Властта е като да пиеш джин на празен стомах, или папа Франциск за нежността и надеждата

Властта е като да пиеш джин на празен стомах, или папа Франциск за нежността и надеждата

© Tony Gentile, ReutersИма една поговорка в Аржентина: Властта е като да пиеш джин на празен стомах. Чувстваш се замаян, пиян си, губиш равновесие и накрая нараняваш себе си или околните, ако не обвържеш властта си със смирение и нежност."


Това каза папа Франциск във видеообръщение към участниците на TED конференция във Ванкувър.


Как се постига щастието


"В наши дни много хора вярват, че е невъзможно да се постигне щастливо бъдеще. Тези страхове трябва да бъдат взети на сериозно, но не са непобедими. Те могат да бъдат преодолени, като не заключваме вратата към външния свят. Щастието може да бъде открито само като дар на хармонията между цялото и отделните части. Дори науката – знаете по-добре, отколкото аз – сочи към разбирането на реалността като място, където всеки елемент е свързан и взаимодейства с всеки друг", каза папа Франциск.

"Много хора искат да премахнат думата "солидарност" от речника. Въпреки това тя, солидарността, не е автоматичен механизъм. Тя не може да бъде програмирана или контролирана. Тя е свободен отговор, роден от сърцето на всеки. Да, свободен отговор! Когато човек осъзнае, че животът, дори сред толкова много противоречия, е дар, че любовта е източникът и смисълът на живота, как би могъл да спре желанието си да стори добро на ближния си?"


За надеждата


"Към християните – бъдещето има име и то е Надежда. Да изпитваш надежда не означава да си оптимистично наивен и да пренебрегваш трагедиите, пред които е изправено човечеството. Надеждата е добродетел на сърцето, което не се затваря в тъмнина, което не остава в миналото, което не просто живурка в настоящото, а е способно да види бъдещето. Надеждата е вратата, която води към бъдещето. Надеждата е скромно, скрито семе живот, от което с времето ще израсне голямо дърво. Като невидима мая, която кара цялото тесто да нарасне, която придава вкус на всички аспекти на живота. Тя може да постигне толкова много, защото дори проблясъкът на светлината, израснала от надеждата, може да разпръсне мрака. Един-единствен човек е достатъчен, за да има надежда, и ти можеш да бъдеш този човек."


За нежността и силата


"Какво е нежността? Нежността е любов, дошла наблизо и станала реална. Движение, което започва от сърцата и стига до очите, ушите и ръцете", казва той. "Нежността означава да използваме ръцете и сърцата си, за да утешим другия, да се погрижим за нуждаещия се. Нежността е езикът на децата, на нуждаещите се. Любовта на детето към мама и татко идва чрез докосването, погледа, гласа, тяхната нежност. Харесва ми да чувам как родителите говорят на дечицата си, как се адаптират към тях, как са на едно ниво на обуване. Това е нежност – да бъдещ на същото ниво като другия."


Фотогалерия: Папската резиденция в Кастел Гандолфо >


"Нежността е пътят на избора за най-силните, най-смелите мъже и жени. Нежността не е слабост, тя е сила на духа. Тя е пътят на солидарността, на смирението. Позволете ми да го кажа ясно: колкото по-силен си, толкова повече действията ти имат влияние върху хората, толкова повече си длъжен да бъдеш смирен. Ако не го направиш, властта ти ще те съсипе, а ти ще съсипеш останалите."

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Така е. Много точни и верни думи от Папата. Тези хора никога не са случайни и винаги ги избират сред най-мъдрите на планетата и особено сред нас, християните. Жалко, че навремето Западът не помага на Византия и на Балканите да отблъснат решително османските завоеватели, но дано сега да са си извадили поуките.

 2. 2 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  И тоя живее в няква виртуална реалност.
  Иди изцепи се нещо и после бегом в райските селения на Ватикана.

 3. 3 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4357 Любопитно

  До коментар [#1] от "Читател":

  Всъщност има опити на Ватиканът и Западните европейски държави да изгонят османците от Балканите, но за съжаление те остават безуспешни. Няколко папи обявяват и кръстоносни походи срещу Османската империя, но те се провалят. Днес обаче е съвсем рязлично, Европа (Западна и Източна част) са тясно интегрирани в ЕС и НАТО. Нашите потенциални и реални врагове знаят това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 4. 4 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Попе, попе прав си, ама всичко започва най-отначало. От известно време ходим в едно училище. Няма ученик който, като отвори вратата с най-силния замах, да погледне дали след него някой няма да бъде отнесен от същата таз' врата.

 5. 5 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Вчера една испанка ми обясняваше, че църквата се е откъснала от масите и вече не успява да им предаде посланието. Ето това се опитва да промени папа Франциск.

 6. 6 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иво":

  Признайте си, че това го написахте без да прочетете текста.

 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3969 Неутрално

  .... Жалко, че навремето Западът не помага на Византия и на Балканите да отблъснат решително османските завоеватели, но дано сега да са си извадили поуките.
  —цитат от коментар 1 на Читател


  Трябва да прочетеш повече за отношенията между Салах ад-Дин и Ричард Лъвското сърце.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Много ми допадат поведението и изказът на папа Франциск. За протокола, не съм вярваща и не питая никакво страхопочитание към папската институция, нито към всяка друга църковна/религиозна институция. Просто този човек е рядко интелигентен, при това изглежда е искрен и скромен.
  По въпроса за "османските завоеватели" също има какво да се научи от него и гледната му точка.

 9. 9 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1505 Весело

  Папата не винаги е прав.

  Сега, да почнем от джина, защото аз от власт не разбирам, но от джин много. Отличник съм.
  Едно резенче лимонче е достатъчно за да изпиеш бутилка джин с тоник. Може и във вида коктейл чук. 100 мл. джин, 50 мл. червен вермут, 50 мл. тоник. Ако няма червен вермут, а бял то тогава се прави 100 мл. джин и 100 мл. вермут + тоник колкото поеме чашата.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 10. 10 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1505 Весело

  До коментар [#6] от "half_truth":

  Ами това е коментар към форумец и не е важно въобще дали е чел статията.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 11. 11 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3560 Неутрално

  До коментар [#1] от "Читател":

  Жалко, че навремето Западът не помага на Византия и на Балканите да отблъснат решително османските завоеватели, но дано сега да са си извадили поуките.
  —цитат от коментар 1 на Читател


  Извинете, че ще Ви поправя. Балканите се освободиха от османските завоеватели и се присъединиха към Европа. Предателството на Запада е, че ни остави в лапите на СССР и комунизма.

 12. 12 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#1] от "Читател":
  —цитат от коментар 11 на Един препатил


  много правилно, тъкмо това щях да напиша, трябваш по-решително да подкрепят Източна Европа и 90-те годни, особено БГ и Румъния, така както Западна Германия ГДР, сега нямаше границата на цивилизацията да е разграден двор от бивши номенклатурчици и/или техните наследници

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 13. 13 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  "...колкото по-силен си, толкова повече действията ти имат влияние върху хората, толкова повече си длъжен да бъдеш смирен. Ако не го направиш, властта ти ще те съсипе, а ти ще съсипеш останалите."

  Проблемът е, че властимащите у нас нито са в състояние да бъдат смирени, нито го искат. Увредени духовно и отдадени на алчност за власт и пари, изобщо не осъзнават, че са вече съсипани личности.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 14. 14 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Умен, мъдър човек е папата. Много го харесвам.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5759 Неутрално

  Без да съм вярващ в буквалния смисъл, все пак съм кръстен католик и словата на Светия отец са ми особено близки поради семейната ми история.
  Бих казал, че той ми посочва смисъл, който убягва в ежедневието. Българинът е особен по отношение на религията, но в думите на Отеца няма религия, има дълбок смисъл и морал, достоен за всеки и приложим навсякъде...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4357 Весело

  До коментар [#6] от "half_truth":

  Отговорих на коментар на съфорумец преди мене, коментара ми не беше по темата на статията. :)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4357 Весело

  До коментар [#10] от "Росен (Путлер капут)":

  Точно така! +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK