Заради трик, измислен от Дьо Гол, Макрон може да получи мнозинство в парламента

Заради трик, измислен от Дьо Гол, Макрон може да получи мнозинство в парламента

© Pool, ReutersНеизвестен във Франция преди три години, с партия на едва 12 месеца, новоизбраният френски президент Еманюел Макрон спечели въпреки всички трудности. Предизвикателството пред него сега ще е да управлява.
За да направи това, на парламентарните избори през юни той трябва да си осигури мнозинство, което подкрепя предизборните му обещания, във време, когато двете традиционни партии на Франция ще приведат мощните ми машини в действие.


Поне едно обстоятелство е в негова подкрепа и това е "увеличителят" на мнозинството – ефект върху избирателната система, създаден от следвоенния лидер Шарл дьо Гол, специално за да гарантира максимална президентска независимост от парламента.


Миналата седмица проучване на мненията за вота на 7 юни показа, че новото движение на Макрон, "Напред!", може да спечели в континентална Франция между 249 и 286 места в долната камара на парламента. Дори резултатът му да е по-близо до първото число, ще е добър за него – необходими са му само 289 места за абсолютно мнозинство, а проучването не включваше остров Корсика и отвъдморските територии. Според него центристките и консервативните партии ще спечелят от 200 до 210 места в континентална Франция, крайната десница ще получи между 15 и 25, а социалистите – между 28 и 43.
"В най-лошия сценарий "Напред!" ще остане най-голямата политическа група, което ще ѝ е достатъчно, за да създаде мнозинство. Въпросът тогава ще е как и с кого," каза Брюно Жанбар от социологическия институт "Опиниънуей", ръководил проучването.


"Напред!" е само на една година и за първи път ще предлага кандидати. Едва 14 имена са обявени засега и на пръв поглед изглежда необичайно да получи мнозинство. Картината обаче изглежда по-различна, ако прибавим


"увеличителя на Дьо Гол",


известен сред политолозите като "мажоритарния факт" (fait majoritaire).


Франция има система в два тура за всички национални избори, която дава на гласуващите втори шанс да изберат "по-малко лошата" опция. Това обикновено привлича гласове, които утвърждават легитимността на директно избрания президент – особено ако, подобно на Макрон, той има центристка програма.


Когато се провеждат директно след президентските избори, законодателните обикновено са съпътствани от срив в активността сред разочарованите гласоподаватели на президентския вот и по-силна активност сред онези, получили президента, който са искали.


Самият Дьо Гол разчита през 1958 г на новосъздадения "Съюз за новата Република", а президентът Валери Жискар д'Eстен основава центристкия "Съюз за френска демокрация" - преначертавайки, както и Макрон, политическата карта за Франция за собствените си цели.


При последния парламентарен вот през 2012 г "мажоритарният факт" също влезе в действие. Социалистът Франсоа Оланд получи по-малко то 30% на първия тур както на президентските, така и на законодателните избори, но взе над 40 на сто на втория тур на законодателните и с помощта на 17 зелени депутати управляваше с комфортно мнозинство.


"Макрон може напълно да разчита на изключително солидно мнозинство от поне 350 депутати," каза Хавиер Шино, експерт по избори. Той добави, че за да се достигне този брой, президентът ще трябва да използва тактики като например да ухажва депутати от други партии.


Съжителство?


Старите партии ще окажат съпротива, особено консервативните републиканци, които се чувстват ограбени от победата заради фактора "Макрон" и заради финансовия скандал, от който пострада кандидатът им Франсоа Фийон.


Водени от Франсоа Бароан, те се надяват, че ще получат достатъчно места, за да вкарат Франция в режим на "съжителство" за четвърти път от 1958 г.


Съжителството, при което партията с мнозинство в парламента е различна от партията на държавния глава, не означава непременно парализа на управлението, но по-скоро, че премиерът и лагерът му в парламента имат преимущество пред президента.


Министър-председателят Лионел Жоспен има това предимство през деветдесетте години на миналия век. Той прокарва социалистическо законодателство, включително намаление на работната седмица до 35 часа, под носа на консервативния президент Жак Ширак.


Икономистът Кристофър Дембик от датската "Саксо банк" гледа на съжителството с републиканците като втория най-вероятен сценарий – първият според него е мнозинство на Макрон, което може да разчита на сглобени на момента коалиции с по-малки групи.


По-малките групи


могат да са и от двете страни на спектъра,


вляво или вдясно от "Напред!" Социалистите са разкъсани между радикалното ляво, представлявано от техния победен кандидат Беноа Амон, или по-центристкия, ориентиран към бизнеса клон на бившия премиер Манюел Валс. Според някои сведения в центристкото крило на Републиканците също има намерения за отделяне и създаване на собствена партия, с която Макрон би могъл да работи.


Макрон вече е казвал, че иска половината от бъдещите му депутати да нямат досегашен опит като законодатели. Сред първите четиринайсет кандидати има фермер, мениджър на болница и предприемачи. Дали са неизвестни новобранци в политиката обаче, може да се окаже без значение. Според "Опиниънуей" едва 38% от френските гласоподаватели могат да назоват депутата, когото са избрали.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  Около месец остана,ще разберем.От какъвто и закон да се възползва Макрон,той ще е френски и важи за всички които участват в изборите.

 2. 2 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 895 Любопитно

  Живеем във време на избуяване на популизма!
  Какво има да се чудим?
  Просто, Макрон е по-приемлив популист!

  Да разлая троловете!!
 3. 3 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Че това си е класическата мажоритарна система в два тура - на втория тур хората избират по консенсустния кандидат и елиминират крайните и кресливи откачалки. Зачетох се да разбера каква е тая хитруумна схема за увеличаване на гласове, но тя е само в главата на автора.

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6072 Неутрално

  Няма изненади, въпреки едногодишната история на партията...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на choKo
  choKo
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Евалата Мони, ще следим внимателно събитията. Франция имаше една от една млада, свежарка като теб. Ха дано се получи успешно с коалицията. Бон шанс!

 6. 6 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  "Според "Опиниънуей" едва 38% от френските гласоподаватели могат да назоват депутата, когото са избрали."

  Според мен това не е никак малко.
  У нас едва ли ще можем да стигнем и 25%

  I Want To Believe
 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Хм, "увеличителя на Дьо Гол", представен като ефект на избирателната система. Не, капиталци. "Увеличителя на Дьо Гол" работи при бързо провеждане на два различни избора, което позволява на някоя флуктуация да получи неправомерно високо представителство. У нас, при пропорционална система, се очакваше да се получи същия ефект с Радев и Нинова. Това беше и големият риск, който пое ББ с оставката.

 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 293 Неутрално

  "Според "Опиниънуей" едва 38% от френските гласоподаватели могат да назоват депутата, когото са избрали."Според мен това не е никак малко.У нас едва ли ще можем да стигнем и 25%
  —цитат от коментар 6 на 2.5

  До коментар [#6] от "2.5":

  У нас точно 0% знаят кого са избрали. Въпрос на избирателна система. Пропорционалния избор не дава еднозначно обратимо съответствие между избран и избиратели. Това важи само за мажоритарен избор.

 9. 9 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Не знам френски, но дали fait majoritaire не би седвало да се преведе като мажоритарен фактор, а не факт? Както става ясно ясно от статията, мнозинството на партията на президента в Парламента въобще не е правило или факт винаги - както в случая с Ширак.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 10. 10 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#8] от "plebs":

  Разбира се че у нас процента е нула. А за Франция 38% е резултат близо до максималния. Ако приемем че един кандидат се избира от 50 -60 % от избирателите, то дори при гласували 80%, се получава че избирателите с успешния кандидат са точно около цитираното от това "Опиниънуей".

 11. 11 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Не знам френски, но дали fait majoritaire не би седвало да се преведе като мажоритарен фактор, а не факт? Както става ясно ясно от статията, мнозинството на партията на президента в Парламента въобще не е правило или факт винаги - както в случая с Ширак.
  —цитат от коментар 9 на majorman


  fait="факт", дефинирано е като:
  "qui est accompli d'une certaine façon" = (нещо) което се е случило със сигурност.
  По-скоро виждам като един сполучлив синоним на превода "мажорителен ефект".
  Както и да е, това е една стара, добре функционираща демократична машина, нагласена да работи свободно и без засечки.
  Резултатът е пред очите ни - благоденстваща и просперираща Франция, пример за страни с половин вековно изкуствено задържано развитие като България например.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 12. 12 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Макрон спечели, но не с нокаут, а Льо Пен загуби с лек нокдаун.
  Тепърва пластовете ще се наместват на парламентарните избори. Но резултатите и на Макрон и на Льо Пен все още са трудно предвидими. Много зависи как ще си проведат предизборната кампания.
  Ако Льо Пен има поне малко разум, трябва да се откаже завинаги от негативната позиция за напускане на ЕС. Ако не го направи, очаквам да загуби този път с нокаут.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 13. 13 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3929 Весело

  Социален, успокои ли се сега как Макрон ще управлява или още му броиш депутатите?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 14. 14 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#11] от "Торбеш":

  Съгласен съм с това, което си написал.
  Но що се отнася до нас - разликата в матр'яла у нас и във Франция
  е от земята до небето!
  А за "елита" у нас - да не говорим, в сравнение с френския елит -
  разликите са галактически!!!
  МЪКА!

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 15. 15 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  Дьо Гол - голям европейски политик, увеличителят на Дьо Гол - рационално средство за работеща демокрация

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 16. 16 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#14] от "stephanco":

  Изобщо не съм съгласен с теб и как само го въртиш по йезуитски - прав си ама ние сме бам башка. Не така друже.
  Да не мислиш че френските партии лесно са се разделили с любимата им пропорционална система - напротив, едва след катастрофата с алжирската гражданска война един генерал чужд на всякакви партиини целесъобразности и френски традиции в областта на политиката успява да наложи конституцията която въвежда президентска република с мажоритарно избираем парламент. Така се ражда петата република един от локомотивите на Общия пазар а по късно и на ЕС.

 17. 17 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Според "Опиниънуей" едва 38% от френските гласоподаватели могат да назоват депутата, когото са избрали.

  Мда, мажоритарна система... Добре че българите сме по-информирани и по-заинтересовани от политика, поне според хората подкрепящи мажоритарна система и искрено вярващи че това ще произведе мажоритарен вот, а няма да е просто трик за гарантиране на мнозинства.

 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  Изборните правила, направени по времето на Де Гол са имали и постигнали целта да може стабилно и бързо да се извършат необходимите реформи във Франция. До този момент дереджето е било подобно на това в Италия или в поледните години у нас, при което са следвали едно след друго кратковременни управления, смяна на караула и заедно с това смяна на цели и посоки и страната икономически е била много зле.
  След като се променят правилата и се постига относително стабилно управление, Франция става това, което за години напред и осигурява водещи позиции в Европа и и в ЕС след неговото създаване.
  В този смисъл победата на Макрон и очакваните резултати в парламентарните избори сериозно ще укрепят съюза, нещо много необходимо както в светлината на преговорите по Брекзит-а, така и около проблемите с бежанците, отношенията със САЩ и администрацията на Тръмп и стабилността на еврото.
  Е, за др. Путин това не са добри новини...но да беше се бръкнал по-дълбоко, та да прилъже поне половин Франция, ама...явно това са му възможностите.

 19. 19 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Изборните правила, направени по времето на Де Гол са имали и постигнали целта да може стабилно и бързо да се извършат необходимите реформи във Франция. До този момент дереджето е било подобно на това в Италия или в поледните години у нас, при което са следвали едно след друго кратковременни управления, смяна на караула и заедно с това смяна на цели и посоки и страната икономически е била много зле.След като се променят правилата и се постига относително стабилно управление, Франция става това, което за години напред и осигурява водещи позиции в Европа и и в ЕС след неговото създаване.
  —цитат от коментар 18 на tsvetko_51

  Точно , ясно и вярно Това трябва да се набива всеки ден в главите на всички които се водят по акъла на закрепените към партиите службогонци и смукачи а и на зависещите за съществуването си от партиите цели паразитни прослойки от нашето общество - журналисти, социолози, политолози и други демагози.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8459 Неутрално

  Мажоритарната избирателна система е на принципа , победителят получава всичко и големи групи от хора остават непредставени. Ако за някакъв период от упралението на държавата това е добре, за други, по-дълги, е абсолютно неприемливо.

 21. 21 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Страшното е, че дори в стабилна демокрация като Франция може да изникне бързо нов месия от типа на цяря или Бойко Борисиво и бързо да спечели абсолютно мнозинство.
  Това е много рисково защото една нова партия и нов политик винаги са много трудно предвидими.

 22. 22 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#8] от "plebs":

  Още по-интересен е въпросът, колко от гласувалите с преференция знаят за кого “са задрасквали”!
  Иначе имах предвид, да знаят поне кой води листата...

  I Want To Believe
 23. 23 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Макаронената Република иде..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK