Кръстовище в Чикаго ще носи името на Алеко Константинов

Паметник на Алеко Константинов на бул. Витоша в София

© Юлия Лазарова

Паметник на Алеко Константинов на бул. Витоша в СофияОт този месец кръстовище в Чикаго ще носи името на писателя Алеко Константинов. Повод за това е 120-та годишнина от смъртта на автора на "До Чикаго и назад", съобщава телевизия Би Ай Ти.


Освен това във връзка с годишнината ще има няколко културни събития и тържества. Церемонията по именуването е насрочена за днес - 7 май, пред входа на първия български център в Чикаго.


На 13-ти май в библиотеката на Чикагския университет ще се проведе възпоменателно тържество. На него ще бъдат представени животът и делото на Алеко Константинов, както и 30-минутен документален филм за Щастливеца.
"Дневник" припомня откъс от пътеписа "До Чикаго и назад", пълният текст на който е публикуван в онлайн библиотеката "Читанка".


"Вие трябва да сте били на Пловдивското изложение и знаете големия павильон? Той беше доста голям, нали? А пък в двореца на мануфактурата в Чикагското изложение може да се помести не само цялото наше първо Пловдивско българско изложение, но могат да се настанят и всички жители на втората българска столица, заедно с всичката им покъщина, па и с живата стока отгоре. То е 1687 на 787 фута, или 1 327 669 квадратни фута (който обича, нека му прави сметка на квадратни метри — аз нямам време). Тази постройка изглежда отвън масивна, с вар помазана, от страните има колочади, стените са украсени с орнаменти; стряхата е железен свод, покрит със стъкла. А вътре в този гигант са построени стотини павильони американски, европейски, азиатски и други. Има хас да очаквате да ви описвам всякой павильон отделно! А питате ли, успях ли аз да ги зърна сам всичките? Ние дадохме дума да не се спираме. Вървим по средата, за да не се заблудим из този лабиринт. Пред очите ни се изреждат един от други по-красивите павильони на Австрия, Германия, Англия, Франция, Белгия, Русия; по-нататък личи една мавританска колонада с тъмни сводове — цяла Алхамбра, — на едно място видяхме знаме с нашенски триколор — тичаме към него — оказа се мексикански павильон; сетне минахме Япония, Китай, Персия; сетне над една тъмна и тясна уличка видяхме увиснало турското знаме, минахме и него, и ето ни пред едно дюкянче, над което се развява (не се развява, защото вътре в зданието няма вятър) българският триколор. На първи план в туй дюкянче личат две красиви витрини с розово масло. На средата, по цялата дължина, има стъклени шкафове, напълнени с разни платна, преимуществено врачански; между платната, ако се взреш внимателно, ще забележиш няколко бутилки с някакви течности и ако си любопитен, ще ти кажат, че това са нашите славни вина и ракии. Цялото помещение е доста мило декорирано с килими и части от костюми. Виждаш мобилите от нашенска материя на Ив. Бруха и сие от София. На дъното, от дясна страна, в един стъклен шкаф, до който не досяга твърде електрическата светлина, с която цял ден се осветлява (понеже е тъмно) нашето дюкянче — са наблъскани разни кутии с тютюн и папироси. Посетителят може да ги забележи по-скоро с обоняние, отколкото със зрението си. Виждаш една восчена фигура, облечена като селска булка, друга — като шоп, трета представлява един майор в пълна парадна форма. На бюрото на г. Шопова е закачена картата на България.
И добре, че има карта, инак любопитните американки хич не могат да се досетят отгде излиза розовото масло. Г. Шопов, винаги любезен, постоянно им преподава география по картата, като почва уроците си от Цариград (инак не могат да разберат) и води с бастона си до Едрене, сетне прескочи до нашата столица, сетне обиколи с бастуна си границите на България и се спре в Розовата долина, която той за по-голям ефект е прекръстил на "тъй наречения земен рай". Американките, жъдни за знания, зяпнали го в устата и на всяка минута повтарят "Oh, yes! Oh, yes, all right!" Аз съм се навел до бюрото и си закривам лицето с един български вестник и си мисля: "Господи, дано американките не помолят г. Шопова да им преведе нещо от нашия вестник, за да се запознаят по-добре с нашата татковина".

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Може няколко американеца ще потърси в нета кой е Алеко. 😊

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 2. 2 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Упс, отиде граматиката у ряката. Настроение - извинително.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 3. 3 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4012 Неутрално

  До коментар [#1] от "Алф":

  Средностатистическият американец със сигурност няма да обърне никакво внимание! Пиша го със съжаление! А по темата - нама лошо да има кръстовище Алеко в Чикаго! Там има много българи.

 4. 4 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  снимка от София!! :)
  Една улица да бяхте споменали,че да го потърсим у гугълу това кръстовище.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 5. 5 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 859 Неутрално

  До коментар [#4] от "Без коз":

  Aleko Konstantinov Way ще се простира на няколко пресечки по продължението на Irving Park Road на кръстовището с North Hamlin Avenue.

 6. 6 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9997 Неутрално

  Хубаво е, там има много българи, предполагам, че ще им е мило.

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4012 Неутрално

  До коментар [#5] от "jif44392826":

  А нещо кото барелеф планира ли се да има? Добре би било. Любопитен съм.

 8. 8 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 588 Весело

  Дневник, опомнете се. Вярно, празници са, алкохолът тече. И все пак ... никъде по света не кръщават кръстовища, Става дума за улица: Aleko Konstantinov Way.

 9. 9 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#5] от "jif44392826":А нещо кото барелеф планира ли се да има? Добре би било. Любопитен съм.
  —цитат от коментар 7 на vassilun


  Ама това да не ти е България - вместо да изметат градинката, слагат паметник. Американците правят обратното - вместо да слагат паметници, събират боклуците и мият улиците.

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4012 Неутрално

  До коментар [#9] от "john_3volta":

  Джони, виждал съм множество барелефи по сгради и в Ню Йорк, и в Чикаго, и в Маями, и в Атланта, и в ... Мисълта ми бе, че ако има балереф (за паметник не съм писал), то би било по-впечетляващо! Връзката на Алеко с Чикаго е едно посещение на световното изложение и един прекрасен пътепис!

 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4012 Неутрално

  До коментар [#9] от "john_3volta":

  А за чистотата поне в Манхатън, не искам да споря!

 12. 12 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 2294 Весело

  До коментар [#5] от "jif44392826":

  Ако е така :) излиза,че ще са няколко крастовища :)
  Значи,някой лъже! Вие ми кзавате,че ще е път,който ще се простира на няколко пресечки по продължението на.... а дописника на "Дневник" твърди,че ще е кръстовище!
  Утре ще търся истината. :) :)

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 13. 13 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 2294 Весело

  Обаче е изключително НЕ уважение от страна на БайХу,можеше поне да разходи бистришките "тигри" до Чикаго и назад,да им спретне една контрола с Миньор-Чикаго и да "усвои" едни средства! Между другото да се снима с американска ножица и кмета на Чикаго.Може да му почешат егото с няколко "конграчулешън"-а. :) :)

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 14. 14 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 408 Любопитно

  Интересно чия е заслугата за това (патриотично) дело? Дали собствениците на БиАйТи (НЕ Сашу Дончеф) имат нещо общо?

  Дневник, откакто сте с лайняния нов дизайн, влизам 10 ПЪТИ по-рядко. Върнете стария!!!
 15. 15 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  Браво, хареса ми тази новина.

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9557 Неутрално

  Браво на българите в Чикаго...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 712 Весело

  В Чикаго - ОК, ама да вземат и пред БГ парламента да направят паметник на Алеко. По-добре ще стои от Слави Трифонов, правещ се на мумия.

 18. 18 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 451 Неутрално

  И след 100 и кусур години след времето на Алеко, българите пак намират повод да се дърлят под статия, която би трябвало да носи само положителни емоции. Каква ирония. Велик си, Щастливецо.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 19. 19 Профил на Веселин Минев
  Веселин Минев
  Рейтинг: 230 Неутрално
 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4994 Весело

  Щастливеца прозря особеностите на родния характер, описа ги както никой друг ако беше станал днес щеше да види същите герои в родната си България, не знам дали би бил щастлив от това?!

  klimentm
 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4640 Неутрално

  Хубаво е, там има много българи, предполагам, че ще им е мило.
  —цитат от коментар 6 на Peni Nikol


  Благодарение на тези българи (а и на други живеещи на различни места в щатите) България навлиза все по-съществено в живота там.....
  Е!
  Според силите и възможностите си де.

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts. - Winston Churchill
 22. 22 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 540 Весело

  всеки път като седна в ресторант и келнерът ми донесе една чаша студена водица с лед за добре дошъл и се сещам за Алеко =)

  it comes from inside, just listen ...
 23. 23 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  До коментар [#4] от "Без коз":Aleko Konstantinov Way ще се простира на няколко пресечки по продължението на Irving Park Road на кръстовището с North Hamlin Avenue.
  —цитат от коментар 5 на jif44392826


  http://www.eurochicago.com/2017/05/krastovishte-aleko-konstantinov/

 24. 24 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  Интересно чия е заслугата за това (патриотично) дело?
  —цитат от коментар 14 на blurred


  Заслугата е на българите в Чикаго. В една демокрация (и особенно на местно ниво) политиците гледат да удовлетворят желанията на избирателите си. Така и общинският съветник Джон Арина се старае да печели популярност сред етническите българи от неговия 45-ти район на Чикаго. Негово е било предложението, което кметството на града одобрява.

 25. 25 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 670 Неутрално

  все пак ... никъде по света не кръщават кръстовища.
  —цитат от коментар 8 на john_3volta


  Аааа ....ами Петте Кьошета в София?
  :):):):):):)

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 26. 26 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 408 Неутрално

  До коментар [#24] от "plamen_b":

  Супер! Мерси за ъпдейта!

  Дневник, откакто сте с лайняния нов дизайн, влизам 10 ПЪТИ по-рядко. Върнете стария!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах