Някога транзитен път, сега Сърбия е дом за хиляди мигранти

Някога транзитен път, сега Сърбия е дом за хиляди мигранти

© Marko Djurica, ReutersРазположен край Белград, построен някога за жилищните нужди на работниците на фалирала заради санкциите срещу бивша Югославия строителна компания, центърът "Овча" подслонява сега около 850 мигранти от Близкия изток и Африка.


Избягали от войни, преследване и бедност, поели към Западна Европа с надежда за по-добър живот, надали някой от тези хора си е помислял, че скромно обзаведените бараки в околностите на сръбската столица ще се окажат негов постоянен дом, поне в обозримо бъдеще.


Общо около 6300 мигранти се намират към този момент на територията на Сърбия. Поне още 1300 - 1400 пребивават нелегално в района на централната гара на Белград. "За жалост ние се оказваме финалната дестинация, въпреки че мигрантите не искат тук", казва Иван Гергинов, помощник-комисар на Република Сърбия за бежанците и мигрантите.
"Сърбия е бедна страна", доверява Мохамад*. Младежът, избягал от южната афганистанска провинция Хелманд, бастион на талибаните, не крие, че мечтае за по-добър живот на Запад, най-вече в Германия. Мечтите на Мохамад и още хиляди мигранти и бежанци бяха разбити, поне засега, на първо място заради рестриктивната политика на Унгария.


Консервативното правителство на премиера Виктор Орбан, което е в конфликт с Европейската комисия заради отказа си да приеме кандидати за убежище, на практика затвори границите на страната за мигранти.


През 2011-2012 г., разказва Гергинов, преди конфликтът в Сирия да избухне с пълна сила и миграционната криза да привлече вниманието на света, много от мигрантите чакали по 2-3 години, докато достигнат своята крайна цел. Повечето от тях минавали границите нелегално, плащайки на трафиканти.


През 2015 г., в разгара на миграционната криза, когато Германия на канцлера Ангела Меркел отвори своите граници, прекосяването на Сърбия отнемало средно само по 48 часа. Сега обаче мигрантите


чакат 4-5 месеца, докато преминат през страната. Ако имат късмет.


Сърбия, която имат опит с настаняването на бежанци от времето на войните в бивша Югославия през 90-те години на миналия век, когато е приела общо 1 милион души, разполага с 5 постоянни центъра за бежанци, отбелязва Гергинов.


Някога транзитен път, сега Сърбия е дом за хиляди мигранти

© Marko Djurica, Reuters

От 2015 г. сръбските власти са открили 13 временни "горещи точки" с капацитет да 6000 души. Два от постоянните бежански центрове в Сърбия са разположени в района на Белград. Това е "стратегически важно" заради възможностите в областта на здравеопазването и образованието, които предлага столицата, обяснява националният помощник-комисар за бежанците и мигрантите.


Докато прекосяваме пространството между бараките, група деца, сякаш строени от своите родители, започват да скандират с искане да получат възможност да продължат на Запад. Около половината от 850-те обитатели на центъра са непълнолетни. Повечето от мигрантите в "Овча", 60-70%, са от Афганистан. На второ и трето място по численост са иракчаните и сирийците, като има хора дори от Африка, южно от Сахара.


След като преживял, за разлика от свои близки, гоненията на режима на Саддам Хюсеин през 80-те години на миналия век, иракският кюрд Абдула Омар в крайна сметка избягал от родината си на фона на настъплението на групировката "Ислямска държава". Мъжът ми показва скромно обзаведената стая, която дели със своята съпруга и малкия им син. И той


мечтае за по-добър живот на Запад, без изненада - в Германия или Швеция.


Не е загубил надежда въпреки дългия престой в "Овча". И той смята, че ключът е в Унгария. В центъра се държат добре с мигрантите. Абдула и останалите обитатели могат свободно да ходят до Белград. Мигрантите в "Овча" са дошли в Сърбия приблизително по равно през България и Македония, уточняват от управата на центъра. Много от обитателите признават, че са преминали границата нелегално. Някои се оплакват, че властите са се отнасяли лошо с тях.


Расул, млад таджик от Афганистан, твърди, че той и спътниците му са платили на трафиканти от началото на рискования си преход суми, еквивалентни на няколко хиляди евро. Не липсват и любопитни истории - група обитатели на лагера преминали българско-сръбската граница, след като дали по около 1300 евро на човек на пакистански каналджии, използващи джипиес навигация.


И докато животът в "Овча" продължава в монотонното си темпо, надеждите на всички са за промяна в политическата ситуация в Европа и най-вече в позицията на Унгария. Тенденциите от последните месеци обаче са по-скоро в посока на втвърдяване на миграционната политика на страните членки, заради финансовата тежест и политическите последици от миграцията.


Някога транзитен път, сега Сърбия е дом за хиляди мигранти

© Marko Djurica, Reuters


Изгледите, поне в краткосрочен план, са Сърбия да остане по неволя дом на хиляди мигранти и бежанци. Страната - кандидат за членство в Европейския съюз, получава подкрепа от общността за справяне с тази трудна задача.


От октомври 2015 г. на Сърбия са били отпуснати 56.4 млн. евро за нуждите на мигрантите от фондовете на ЕС. Страни членки са отпуснали отделно общо близо 20 милиона евро, сочи официална статистика на Европейската комисия.


Абдул, друг млад афганистанец, обаче е категоричен: ключът към решаването или поне към смекчаването на миграционната криза е в премахването на първоизточниците: уреждане на конфликтите в Близкия и Средния изток и Северна Африка, както и мерки за борба с бедността в тези държави. В противен случай милиони хора, загубили надежда, ще продължават до поемат по рискованите пътища към по-богати страни. И все така хиляди от тях ще губят живота си всяка година.


*бел. авт.: Имената на цитираните мигранти са променени по преценка на автора.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на metachrom
  metachrom
  Рейтинг: 409 Неутрално
 2. 2 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Някакви зомбита искат да се отварят някакви граници.
  ЯвноЗемята е нападната от извънземни.
  Меркел явно е от тях...

 3. 3 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Разстроено

  Кой каквото да говори и пише,
  ние сме далеч по-разграден двор от Сърбия!
  Добре че са сърбите и унгарците,
  иначе арийците на Хитлер
  ще се окажат мюсюмани!!!!

 4. 4 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  Ми да се връщат по родните си места. Никой не ги е канил тук на балканите.
  Могат да отидат и в Саудитска Арабия, там ще имат и религиозен комфорт.

  Panta rhei....
 5. 5 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2958 Неутрално

  В граничната България има 200 -300 . Не граничната Сърбия 6300 ??? Не е въпроса искаме или не . Елемент на цивилизация е ! Сърбия , която е разкъсана от война и проблеми . Непрекъснато навираме някакъв комунизъм , тя се предпочита от бежанци!?? Това просто показва как изглеждаме в оìте дори и на бедни и неграмотни хора от близък изток. Тъчжничко ...

 6. 6 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Ама че наглост! Сърбия е рай в сравнение с дупките, от които са изпълзели. Никаква благодарност, само претенции. Е, как да съчувстваш на такива хора?

  Да си казват кой откъде е и да не се мъчат повече, сърбите с удоволствие ще им платят едноподочния.

 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  В Германия и Швеция. Що не у Саудитска Арабия или в ОАЕ или в Кувейт.

  Изброените държави търсят работници. Всъщност там черната работа се върши главно от емигранти. Ама се бачка, а не да се лежи на социални.

 8. 8 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 638 Неутрално

  А екстрадиция кога?

  "иракският кюрд Абдула Омар в крайна сметка избягал от родината си на фона на настъплението на групировката "Ислямска държава" - ИД е почти тотално изтласкана от Ирак. Контролират само 20% от Мосул и няколко села по границата със Сирия. Иракски Кюрдистан си е сравнително безопасно място.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 9. 9 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Ама че наглост! Сърбия е рай в сравнение с дупките, от които са изпълзели. Никаква благодарност, само претенции. Е, как да съчувстваш на такива хора? Да си казват кой откъде е и да не се мъчат повече, сърбите с удоволствие ще им платят едноподочния.
  —цитат от коментар 6 на nemeria


  Тези хора са глупави и подведени. Жертви на глобализацията, която е стигнала до техните села, раздала им е евтини телефони и интернет и им е продала илюзии. Те виждат как "на запад" всички имат скъпи коли и къщи с басейни, как всеки мъж купонясва сред фотомоделки и как се чудиш как да си изхарчиш излишните пари

  Евроатлантида
 10. 10 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Ми да се връщат по родните си места. Никой не ги е канил тук на балканите.Могат да отидат и в Саудитска Арабия, там ще имат и религиозен комфорт.
  —цитат от коментар 4 на Molossian


  Саудитска Арабия, Кувейт и ОАЕ дават трудно работни визи дори на висококвалифицирани европейски специалисти!

  Евроатлантида
 11. 11 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Не са за жалене, вместо по цял ден да тичат след козите по афганистанските чукари за парче хляб тук се разхождат, излежават, вода колкото не са виждали в живота си, канализация, чаршафи освен по жените им и върху леглата, ток, храна, почистват им за да не се преуморят...

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 12. 12 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Сладки са благата на цивилизования свят, но трябва
  да си ги създадеш а не да се тропнеш наготово !!!

 13. 13 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Много ме учудват мъжете от Иракски Кюрдистан, които са тук в Европа. В родината им, жените се бият, столицата им, Ербил, я наричат Иракския Дубай (поне до скоро), а също така имат достатъчно територия, незаета от ИДИЛ.

  Ясно е - мечтите за западния социал - мантра, която се разнася от уста на уста (а сега и чрез социалните медии) сред населението на страните от Третия свят, още от годините, когато Европа се съвзе и запогна след ВСВ.

  Куриоз - умните и можещите в този Трети двят, понякога изкарват повече от колегите си на Запад.

 14. 14 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#8] от "FvH":

  Да, ама този ако се върне веднага ще го вземат казарма ПКК и ще го пратят на фронтовата линия.

  Явно е пълен боклук, вместо да се бие с другите кюрди за срещу ислямистите и да се борят за автономия, той тръгнал за помощи в Германия.

 15. 15 Профил на nikolaaay
  nikolaaay
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Факт е че стандарта на живот на децата на скоро пристигнали имигранти (с произход от където и да е) в страни като Германия може да се очаква да е по-висок от този на следващата генерация в България или Сърбия.

 16. 16 Профил на Жълтопаветник
  Жълтопаветник
  Рейтинг: 287 Неутрално
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8071 Неутрално

  "Избягали от войни, преследване и бедност"
  Абе, като са толкова бедни, откъде вземат хиляди евра да ги дават на трафикантите.

 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  Има много обидни думи за мъже, които не воюват за земите си. Която и дума от тях да изберете, все ще ги опише по-вярно от тази статия.

  подпис
 19. 19 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6072 Неутрално

  Тези неугледни и опърпани сгради подслоняват мигранти. Тия нямат ли претенции за удобства и уют, както правят у нас.

 20. 20 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Факт е че стандарта на живот на децата на скоро пристигнали имигранти (с произход от където и да е) в страни като Германия може да се очаква да е по-висок от този на следващата генерация в България или Сърбия.
  —цитат от коментар 15 на nikolaaay


  Ми не, не е факт... това може да го каже човек, който не е живял в Германия. Откъде ще дойде този стандарт?! Може да се очаква, че децата им ще бъдат по ниско образовани от средното за страната, ще заемат най-гадните и най-нископлатени длъжности, ще живеят в най-кофти кварталите на големите немски градове (вЕрвай ми, кофти квартали има мнооого)... повечето ще се капсулират в културата си. Заради това на тях винаги ще се гледа малко като на втора класа хора. Докато за първо поколение това ще е ок, те ще работят и ще си мълчат... второто поколение няма да разбира защо русия германец има iphone, а по-тъмния германец не.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 21. 21 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 609 Неутрално

  ТРИМАТА АНТИХРИСТИ: МЕРКЕЛ, ПАПАТА, ОРБАН!

 22. 22 Профил на nikolaaay
  nikolaaay
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#20] от "FvH":

  Аз не твърдя че живота на второ поколение имигранти ще е като на останалите германици, шведи, датчани и т.н., а че ще е с по-висок стандат от този на повечето техни връстници в страни като България и Сърбия.

 23. 23 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 294 Неутрално

  В граничната България има 200 -300 . Не граничната Сърбия 6300 ??? Не е въпроса искаме или не . Елемент на цивилизация е ! Сърбия , която е разкъсана от война и проблеми . Непрекъснато навираме някакъв комунизъм , тя се предпочита от бежанци!?? Това просто показва как изглеждаме в оìте дори и на бедни и неграмотни хора от близък изток. Тъчжничко ...
  —цитат от коментар 5 на dejmos


  Хвани сега картата и кажи кое е по-близо до заветната Германия - България или Сърбия? Когато едно речно корито бъде запречено, най-много вода се събира при препятствието. В случая Унгария е препятствието пред потока, насочил се към Германия и Швеция. Логично е да има повече мигранти там, където най-бързо и лесно биха могли да атакуват следващата цел.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK