Юлия Кръстева: Льо Пен не е жена, а матрона, която иска власт

Юлия Кръстева: Льо Пен не е жена, а матрона, която иска власт

© Анелия НиколоваЛидерката на Националния фронт Марин льо Пен "не е жена, а е нещо като матрона, която иска да налага властта си" – така френската интелектуалка от български произход Юлия Кръстева коментира въпроса защо Франция никога не е имала жена президент и дали Марин льо Пен е защитник на правата на жените.


Не бих могла никога да гласувам за Националния фронт, казва Кръстева в интервю за италианския в. "Република", цитирано от БТА.


За Льо Пен и феминизма


Пред италианското издание Кръстева, която освен философ, лингвист, психоаналитик и писател, е и известна феминистка, сочи, че в програмата на Льо Пен не се открива нищо, което да говори за феминизъм.
Тя определя като невярно това, че Льо Пен често пъти се е представяла като защитник на правата на жените. Според нея лидерката на фронта не води напред движението за еманципация.


"Доказателство за това е нейната биография", казва Кръстева и допълва, че тя е наследник на един клан, на една семейна марка. "И се вижда, че зад нея има един твърд и мъжки свят, като този на баща ѝ", казва Кръстева. "Това е все едно да сложиш грим на старото лице на Националния фронт", допълва тя.


В интервюто интелектуалката казва, че не вярва, че страна като Франция, която е създала културата на Просвещението, може да избере за свой лидер представител на партия на триумфиращия националистически догматизъм.


Миграционният натиск


В отговор на въпроса дали миграционният натиск предизвиква расизъм и ксенофобия, Кръстева припомня, че в един свят на еднаквост хората се чувстват изгубени и за да намерят опорни точки, те се насочват към догматизма, към затварянето на граници, към отхвърлянето на другостта, към идентичностни претенции.


В книгата си "Чужденци на самите себе си" тя обяснява, че е необходимо човек да търси различието или другостта в себе си, за да може после да го открие и извън себе си. Загубата на тази другост може да се изрази чрез експлозии на насилие в политиката, като например избирането на Тръмп и гласовете, дадени за Националния фронт, както и чрез феномена на млади хора, готови да умрат като камикадзета, смята Кръстева.


Националната и европейската идентичност


Гласуването за Националния фронт Кръстева обяснява като "симптом на дълбока рана в националната идентичност". Интелектуалката допълва, че темата за националната идентичност не е отживелица и че за нея трябва да се говори повече, но не с ксенофобски термини или с думи, които са склонни да изключват другите и различното.


Еманюел Макрон е успял да даде отново смисъл думата "европеизъм", смята Кръстева. Тя споделя, че самата винаги е била европеистка и подчертава, че е необходимо да се защити европейският проект и да се признае европейската идентичност.


За кого ще гласува


На въпроса за кого ще гласува, тя казва "Изборът ми се струва ясен. Никога не бих могла да гласувам за Националния фронт. Но припомня, че по принцип е дискретна относно политическите си позиции заради практиката си като психоаналитик и че предпочита да се изказва по философски въпроси.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK