В Непал се обмисля въвеждането на възрастова граница за алпинистите

Момент от сбогуването с 85-годишния алпинист, който загина в опит да изкачи на тази възраст Еверест.

© Navesh Chitrakar, Reuters

Момент от сбогуването с 85-годишния алпинист, който загина в опит да изкачи на тази възраст Еверест.Планинарската асоциация в Непал предлага да се въведе възрастово ограничение за желаещите да качват най-високите върхове на планетата. Предложението дойде във връзка със смъртта на 85-годишният непалец Мин Бахадур Шерчан, който загина в опит да подобри рекорда за най-възрастен човек, изкачил Еверест.


Трагичният завършек на този опит възроди дискусията за това, че възрастни хора не трябва да се допускат в условия с ниска концентрация на кислород.


Шерчан загина в базовия лагер на Еверест в събота вечерта.
Законодателството в Непал поставя все пак граница, но тя е алпинистите да са навършили поне 16 години, съобщава "Асошиейтед прес".


"Абсолютно наложително е със закон да се въведе възрастово ограничение. Ако го имаше, можеха да се опазят много хора", коментира Анд Тшеринг, председател на асоциацията.


Асоциацията планира да подтикне правителството към подобна мярка, като предложението е възрастта да се ограничи до 76.


Агенцията припомня, че през 2011 г. 82-годишният непалец Шайлендра Кумар също загина в опит да качи Еверест.


Ако се въведат такива ограничения, това може да провали проекти на други възрастни алпинисти. Такъв е случаят с испанеца Карлос Сория, 78 г., който има амбицията на тази възраст да изкачи 14-те осемхилядници на планетата. В момента с екипа си той прави опит за изкачване на Даулагири (8167 м). Историята му четете тук.


Агенцията припомня, че стотици са загиналите на качване или слизане от Еверест на фона на 4 хил., успели да се качат и слязат от Покрива на планетата живи. Използването на кислород и по-добрата екипировка от времето, когато са първите опити (1953 г.), също са помогнали да се опази животът на алпинистите. Всичко това е в допълнение на по-доброто медицинско обслужване в подножието на Еверест и сателитната комуникация.


Динеш Батарай, който е начело на туристическата администрация в Непал, обявява, че правителството сериозно обмисляне възрастовото ограничение.


Конкретната причина за смъртта на непалеца все още не е известна, повече ще се знае след извършването на аутопсия, след като тялото му бе свалено с хеликоптер в Катманду.


За пръв път той изкачва най-високия връх на планетата през май 2008 г., когато е на 76 г., и тогава става най-възрастният алпинист, достигнал Еверест. През 2013 г. рекордът му е подобрен от японеца Юичиро Миура, който въпреки две кардиологични операции изкачва върха на 80 години.


Шерчан оставя съпруга, седем деца, 17 внуци и шестима правнуци.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK