Белият дом обяви "най-голямата данъчна реформа след 1986г."

Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин.

© Reuters

Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин.Най-голямото съкращаване на данъци от времената на Роналд Рейгън, което цели да създаде икономически растеж и работни места. Така определиха основните елементи от предложението за данъчна реформа министърът на финансите Стивън Мнучин и главният президентски икономически съветник Гари Кон при представянето им за медиите.


Според тях има висока степен на съгласие от Конгреса, за да бъдат одобрени и в парламента предложенията, за да влязат в сила от новата фискална година, започваща на 1 октомври. Подробностите тепърва ще стават известни, тъй като представеното в сряда изпълваше само една страница текст.


Както обещаваше президентът Доналд Тръмп в предизборната си кампания, сега той предлага категориите за облагане на физическите лица да бъдат съкратени от 7 на 3, като в тях данъкът върху доходите ще бъде 10, 25 и 35 процента.


Освен това се удвоява на 24 000 долара необлагаемият доход на домакинство от двучленно семейство (за отделен човек сумата е два пъти по-малка) и се премахват поредица данъци.
Белият дом предлага да се премахнат почти всички поводи за данъчни облекчения, като се запазят само тези върху лихвите по ипотечни заеми, даренията и пенсионните вноски.


Администрацията твърди, че така се облекчават бюджетите на много хора и се премахват облекчения, използвани предимно от богатите американци. От друга страна, критиците на плана казват, че само от промяната на категориите за облагане богатите си спестяват 5% данък и допълнителни средства от премахването на данъка върху наследяването на имоти.


В момента най-заможните домакинства би трябвало да плащат малко под 40%, а Тръмп обещаваше в кампанията си да ги свали на 33%. Най-богатите 10% от домакинствата плащат в момента 90% от приходите от данъците при прехвърляне на имоти.


Заможните данъкоплатци няма да плащат вече данък, който им бе наложен по линия на здравната реформа Obamacare. Според изчисления на института Tax Policy Center 51% от облекченията, предвидени в плана, ще ползват най-богатия 1% от данъкоплатците.


Предложението за бизнеса е корпоративният данък да бъде рязко понижен от 35% на 15% и от него да могат да се ползват както корпорации, така и средни и дребни компании.


Екипът на Тръмп предлага и еднократна капиталова ваканция, за да върнат компаниите в САЩ трилиони долари, изнесени в чужбина и предимно по офшорни зони. Мнучин и Кон не споменаха как ще бъдат обложени те, защото това още било обект на преговори с Конгреса.


Идеята за такова репатриране според финансовия министър е да се влеят свежи средства в икономиката и да се създадат нови работни места. Специалисти обаче казват, че в повечето случаи парите се връщат и използват, само за да се изплащат дивиденти на акционери, а не за реална делова дейност.


Големият въпрос, на който и двамата представители на администрацията избягваха да отговорят, е как ще се запълни дупката, която планът ще отвори в бюджета. Според някои изчисления за следващите 10 години тя може да достигне 4 трилиона долара. Мнучин и Кон настояваха, че данъчната реформа е за стимулиране на икономиката и парите ще дойдат от нейния растеж, който трябва да се върне на около 3% годишно.


Повече бюджетен дефицит означава, че Вашингтон ще трябва да взима заеми, но закон, който създава условия федералната власт да се нуждае от нови кредити, трябва да мине с мнозинство от поне 60 гласа в Сената, където републиканците имат 52 места.


Белият дом говори за историческа реформа и опростяване на прекалено сложната система за облагане на лица и компании в САЩ. Но ако Тръмп не получи солидна подкрепа от демократите, приемането на закона само с гласовете на републиканците означава, че правилата му ще действат 10 години. След това реформата приключва, освен ако Конгресът не я удължи, а това са нови битки в парламента за данъците.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  На хартия е добре, но ще има съпротива и от републиканците. Загубите от данъчни постъпления могат да бъдат от 2 до 4 трилиона за десетилетие, и подобни реформи в миналото не са доказвали предвижданията за положителен бюджет от ръст на икономиката.

 2. 2 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Глей ги пък тия мръсни империалисти.. 40 000 лева необлагаем доход. Да им пратим наште "корифеи на мисълта" да им обяснЪт че и 1 левче да си изкарал дължиш данък..И че скала не трЕбва.. Ега ти мръсният феодализъм по българско! А тъпите наивитети си мислят че туй е демокрация и капитализъм...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  Предложенията ще бъдат малка победа за президента, ако Конгресът ги узакони

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Интересни предложения!
  Как ще се "вържат" към другата част на бюджета - разходната!
  Там едни пари за пентагона, за стени, за америка първа.
  Интересно е и друго, какво ще правят тези капитали в САЩ, които администрацията иска да върне.
  Балон на Уол стрийт ли ще надуваме или има идея, в какво реално могат да се инвестират.

  Модератора е неадекватен!
 5. 5 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 853 Неутрално

  хаха ако дупката е 4 трилиона за 10 години при такива брутални данъчни облекчения то къде е проблема
  Обама без никакви данъчни облекчения за 8 години направи дупка от 10 трилиона долара

  twitter.com/voxybg
 6. 6 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3125 Неутрално

  Мисля, че няма да мине без такса внос на границата или такса на въглеродните емисии. В крайна сметка, бюджета трябва да е балансиран. На никой не му се плащат данъци, но една държава не може без данъците.

  10% е предлаганият данък за репатриране на капитали в чужбина. на практика, това означава, че ако бъде прието, около $1 трилион ще бъдат върнати в САЩ и икономическият растеж може да стане 5%.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 7. 7 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Много амбициозна реформа.

 8. 8 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Ооо, семейно подоходно облагане видях! С него директно губи младите и повечето умерени! Както и да върти и суче, пак най-много от реформата ще намажат богатите!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 9. 9 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Кара си Тръмп последователно по програмата. Още за тази година се очаква двоен икономически растеж,отколкото при Обама.
  Онези,които се притесняват за дупката в бюджета не разбират икономическатя логика. А тя е следната-Тръмп намалява данъците и връща капитали в страната, за да стимулира растеж,инвестициш и нови работни места. Хората от социални помощи преминават на трудов режим. И дупката се затваря,защото хората сами се издържат и нямат нужда от социални помощи.

 10. 10 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 523 Любопитно

  Само да уточня за неразбралите - семейното подохдно облагане е демографски инструмент и не е насочено към брака, а към отглеждането на деца. Поставено на принципа единствено на брака, то е също толкова алогично, колкото ергенския данък в комунистическа България, защото залага само морален принцип. Всъщност, икономически е налице анти-логика, защото разходите на двама души, живеещи заедно, са по-малки от разходите на същите тези двама души, живееи поотделно и няма нужда държавата да ги субсидира, ако в уравнението не присъстват деца!!!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4692 Неутрално

  До коментар [#8] от "Amot":

  Разбира се, че богатите ще бъдат облагодетелствани! И това е целта! Богатите са тези, които инвестират и водят до повищен икономически разтеж. Бедните, ако получат повече, ще похарчат полученото за уиски! Тъжно е, но такъв е живота! Богатите ще стават все по-богати, а бедните най-вероятно е да си останат бедни (няма да станат по-бедни, както се твърди)! Основното предимство на богатите е, че могат да си позволят да плащат добро образование за децата си! В началото на миналия век много българи са продавали ниви, за да платят образованието на децата си в Европа.

 12. 12 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#2] от "ostin22":

  необлагаемия минимум върви с преогресивна скала. Ама за това си мълчиш, нали, разбирач...

 13. 13 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Непартийната бюджетна служба към Конгреса прогнозираше преди година че ако дефицита запази темпа на увеличение американският дълг след три десетилетия ще се равнява на 155% от БВП.
  Много интересен би бил коментара и сега.
  Ако цялото това данъчно чудо не бъде компенсирано с дълбоки съкращения на разходите ще има много въпроси.

 14. 14 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1279 Любопитно

  Освен това се удвоява на 24 000 долара необлагаемият доход на домакинство
  ----
  А колко е в България?!!!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 15. 15 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  До коментар [#10] от "Amot":

  "Поставено на принципа единствено на брака, то е също толкова алогично, колкото ергенския данък в комунистическа България, защото залага само морален принцип"

  Няма нищо общо между ергенския данък и семейното подоходно облагане. Дори и "моралните принципи" са противоположни. В първия случай, ергенския данък, има икономическа принуда (без значение на дохода) до определена възраст. Във втория случай има икономически стимул (до определен размер), но без значение на възрастта.

  "Всъщност, икономически е налице анти-логика, защото разходите на двама души, живеещи заедно, са по-малки от разходите на същите тези двама души"

  Икономиката няма за цел "изравняване на разходите", а увеличаване на приходите. В този смисъл логиката е, че двама души по-добре (по-разумно, по-ефективно) ще управляват приходите, отколкото един (рисков, хазартен) играч.

 16. 16 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Мисля, че няма да мине без такса внос на границата или такса на въглеродните емисии. В крайна сметка, бюджета трябва да е балансиран. На никой не му се плащат данъци, но една държава не може без данъците.10% е предлаганият данък за репатриране на капитали в чужбина. на практика, това означава, че ако бъде прието, около $1 трилион ще бъдат върнати в САЩ и икономическият растеж може да стане 5%.
  —цитат от коментар 6 на Realist


  Прочети и други статиш! Днес поне има такива,но не в либералната преса. Тръмп започва да налага реципрочни мита. В момента облага канадската дървесина с 20%, канадското мляко и подготвя указ за закриване на НАФТА. Също и алуминия и стоманата. Тръмп днес каза-не можеш ти да изповядваш свободна търговия,докато другите не. Другите все намират начини да прецакат американския внос. Не може другите да облагат нашите стоки с мита до 100%, а ние да облагаме същите техни стоки с нула процента.

 17. 17 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3681 Весело

  До коментар [#9] от "gozambo":

  Ти най-малко я разбираш. Буш като намали данъците, защо не се затвори дупката? Тръмп сваля данъците за себе си, а ти и Джо Водопроводчика я видите понижение, я не. Но
  ще рупате обещания и ще скандирате колко е велик Тръмп. Ако изобщо се приеме това...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 18. 18 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2781 Любопитно

  До коментар [#10] от "Amot":

  "Семейното подохдно облагане е демографски инструмент"

  Какво разбирате под "демографски инструмент"? Раждането на множество деца (без родителска грижа) като в Столипиново? Защото тая раждаемост не дава прираст в населението - живеят кратко и често за краткото време разрушават повече блага отколкото създават. А последното може да се опредили като анти-демографски инструмент - съзадаване на обществена несигурност и декапитализация (от асоциално поведение до рушене, кражби, епидемии).

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5716 Неутрално

  За твърде сложната данъчна система с хиляди изключения не е много, но така или иначе трябва да се пипа внимателно...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  ЕС, гледай и си записвай.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 21. 21 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#14] от "Пешката":

  Освен това се удвоява на 24 000 долара необлагаемият доход на домакинство----А колко е в България?!!!
  —цитат от коментар 14 на Пешката


  Нула лева.

 22. 22 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 503 Весело

  До коментар [#9] от "gozambo":

  Браво гозамбо, страхотен анализ.
  Ако върнеш капитали и опростиш данъци за реинвестиране в размер на 1 трл., в какво ще ги инвестираш, за да създадеш работни места за хора на социални помощи.
  За твоя информация целия промишлен сектор в САЩ за една година прави 2.2 трл. ако добавим и строителството стават 3 трл. долара.
  Та този 1 трл. къде ще го инвестираме?

  П.С. Познай кой сектор в САЩ прави 13 трл. за година?

  Модератора е неадекватен!
 23. 23 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 503 Весело

  До коментар [#10] от "Amot":

  Във всичко това сигурен ли си?
  Защото моите впечатления са обратните - докато живееш сам правиш по-малки разходи, но когато сте двама като семейство разходите се увеличават дори и без деца!

  Модератора е неадекватен!
 24. 24 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2781 Весело

  До коментар [#12] от "buran":

  "необлагаемия минимум върви с прогресивна скала."

  Не е задължително да има прогресивна скала при необлагаем минимум. Двата инструмента имат различна обществена логика - при необлагаемия минимум държавата "пести" средства от социално подпомагане и "делегира" по-голяма отговорност на гражданите си да се грижат за себе си. При прогресивната скала държавата "наказва" богатите за да не им хрумне да опропасят приходите за "несъзидателни" удоволствия. Либералният светоглед се спира само до първата част - наказанието.
  С данъчната политика държавата може да преследва различни цели - едно е финансова стабилност в бедността като у нас. Друго е "Америка да е велика отново" - предоставят се повече средства на можещите, а неможещите "духат супата"... докато стана можещи или се преселят някъде на високо, високо.

 25. 25 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално
 26. 26 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2018 Весело

  Помислете само колко часа ще бъдат спестени при попълване на данъчни декларации!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 27. 27 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2781 Весело

  До коментар [#23] от "ivan_":

  "докато живееш сам правиш по-малки разходи"

  Може и да правиш по-малко разходи, но нямаш "потенциал" за развитие (напр. потомство, по-умно от тебе), гаранция за развитие (ръчкане/мотивиране от другия в семейството).
  Проблемът не е в разходите, а в управлението на приходите. Въпросът не е "от какво да се лиша", а "в какво да инвестирам". Всички, и фирми, и държави, които са тръгнали да печелят от намаляване на разходите, почти винаги фалират/задлъжняват яко.

 28. 28 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#27] от "wanderer":

  Принципно съм съгласен!

  Модератора е неадекватен!
 29. 29 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2018 Весело

  Целта е малко по-друга. Да се пресече изнасянето на капитали и производства в офшорни зони и "данъчни оазиси", каквато всъщност е и Китай, а не само каймановите острови.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  След като не успява да отмени здравната реформа на Обама, да видим и с данъците дали ще сполучи.

 31. 31 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2781 Весело

  До коментар [#21] от "dorn":

  "Нула лева. "

  На теория (по закон) е така. На практика (пак по закон, но други) е между 35 лв. и 70% от дохода, но не за всички.

 32. 32 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2184 Весело

  До коментар [#23] от "ivan_":

  Трябва да го разбереш човека. Неговата идея е, че семейство, което създава деца е незаслужено привилегировано спрямо дискриминираната двойка геюве, осиновили куче от приют. Зер и те имат важни разходи. :D

 33. 33 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  "данъчната реформа е за стимулиране на икономиката и парите ще дойдат от нейния растеж, който трябва да се върне на около 3% годишно"

  Тука др др юдеи Менухин и Коен са бъркат. За бевепето е се тая баница дали оборота е от матряла, или от бюджета. Рекордните растежи на др Обама бяха + 1 трильон нов дълг = +500 милярда номинален растеж на бевепето (без дълг се получава назадък на бевепето) От тея +500 милярда бюджета прибира обратно 100 (20%) и има да връща +24 милярда лихви на година без да броиме главницата щото е ясно че не може се върне.
  Значи още по- рекордните растежи могат да станат ако към +1 трильон на година както при др Обама се добави и още +допълнителен дълг = данъчните облекчения, за да се запази бюджета на сегашното ниво.
  Прочее срока на партизанското споразумение за отмяна на тавана на дълга, за да се получат Чудесата на др Обама, изтече, и в момента гавърмента е в дефолт.
  Доста е съмнителен резултатът от Реформите. Виж, ако на др Тръмп му просветне да изплющи американците с едно 10% дедесе, баланса ще се върже, даже може на + да излезе.

 34. 34 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 503 Весело

  До коментар [#32] от "Lemmy":

  Е, не съм се замислял от тази гледна точка...

  В САЩ законни ли са гей браковете?
  Все в някой щат ще са законни да отиде да живее там.

  Модератора е неадекватен!
 35. 35 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2781 Весело

  До коментар [#29] от "vxa15365434":

  " Да се пресече изнасянето на капитали"

  Баш за САЩ е трудо да се каже, че се изнасят капитали. От паричния поток основно изнасят дълг и инфлация.
  Друг е въпросът, че печалбата от изнесеното производство не се връща в САЩ. А изнесеното производство би се върнало само по две причини - или в САЩ ще има същата печалба, или мястото, където е изнесено, стане твърде несигурно (война, "цветни революции" или други катаклизми).
  Другото решение е да се създават нови високо-технологични производства както е било до края на миналия век. За такива производства е необходима високо квалифицирана работна ръка и тогава тя се осигуряваше с "прецизирани" зелени карти и строг визов режим. Като се улаби визовия режим, ей на какво става сега, не само в САЩ, ами и в Европа.

 36. 36 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3125 Весело

  До коментар [#9] от "gozambo":Ти най-малко я разбираш. Буш като намали данъците, защо не се затвори дупката? Тръмп сваля данъците за себе си, а ти и Джо Водопроводчика я видите понижение, я не. Но ще рупате обещания и ще скандирате колко е велик Тръмп. Ако изобщо се приеме това...
  —цитат от коментар 17 на vesolr


  Гозамбо нищо няма да види на практика. И ако всяка година слага лихвата от заема за имота за да си намали данъците ще разбере, че всъщност плаща повече данък вместо да плаща по- малко. Тръмп ще намали тази популярна данъчна отбивка ако програмата му бъде приета. Все от някой трябва да се вземе, а от по- бедните е по- лесно.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 37. 37 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3886 Весело

  До коментар [#22] от "ivan_":

  Абе какво е "мрл."?
  Ако имаш оредвид милиарди то се съкращава на "млрд."

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 38. 38 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#33] от "dosetliv":

  МОЗЪК, във всеки щат н САЩ, ДДС-то го има, но е различно, щото щатите са що годеотделни държави, колкото и да изглеждат зависими.
  Напр. ДДС в щата Ню Йорк е 8.357% основно, но има и стоки с по 5% и 3%, като дреи, обувки и книги, но има и друи с по 12 - 15%, като хазарта и недвижимостите.

 39. 39 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#29] от "vxa15365434":

  ТРЪМПЪТ да се скъса чадъри и обувки, няма да може да върне да произвеждат САЩ, ай познай защо?

 40. 40 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#36] от "Realist":

  много сте забавни като почнете да се притеснявате как държавата няма как да свърже двата края ако се намалят данъците, вие наистина ли сте толкова наивни, чак пък толкова ли държавната машина ви е промила мозъците
  1. Обама направи 10 трилиона минус за 8 години
  2. Раздават се пари за какво ли не (също като в ЕС- милиони за броене на делфини, врабчета, изследване сексуално задоволени ли са лешоядите, имат ли достатъчно сянка....), защото има кой да дава пари, като свършат почват да се режат и най-много се реже от разните простотии и корумпирани практики, защото трудно може да вземеш социалните придобивки на някого без последствия на изборите...
  3. Пропуска се една много важна подробност - почти цялостно премахване на изключенията и данъчните намаления заради някаква простотия, същите заради които данъчния кодекс на щатите е тухла, вместо да е 10 странички, защото разни хитреци с лобизъм са наложили какви ли не облекчения и реално плащат много по-малко

  twitter.com/voxybg
 41. 41 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 503 Весело

  До коментар [#37] от "Храбър":

  ТРЛ. имам в предвид трилиард, но нали съм бърз и сръчен:)

  Модератора е неадекватен!
 42. 42 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3125 Весело

  До коментар [#40] от "voxy":

  Стига сте писали глупости. Обама вдигна дълга заради кризата. И дълга най- много се е увеличавал при Буш 2 и Рейгън. По времето на Клинтън дори имаше излишък.

  До сега идеята, че растежа на икономиката ще увеличи данъчната база достатъчно, че да компенсира нарастването на дефицита е била тествана и опровергавана цели два пъти в последните 30 години.

  Няма как да стане аритметиката, за да намалиш нещо трябва да вземеш от някъде другаде.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  До коментар [#29] от "vxa15365434":" Да се пресече изнасянето на капитали"Баш за САЩ е трудо да се каже, че се изнасят капитали. От паричния поток основно изнасят дълг и инфлация.Друг е въпросът, че печалбата от изнесеното производство не се връща в САЩ. .
  —цитат от коментар 35 на wanderer  До коментар [#35] от "wanderer":

  Спри се човек! Осведоми се! Един айфон Ейпъл 7 струва към 80-100$ производствени разходи. Тези пари под формата и на заплати и данъци остават в Китай (и той трупа ли трупа долари! става силен!). В САЩ същият айфон се продава между 800 и 1200$. печалбата е поне 600$. Как да не се връща печалбата в САЩ. Кой ще организира такова производство, ако печалбата не се връща? Момче, престани с тези комунистически мантри!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 45. 45 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3125 Весело

  Тръмп започва да налага реципрочни мита. В момента облага канадската дървесина с 20%, канадското мляко и подготвя указ за закриване на НАФТА.
  —цитат от коментар 16 на gozambo


  Тръмп не трябва да налага мита за отделен продукт и да работи на парче. Аз бих ти казал какво предпочитам примерно аз:

  1. 20% импортна такса. Това предпочитат повечето републиканци в конгреса.
  2. Данък върху въглеродните емисии. Тази такса бе преложена от Илон Мъск на Тръмп, и тази такса се поддържа от Рекс Тълерсън от 2007-ма година.

  Въвеждането на едната от двете, или комбинация от двете такси ще занули бюджета и няма да има дефицит, независимо, че корпоратичният данък ще бъде намален от 35% на 15% (ефективният корпоративен данък в момента е 20%-25%, повече то компании ползват много различни данъчни облекчения). Всяка от двете такси има предимства и недостъци, но според мен предимствата са много повече за окономиката и за чистотата на Америка при положение, че ще се намалят други, много основни данъци.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 46. 46 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#38] от "convince":

  "МОЗЪК, във всеки щат н САЩ, ДДС-то го има"

  Дедесе в САЩ няма, ейти четиво за ламери :

  https://en.wikipedia.org/wiki/Value-added_tax

 47. 47 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#45] от "Realist":
  Възможно е да си прав, в някоя парелелна реалност в която мис номер 1 е президент,

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 48. 48 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3125 Весело

  И не мисля, че Конгреса ще одобри 15%, мисля, че в крайна сметка намалението ще е до 20%-25%. Обама също искаше да намали този данък на 28%.

  Сега с облекченията, средният ефективен данък в САЩ е около 25%. Макар че, отбивките варират от отрасъл към отрасъл. Примерно строителите имат най- много отбивки, застрахователните компании най- малко. Както и закона дава повече данъчни облекчения на мултинационалните срещу местните компании.

  20%-25% е средното между 15% в Ирландия и 35% във Франция.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 49. 49 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3125 Весело

  Ако приемем средна такса сега от 25%, 15% такса ще намали приходите от корпоративният данък с 40%. Сега приходите от този данък са близо половин трилион $$$$$, 25% от всички приходи във федералният бюджет. Представете се за каква дупка става въпрос. Не вярвам Конгреса, дори и републикански да го приеме.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1177 Весело

  Глей ги пък тия мръсни империалисти.. 40 000 лева необлагаем доход. Да им пратим наште "корифеи на мисълта" да им обяснЪт че и 1 левче да си изкарал дължиш данък..И че скала не трЕбва..
  —цитат от коментар 2 на ostin22


  Явно Дянков не е авторитет при тях :) А пък уж бил нещо важно в Световната банка. Сигурно си го пазят за държавите от Третият свят. Като Русия например, и там се беше подвизавал.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 52. 52 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#2] от "ostin22":


  Глей ги пък тия мръсни империалисти.. 40 000 лева необлагаем доход. Да им пратим наште "корифеи на мисълта" да им обяснЪт че и 1 левче да си изкарал дължиш данък..И че скала не трЕбва.. Ега ти мръсният феодализъм по българско! А тъпите наивитети си мислят че туй е демокрация и капитализъм...
  —цитат от коментар 2 на ostin22


  Доколкото разбирам, предпочиташ прогресивен , пред плосък данък...

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 53. 53 Профил на Ivan Mitev
  Ivan Mitev
  Рейтинг: 298 Неутрално

  При сегашния сгрешен модел за прилагане на долара, в САЩ е невъзможно сполучливо данъчно облагане.
  При условия на допусканата държавна грешка, колкото „по-добро данъчно облагане се прилага в САЩ“, толкова по-силен потенциал за стопански кризи възниква и щетите са по-болезнени.
  В съответна държава, за устойчив обществен просперитет със сполучливо данъчно облагане е необходим правилен модел за прилагане на парите.

  Иван Митев - икономист
 54. 54 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#44:"vxa15365434"][/quote]

  Мхм, не знаех, че айфоните от Китай се продават само в щатите хаха Защо мислиш майката на Кока Кола в Европа, е регистрирана в Холандия? Има ли нужда да обяснявам още? Преди време (точно преди кризата) американците имаха идеи да развият корпоративно облагане върху активите, но не знам какво стана с тази идея. Явно кризата я отнесе.

 55. 55 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  Мчи ако стане 15 процента корпоративния данък всеки ще предпочете да СВ инкорпорира вместо да плаща данък общ доход

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 56. 56 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#10] от "Amot":Във всичко това сигурен ли си?Защото моите впечатления са обратните - докато живееш сам правиш по-малки разходи, но когато сте двама като семейство разходите се увеличават дори и без деца!
  —цитат от коментар 23 на ivan_


  Напротив.
  Разходите ти за жилище и режийни са много по-ниски.
  Например, ако един едностаен апартамент струва 1000 долара наем, то един двустаен струва не 2000 ами 1500. Защото ползвате един хол, една кухня. Ползвате една климатична система, независимо колко души сте - тоест разходите за ток намаляват на глава. Може например като семейство да живеете с една кола. Много други начини има да се спестяват пари, ако двама души са в едно домакинство. Естествено, ако и двамата имат доходи..

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 57. 57 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2184 Весело

  - Three killed!
  - Oh no!
  - By gunmen....
  - Gun control!!
  - Yelling Allahu Akbar.
  - Let's discuss Trump taxes.

 58. 58 Профил на gies
  gies
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#16] от "gozambo":

  Митото за канадската дървесина ще е само временно. Канадците ще се оплачат на СТО и СТО ще отсъди в тяхна полза. По принцип обвиненията в дъмпинг не са валидна причина за ограничаване на търговията.

 59. 59 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  До коментар [#9] от "gozambo":

  точно така е , намаляването на данъците и привличането на капиталите от офшорите ще позволи живване на икономиката и повече работни места , силен долар и много по големи приходи от загубите ,които уж ще се калкулират сега

 60. 60 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  До коментар [#44] от "vxa15365434":

  разбира се ,че парите се връщат в САЩ ,този който има пари ,той поръчва музиката ,не случайно и комунистическите режими са поддържани от запада ,така ,който диктатор забогатее повече и е откраднал повече ,парите му ,децата му се изселват на запад ,предимно в САЩ ,за тях няма ограничения и визи ,така паричните потоци и капиталите от управлението на цели държави в половината свят отиват обратно в САЩ , вкл на нашите и на руските комунисти

 61. 61 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Дано стане. Ще имаме пак работеща капиталистическа държава в света.

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 62. 62 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Весело

  "Според изчисления на института Tax Policy Center 51% от облекченията, предвидени в плана, ще ползват най-богатия 1% от данъкоплатците."

  От данъчна реформа ще спечелят именно най-богатите американци милиардери, включително самия Тръмпи и неговите министри, които почти всички са или милиардери или мултимилионери.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 63. 63 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  ...Специалисти обаче казват, че в повечето случаи парите се връщат и използват, само за да се изплащат дивиденти на акционери, а не за реална делова дейност...
  Глупава критика.Тези акционери,като ги получат тия дивиденти,да не би да ги заровят в земята.Ясно е,че ще бъдат инвестирани някъде,дори и за потребление да отидат,пак ще дадат тласък на икономическата активност...

 64. 64 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Абе Мента Гербаджийска беше казала, че у некои щати щели да въвеждат плоскио данък. Както било у матюшка Рус...

 65. 65 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  "Според изчисления на института Tax Policy Center 51% от облекченията, предвидени в плана, ще ползват най-богатия 1% от данъкоплатците."От данъчна реформа ще спечелят именно най-богатите американци милиардери, включително самия Тръмпи и неговите министри, които почти всички са или милиардери или мултимилионери.
  —цитат от коментар 62 на Иво


  То бива наглост,ама вашето преминава всякакви граници.Тръмп предлага 24 000 долара годишен необлагаем доход на семейство.А тези семейства дето имат доход до 24 хиляди долара годишно в САЩ не се наричат богати ,а с друга дума.Думата е БЕДНИ.

 66. 66 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  ББ властва над света :(
  България - ББ, САЩ- ББ, Унгария - ББ
  Не зная на къде ще му излезе края, като в цял свят политиците са ББ и Слави Трифоновци.

 67. 67 Профил на Nozo No
  Nozo No
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Кара си Тръмп последователно по програмата.
  —цитат от коментар 9 на gozambo


  Да кара по програма, а нещо реално реализирано или стартирано вече 100 дни - НЕ
  Симулирането на дейност го могат и българите нали си имаме поговорка- ти го лъжеш че работиш, той те лъже че ти плаща

 68. 68 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3681 Неутрално

  До коментар [#16] от "gozambo":

  Пак си се подвел по популистките ПР-акции на Тръмп. Понеже 100те дена наближават и почти нищо не е свършил, отново вдига пушилка. Като му отговорят на него с реципрочни мита нали американските износители ще пострадат? Или за теб и Тръмп идеята е, че вие може да изнудвате останалите, пък те да си мълчат - както Тръмп едно време не плащаше на своите контрактори и ги заплашваше със съд? Ама на държавно ниво тази мутренска тактика за сега не носи резултат. Мексико го прати да си гледа работата и сега проси пари от Конгреса за "стената", Китай нито мита, нито валутен манипулатор се оказа напук на всичките му закани.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 69. 69 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  До коментар [#65] от "mushashi":

  Цитирах статията Мусаши. Колкото и да ти е неприятна истината от тези промени ще се облагодетелстват най-вече американските милиардери като Тръмпи, неговия екип и милиардерите, които са около него и които го подкрепят.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 70. 70 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3681 Неутрално

  До коментар [#65] от "mushashi":

  Кое му е наглото? Това е проста сметка - ако се променят данъците с предложеното от Тръмп, еди-колко си допълнително пари ще идат в джобовете на данъкоплатците. От тази сума, най-бедните ще получат трохи, средната класа малко по-големи трохи, а най-богатите 1% ще приберат половината.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 71. 71 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Добър ход, дано бъде приет.

 72. 72 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#70] от "vesolr":

  основно намаление е за средната класа и бедните, при богатите намаление почти няма виж, че за тях пак е 35%
  а иначе доста комунистическа логика си извадил, ма направо да увеличават до скъсване данъците за да прецакват "богатите" :D

  twitter.com/voxybg
 73. 73 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#56] от "SCROTUS":

  Ако целта е спестяване, сам можеш повече да спестиш!

  Принципно ако приемем, че живота на човек преминава през етапи, етапа в който формираш двойка означава определена промяна в живота ти и тази промяна е свързана с различни от досегашните харчове, които и се увеличават като сума.
  Разбира се ако си поставиш за цел икономии факта, че можеш да разделиш определени постояни разходи на две предполага намаление, но от друга страна какво означава, че са разделени на две нали правите една цялост като съжителствате.
  На тази логика когато съм сам мога да взема съквартирант....

  Модератора е неадекватен!
 74. 74 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3681 Весело

  До коментар [#72] от "voxy":

  Не ми вменявай мисли. Аз коментирам сметката, а за увеличение изобщо не говоря.
  А иначе доста капиталистическа логига си извадил - направо да свалим до 0 и ще се оправят нещата.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 75. 75 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Всички, и фирми, и държави, които са тръгнали да печелят от намаляване на разходите, почти винаги фалират/задлъжняват яко.
  —цитат от коментар 27 на wanderer


  Ей това им го напиши с големи букви на всики "капиталисти" у нас, в това число и на чуждите инвеститори. Нагледах се на съкращения на квалифициран персонал с последващо харчене на спестените за бентлита и партита...

 76. 76 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3681 Весело

  До коментар [#36] от "Realist":

  Гозамбо преди бе върл противник на свалянето на корпоративния данък, твърдо "за" вдигане данъците на богатит, а виж сега как се е пременил с новите дрехи и защитава новия си Месия.

  гозамбо - обамист:
  "НиЗкият корпоративен данък не прави растеж, а точно обратното. Буш свали всякакви данъци на богатите и на корпорациите, спести им всякакви разходи за квалификация на работниците, социални дейности, охрана на труда, опазване на околната среда и растежът стана отрицателен, т.е. стана раЗтеж. Растежът намаля дори в Китай. "
  "Идеологията, която ти си попил гласи- по-малко данъци за богатите, защото така с опростените пари те създават работни места. Отговорът е- а защо не създавате работни места в Америка? Защо ги създавате в Китай? В Америка им опростяват данъците, те създават работни места в Китай. В такъв случай богатите отново се облагат яко с данъци и с парите се заема държавата да създава работни места. Обамата се е заканил да отваря работни места в инфраструкурата, зелените технологии... няма да ти говоря за кейнсианството и как Америка е излязла от Голямата депресия."

  "Дали по-високите такси /данъци/ са най-добрият начин за покриване на бюджетния дефицит? Другият вариант е печатане на пари, но ефектът е същият. Инфлацията е данъкосъбирачество. Ясен е подтекстът- ниските данъци ще привлекат външни инвеститори. И ще ставаме Китай. И кои са външните инвеститори, пак нашите, но с укритите им пари в офшорни банки. Подобна политика води до най-бързо обедняване на нацията.Когато в Америка са били най-високи данъците, Америка е била на върха. Богатите отново трябва да ги обръснат с 95 процента данък наследство и да се прекрати с практика за унаследяване на привилегиите. Феодалната класа затова днес я няма. Сега ще я създаваме изкуствено. "

  До коментар [#9] от "gozambo":

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 77. 77 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 505 Неутрално

  10% корпоративен данък върви с 20% ДДС. за да е мирен бюджета..аз така знам..
  .. и жалко за хубавата Канада-Тръмпи ще компенсира и започна именно с тях..направо гениално..очаквам с нетърпение следващия паднал в краката му с търговси мита..напр.Китай..

 78. 78 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 505 Неутрално

  10% корпоративен данък върви с 20% ДДС. за да е мирен бюджета..аз така знам..
  .. и жалко за хубавата Канада-Тръмпи ще компенсира и започна именно с тях..направо гениално..очаквам с нетърпение следващия паднал в краката му с търговси мита..напр.Китай..

 79. 79 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#65] от "mushashi":Цитирах статията Мусаши. Колкото и да ти е неприятна истината от тези промени ще се облагодетелстват най-вече американските милиардери като Тръмпи, неговия екип и милиардерите, които са около него и които го подкрепят.
  —цитат от коментар 69 на Иво


  Викаш американските милиардери са повече от семействата с доход до 24 хиляди долара годишно.Или пък от семействата,чийто доходи ще бъдат обложени с 10 процента данък.

 80. 80 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 515 Весело

  мдам, поредната "реформа", имаща за цел личното обогатяване на оранжевия клоун и кликата милиардери, напъхани в кабинета му

  Trumped up trickle-down ... което е доказано, че не работи, но републиканците са царе по настъпване на мотиката =)

  it comes from inside, just listen ...
 81. 81 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2781 Любопитно

  До коментар [#44] от "vxa15365434":

  "В САЩ същият айфон се продава между 800 и 1200$. печалбата е поне 600$."

  В САЩ ли се продава или в Ирландия? Това, че някой плаща с банкова карта от терминал/банкова сметка от САЩ, дали означава "продажба в САЩ"?
  Няма лошо да помислите как се получава тая "помощ" от 13 млрд. евро:
  http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-2923_en.htm
  Колко продажби/айфона е продал Ейпъл за да получи 13 млрд. евро помощ, формирана максимум от 1% намаление на печалбата за 11 години? По груби сметки, може ли ирландците да купуват годишно за 10 млрд . евро Айфони!? Сиреч по два айфона на бебе от населението.

 82. 82 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3681 Весело

  До коментар [#79] от "mushashi":

  Толкова са много бедните семейства, че вкупом не могат да съберат толкова данъчни облекчения, колкото топ 1%. Тръмп си урежда децата и внуците, а масрафа ще го платят други.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 83. 83 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#82] от "vesolr":

  След 4 години пак ще се чудите защо американците са избрали Тръмп за президент.За Тръмп ще гласуват хора,които са подобрили живота си по време на неговото управление,а не лаладжии от България.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK