Ще помогне ли данъчната реформа на Тръмп за инвестициите и заетостта

Ще помогне ли данъчната реформа на Тръмп за инвестициите и заетостта

© Carlos Barria, ReutersБизнесът в САЩ ще получи неочакван подарък, ако плановете на президента Доналд Тръмп да намали ставките на корпоративния данък и налозите върху активи на американски данъкоплатци в чужбина, но не е ясно дали това ще стимулира възход на инвестициите и ще създаде нови работни места.


Предложенията на Тръмп предвиждат американските компании да се превърнат от едни от най-големите данъкоплатци в Г-20 в част от връщащите най-малък дял от печалбата си в хазната. Данъчните ставки ще паднат под тези в Мескико и Канада, които Тръмп обвинява, че ощетяват САЩ в търговски споразумения. Лидери на корпорации и лобиращи групи като американската търговска камара приветстваха плановете на администрацията, пренебрегвайки факта, че в първоначалния им вариант в размер една страница липсваха ключови детайли.


Данъчният план, който включва намаляване на данъците за публични компании на 15% вместо сегашните 35%, не уточнява какви съкращения ще бъдат направени в разходите, за да се държи бюджетният дефицит под контрол.
Изпълнителният директор на телекомуникационния гигант Eй Ти енд Ти (AT&T) Рандъл Стивънсън приветства плана, но предупреди, че "практическата реалност на прехода към 15% е, че трябва да се примириш с известно ниво на дефицити за известно време, докато действията ти стимулират икономиката."


Големите американски компании имат около 1.8 трилиона долара в брой извън страната, сочат данни на рейтинговата агенция "Мудис". Само на корпорацията "Епъл" от тази сума се падат 200 милиарда. "Епъл" не коментира незабавно след изявлението на финансовия министър Стивън Мнучин, но изпълнителният директор Тим Кук е казвал, че компанията иска да върне в страната част от парите си, ако те ще бъдат обложени с по-малка ставка.


"Нека изчакаме, за да видим какво точно е (предложението), но и преди съм казвал, че винаги се интересуваеме от придобивания," каза Кук на инвеститори през януари. Тови коментар сочи към


едно от големите неизвестни


за републиканците в конгреса и в Белия дом, които твърдят че намаляването на данъците за бизнеса ще доведе до повече и по-добри работни места. Според проучванията на предишни капиталови ваканции (каквато Тръмп иска да въведе еднократно, за да насърчи компаниите да върнат активи в страната – бел. ред.) по-голямата част от парите на американски компании, влезли в САЩ от офшорни зони, са използвани за закупуване на акции или за придобивания, а не за инвестиции в производствен капацитет или работа.


Под натиска на акционерите компаниите на борсата са поставили високи цели за възвръщаемост на инвестирания капитал. "Дженеръл мотърс" например заяви на инвеститорите, че се цели в 20% възвръщаемост.


Много американски компании не са склонни да инвестират в нови заводи или оборудване след последната рецесия, която събуди у много от тях предпазливост за поемането на твърде много ангажименти. От 2014 г. насам се наблюдава застой в инвестициите в ново оборудване, сочат данни от правителството.


Въздействето на плана за данъчна реформа ще има различно въздействие върху американските компании в зависимост от конкретния бизнес сектор. Предложението за намаляване на данъка върху наследството например е от значителен интерес за компаниите, продаващи автомобили, които често са семеен бизнес. Много компании


вече плащат по-малко от 35% корпоративен данък,


например тези от индекса S&P 500 (класация на рейтинговата агенция "Стандард енд пуърс" на петстотинте най-големи американски компании по пазарна капитализация), са платили средно 29.06% през 2016 г.


Промяна дори само на няколко процентни пункта може да окаже голямо влияние. Производителят на самолети "Боинг" съобщи в сряда, че е увеличил печалбата си с 19% за първото тримесечие, отчасти заради спад от четири процента в данъчната ѝ ставка. "На най-високо ниво ние поддрържаме данъчната реформа," обяви в сряда пред журналисти и анализатори финансовият директор на Боинг Грег Смит. "Тя ще създаде работни места, ще задвижи американската икономика и ще ни позволи да се състезаваме." "Боинг" от известно време съкращава работни места в САЩ, а миналата седмица предупреди служителите си, че планира да закрие още стотици позиции на инженери.


Въпреки че намаляването на данъците може да създаде краткосрочен стимул за икономиката и да помогне на възхода на фондовия пазар, те не съответстват на обещанията, които Тръмп направи по-рано за всеобхватна данъчна реформа.


Относно други части от дневния ред администрацията му беше възпряна от съда в опитите си да ограничи миграцията, а опитът да се отхвърли и замени здравната реформа "Обамакеър" се сблъска със съпротива в конгреса.


"Някой циник би казал, че това е пришпорен опит да се представи нещо голямо за първите 100 дни на Тръмп," каза Люк Бартоломю, инвестиционен стратег от "Абърдийн асет мениджмънт" в Лондон.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Зависи за кои инвестиции...
  За заетостта - не.
  За бюджета - не.
  За печалбите на корпорациите - да!

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 2. 2 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Аре да видим втори Рейгън или втори Буш младши..

 3. 3 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 299 Неутрално

  При всички случаи по-ниския корпоративен данък е мощен стимул в тази насока (за данъчната реформа става въпрос).

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10156 Неутрално

  И само ако инвестират в САЩ :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 573 Весело

  Trumped-up trickle-down - помага, но на корпорацийките - в инвестиции в собствени акции и хубави дивиденти =)

  it comes from inside, just listen ...
 6. 6 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 831 Весело

  „Ще помогне ли данъчната реформа на Тръмп за инвестициите и заетостта“
  Нееееееееееееее! Ще кажт тука нашите форумни специалисти....

 7. 7 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Президент Тръмп е единственият от десетилетия насам, който се опитва да осъществи това, което обеща, въпреки невероятно силната съпротива на Естаблишмънта и Хилъри Клинтън.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 8. 8 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 468 Неутрално

  По въпроса -

  Неолибералните, trickle down мерки не само, че няма да помогнат, но ще задълбочат икономическата и обществена Криза в САЩ.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 9. 9 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  Статията показва колко далеч са либералите-глобалисти от реалността. Дали намаляване на данъка ще стимулира инвестиции и разкриване на нови работни места не може да се разглежда като изолирана научна хипотеза. Намаляването на данъците е морковът, но има и тояга. Можехме да се чудим дали ще стане работата или не ако имаше само морков. Но има и тояга. Морковът и тоягата в синхрон винаги работят.

 10. 10 Профил на vxa15365434
  vxa15365434
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Защо Ейпъл държи 200 милиарда долара зад граница? По всичко личи, че не е платил данък в САЩ. Веднага да плати 35% или 70 милиарда долара на Интърнал Ревеню Сървис (данъчната служба!).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах