Има ли "пета колона" на Груевски сред албанските партии в Македония

Парламентът на Македония, в който миналата седмица се стигна до сблъсъци и над сто души бяха ранени.

© Георги Кожухаров

Парламентът на Македония, в който миналата седмица се стигна до сблъсъци и над сто души бяха ранени.Най-голямата албанска партия в Македония (ДУИ) се разграничава от депутата, изпял албанския химн в парламента преди безредиците миналия четвъртък и допуска, че е възможно зад действията му да се крие договорка с ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски.


Това заяви за "Дневник" говорителят на ДУИ Буяр Османи на фона на появилите се в македонски медии съмнения, че "Беса" - една от новите албански партии, от която е изпелият химна депутат Зекирия Ибрахими – действа в подкрепа на Груевски, докато само привидно се солидаризира с албанския блок. Източници на "Дневник", следящи отблизо македонската политика, разказват, че подобни опасения се споделят неофициално от някои участници в политическия живот на страната. За Любиша Станкович от закрития тази седмица "Утрински весник" пък няма съмнение, че става дума за "класическа провокация от депутати, които после излязоха (от парламента)".


Заедно с ДУИ и Алианса на албанците "Беса" е една от трите партии, които са част от поддръжниците на т. нар. "платформа от Тирана" - списък, включващ искания за равнопоставеност на албанците в македонското общество, сред които най-оспорвано е това за признаването на албанския като втори официален език в държавните институции.
ВМРО-ДПМНЕ и гражданската инициатива "За единна Македония", ползваща се с пълната подкрепа на партията, протестират срещу платформата, а заради нея президентът Георге Иванов не дава на социалдемократите (СДСМ) мандат за съставяне на правителство. Медиите, подкрепящи Груевски, отбелязваха, че напрежението е било нагнетено не само от избора на етнически албанец, Талат Джафери, за председател на парламента, а и от факта, че албанският химн е прозвучал в парламентарната зала.


Във вторник парламентарната група на "Беса" се обърна към новоизбрания председател Джафери с искане още на първото заседание да се формира разследваща комисия, която да открие цялата истина за случилото се на 27 април и да се вземат необходимите мерки срещу всички замесени в инцидента. Тогава над сто души бяха ранени, след като граждани нахлуха в парламента по време на протест, организиран от "За единна Македония" и се стигна до сблъсъци с депутати.


Партията обаче


не гласува в подкрепа на Джафери


за разлика от СДСМ, ДУИ и Алианса на албанците, тъй като имаше свой кандидат за поста. Същевременно депутатът, който запя албанския химн след вота, беше именно неин представител. Ибрахими обяви, че след като македонският химн вече е бил изпят в залата, това трябва да се случи и с албанския химн.


Впоследствие кадри, излъчени от тетовския портал "ТетоваСот", публикува видео, на което се вижда как лидерът на "Беса", Билал Касами, бързо напуска сградата непосредствено преди нападението. Анализатори питаха по време на сблъсъците къде са депутатите от "Беса", но отбелязваха, че и други, като лидера на ДУИ Али Ахмети (вероятна цел на нападателите), са се спасили.


След като в парламентарната зала прозвуча македонският химн, албански депутат каза, че е редно да се чуе и албанският химн.

© Associated Press

След като в парламентарната зала прозвуча македонският химн, албански депутат каза, че е редно да се чуе и албанският химн.


Партиите, предложили "албанската платформа", настояват, че химнът на Македония дискриминира албанците. "Този химн изключва другите и ние искаме Македония, която стана включващо общество (след размириците от 2001 г. - бел. ред.), химнът да не е остатък от времето, когато тя беше етническа държава. Не мога да стана на този химн, който ме изключва от тази държава. И бошняците, и власите, и българите трябва да са включени," каза Османи. Той обаче поясни, че проблемът далеч не е в решението на Ибрахими да изпее химна на друга държава от трибуната.


"Това, което направи "Беса", подразни всички ни. Не заради това, че албанският химн е проблем, а заради това, че имаше конспирации, че това е договорено между "Беса" и ВМРО-ДПМНЕ. Нямаме доказателства." Османи отбеляза и че петимата депутати на "Беса" не са били в парламента по време на сблъсъците. "Имаме спекулации,


защото те избягаха и оставиха другите в огъня.


Защо пяха химна, защо най-накрая им се даде думата? Това беше последният депутат, който говори за вечерта и после Веляноски прекрати заседанието," отбеляза той. "Имаме спекулации, че това е договорено, за да се подпали масата, че "Беса" е в служба на този конфликт. Впрочем провокацията, направена по този начин изглежда като да е игра."


Говорителят на ДУИ Буяр Османи обяви, че в партията му "има спекулации" за договорка между "Беса" и ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски.

© Георги Кожухаров

Говорителят на ДУИ Буяр Османи обяви, че в партията му "има спекулации" за договорка между "Беса" и ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски.


"Това се спекулира - че играе двойна игра, че има комуникация с ВМРО-ДПМНЕ и че са се разбрали да провокират цялата ситуация, а всъщност пред хората играят сякаш са на страната на мнозинството," попитан дали партията се опасява от възможността "Беса" - съюзник в подкрепа на албанската платформа – тайно да действа в полза на ВМРО-ДПМНЕ.


Социалдемократите, които са основният опонент на ВМРО-ДПМНЕ, попитани за пеенето на албанския химн, не коментират тази теза.


От своя страна партията на Груевски твърди, че е възможно да съществува "сценарий" за провокиране на множеството пред парламента, но настоява, че ако действията са били планирани, те може би включват и самия избор на председател. "Трябва да се направи сериозен анализ защо някой реши да проведе такъв сценарий. Дали беше необходимо да се пее албанският химн в събранието и да се опитват така да изберат председател. Целият процес може да се реализира демократично," заяви за "Дневник" по темата говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Иво Котевски.


"Всеки ден от два месеца гражданите протестират пред събранието. Дали някой е очаквал такава реакция, не можем да кажем." Попитан чий е "сценарият", за който говори, Котевски обясни: "Трябва да попитате онези, които решиха в 18:30 ч. да започнат сценария, знаейки, че гражданите са пред събранието."


Дългогодишният журналист Любиша Станкович обаче смята, че не бива да се придава голямо значение на изпяването на албанския химн. Провокацията според него се корени във факта, че


две седмици и половина парламентът не можа да си избере председател


заради процедурни хватки на ВМРО-ДПМНЕ. "Това беше цирк в събранието. Ако аз бях в парламента и знаех френския химн, и него щях да изпея. Защото този цирк продължава 17 дни - един председател не може да се избере. Мисля, че това го няма в историята на нито една страна - толкова време да се обсъжда първата точка."


"Движение Беса", основано през ноември 2014 г. и превърнало се в партия няколко месеца по-късно, е добавено в регистъра на политическите партии в Македония с албанското си име (Levizja Besa). Заради контакти с управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) тя още от появата си често бива определяна като "протурска", но никой от критиците ѝ не успява да докаже, че е свързана с или финансирана от Анкара. Попитан защо на различни места из северозападното градче Тетово се виждат турски знамена или плакати на Ердоган, тетовски продавач, гласувал за друга малка албанска партия, сам подхвана темата: "Тук има малко турци... говори се, ама не се знае, че една от партиите, "Беса", има връзка с турците, че ги финансират."


"Беса" е и причината албанските партии


да отидат до Тирана, за да подпишат платформата -


от тримата лидери, подписали документа, единствено лидерът ѝ Билал Касами не е бил готов да си стисне ръцете с другите председатели на масата в Скопие, където е трябвало да се обсъждат исканията.


"Ние сме малка държава и ако албанците се делим в много партии, се губят гласове. Затова предложихме да се сдружат в един блок, но не се прие и албанците останаха с четири партии," спомня си Османи. "След изборите казахме на другите: Да напишем обща декларация, че се придържаме към обща програма. Но една от партиите - "Беса" - не искаше да седне с нас в Скопие и искаше да има посредник, за да не говори направо с Али Ахмети (лидера на ДУИ – бел. ред.). Посредникът стана Еди Рама. В този документ обаче той не добави нито една точка и запетайка."


От управляващата ВМРО-ДПМНЕ многократно изтъкват факта, че съгласието по платформата е постигнато в Тирана, за да обвинят ДУИ и двете по-малки партии около нея, че са проводници на албанско влияние в Македония. Те посочват това като аргумент за твърдението, че документът е заплаха за териториалната цялост на страната и за решението си да пречат на лидера на СДСМ Зоран Заев и албанските партии да формират мнозинство. Депутати от ДУИ от своя страна отвръщат – включително от парламентарната трибуна в Скопие – с обяснения, че идеите за документа са изцяло на македонските албанци.


Какво казва "Беса"


След приключването на този материал от партия "Беса" изпратиха писмен отговор на въпросите на "Дневник" за твърденията, че тайно помагат на Груевски.


От партията заявиха, че в действията си Ибрахими е бил подтикнат от прозвучаването на македонския химн в залата, като целта е била да се покаже "триумф над албанците".


"Спекулациите и клеветите от страна на ДУИ са по-скоро смешни и неоснователни, поради простата причина, че те управляваха с ВМРО над двайсет години още са заедно на власт и продължават да злоупотребяват с държавата за лични и партийни интереси и да отдалечават страната от евроатлантическите структури."


От партията обясняват и че не са гласували за кандидатурата на Джафери, тъй като смятат, че "един бивш министър на Груевски не може да гарантира реформаторския дневен ред на следващото правителство." Освен това "нашите депутати излязоха от парламента като във всеки завършен работен ден на парламента, докато депутатите, гласували със "За", отидоха в пресцентъра, за да дадат пресконференция" за избирането на новия председател, разказват от БЕСА. "От днешна перспектива, имайки предвид големината на тълпата пред парламента, свободно можем да заключим, че депутатите ни бяха в голяма опасност, излизайки от парламента, без да знаят какво може да ги очаква от вън."


"Беса" отрича да е искала посещение в Тирана или пък въобще да се подписва обща декларация. "Това го искаше ДУИ, която имаше отчаяна нужда да се покаже като защитник на интересите на албанците в Македония."


Попитани за предполагаемите връзки с Турция, от "Беса" казаха, че още нямат никакви официални контакти "с нито една партия от региона или от западноевропейски държави" и че се подготвят да станат част от семейството на Европейската народна партия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3531 Неутрално

  Ако не бяхме в ЕС - щяхме да сме същите.

 2. 2 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Защо се ходи в Тирана, за да подпишат платформата ?
  Защо се допусна регистриране на партия финансирана от Турция ?
  Нито гафа с албанското знаме, нито с химна могат да бъдат разглеждани само, като провокации. Допълнени към искания за албански официален език са опити за легитимация на чужди интереси и намеса във вътрешните работи на страната.
  На това Михаел Рот му каза " Продължавайте да изповядвате общите европейски ценности "

 3. 3 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Москалските интереси в Македония предполагат про-албански провокации.

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 4. 4 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Усетиха скандала и се разграничиха от един депутат.
  Но когато той пя химнът а Република Албания, цялата парламентарна група бе станала на крака.

 5. 5 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  До коментар [#3] от "инж. Ганев - малцинство от 5.87%":

  ако ми обясниш като как албански провокации са в изгода на Москва,ша та черпя една топла бира.

 6. 6 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 225 Любопитно

  До коментар [#3] от "инж. Ганев - малцинство от 5.87%":ако ми обясниш като как албански провокации са в изгода на Москва,ша та черпя една топла бира.
  —цитат от коментар 5 на pavur

  Какво очакваш от инж. Ганьо от малцинството?

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  До коментар [#5] от "pavur":
  "ако ми обясниш като как албански провокации са в изгода на Москва,ша та черпя една топла бира."

  Всякакви процеси, които пречат на Балканите да се установят порядки характерни за западната демокрация са от полза за Москва. Не вярвам Москва да дава точни указания как да се пречи, но методът на Москва е един и същи навсякъде. Без точни указания, но с подкрепяне на пиянски и бандитски прояви в обществата.

  подпис
 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  Москва от столетие перфектно използва утайката на всяко общество. Това съвсем не се ограничава до Балканите, така е в самата Русия, в съседите на Русия, дори далеч от Русия. Навсякъде безделници и пияници се отъждествяват с руския мир и неговия патрон Путин.

  подпис
 9. 9 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  До коментар [#7] от "Иван К":

  наизустени клишета. ''албанските провокации''в случая,са одобрени от брасълс,като толерантност към малцинствата и правата и свободите на албанското малцинство. при едни ексцесии,първите дето ше се ''разтревожат''за правата на шиптърите,нарушавани от македонските националисти в македония.ше са ес и американците.следва намеса на ОТАН ,преговори,албански анклави ,увеличаване контингента на ОТАН в района и ускорено приемане на нови членове. сърбите също ще бъдат притиснати ,като им се напомни кво им се случи вече.та оттука следва,че московските интереси ще бъдат наритани със сила,която естествено ''международната,демократична общност''ще одобри .та къде викаш са ръшънските интереси?

 10. 10 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#5] от "pavur":

  ако ми обясниш като как албански провокации са в изгода на Москва,ша та черпя една топла бира.
  ----------------------------------
  Ами щом ти харесва - пий си я топла, лошо няма.
  Хронологически отзад напред няколко щриха само - както фон Джуджи храни туркомразите в България, докато в същото време се целува и прегръща с Ердоган. Години наред.
  Така както скъпите на Масква сатрапи Тито и Димитров скоропостижно изпаднаха в немилост , когато заговориха за Балканска федерация.
  Така както в МАсква се създаде македонската нация.
  Така както подкокоросаха Сърбия да ни нападне след Съединенито.
  Разбра ли БЕ, рубладжи ефенди?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 11. 11 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#5] от "pavur":

  А Интернационалната заповед да се откажем от Македония , не те ли притеснява? Ей хора са умирали ако кажат, Аз съм Българин. Това е истината чуждопоклоннико

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 797 Неутрално

  До коментар [#7] от "Иван К":
  "Интеграцията на Балканите е пирон в ковчега на имперска Русия
  Диалогът с Москва е безсмислен, защото тя отрича основни принципи на демокрацията
  Стивън
  Бланк
  Две години и половина след руската инвазия в Украйна твърде много публични фигури в Съединените щати и Европа изглежда все още не са в състояние да разгадаят мотивите на Русия. Руският външен министър Сергей Лавров наскоро заяви пред босненския вестник, че готовността на НАТО да се разшири с членството на Черна гора и отправянето на приветствия за евентуално членство към Босна и Македония е не само една грешка, но и провокация.
  На неотдавнашна среща европейска политическа фигура открито заяви, че не разбира защо Лавров и неговото правителство се чувстват по този начин. И не само той. Твърде много хора в обществения живот като че ли не могат да схванат мотивите, движещи руското поведение. Никой със здрав разум не може да повярва, че Босна, Македония и Черна гора заплашват Русия или нейните жизнени интереси, или че НАТО може да застраши Русия. Сформирането на осем батальона, за да защитава своите съюзници на предната линия от 2017 г. едва ли представлява доказателство за заплаха.
  И все пак
  за Русия самоопределението на тези политически общества представлява заплаха.
  Това е така, защото действията на Москва в Украйна и на други места в Европа преследват тройна цел. Древната римски фраза за това как императорът поддържа популярността си като дава хляб и зрелища на населението се прилага и тук.
  Първата цел е вътрешна – за гарантиране, чрез насърчаване на имперски авантюри запазване на властта на Путин. Имперският авантюризъм сега е предпоставка за запазване на системата на Путин.
  Втората цел е Украйна и всички други постсъветски републики. Путин и неговият вътрешен кръг често дават да се разбере, че те вярват, че тези държави нямат никакъв реален суверенитет, нито тяхната териториална цялост е достойна за внимание извън целесъобразност. Но ако Украйна отхвърля Москва, легитимността на Путин като реставратор на империята и статута й на велика сила моментално остава без съдържание. Идеите за демократичното самоуправление ще влязат в Русия чрез успеха на Украйна. Поради което на проекта за реформа на Украйна трябва да бъде сложен край, особено защото руският елит гледа на Украйна като на "Малката Русия", на която не й е работа да иска независимост и няма капацитет за управление извън Русия.
  Третата цел е европейската интеграция. Исторически европейската интеграция е най-голямата заплаха за сигурността на Русия. Но интеграция при Наполеон, Хоенцолерните или Хитлер е едно нещо. Демократическата интеграция в рамките на ЕС и НАТО не заплашва никой освен характеризиращите се с алчност и корупция автократи, които не могат да успеят без подбуждане на постоянен конфликт и имперски игри. Ето защо ако искаме да разберем мисленето на Москва, става ясно, че на Босна, Черна гора и Македония не може да се позволи да постигнат истинско самоопределение и сигурност чрез европейска интеграция. Европа, разделена между два полюса и сфери на влияние не може да стигне до "окончателност", желана от ЕС и НАТО, и трябва да се държи постоянно в състояние на конфликт.
  В този смисъл, цитирам американския публицист Рандолф Борн:
  "Войната е здравето на държавата за Русия".
  Съответно интеграцията на Балканите е друг пирон в ковчега на имперския проект на Москва, защото тя утвърждава правото и възможностите на свободни хора да се управляват сами и да избират за себе си дали да бъдат част от по-голям политически проект. Дори и интегрирането на тези три сравнително незначителни балкански политически общества представлява смъртна заплаха за самоопределения мироглед на Русия и нейната политически самостоятелно проекция. За да бъдат защитени Русия и системата на Путин, останалата част от Европа не трябва да бъде защитена и интеграцията трябва да остане незавършен, прекратен проект.
  Русия определя своята сигурност като несъвместима с останалата част на Европа и нейната върховна власт над тази на бившите членове на Варшавския договор. Подобно на стагнацията от ерата на Брежнев, доктрината Брежнев на намаления или пресечен суверенитет остава жива в руската политика. Така че не е изненадващо, че прессекретарят на Путин Дмитрий Песков обяви, че "Брежнев не е отрицателна величина за нас".
  Само когато европейските политици разберат мирогледа на Русия и силите, които мотивират нейната политика, ще спрат да приемат за даденост, че имаме общи интереси или проблеми, които ние и Русия трябва да намерим начин да бъдат решени. Мирното съжителство е най-многото, което може да бъде постигнато и че това също твърде трудно постижимо поради съветската агресия. Ако европейските лидери настояват за диалог с Русия, просто защото тя е съсед, това няма да доведе до никъде. За съжаление на Москва, диалогът, който твърди, че търси със Запада, няма основание, тъй като Русия отрича основните принципи, които вдъхват живот на Запад и сега са в сила в голяма част от Източна Европа. Докато Москва се отнася към демокрацията като смъртна заплаха, истински диалог, за разлика от това, което дипломатите наричат обмен на мнения, не само е малко вероятен, но и невъзможен.
  Авторът е член на Американския съвет за външна политика. Коментарът му е публикуван в "Нюзуик".


 13. 13 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  До коментар [#10] от "qwertqwert":

  къде ме фърли чак по време на съединението бе? нали знаеш кой първи се нареди да признае македония за държава?ние.под натиска на Комисията Бадентер.тогава нямаше ЕС и играеха само интересите на ОТАН. турчулята като лоялен член на ОТАН щяха да ни изпреварят,за тях обаче беше важна Босна. тогава русия беше в трета глуха.Искаш ли цитат на Стефчо Тафров-''Самото съществуване на независимата македонска държава е едно от най-хубавите неща, които се случиха на Балканите през последните столетия. ''Освен това алкохолика елцин се среща с Желю през 1992-ра и настоява да се признае македония. всички знаем на кого служеше елцин между две шишета водка.

 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  За да разберем какво прави Русия по света трябва да проследим какво прави Русия вътре в Русия.
  Унищожените руснаци в лагери в СССР са много повече от всички унищожени неруснаци от братските партии на КПСС. Руските управници са пример за подражание за всички бандити по света. Руските бандити най-бандити.

  подпис
 15. 15 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Исторически погледнато, нито Русия, нито Западът някога са искали силна България (в нея включвам и днешна Македония). Резултатът е налице днес.
  Всеки си гледа собствения интерес.

 16. 16 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Много е вероятно, тия игрички не са от вчера. И наистина обслужват добре малката Метрополия на север и голямата Метрополия на североизток.

 17. 17 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 442 Весело  Никаква пета колона в Македонска област няма - има само ... трети крак.
 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5457 Неутрално

  Македония ще страда още от разделение, планирано и осъществено на няколко стъпки в историята ни. Освен това когато една част от хората има фалшиви, а друга част - реални цели, познайте кои ще успеят :) Албанските македонци, разбира се ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3588 Неутрално

  Ако заради отвратителното си властолюбие руснаци и сърби не бяха разгонвали жестоко българската диаспора в Македония, сега тези проблеми там нямаше да съществуват.
  Това което става там е жив пример как поради алчност и властолюбие Русия работи не за, а срещу славянството....Колкото и да се бие у гърдите с тези изнасилени почести!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  На всякъде едно и също. Ние ви крадем, но вие бъдете патриоти и си я "...сакайте татковината" . Аз не знам като застана на кпп Кулата с обикновената си кола и до мен застане групата от джипове на Пеевски.... ние какво общо имаме. какви изобщо сънародници сме. Едно време се чудех на зверските заплашителни писма на Левски до чорбаджиите и се дразнех от тона, а сега като се замисля, то ненаказания крадец си продължава. Тоя Груевски направи, което искаха сърбите и гърците- Македония да не влезе в Нато и Ес. Обеща им 10 млрд евро инвестици, а вместо това 5 млрд. дълг. Пенсиите се изплащат със заеми- взимат всеки месец. Реалния дълг е много над 50%, защото има държавно гарантирани заеми на големи държавни или "стратегически" фирми. Сега не ще и да даде властта, защото там се разбра, че покрай тоя смешен проект за Скопие са източили пари. Кражба облечена в патриотизъм.

 21. 21 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#3] от "инж. Ганев - малцинство от 5.87%":ако ми обясниш като как албански провокации са в изгода на Москва,ша та черпя една топла бира.
  —цитат от коментар 5 на pavur


  Ето такива:
  http://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/provalya-li-se-ruskiyat-stsenariy-za-makedoniya

 22. 22 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Албанците в Македония са единствените, които говорят за българите в Македония, има го и в статията, но го пропускате. Вместо да скачате емоционално срещу тях, помислете първо над това.

 23. 23 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 339 Неутрално

  ако ми обясниш като как албански провокации са в изгода на Москва
  —цитат от коментар 5 на pavur

  За да може да се яви - цялата в бяло - защитничка на православието и славянството.
  Също така Македония би се отдечила още повече от Белия свят.

  ша та черпя една топла бира.
  —цитат от коментар 5 на pavur

  Благодаря! Не бързам - бихте ли ми я оставили в хладилника?

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 24. 24 Профил на Alchemist
  Alchemist
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ако не бяхме в ЕС - щяхме да сме същите.
  —цитат от коментар 1 на chicago514


  На практика нищо не казваш. Не разбирам дали правиш аналогия между албанците и турците или по някаква друга линия, дали просто искаш да кажеш, че ЕС е сдържащ фактор, дали го караш на чувство - не е ясно.

 25. 25 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 339 Весело

  Какво очакваш от инж. Ганьо от малцинството?
  —цитат от коментар 6 на дуле

  Ганьо се казва небезизвестният ми дядо.
  Аз се казвам инж.
  А да си част от малцинство няма нищо лошо, особено в страна, в която мнозинството има тежки проблеми със себе си, проявява остри пристъпи на тъпота - къде наследствена, къде придобита в житейския опит - и се очертава това да му стане хронично състояние ...

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8615 Неутрално

  Може Груевски да е обещал повече от Заев.

 27. 27 Профил на meruduja
  meruduja
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Да ви кажа чесно незнам какво да мисля за тоя Зайко. Сега говори положително за БГ, но не е ясно дали не се подмазва докато си утвърди властта и да почне да плюе срещу нас. Изобщо няма да ме учуди. Така че по мое мнение по далече от тия келеши. Другото което стана ясно е че македонците НЯМАТ КАПАЦИТЕТА да имат собствена държава. Рано или късно изкуствено създадения проект МК ще се разпадне.

 28. 28 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  До коментар [#21] от "tomyd":

  хахахаха,седерасткият блиц-фактор и психото сашо Йорданов,по-известен като Дон Домат във Варна.Сашко подържа опорката-ръша дестабилизира балканите,защото не ще държавите в нея да влизат в ОТАН. ръша няма стройна стратегия за балканите и действа ''в движение''. балканите са място,където трайно се провежда про-европейска и про-натовска политика където ръша няма никакъв шанс и кремъл го знае.пак го казвам,за да не се почетвъртвам-всеки конфликт на балканите завършва с намесване на САщ и ускоряване на прием в ЕС и ОТАН. точно кремъл има изгода тука нещата да са спокойни,за да не ги сочат с пръст,след като ги обвиниха че ще правят преврат в Црна Гора и да не натискат много сърбите да влизат в Ес и НАТО.

 29. 29 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  И още по-нетърпимо ще се държат албанците с тази подкрепа от Брюксел

 30. 30 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 496 Любопитно

  "След като в парламентарната зала прозвуча македонският химн, албански депутат каза, че е редно да се чуе и македонският химн."

 31. 31 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 339 Неутрално


  Добър анализ. Благодаря!

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK