българската медийна среда."
  ---------------------------------
  Да чета какво?Материали отговарящи на редакционната политика?Толкова ли е трудно да се даде линк към оригинала на доклада?...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 21. 21 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Само да отворя фейсбук и 5-6 новинарски сайта - се наглеждам на такива идиотщини и измислици, всевъзможни кафеви и жълти издания, русофили, русофоби, американофили, американофоби, толерасти, фашисти, нацисти, комунисти, капиталисти, интелектуалци, трактористи.
  Направо си мисля, че тази класация е тотална измислица. Българската медиина среда е толкова разнородна и всеки плюе всеки и всичко, че не виждам къде е липсата на "свобода".

  Ама то като видиш кои са в класацията ти става ясно - в половината от топ 20 свободата се изразява в това да отчетеш ПРАВИЛНОТО мнение, в противен случай си заклеймен като социален отпадък и FUCKING BIGGOT.

  Свободата Санчо, е като салама - стига да е от НАШ'та марка и на НАШ'то мнение и да използва НАШ'те изразни пособи и да осъжда НАШ'те противници. Свободата Санчо, е толкова изкривена, че Тръмп обявен от дивиисе и пиет (95) процента (%) в аутсайдер спечели изборите в щатите, а "велика" Британия си взе партакешите и #BREXIT. Ако нямаше ПРАВИЛНО мнение и ТОТАЛНА цензура - може би тези събития нямаше да са толкова ИЗНЕНАДВАЩИ, колкото бяха за някой хора.

 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4473 Любопитно

  Напълно резонно! Скорошния медиен скандал с Нова ТВ потвърди колко лошо е положението със свободата на медиите в България.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  И това благодарение на субективните журналисти от Капитал, Медияпул (някой да се сеща за Полинчето Паунова?), медиите на Пеевски и тези на Дончев. Тяхната журналистика е достигнала дъното на политическата пристрастност. Никога няма да стигнат обективноста и качеството на БиБиСи.
  —цитат от коментар 13 на Иван Иванов

  БиБиСи никойне може да го стигне, много изпечени манипулатори са. Но и много народ им не вярва вече,

 24. 24 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Весело

  За това положение са виновни основно и предимно СОБСТВЕНИЦИТЕ НА МЕДИИТЕ. Никой друг. Престанете с внушенията, че някой лош (най-паче Б.Б. и Цв.Цв.) тичка из медиите и определя редакционната им политика. Вчера в едно радио дУругарката Петя ВладимировНа изпадна в истерия, плюейки по Б.Б. (чак се заецна). Волгин и Андролова истерясват в сума ти и червени медии, венцехвалейки всичко руско и азиатско. Тук, в този сайт, цензурата беше (и все още е понякога) ГРАНДИОЗНА - на всички, които не бяха съгласни с продрагалеФската партийна линия, им бяха отнемани правата и биваха низвергвани за месеци (но пък иначе "Дневничето" било либерална, демократична и прочия... медия). Кой е виновен? Руменобузите собственици, подплатените с червени пари "бизнесмени" или руския посланик в България и Монголия?!?

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 25. 25 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#23] от ".":

  Чуваш ли се какво горовиш? БиБиСи остана може би единствената медия, която практикува най-голяма политическа безпристрастност. Всички други медии са изключително субективно - политически и икономически.

 26. 26 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Весело

  България се е изкачила с четири места в индекса в сравнение с миналата година, когато е била на 113-о място. На България е поставена и оценка 35,01.---------------------------------Дневник,това защо не е отразено?...
  —цитат от коментар 10 на Tod


  Щото има цензура и липсва свобода на медиите. Лично Б.Б дойде и им написа статийката на журналята. Доста плиткоумни "папагали" повтарят името на "виновния". Щото така пише в сводката им.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 27. 27 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1527 Гневно

  "Чудесно" 107-мо място след Боливия и Габон...и "стабилно" последни в ЕС.
  както се казва, коментарът е изшишен.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 28. 28 Профил на OOPS
  OOPS
  Рейтинг: 225 Неутрално

  А Украйна, където избиват журналисти са преди България и на едно ниво с Италия, може, ама някой друг път. :D
  —цитат от коментар 12 на krokodil5


  Всеки сам може да си направи преценка как се съставят тези класации. Моята преценка е, че това е "жив та*ак"

 29. 29 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#4] от "Deinio":

  И аз това щях да кажа :)

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 30. 30 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  До коментар [#1] от "neut": В тази група няма значение на кое място си.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 31. 31 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Дали не е твърде високо 109 място?? Навсякъде медиите са вдигнали стандартите , та затова си питам :)

 32. 32 Профил на Ivan Alexandrov
  Ivan Alexandrov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Я си гледайте работата.Има зависимости в България.Тежки зависимости.Да ме извинява Дискавъри или коя да е Щастка телевизия и "Новини" но са такава смешка и лумпенизация че от 70 та година затъпиха собственото си население .И ние упорито вървим и крачим по същия малоумен път с Биг Брадър и подобни ологофренщващи предавания ,реклами .Сериозните аналитици го наричат -ирационализиране на населението и поведенческите им модели -стадо -контрол -Колизеум-след 70 година се изхвърлиха Етика ,Морал и всякакви духовни компоненти от Демокрацията.Такова обоначване никога не е било по нашите земи.То за тия всичко е "свободно" ако е тяхно .Вие не виждате ли за какво ниво падаме и за каква жълта бълвоч и поведенчески модели се насаждат.Лошото е че нашето "умно население" избобщо не схваща в каква игра играе и се дресира.и най лошото е че интерферира с това и явно такова му е нивото.

 33. 33 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Е, то е и благодарение на кръга Капитал.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 34. 34 Профил на basmechobas
  basmechobas
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Ето една добра новина първо виждаме стабилност както иска боце за да върви напред територията и второ мръднали сме напред това ще да е благодарение на Нова и БТВ от последните седмици
  http://glupostitevivijdam.blogspot.de/2017/04/blog-post_22.html

 35. 35 Профил на Ivan Alexandrov
  Ivan Alexandrov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Копираме и пействаме не наши ценности,не наши поведенèски модели,не наше говорене.Не гледам телевизия отдавна.Вчра пуснах някакъв дебат :) Боже Господи .Само дрънканици и нищо по същество.Истинско ,тежко ядро от реалностите на деня ,от истинско познание,проблематика.Няма такова нещо .Всичко се върти в някаква неопределена инртност на хипнотизация и повтаряне на едни и същи клишета.Или Има ли няма ли извънземни:) Тука има тука няма бате.Тоест не се извежда реалната проблематика и системни проблеми-ядео .И от тук накъде.А се бомбардира населението със следстяия и бълвоч примерно.Будна Кома му викам аз

 36. 36 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#33] от "dragozow":

  И с какво по-точно кръгът "Капитал" е виновен за тази позиция по отношение на медийната свобода у нас? На теб някой някога да ти е забранявал да пишеш в изданията на "Икономедиа", или пък да ги четеш? Изумен съм от доста от коментарите, еле пък от такива, които мислят, че народът трябва да преживява на свещ и комат хляб. Всеки ще си получи Възмездието в даден момент и подобни лъжливи, лицемерни или надменни позиции скоростно ще бъдат коригирани към по-добро, според мен. В България има предостатъчно свобода във всяко едно отношение и който хленчи, че няма, да се бори за такава или да отиде там, където смята, че ще живее по-добре и още по-свободно. Аман от оплаквачки и хленчещи персони! Тя и класацията, навярно, е съставена от такива респонденти, а не толкова по обективни и независими критерии и показатели.

 37. 37 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Репортери без граници не знаят, че у нас има разбойници без граници.

 38. 38 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ние сме СТАБИЛНО НА ДЪНОТО в ЕС във всяко едно отношение!!!

 39. 39 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#20] от "Tod":

  Да си доволен, че си се изкачил с четири места, само и защото някъде е станало по-зле, отколкото тук, си е абсолютен кретенизъм и простотия, каквито са и бъдещите ни управляващи.До онзи ден Сидеров крепеше Орешарски и ДПС, съдиха се със Симеонов и се плюха ежедневно, а днес е част от "стабилността" и новото начало!
  Сигурно това е нормално за теб, като говори ясно и за твоите ценности!!!

 40. 40 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#32] от "Ivan Alexandrov":
  Драги, мани ти философиите и поведенческите модели. За друго става въпрос. Нещо много по-елементарно. За това, че ако се нарисува карикатура ББ , Цаци или някой друг се обиждат и започват да притискат авторите или издателите. Както навремето тато е притискал Радой Ралин и Борис Димовски заради "подписа" си на лютите чушки. За това , че се отказва разпространение на неудобен вестник. За това , че журналистите ги е страх.За това , че горещите теми се замитат под килима. Белене, КТБ, Ало Ваньо, двете каки, тримата шишковци, образа в огледалото, шефа на ДАНС, Вальо Златев и монополните цени, и още и още и още.


 41. 41 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  В тая статия герберастията бързо стигна до удобен извод - управляващите не са виновни, само собствениците.

  Евала Азис, евала Брендо, както се пееше в една песен. Извод, точно като за герберасти.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 42. 42 Профил на Ivan Alexandrov
  Ivan Alexandrov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  И после си пускам МАЛКАТА бУЛКА -хахаха:) -просто чудесно :) Това е СМРАД отвсякъде
  Пълна дебилизация.От къде накъде.Това е нашата държава ,нашата земя и ние ще ршим колко ще е пенсията и минималната работна заплата.Ням някой закъснял капиталист пребоядисан мафиот да ми обяснява колко ще ми е винеткта и кога ще се пенсионирам.А идеята е да не се -тоест след 2,3 години да умра.Пари ли няма? Няма ли?:) Не да ги изметем тия .Разстрел .Стопиха я тая нация за отрицателно време.Гадни безгръбначни.
  Бай онзи ще ни казва каква ни е медията и къде да си варим ракията.

 43. 43 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 801 Неутрално

  България стои стабилно на дъното в много направления.-най-корумпирана-най-застаряваща-най-лоши демографски показатели-най-лоша социална перспективаТук е бардак. Оправяме се някак.Народът е доверчив, смирен, простоват, но мразещ и завистлив. Иска много, може малко.Да кара там на църковно меню: свещ с комат хляб.
  —цитат от коментар 2 на ruby: АТЕИЗЪМ - реалистичният поглед


  Аз не разбирам на кой му трябва свобода на медиите след като тая свобода не е донесла материален просперитет на народа ,а само олигархични печалби на собствениците на медиите.

 44. 44 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#41] от "Darth Plagueis":

  В тая статия герберастията бързо стигна до удобен извод - управляващите не са виновни, само собствениците.
  —цитат от коментар 41 на Darth Plagueis

  Виновен е образа в огледалото, дето Баце вижда сутрин кат се бръсне.

 45. 45 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 897 Любопитно

  и не че някакви страшни диктатори ги следят и цензорират ,просто такъв е манталитета на българският журналист ,СЛУГИНСКИ ,обслужващ власта и силният на деня ,а и собствениците на българските медиите са все едни прости ченгета ,мутри и олигарси

 46. 46 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ми васил иванов е виновен че клати лодката иначе сме цъфнали та вързали...

 47. 47 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 993 Любопитно

  Оргиналното заглавие е подкуване на медиите! 2006г-36-то място по слобода на медиите! 2017г-113-то място! Защо ли така се случва в страна,в която половината медии се контролират от Джордж Пеевски, а другата половина от Делян Сорос?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 48. 48 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 662 Неутрално

  "България остава стабилно на позицията на страна с най-малка свобода на медиите в Европейския съюз" - в компанията на такива "защитници на свободата на медиите" като Беларус, Македония и особено Турция. Срам и позор - след Габон и Боливия (ама защо да ги обиждам тези държави, не съм живял там - може и по-добре да е отколкото у нас).

  За сведение, за тези които не знаят - Д.П. е пред придобиване на Нова телевизия.

 49. 49 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Мисля, че проблемът е комбиниран - слугински мнталитет на много журналисти, контрол и автоцензура от страна на издателите , натиск от страна на собствениците и натиск от политическия и икономическия елити - в края на краищата, или са собственици, или имат влияние над собствениците.
  И като се комбинира с народ измислил поговорката, че "преклонената главица остра сабя не сече"...

  E PLVRIBVS VNVM
 50. 50 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 650 Неутрално

  България остава стабилно на дъното на ЕС по свобода на медиите
  заглавие
  ----

  :Каква свобода на словото очакваш при медии собственици на Прокопиев,,,
  —цитат от коментар 19 на Иван Иванов


  Две истини,но...модита и за вас се отнася.Престанете с тази ПОНЯКОГА необоснована
  цензура,спрямо мнения несъвпадащи с вашите възгледи.

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 51. 51 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#36] от "Читател":

  " с какво по-точно кръгът "Капитал" е виновен за тази позиция по отношение на медийната свобода у нас? На теб някой някога да ти е забранявал да пишеш в изданията на "Икономедиа", или пък да ги четеш? "

  Да! Дори в момента пиша от телефона си, защото статичното IP ми е забранено от мотератора завинаги. Същата е положението и в сайта Медияпул. Нямам достъп за писане на коментари. Опитвал съм се да пиша и СЕГА. Два-три коментара и бан на акаунта.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 52. 52 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Аз едно не мога да разбера. Защо в ПИК които публикуват всички гледни точки включително и Дайнов, Тони Николов, д-р Филипов, Минчев са по недемократични от Дневник които публикуват само гореизброените!?

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 53. 53 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 761 Неутрално

  В ТАЯ ДЪРЖАВА ЦЕНЗУРАТА Е ЧУДОВИЩНА , ГНУСНА И ГАДНА Е , ИМАМ ЧУВСТВОТО ЧЕ ЗАДМИНАХМЕ ВРЕМЕНАТА НА БАЕ ТИ ТОДОР

 54. 54 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  В тая статия герберастията бързо стигна до удобен извод - управляващите не са виновни, само собствениците.Евала Азис, евала Брендо, както се пееше в една песен. Извод, точно като за герберасти.
  —цитат от коментар 41 на Darth Plagueis


  И Даниела Сарелска, която по "собствена" инициатива спира репортажи за КРАЖБИ на ГЕРБери

 55. 55 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  не съм сигурен, все пак от 2 седмици насам всичкото журналист само обяснява как няма цензора и как всичко е наред, особено в НОВА тв, даже и икономедия заметоха скандала..

 56. 56 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#44] от "zegi":

  Ми той Баце каза кого вижда сутрин в Огледалото - Прокопиев. И изброи всички министри на кръга Капитал, които са били част от управлението. Доста внушителен списък се получи.

  А защо Прокопи е постоянно фрустриран отговора е прозаичен - защото е безгранично алчен.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 57. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8105 Неутрално

  Че ние по какво не сме на дъното.

 58. 58 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#53] от "reply":

  По времето на бае ти Тодор, за този коментар, баща ти и майкати щяха да пишат вече обяснения в полицията, ти щеше да си на разговор с катила от детска педагогичска стая, с намалено поведение и порицаван от съучениците ти.

  А при още един такъв коментар на публично място цялото ви семейство щеше да бъде изхвърлено от ведомственото жилище и си заминавате на село.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 59. 59 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#20] от "Tod":Да си доволен, че си се изкачил с четири места, само и защото някъде е станало по-зле, отколкото тук, си е абсолютен кретенизъм и простотия, каквито са и бъдещите ни управляващи.До онзи ден Сидеров крепеше Орешарски и ДПС, съдиха се със Симеонов и се плюха ежедневно, а днес е част от "стабилността" и новото начало! Сигурно това е нормално за теб, като говори ясно и за твоите ценности!!!
  —цитат от коментар 39 на chinaski


  ++++++
  Не само със Симеонов, а и с Боко, но властта и шансовете да се КРАДЕ БЕЗУМНО събират и най-големите врагове !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 60. 60 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 444 Неутрално

  От зоркото око на тия репортери някак си е убегнала една стеногама от разговор межу един български медииен магнат и едни български политици в които обсъждат бъдещият си политически проект. Това не е ли срастване на медии с власт?

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 61. 61 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  Габон е преди нас?!

  Браво бе ГЕРБери!

 62. 62 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  [quote#43:"log_on"][/quote /


  " Аз не разбирам на кой му трябва свобода на медиите ... "


  Викаш да е пълен хладилника и тенджерата, а медиите не ни интересуват ... ?
  Ако имаше правосъдна реформа, щеше да има и свобода на медиите и пълна тенджера, но този извод не е лъжица за всяка уста !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 63. 63 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Пита се в задачката, ЗАЩО (поради какви причини) частните медии, каквито са повечето на пазара, не са свободни. Личното ми впечатление е, че у нас медиите се изживяват като "четвърта" власт и много държат да са близки до управляващите, а като ги ритнат отзад (с парите примерно), просто лъсва цялата грозна истина:
  - журналистите са ниско образовани "всичколози" с махленска нагласа и сигнално жълт уклон в писанията, ограничени до стотина думи;
  - собствениците са забогатели по не много честен и законен начин хорица;
  . нищо важно за обществото като цяло не се публикува, слиза се до способността за възприятие на тесен социален кръг, който се впечатлява най-вече от гръмки заглавия, защото само тях чете.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 64. 64 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 279 Любопитно

  Има си причини да сме на това място по медийна свобода, Шиши е само една от тях.
  Но друго ми е интересно: Като как така една Швеция е толкова напред? Ако случайно не знаете - това е страна, в която концентрацията на медийна собственост е чудовищна, много по-голяма е дори отколкото в България. Медиите, собственост на въпросното "концентриращо семейство", абсолютно съзнателно и целенасочено подминаваха определени теми или ставаха рупори за заклеймяване на хората, които ги повдигат. Например за създаването на "мигрантски гета", в които полицията не смее да влезе и в които не важат шведските закони. За укриването на престъпления в полицейската статистика. И т.н. Слава Богу, по тази тема вече запо(чнаха дебати в Швеция - доста плахи засега, но започнаха.
  Може би има нещо гнило в начинта, по който се правят тези анкети? Или автоцензурата и самовнушението, че има една единствена правилна гледна точка, не са цензура?

 65. 65 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 279 Любопитно

  Има си причини да сме на това място по медийна свобода, Шиши е само една от тях.
  Но друго ми е интересно: Като как така една Швеция е толкова напред? Ако случайно не знаете - това е страна, в която концентрацията на медийна собственост е чудовищна, много по-голяма е дори отколкото в България. Медиите, собственост на въпросното "концентриращо семейство", абсолютно съзнателно и целенасочено подминаваха определени теми или ставаха рупори за заклеймяване на хората, които ги повдигат. Например за създаването на "мигрантски гета", в които полицията не смее да влезе и в които не важат шведските закони. За укриването на престъпления в полицейската статистика. И т.н. Слава Богу, по тази тема вече запо(чнаха дебати в Швеция - доста плахи засега, но започнаха.
  Може би има нещо гнило в начинта, по който се правят тези анкети? Или автоцензурата и самовнушението, че има една единствена правилна гледна точка, не са цензура?

 66. 66 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 279 Разстроено

  Много се извинявам на всички в дискусията тук, не знам как стана така, че коментарът ми се появи два пъти. Барабар с неволните правописни грешки от натиснати съседни бутони.

 67. 67 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#56] от "Чеп за зеле":
  Прокопиев е виновен, че България е на 109 място и твърдо последна в Европа по свобода на медиите и словото. Поради алчност. Той и никой друг. Отново за кой ли път доказваш тезата, че герберското зеле винаги никога няма да вкисне. С чепове, дето дори и за зеле не стават.

 68. 68 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Прави впечатление с кои сме в една група , Турция и Русия тоталитарни страни с най-голямо влияние у нас , обвинени за вмешателство във важни сфери във нашия живот . Не случайно не излизаме от сенки те им

 69. 69 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#63] от "Непукистка":

  Така е. В голяма степен сте права, колежке.

 70. 70 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#67] от "zegi":

  Разбира се че не само Прокопиев е виновен. Но със сигурност е в топ 3.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 71. 71 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#61] от "stenli1":

  Какви гербери те гонят, бе болен. 95% от журналистите в БГ са три типа - подлоги на Цв. Василев, подлоги на Пеевски, и подлоги на Прокопиев.

  В останалите 5% може и може и да има някой друг гербер.

  Ако ГЕРБ плащаше на журналисти щеше да печели изборите категорично като Орбан.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 72. 72 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  Някой учудва ли се? След потресаващия случай с един слабо известен карикатурен вестник, който беше анатемосан от властта и по най-грозен начин възпрепятстван от разпространение, защото осмиваше определени фигури, аз вече нямам никакви съмнения. Представяте ли си в коя да е държава от ЕС, дори в твърди управления като Унгария, Полша и Австрия, някой нарочно да пречи на разпространението на хумористичен вестник, осмиващ властта? Във Франция си имат един Шарли Ебдо, който обижда всеки, подиграва се на всичко, но никой не смее да го цензурира или спре от продажба. Но къде е Франция, къде е България....

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 73. 73 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  До коментар [#72] от "Lou":

  Поинтересувай се от в-к Луд Труд - единствения независим в-к на който съм попадал у нас. Дори Прас-Прес си бе явно червен - все пак има хора от червения Стършел - добри актьори играещи го дЕсиденти и много плосък хумор, стил бай Тошо.

 74. 74 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 282 Неутрално

  глупости! ако свобода на словото има в германия или в швеция, няма по-голямо лицемерие. затова ли медиите в германия мълчаха като ... п.., преди да съобщят за новогодишната нощ и т.н.; или пък за швеция, това е направо смешно.

 75. 75 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  "доминирана от корупция и сливане между медии, политици и олигарси, включително Делян Пеевски (...) собственик на медийна група, притежаваща 6 вестника и контролираща почти 80% от разпространението на печатни издания".

  Много точно и напълно достатъчно

 76. 76 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  До коментар [#2] от "ruby: АТЕИЗЪМ - реалистичният поглед":

  Дежурният трол не може без темата, по която е специелизиран. От девет кладенеца вода ще донесе и ще я спомене

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Сега Бай.Х. и Цв.Цв. имат нов повод да изтъкнат "стабилността"" на България в още един аспект!

 79. 79 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#61] от "stenli1":Какви гербери те гонят, бе болен. 95% от журналистите в БГ са три типа - подлоги на Цв. Василев, подлоги на Пеевски, и подлоги на Прокопиев. В останалите 5% може и може и да има някой друг гербер.Ако ГЕРБ плащаше на журналисти щеше да печели изборите категорично като Орбан.
  —цитат от коментар 71 на Чеп за зеле


  Аха- те пазят парите за "мотивирано" гласуване на братята роми, така ли? хаха
  Най ми се смешно, когато гербавите си мислят, че наистина могат да го играят "невинни " по отношение липсата на свобода на словото в България и някой да им повярва!

 80. 80 Профил на zbs44514268
  zbs44514268
  Рейтинг: 225 Неутрално

  А по какъв принцип се определят журналистите, НПО -тата и пр. които дават оценките? Това е решаващо. Ясно е че ако питат БХК ще бъдем на 180 място.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2206 Весело

  Поразителен е апломбът, с който една от най-несвободните медии се радва, че отишли на 109-о място. Типичен български синдром, демек това не се отнася за нас. Мамини гугутки!

 83. 83 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  Отново и отново се повтаря едно и също, прокуратурата спи, на изпълнителната власт това е изгодно и конкретни мерки няма кой да приложи за излизане от тази кочина
  —цитат от коментар 3 на neut

  Не, прокуратурата не спи. Тя е активен участник в превръщането на България в кочина.

 84. 84 Профил на реалист
  реалист
  Рейтинг: 259 Неутрално

  До коментар [#15] от "Кози Крак":
  Напротив , всяко изследване си е за своето време. Дали, едни са спаднали, така че, ние сме се вдигнали, няма никакво значение. Прилича малко на вица " Състезават се САЩ и Русия . Американците пишат, САЩ са първи , а руснаците пишат, "Русия е на второ място , а САЩ са предпоследни." Аз мисля, че цялото това изследване е политическа акция , ала Сорос, и там България, винаги е необходимият грешник. Със сигурност, за нас тази оценка не е достоверна. Чета всякакви световни вестници и не виждам никаква цензура или забрана в нашите. Вярно , ако считате за цензура, това че , сериозните вестници не използват в статиите си, изрази от типа , "Боко е Тиква, прочел само Винету" , което е основен лайтмотив в този форум, нещо не е наясно с клеветата. Всичко тъмно или светло и не секретно, в нашата действителност, се пише в печата, но когато се пишат и фантазират предположения не доказани, това не е свобода, а клевета. Това , че медиите имат собственик, така е в целия свят, такива са законите, нима няма собственик Юманите ? Преди беше Фр. комун. партия, сега се води "независим", но с тесни връзки с тази партия и със сигурност, не е по демократичен от нашата преса. Не може Сръбската преса да е по-независима, като имам предвид, колко авторитарно им е правителството, кои са им съюзниците, какво отношение имат към САЩ , Германия, Косово. Също, не съм съгласен Румънските медии де са с 40 места по-напред. Просто не знам по какви критерии се прави тази оценка. Възможно е , само по собственост, понеже 70% от нашата преса е собственост на едно физ. лице, това да е основен фактор за зависимост. Едва ли някой от оценителите чете нашата преса и е запознат с нашата действителност, че да даде оценка. Но, ако наши " Соросоиди" помагат за това , о да, със сигурност ще ни сложат на опашката, дори съм учуден , че не сме там.

 85. 85 Профил на Ivan Alexandrov
  Ivan Alexandrov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#40] от "zegi":

  Ти май не разбираш същината на проблема. Няма такова нещо като "Свободни" медии.Има посока на развитие на цивилизацията и група индивиди .Ако медията е държана във хватката на държавата която е определяла курса и цензурата.Сега ще се държи от външни фактори или капиталът и финансовата зависимост в страната.Няма едра "свободна" телевизия" Ако се проследят парите става ясно на кого е и с кого е свързан той и какво задава като посока по нивата под него в йерархичната структура.Не ме хвърляй в такива ниски топки и говорения Стефан Цанев,Ралин и алабалапортокала.С които ви манипулират дали сме от ЦСКА или от Левски.Притискали.Навсякъде властта притиска под каквато и форма да е тя.Какво за КТБ-малко ли интервюта имаше и мнения по въпроса от достойни хора.КОйто зацепил ,зацепил.Но явно населението е достатъчно дресирано и неадекватно ,и с нисък праг на дразнимост.Това е проблемът .Не медиите.Както се казва -всяко стадо си заслужава овчаря.Това население бива манипулирано по най елементарния начин и си кара по инерция.И то във време в което наистина "някои"решиха да свалят преградите и да се подава залък по залък -Интернет направи това възможно.И не защото населението го извоюва а защото "някои високопоставени решиха че е време.Но за съжаление реакцията у населението е все едно живеем преди 2 хиляди години в РИМ -толкова мудна ,закостеняла и неразбираща произтичащото и случващото се както в задния му двор -какво остава за голямата картинка да сглоби малкото мозъче.И тези повърхностни проблеми-монополи и ситеми няма да ти решат проблема-същинския-системния. Нямаме време да редуцираме проблеми и натрупвания на едни отминаващи системи и модели.Идва ново време ,нов подход,нова икономиèска система ,нови реалности.Изобщо колкото по бързо се откоп1им от там накъдето сме тръгнали и изпреварим като по малко инертна и малка система онези които си сменят кожата но са едри и бавни толкова по добре за нас.Това е голямо предимсвто за държава като България.А ние все се врем последни в ùжди филми и изпети песни.Разбираш ли ме?

 86. 86 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4238 Разстроено

  Поредната негативна класация "спечелена" от България

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK