В люлката на албанските партии в Македония гледат с надежда към Заев

В люлката на албанските партии в Македония гледат с надежда към Заев

© Георги КожухаровВ Тетово, само на 38 километра от македонската столица Скопие, повечето реклами и надписи на магазините биха затруднили който и да е посетител от България – освен ако случайно не знае албански. Там, където има и македонски надписи, на витрини или на плакати, те обикновено стоят под албанските. За автомобили движението към центъра е хаотично, а тесните улици трудно поемат обедния трафик. От минувачите по пътя се чува предимно албанска реч; някои от жените са покрили косите си с хиджаб, други – не.


Македонското знаме се вижда рядко, най-вече в центъра и то над входовете на държавни институции, макар някои магазини също да красят витрините си с него. До входа на една общинска сграда обаче, точно пред входа, на който е знамето, започват сергии с червени сувенири, украсени с двуглавия орел от албанския флаг.


Езиковата бариера се оказва и най-голямото предизвикателство – поръчката на кафе на централния площад отнема няколко минути, докато видът и броят на напитките се уточнява с жестове. Самото пиене на кафе пък през няколко минути бива прекъсвано от малки момичета, които сядат на масите пред заведението и искат пари от клиентите, а след като сервитьорът ги гони, бързо се завръщат за втори и трети опит. Когато окончателно си тръгнат, остават мъжете, които обикалят от заведение на заведение, за да продадат някой "оригинален" парфюм или часовник.
Етнически албанци са над половината жители на този северозападен град съвсем близо до границата с Косово (тук бившият косовски премиер Рамуш Харадинай е почетен гражданин). Останалите са македонци (малко над една трета), роми, турци, сърби и бошняци – но експерти предупреждават, че


тези данни може да се променят в полза на албанците,


когато властите решат да проведат преброяване на населението в Македония за пръв път след 2002 г.
В Тетово македонци и албанци живеят смесени за разлика от Скопие, където двете групи са разположени сравнително компактно от различни страни на река Вардар. Въпреки това, влизайки в случайно избрани магазини, попадаме само на албанци. В няколко бакалии и кафета по една от главните улици продавачите вдигат рамене и успяват да кажат само: "Не разбирам".


Ясир обаче няма проблем с македонския – само малко се притеснява от акцента си. Държи магазин за ислямски стоки – от книги и съдове с изписани текстове от Корана или хадиси до сапуни и козметика – точно срещу Шарената джамия недалеч от центъра на града. Някои от клиентите му са македонци. "Понякога идват тук да купуват. А когато щамповам, също работя с македонци – нищо, че (надписите и изображенията) на стоките са верски."


В люлката на албанските партии в Македония гледат с надежда към Заев

© Георги Кожухаров


Казва, че в Тетово македонци и албанци се разбират помежду си и че той никога не е бил нападан от хулигани заради работата си, тясно свързана с исляма. Сблъсъците в парламента в Скопие не са променили отношенията между двата етноса в града, разказва той. "Това миналата седмица беше само инцидент. Хората не се интересуват от война." Не се вълнува и от протеста на "За единна Македония" в столицата, където хиляди излизат всяка вечер, за да се обявят в защита на целостта и суверенитета на страната си такива, каквито ги познават. "Македония


ще остане, това си е нашата държава.


Дори не ни интересува дали се казва Македония или по друг начин."


Не обръща внимание на така наречената "албанска платформа", която властите в Скопие свързват с влиянието на Тирана върху македонските албанци. "Политиката си е политика. Тия пак ще са си заедно," казва Ясир и сочи към тавана. Добавя, че има предвид политиците в Скопие. "Как сме живели и как ще живеем ние, македонците и албанците - това е друго. Живеехме добре, но сега мисля, че ще живеем още по-добре. Защо? Още сега ще имаме повече права. Имахме права, но нямахме много права в институциите."


Същевременно подкрепя двуезичността – мисли, че е време тя да обхване и държавните институции. Не смята обаче, че тя може да се осъществи заради договорки между партиите, а заради факта, че на висок пост в страната вече има и етнически албанец. "Мисля, че ще бъде добре. Досега нямаше албанец горе. Ние албанците нямахме нито един начело, а сега мисля, че ще бъде добро и за албанците, и за македонците. Ще имаме едни и същи права. Това е истинска демокрация, защото досега не беше такава."


Според него повечето албанци са разочаровани от прекаралия десет години във властта Демократичен съюз за интеграция (ДУИ), "защото много лъжат." Попитан дали смята, че албанските партии досега са защитавали правата му, обяснява: "Ние, албанците, мислим, че (лидерът на социалдемократите Зоран Заев) ще е по-добър, защото той казва, че ще прави добро за албанците. Гледаме, че той е истински демократ. На нас не ни е нужно главният да е мюсюлманин или християнин. Важното е да прави добро на македонци и албанци."


"Досега всеки себе си гледаше. Сега мисля, че ще е по-добро. Мен


ме интересува икономиката,


не политиката. Интересува ме хората да имат пари, защото някои нямат какво да ядат. А кой ще е глава и кой няма да е, не е проблем на никого," казва Ясир. "Но ако политиката е лоша, и икономиката ще е лоша."


В люлката на албанските партии в Македония гледат с надежда към Заев

© Георги Кожухаров


На няколко преки разстояние на същия булевард Али бързо оставя цигарата си в пепелник, който държи пред малката бакалия, където работи, за да влезе вътре и да разкаже какво мисли за отношенията между албанци и македонци. Предлага и кафе. "Тук е спокойно, но не знам за извън Тетово. Около Струмица например повечето са македонци. Там винаги има проблеми," казва той. "В някои части не можеш да пиеш кафе, ако не си от техния етнос.


Говори македонски ясно и без притеснение, с малки паузи между някои думи. "Аз израснах с македонци. Но има някои около Тетово, които не владеят езика. Те имат проблеми, като ще ходят в институциите." Вдига рамене, попитан дали не е по-добре познатите му да научат македонски. "Нормално е и е по-добре. Но е по-добре и македонците да знаят албански, нали?"


Казва, че албанските партии от много време обещават да осъществят исканията от общата платформа. "Знаеш от колко години е платформата. Толкова години от Охридския договор и нищо... Ние винаги сме гласували за ДУИ. Последните месеци обаче, като излязоха бомбите* от Заев, видяхме кой е Али Ахмети (лидерът на ДУИ), видяхме кой е (Никола) Груевски... Не ги деля на македонци и албанци,


който си е лош, си е лош."


Самият той не е гласувал за Заев, а за "Алианса на албанците" на Зиядин Села: "По-добра платформа, нов в политиката, да му дадем шанс." Въпреки това мисли, че управление на социалдемократите ще се отрази добре на отношенията между македонци и албанци. "Като влезе Заев във властта, само някое време трябва да мине и ще имаме по-добър живот заедно. Не само тук, а и в Скопие, в Струмица, другаде."


В люлката на албанските партии в Македония гледат с надежда към Заев

© Георги Кожухаров


На съседната улица Хашим, който има магазин за авточасти, пренебрежително маха с ръка, попитан какво мисли за случващото се в Скопие. "Това си е работа на политиците, на тези по градските центрове. Нас ни интересува икономически да сме добре, да ни върви работата." Прекъсва обяснението си, когато в магазина идва Катица - тя държи плод и зеленчук в същата малка едноетажна постройка, в която е и той. Тя поздравява сърдечно и кима, когато Хашим обяснява: "С Катица сме си всеки ден тук и си седим заедно пред магазинчетата, албанец и македонка. Така че какъв може да е проблемът между македонци и албанци?"


На връщане към Скопие минаваме край същия централен площад, а в далечината от сградите, разположени на него, заради голямата червена табела над входа най-ясно се откроява Демократичната партия на албанците (ДПА), чийто символ е черен двуглав орел на розово-червен фон – недвусмислена препратка към албанското знаме.


Тук е основана и самата партия, чийто първи председател Арбен Джафери (подписал Охридското споразумение за край на македонско-албанския конфликт в страната през 2001 г.) е родом от Тетово, както и наследникът му, лидерът в оставка Мендух Тачи. От Тетово тръгва и някогашният конкурент на ДПА за албанските гласове в Македония, ДУИ, основана от бивши албански бойци след конфликта от 2001 г., която за броени години изтласква ДПА (сега с двама депутати) от политическия живот на Македония.


В люлката на албанските партии в Македония гледат с надежда към Заев

© Георги Кожухаров


Точно срещу офиса на ДПА е и този на "Бали комбътар" - Партията на албанския национален фронт, наследник на антикомунистическото, националистическо движение от Втората световна война, което сключва съюз с фашистка Италия срещу комунистическата съпротива. "Бали комбътар" се съживява във вид на партия през 1994 г., във вече демократична Албания, а десет години по-късно отваря клон именно в града, който по време на войната е най-голямата база на движението на македонска територия. Сградата обаче стои затворена, а и партията не се явява на избори редом с македонските албански партии.


Така именно от Тетово започва битката за гласовете на македонските албанци, когато мирът е възстановен. Съдейки по резултатите от изборите през декември, когато социалдемократите станаха втора след ДУИ политическа сила в община Тетово, тук етнически македонец, Зоран Заев, е сериозна конкуренция.


*"Бомбите" е терминът, използван в медиите за изтеклите записи, публикувани от СДСМ, с които партията твърди, че Груевски и високопоставени фигури във властта са наредили незаконно подслушване на хиляди македонски граждани, включително държавни служители, журналисти, съдии и интелектуалци.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  "Но ако политиката е лоша, и икономиката ще е лоша."Ами самата истина си е.Колкото и политиците да се хвалят за постиженията си,хората усещат тези постижения по хладилниците и по джобовете си.

 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Мир между етносите - гаранция за просперитет, останалото не го пожелавам на никого

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на Nothing matters
  Nothing matters
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#2] от "neut":

  Напълно съгласен. Но за съжаление е много мъчно да се постигне в тоя политически конструкт Македония...

 4. 4 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 935 Неутрално

  "Аз израснах с македонци. Но има някои около Тетово, които не владеят езика. Те имат проблеми, като ще ходят в институциите." Вдига рамене, попитан дали не е по-добре познатите му да научат македонски. "Нормално е и е по-добре. Но е по-добре и македонците да знаят албански, нали?"
  Значи македонците да научат албански за да обслужват малцинствата. Това с втория официален език е таралеж в гащите. Остава и турците в Германия да поискат държавната администрация да приеме турският като официален език.

 5. 5 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 510 Неутрално

  "Аз израснах с македонци. Но има някои около Тетово, които не владеят езика. Те имат проблеми, като ще ходят в институциите." Вдига рамене, попитан дали не е по-добре познатите му да научат македонски. "Нормално е и е по-добре. Но е по-добре и македонците да знаят албански, нали?"Значи македонците да научат албански за да обслужват малцинствата. Това с втория официален език е таралеж в гащите. Остава и турците в Германия да поискат държавната администрация да приеме турският като официален език.
  —цитат от коментар 4 на truly


  Македонците биха могли елегантно да отиграят топката като въведат електронно правителство. Всичко ще е паралелно на няколко езика без да има нужда те да стават официални и в институциите да се говори на друго освен на македонски. Другото е умряла работа. Да бързат да разделят държавата на две по белгийски модел. Тия плаващи мнозинства и проценти на местно ниво ще им изядат главата. А като влезнат един ден Албания и Македния в ЕС при това силно про-албанско лоби направо ще им е#ат мамата.

 6. 6 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  "...някои от жените са покрили косите си с хиджаб" - и у нас слагат на предните стъкла на някои леки коли " хиджаб". Даже има и коли с "бурки", т.е затъмнени и предни стъкла. Абе, населението ни е 2-ра скорост в ЕС. Да не говорим за албанците в Македония.

 7. 7 Профил на Eд
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Както навсякъде по света - хората в малките градчета и села нямат избор, освен да се научат да живят заедно. Няма как да мразиш хората, с които се поздравяваш всеки ден, с които делиш маса, училище и т.н. В големите градове можеш да живееш в собствения си анклав и да не се месиш с другите.

 8. 8 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 434 Неутрално

  България нетрябва да допуска създаването на Велика Албания до границите си .Турция и Албания действат в синхрон за създаването на такава квази държава.Може да добавим и неуспешна Босна , където турските емисари+МИТ действат доста в последните години.Създаването на Велика Албания би хванало в клещи Гърция от запад и изток.При успешен опит следващ етап би бил удар по южна България и откъсването и .20% от турското население живее в източна Тракия.Това се отразява на имигрантите в страната ни .Неслучаино след руснаци и сирийци 3 главна група на трайно заселващи за Турци .Предимно в смесените региони засега .Навлизат и със фирми ,където искат говорим турски ит...Разберете едно тези имигрантски потоци са в голямата си част контролирани от чужди държави .Така големи маси мюсюлмани заселващи се тук на балканите или Европа след години биха започнали Косовския,Македонския сценарий.Това са провеси ,който текат във времето напред 5-10 20г.

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 9. 9 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Някой моля да обясни на автора Ангел Петров че македонски език няма, така както няма американски, канадски или австрийски език. Благодаря предварително.

 10. 10 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Въобще не е редно албанците да не знаят официалния език в БЮРМ. Харесват Заев, ама надали някой албанец ще гласува за него, нали си имат техни партии

 11. 11 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Поемат към Европа на "кукуво лято".

  Македония е стопирана от Гърция и това е железобетон. Сърбия е клиент на Русия. Както и половин Босна.
  Косово е квазидържава клиент на САЩ.....

  Така, че предстои делена на "западнобалканската баница".

  Трябва да гледаме на нещата с хладен ум а не "бодрячески"....

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 12. 12 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2572 Неутрално

  Груевски съсипа тая държава с античките си изпълнения. Само варвари могат да приемат тази бутафорна сцена за люлка на цивилизацията.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 13. 13 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#12] от "korc":

  Да, след тая ретроградна бутафория шиптърите съвсем взеха на мезе македонстващите и загубиха всякакъв страх. Но истинската беда беше неслучилата се гражданска война през 2001. Охридското споразумение си е капитулация на македонците пред сепаратистите. А за това принос има основно Георгиевски, който нема топките да раздели Македония "по трудния начин". Е, предложи го, ама не можа да го натика в кратуните на сърбоманите.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7212 Неутрално

  Кой век сме , че да се говори за велика Албания. Това , с прекрояване на граници и заграбване на територии си е една приказка за наивници. И колкото по-бедно е едно население, толкова повече се говори за етнически конфликти.

 15. 15 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1013 Любопитно

  А Ердоган и Местан разчитат на Боко Т от ГЕРБ

 16. 16 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2452 Неутрално

  Заев е предател !
  Дава всичко на едно малцинство за да се докопа до власта !
  Груевски е по-малкото зло.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 17. 17 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 639 Любопитно

  До коментар [#16] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Любопитно ми е какво точно или кого предава Заев - ФИРОМ, Македонизма или ключа на Античката земя?
  Щото за мен разлика между двамцата няма. Просто единия се ояде.

 18. 18 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  До коментар [#14] от "Роси":

  "Кой век сме , че да се говори за велика Албания. Това , с прекрояване на граници и заграбване на територии си е една приказка за наивници"

  Изобщо не е за наивници. Разтурянето на Югославия е съвсем топла новина.
  Косово стана албанско, защо да не дръпнат и нещо от Македония? Точно в този век и там се размириса на барут.


  Еретик
 19. 19 Профил на turnika50
  turnika50
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Нашите държавници трябва да си вземат поука от случващото се в Македония,и да не допуснат да се случи у нас нещо подобно!Трябва да се отстоява написаното в конституцията ни,че българският език е официален език в България,и във всички институции трябва да се говори само български!Иначе нищо добро не ни чака!

 20. 20 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#18] от "Костадин Иванов":

  Ми то Косово беше изоставено от сърбите. Тръгнаха да си го връщат като бяха останали 5% там.
  И как си го връщаха - гонеха албанци в Македония.
  Тези неграмотните албанци в Македония са внос, подарък от Милошевич.


 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  Струва ми се сериозна каша...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на Добрият войник Швейк
  Добрият войник Швейк
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Чуден репортаж! Благодаря!

  За войната ний нехаем, на война се ние шляем.
 23. 23 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  ЕС и САЩ са за разделението на Македония.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 24. 24 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Как може да си се родил и живееш в една държава и да не говориш езика?!?

 25. 25 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#24] от "dgerald":

  Ами горе долу така сме били ние и по турско

 26. 26 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Албанците стават все по-нагли и арогантни. Дните на Македония са преброени. Рано или късно ще има прекрояване на границите. Интересно, че албанци с които съм говорил от Македония не изключват и присъединяване на Западна Македония към Косово вместо към Албания. Но, определено не се чувстват лоялни към БЮРМ доста албанци, нито искат да учат официалният език на страната, който е македонският диалект на българския език, а не албанският.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 27. 27 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Скандално е как открито и безпардонно западът зае страна на албанците. Бог да пази съседите!

  Мърфи е оптимист!
 28. 28 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Имаме си много сериозен проблем на Балканите.
  Ислямизацията настъпва бавно, но неумолимо.
  Щом албанците станаха суперрелигиозни, значи положението е на ръба.
  А политиците и наши и общоевропейски спят и розови сънища сънуват.СЪБУДЕТЕ СЕ БЕ!!!

  Common sense !
 29. 29 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Албанците стават все по-нагли и арогантни. Дните на Македония са преброени.

  До коментар [#26] от "andreas_hofer":
  Съгласен.
  Единственото спасение за Македония като държава е разделяне и взаимно и доброволно експулсиране на етноси в определената територия.

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK