Турция ще си затвори вратата към Европа, ако промени конституцията, предупреди евродепутат

Турция ще си затвори вратата към Европа, ако промени конституцията, предупреди евродепутат

© Francois Lenoir, ReutersТурция ще затвори вратата на присъединяването си към ЕС, ако приеме конституционните поправки, подкрепени на референдума миналата седмица, заяви изтъкнат член на Европейския парламент, отговарящ за отношенията с Анкара, предаде агенция "Ройтерс".


Коментарът на Кати Пири, холандска депутатка от групата на социалистите, бе направен ден след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция няма да чака вечно на вратата на Европа и може да напусне преговорите за присъединяване, ако нарастващата ислямофобия и враждебност от някои страни членки продължат.


Кати Пири, която е докладчик за Турция, заяви пред репортери, че ако президентът прокара всички промени, които увеличават неговата собствена власт, ЕС би трябвало формално да суспендира преговорите за членство.
Тъй като Турция с такава конституция не може да стане членка на ЕС, няма смисъл да продължават дискусиите за присъединяването, каза Пири.


Във вчерашното си интервю за "Ройтерс" Ердоган заяви, че евросъюзът е "пред разпадане". "Една или две страни не могат да поддържат ЕС жив. Имате нужда от страна като Турция, различна страна, олицетворяваща различна вяра, това би ви направило много силни", каза той. "Но изглежда, че държавите - членки на ЕС, не осъзнават този факт. Те смятат, че е много трудно да приемат мюсюлманска страна като Турция", заяви Ердоган.


Вчера Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) започна мониторингов процес срещу Турция, който може да има отрицателен ефект върху преговорния статут на страната с ЕС. Решението дойде след доклад на докладчици от мониторинговата група на ПАСЕ, а Анкара предварително го обяви за "политически мотивирана операция" срещу Турция.През 2004 г. Европейският съюз (ЕС) премахна мониторинговия процес над Турция и започна процес по изпълнението на Копенхагенските критерии за членство в ЕС. Въвеждането на повторен мониторингов механизъм ще доведе до влошаване на отношенията между Анкара и Брюксел, защото на практика ще означава, че Турция не е изпълнила критериите за членство.


Съветът на ЕС, който отложи взимането на решение за суспендиране на преговорния процес през декември 2016 г., ще преразгледа отново въпроса на 29 април, когато предстои следващата среща на европейските лидери. От решението на ПАСЕ ще зависи и това на Съвета на министрите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK