Знаете ли колко статии днес не стигнаха до вас

На 3 май се отбелязва Световният ден за свобода на медиите. Тази година за България той е белязан от поредната класация на Репортери без граници, в която страната ни за пръв път пропада в предпоследната категория и трайно стои на дъното в ЕС по свобода на медиите. Предлагаме ви коментара по повод днешния ден на Андрю Хеслоп, директор на Световна асоциация на издателите на вестници и издатели на новини.


Докладът за свободата на медиите в света през 2016г. е неприятно четиво.


Безнаказаността на онези, които убиват журналисти, продължава да подкопава усилията на правораздаването по света да въздаде справедливост и спазване на закона. Заедно с растящият брой на нападения срещу журналисти и растящата враждебност срещу тях онлайн, оставаме далеч от това да се гарантира безопасна среда за медийните професионалисти.


Използването на закони за националната сигурност с цел да бъдат наказвани медии или да се ограничава още повече свободата на словото изпраща смразяващ сигнал в редакциите по цял свят. Забраните се разширяват и в много случаи се множат относно все повече теми. За да си вършат работата в този сложен лабиринт, от журналистите се изисква нещо повече от разбирането на закона и как той се прилага.
Според Комитета за защита на журналистите в затворите по света през 2016г. е имало 259 журналисти, а това е най-големият брой, откакто се води тази статистика.


Никога няма да разберем колко истории така и не достигат до читателите. Разполагаме с достатъчно свидетелства за това, че мълчанието се разразства, а автоцензурата се среща по-често от всякога.


Съвместно със сложността на комерсиалните интереси и сложното финансово положение наредакциите, тези забрани се превръщат в черни дупки, в които се хвърлят много неща с етикет "забранено за журналисти". Когато последиците от публикуването на статия може да бъдат толкова тежки и потенциално смъртоносни, едва ли някой се изненадва, че мнозина предпочитат да "убият" публикацията, за да оцелеят още един ден.


Отминалата година се вписва в тенденцията от последните години - ерозия на фундаментални свободи, отазявана и във все по-мрачни коментари по повод 3 май, Световният ден за свобода на медиите. Отбелязвайки още един такъв ден и отново осъждайки всичко изброено дотук, ние трябва и да отчетем усилията на всички, които се борят да бъде спряно това пропадане. Това е вероятно единствената добра новина от последните 12 мрачни месеца за свободата на медиите.


Натискът над журналистите и медийните компании имат за цел да намалят прозрачността и отговорността в обществото.


Обикновено това означава, че мощни интереси имат да крият нещо от аудиторията. В крайна сметка медиите трябва да сторят повече, за да убедят общественото мнение, че подобни нападки са атака срещу общи ценности и те не могат да бъдат толерирани.


В същото време медиите са длъжни да бранят интересите си. Сдружения, неправителствени организации и агенции за помощ са много важни за това, но те не са достатъчни. Те не могат да бъдат ефективни, ако самите медии не участват активно в дефинирането на проблемите, задаването на дневния ред, преследването на целите и мобилизирането на всички по въпросите, които директно ги засягат. Това е също толкова задача на редакциите, колкото и на обществената сфера, тъй като много от предизвикателствата идват именно от самите медии.


Може да звучи парадоксално, но трябва сами да се заемем с грешките си - да променим недостига на жени на ръководни постове, да се заемем с проблемите с младите хора в медиите, да реагираме на нежеланието да се започва работа в медия, да се създадат условия и гъвкавост с цел привличане и задържане на най-умните и най-ярките таланти, да спазваме редакионните си стандарти и да спечелим доверие за начина, по който въртим бизнеса си.


Из редакциите по цял свят се въртят варианти на тези проблеми. Но е очевидно, че силната професия има по-големи шансове да се пребори с епидемията, ако първо си подреди собствената къща.


Не можем и да чакаме. Съвместните усилия за справяне с тези вътрешни и външни предизвикателства трябва да вървят ръка за ръка. Началото може да бъде предоставянето на обучение за отделните журналисти и за повишаването стандартите в една организация. Като професия трябва да се стремим да можем да заявим, че сме сторили всичко по силите ни да решим вътрешните си проблеми. Трябва да бъдем безапелационни във всякакъв смисъл и това започва от собственото ни бюро, от собствените ни ценности и разкриване на методите, с които работим.


Самокритиката ще повиши и самочувствието ни. Защото заради конкуренцията за привличане и задържане на читатели, ние си поставяме най-високите стандарти в бизнеса и редакционната работа. Защо да не е така и когато става дума за нашите права, сигурност, условията, необходими ефективно да си вършим работата? Само да знаеш правата си и правните ограничения, наложени върху свободата ти като журналист е много важна отправна точка. Съществено е и да се самообразоваме, за да образоваме другите как да бъдем по-добри професионалисти, да сме по-информирани и да печелим подкрепа.


Но по-важно е да знаем силата на колективните действия, на мобилизирането на професионалисти в защита на професионалисти какъвто и проблем да застане на пътя ни.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Със сигурност по малко статии на Дневник достигат хората, благодарение на глупавия любителски и нелогичен дизайн, чиято цел е показване на реклами.

 2. 2 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 531 Неутрално

  ' да се създадат условия и гъвкавост с цел привличане и задържане на най-умните и най-ярките таланти, да спазваме редакионните си стандарти'
  Те това в Дневник е отдавна постигнато. Таланти, като тук, нийде няма! В тази статия някой незнаен талант е написал 5 реда преди да копи-пейстне готовия текст на Андрю Хеслоп и е успял да напише 'гласация', което явно е някаква особена класация след гласуване, а може би не, защото още в същия ред думата е реферирана с 'който', тоест предполагаемо е от мъжки род!
  Друг талант в заглавието на предната статия говори за 'прагматитния' Ювентус. Може и да е някаква препратка към Тити Папазов, но по ми се вярва, че си е чист изблик на талант!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 3. 3 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 884 Неутрално

  За пореден път ще споделя нещо лично!
  Напоследък си турих преграда между мен и "новините".
  Защо ли? Защото се убедих, че съм безсилен да направя промяна, както в случващото се, така и в отразяването му! А като гледам хората по улиците - на никой не му пука. Така се получава че аз се товаря психически и заради тях. Стига толкова! Почти отрязах и телевизиите с техните тъпи реалити програми, пълната липса на стойностни филми, изобилието от агресия, лотарии и безкрайно досадни рекламни блокове, които ме карат да не си помислям дори да купя това което се рекламира. На мен рекламите ми действат точно на обратно на очакването на маркетолозите. Нямаше да е лошо и другите българи да действат като мене, може пък и да се промени тая досада с рекламите... Не слушам и български радио станции пак заради дразнещите реклами и поради усещането, че ми пускат музика 2-ро и 3-то качество, въртенето на 4 песни на кръст, изкуственото щастливо държане и превъзбудено хихикане.
  За сметка на това, гората, планината, зеленината, градината и животинките ми дават това, което никоя съвременна медия не може да ми даде - живот, радост, спокойствие и удовлетворение... все неща дето четейки/гледайки/слушайки новини не получавам.
  Все още попоглеждам тук, и от списващите зависи(всъщност май по-ме интересуват коментиращите под статиите(нормалните, не троловете!!) какво мислят), дали ще продължавам да попоглеждам от време на време или ще изоставя и сайта на Дневник.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 4. 4 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Свободата на медиите в ЕС е заплашена от меркелисткия проект за закон за "речта на омразата".
  Дневник вече започнаха да го прилагат!
  В предишния сайт можеше да видиш и да си припомниш изтритите от модератора свои коментари и да обжалваш, ако сметнеш, че е несправедливо.

  В новия сайт тази опция е ликвидирана- трият те безапелационно. Нямаш възможност да си припомниш написаното от теб, т.е. нямаш възможност да обжалваш!

  Това е само детайл от новата "медийна свобода", която ни очаква в меркелисткия Рай!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 13313 Неутрално

  Твърде беззъбо обобщение за опасността от беззъбата жълтееща журналистика ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 13313 Неутрално

  Твърде беззъбо обобщение за опасността от беззъбата жълтееща журналистика ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3506 Неутрално

  До коментар [#3] от "traveler1":

  Значи сме двама.

 8. 8 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 3126 Неутрално

  Журналистическата професия си е опасна. Не защото журналист може да загине на места където се водят военни действия, а за това че е написал статия, неудобна за властимащите или определени групировки. Най - много журналисти в затвора има в Турция, на едно от първите места по убити журналисти е Украйна и то не в района на "Донбас", а в Киев. Как журналистите да не си налагат автоцензура ако решат че животът им е застрашен?

 9. 10 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3601 Неутрално

  Чудех се кой, по дяволите, може да е Андрю Хеслоп, а то...

  https://www.australianmarriageequality.org/2010/12/13/667/

 10. 11 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Чудех се кой, по дяволите, може да е Андрю Хеслоп, а то...https://www.australianmarriageequality.org/2010/12/13/667/
  —цитат от коментар 10 на Lemmy


  Да са живи и здрави младите и да се обичат !:))

  Инак , за много неща е прав!
  Но някак не мога да му се зарадвам, понеже съм сигурен , че той и такива като него ще приветстват подготвения меркелистки Закон за "речта на омразата", който си е чиста проба цензура!

  Познайте кой ще решава кое е "омраза" и кое - не!

  Например, ако напиша:"Меркелистката ляво- толерастка политика е вредна за ЕС.", веднага ще бъда санкциониран!

  Но ако напиша:" Десните екстремисти и десните популисти трябва да бъдат забранени!", може и да оцелея!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 11. 12 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Най-големият проблем на журналистиката е, че вече няма такава.
  Политико-икономическия слугинаж не е журналистика,
  Дори когато в идеалния случай ти плащат за това, което пишеш, а не да пишеш за това , за което ти плащат.
  Защото добрата журналистика е обективната журналистика, останалото е просто пропаганда.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 12. 13 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#3] от "traveler1":

  Подкрепям напълно.
  Все едно описа собственото ми дередже.
  Може да основем партия :)

 13. 14 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  До коментар [#7] от "4ort":

  Не само двама, пишете ме и мен.
  Това е единствения български сайт за новини, където влизам, ама все по-рядко и по-рядко.

  Panta rhei....
 14. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9128 Неутрално

  "страната ни за пръв път пропада в предпоследната категория и трайно стои на дъното в ЕС по свобода на медиите. "
  Там , където има свобода за мафията, няма свобода за медиите.

 15. 16 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2668 Весело

  "Началото може да бъде предоставянето на обучение за отделните журналисти и за повишаването стандартите в една организация. "

  "Дневник" е добър пример! През изтеклата година ни зарадва, като повиши стандарта на дизайна на сайта до нивото на журналистиката му.

 16. 17 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#3] от "traveler1":

  Ето, виждаш, че не си сам. Всъщност аз мисля, /или поне ми се ще да вярвам/, че с подобни мисли са натоварени по-голям брой хора. Може би малцинство, ама не маргинално малцинство, както са свикнали да ни посочват, поради несъгласие с някакво "водещо авторитетно" мнение. Мен силно ме дразнят истериите в медиите, вкл. в Дневник! Като пример мога да посоча темата "Тръмп" - внушения и "изненади", по няколко пъти и по всякакви теми! То за нашите президентски избори не се изписа толкова, колкото за изборите в САЩ! А на нас какво толкова ни влиза в работата?
  Друга тема е представянето на автомобили! Обикновено липсва "платен репортаж", но за сметка на това навсякъде едно прехласване по "новата" кола. Добре де, ама не може от Дачия до Ламборджини да се пишат статии на калъп! Ако у Дневник "не желаят" да правят разлика, ние не сме идиоти... Да кажа само, че не риалити формати, а всички национални телевизии /начело с Босфор ТВ/ съм ги премахнал от бързото меню на дистанционното. Някакво изкл. прави К1 и директните спортни предавания ако ме интересуват. Радио слушам в колата -но само музика! В момента, в който някой започне да приказва, превкл. на друга станция и хич не ме интересува реклама ли е, хихикане ли е, или симулиран оргазъм от някой много умен гост или водещ. Вестници на хартия не съм чел 15г. И съм напълно съгласен, че нивото на професионализъм в медиите пропадна дълбоко. Жълтини, дребнотемие и общи приказки. Никакви секторни познания, всичко е политически слугинаж!

 17. 18 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 410 Неутрално

  еййй , не се отказвайте от писането и коментарите , та властта точно това иска , да сте примирени и послушни , те да Ви казват кога как и какво да мислите , не сивейте а Живейте

 18. 19 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Удоволствието от четенето идва с поднасянето на заглавие и материал.
  Техническото оформление е от голямо значение.
  Родните медии се стараят да привлекат нискоинтелектуалния прост четец.
  Също като политиците ни.

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 19. 20 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  "Началото може да бъде предоставянето на обучение за отделните журналисти и за повишаването стандартите в една организация. ""Дневник" е добър пример! През изтеклата година ни зарадва, като повиши стандарта на дизайна на сайта до нивото на журналистиката му.
  —цитат от коментар 16 на Дон Кихот


  Надявам се дизайнерите да са забелязали сарказма ти. Не че има някакво значение де, те си опропастиха хубавия дизайн, някой прибра тонове пари, друг отчете дейност за съсипването на дизайна, съответно и на форума и пр. Но газетата не е изключение, повсеместно в България онлайн медиите съсипаха дизайна си. Единствено Дневник и СЕГА бяха със старите си дизайни, но сега вече и Дневник се самоуби.

 20. 21 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1851 Неутрално

  Дневникари , направете нещо УМНО , върнете стария '' Дневник'' . Аман от малоумие и реклама за него !!!!!!!!!!

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 21. 22 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Понеже днес ми се мярна в туитъра една интересна палатка, а в другата тема се зачекна обсъждане за палатки по таваните на колите, викам си, я да я потърся из ютюба тази полу-надуваема палатка, та да пусна алтернативен линк в темата. Обаче, като си търсех въпросната палатка, глей на кво попадам, баш по темата тук и то качено днес: https://youtu.be/70oxr3toaz0 Това момче ми изглежда да е най-добрият жив български комик. Комик ли казах? Жив класик. А вие какво мислите по въпроса?

 22. 23 Профил на ЛУСТРАЦИЯ
  ЛУСТРАЦИЯ
  Рейтинг: 424 Разстроено

  До коментар [#7] от "4ort": Прибавете и мен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK