Западът не приема нови избори като решение в Македония, каза френският посланик

Западът не приема нови избори като решение в Македония, каза френският посланик

© Ognen Teofilovski, ReutersМакедония трябва да състави правителство, вместо да мисли за нови избори, призовава френският посланик в Скопие Кристиян Тимоние в интервю за "Утрински весник", публикувано часове преди размириците от четвъртък вечерта.


В интервю, което изданието обявява за последно, преди да спре да излиза, Тимоние изтъква, че блокажът в парламента няма да реши кризата в страната и не отговаря на "духа на демократичните институции".


"Ако трябва да правите избори, докато всички сте доволни от резултатите, мисля, че само с това ще се занимавате. Вече имаше избори през декември, остава партиите да формират мнозинство, за което имаше много опити и това е нормалният път на демокрацията."
Коментарите на френския дипломат следват призивите, отправяни от месеци от управляващата ВМРО-ДПМНЕ за провеждане на извънредни избори в страната. След вота през декември консерваторите на Никола Груевски не успя да състави правителство с Демократичния съюз за интеграция (ДУИ). Впоследствие президентът Георге Иванов отказа да връчи мандат на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) заради решението на партията да подкрепи т.нар. "платформа от Тирана" - съвкупност от искания на водещите албански партии, включително въвеждане на албанския като втори официален език в страната. Гражданското обединение "За единна Македония", подкрепяно от Груевски, протестира всяка вечер, настоявайки за предсрочни избори.


Приятелите на Македония са загрижени за страната, тъй като ѝ желаят доброто, каза Тимоние. Той призова да се избегне моментът, в който сегашната криза прераства в "институционална и конституционна". "Политическият елит и трите (водещи) политически партии все още поддържат членството в ЕС, а този път минава през критериите от Копехнаген. Нищо не би било по-лошо от това самите вие, македонците, да отдалечите страната от тези критерии" обясни посланикът.


Посланикът изтъкна, че "демокрацията е жива материя" и е възможно да се стига до кризи и искания за предсрочни избори, но подобни ситуации трябва да се решават мирно.
Според посланика няма изгледи Европейският съюз да планира санкции за Македония, но "големите партньори на страната може да изпратят сигнали какви решения могат да вземат, но да не го направят, ако обстановката стане нормална."


Помолен да коментира процеса на "десороизация", обявен от управлявалата десет години ВМРО-ДМПНЕ, той почцерта, че "случаят със Сорос не е интересен сам по себе си", но един от големите проблеми в хода на кризата е, че част от хората в неправителствените организации не са успели да си намерят мястото в политически функционална система.


"Да се обвиняват чужденците, които поддържат промяната, не е сериозно искане за мен, защото исканията, които се поставят (от гражданското общество), нямат отговор в политическата система и защото качествените хора нямат място в политическия живот."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK