Брюксел заплаши Будапеща с още наказания, Орбан заяви, че се бори със Сорос

Брюксел заплаши Будапеща с още наказания, Орбан заяви, че се бори със Сорос

© Eric Vidal, Reuters



Европейската комисия заплаши Унгария с още три наказателни процедури, а премиерът Виктор Орбан заяви, че не воюва с Брюксел, а Джордж Сорос. Така премина бурният дебат в Европейския парламент със заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс и Орбан.


Тимерманс предупреди Унгария, че срещу Будапеща могат да бъдат предприети още мерки. По-рано днес ЕК формално стартира наказателна процедура заради промените в унгарския закон за висшето образование, който заплашва съществуването на Централноевропейския университет в Будапеща, основан от Джордж Сорос.


В изказването си пред евродепутатите Тимерманс посочи и други въпроси, по които Еврокомисията има разногласия с Будапеща – проектозаконът за чуждестранното финансиране на неправителствени организации; новият закон за убежището и защитата на работещите бременни жени.




Той заяви, че Брюксел може да започне съответните наказателни процедури по всеки от тях, ако Унгария не спази европейското законодателство.


Какво каза Орбан


Унгария се е врекла в ЕС и това не подлежи на въпрос, но сме недоволни от съюза и искаме да го променим. Това заяви премиерът Виктор Орбан.


Спорът ни е с голям американски спекулант, (Джордж) Сорос разруши живота на милиони европейци със своите финансови спекулации, каза още премиерът.


Ако не сте съгласни с нас, готови сме за спор, но не ни съдете, призова той евродепутатите. Искаме да говорим открито, дори това да не се харесва на всички. Не може да очакваме всички държави в ЕС да бъдат еднакви.


Какво казаха евродепутатите


Групата на Европейската народна партия - политическата сила, към която се числи Орбан - призова премиерът да приложи препоръките на Европейската комисия по въпроса с Централноевропейския университет, и поиска от Комисията справедливо отношение към унгарското правителство. ЕНП настоя Унгария да не бъде превръщана в жертвен агнец и сходно отношение да получат също властите в Малта и Румъния, обвързани съответно със скандалите около "Досиетата Панама" и опитите за промени в антикорупционното законодателство.


Групата на социалистите и демократите заяви, че ЕК трябва да използва всички средства срещу Унгария, ако е необходимо, включително да предложи унгарското правителство да бъде лишено от правото на глас в Съвета на ЕС.


Еврокомисарят Франс Тимерманс

© Eric Vidal, Reuters

Еврокомисарят Франс Тимерманс

Групата на европейските консерватори и реформатори (ЕКР) определи основателя на Централноевропейския университет в Будапеща Джордж Сорос като "много противоречива личност", която не се колебае да променя изборните резултати в суверенни държави. ЕКР отбеляза, че Централноевропейският университет не крие тесния си политически профил.


Групата на АЛДЕ припомни, че през 1989 г. Орбан се е възползвал от подкрепата на Сорос, но по-късно унгарският премиер е изоставил демократичните принципи. Либералите упрекнаха Орбан, че приема парите на ЕС, но не и неговите ценности.


Групата на Европейската обединена левица отбеляза по повод въпроса с миграцията, че Унгария трябва да се съобразява не само със собствените си закони, но и с международните конвенции.


Групата на Зелените коментира, че ако ЕС беше СССР, както твърди Орбан, сега в Лондон щеше да има танкове. Християнството не ни призовава да гоним пришълците, а да ги защитаваме, добавиха Зелените по повод християндемократическата принадлежност на партията на Орбан.


От групата "Европа на народите и свободата" коментираха, че вече танковете са заменени с банки. Популистите изразиха съмнение, че Сорос финансира евродепутати и еврокомисари, както и благодарност към Орбан, че противостои на "съветския ЕС".


Групата "Европа на свободата и пряката демокрация" коментира, че в очите на ЕС унгарският премиер е грешник, защото не иска да плати цената за решенията на германския канцлер Ангела Меркел. Никога няма да ви простят, организации като ЕС не подлежат на промяна. Ако свикате референдум за членство, може да се присъедините към клуба на напусналите, добавиха евроскептиците.


А Сорос?


Всичко това се случва ден преди пристигането в Брюксел на основателя на Централноевропейския университет Джордж Сорос, който години наред е и основният му спомоществовател. В Европейската комисия той трябва да се срещне с председателя ѝ Жан-Клод Юнкер, заместника му Франс Тимерманс и еврокомисарите по правни въпроси Вера Юрова и Юрки Катайнен - по работни места, растеж, инвестиции и конкурентоспособност.


Ректорът на ЦЕУ Майкъл Игнатиеф усилено лобира от седмици насам в защита на свободата на висшето училище да продължи свободно дейността си. Изискванията на закона са такива, че от 1 януари университетът ще трябва да спре приема на студенти.


"Институцията ми е с пистолет, опрян в челото", каза той във вторник в Европарламента, където бе пристигнал да търси подкрепа.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK