Русия започна работа по морската част от "Турски поток"

"Одашия" (Audacia) е комбинация от плаващо предриятие за спояване и финална обработка на тръбите и машина за спускането им под водата.

© allseas.com

"Одашия" (Audacia) е комбинация от плаващо предриятие за спояване и финална обработка на тръбите и машина за спускането им под водата.Четири дни след посещението в Москва на турския президент Реджеп Тайип Ердоган компанията "Газпром" започна изграждането на морския участък на подводния газопровод "Турски поток".


Според официалното съобщение проектът, преминаващ отчасти по дъното на Черно море, върви по план и към края на 2019 г. той трябва да заработи.


Два кораба на компанията Allseas са ангажирани за полагането на тръбите - сега на руското крайбрежие се използва по-малкият Audacia, а в дълбоководната част ще работи Pioneering Spirit, който е най-големият строителен кораб в света.
Договорът с Allseas е от декември миналата година и е за полагане на първата от проектираните 4 тръби с вариант да построи и втората. Такава е и договорката с Анкара - "Турски поток" да започне само като газопровод за турския пазар, а ако Европейският съюз има интерес да изгради насрещна инфраструктура на своя територия (в Гърция или България), да се добави и втора тръба за нуждите на Южна Европа. Всяка от тръбите ще бъде с годишен капацитет от почти 16 млрд. куб. м.


Подводният участък е дълъг около 900 км и се простира от Анапа на руския черноморски бряг до турския бряг на около 100 км западно от Истанбул. Максималната дълбочина на полагане на тръбите е 2200 м.


През 2014 г. руският президент Владимир Путин изненадващо обяви при посещение в Турция, че се отказва от проекта "Южен поток", който трябваше да премине през България, и го трансформира в "Турски поток". Последваха продължителни преговори, в които турската страна обвързваше разрешението за строителство с предоставянето на по-голям обем руски газ на занижени цени.


В крайна сметка Турция и Русия подписаха съответното междуправителствено споразумение през октомври 2016 г., Путин го ратифицира през февруари, а през март бяха подготвени нормативната база и графикът за строителство.


Споразумението за "Турски поток" е с продължителност 30 години с възможност да бъде удължавано с по 5 години след това.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK