Сбогом на "хрушчовките" - Москва ще разруши хиляди блокове, строени през петдесетте

By Kamelot (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

By Kamelot (Own work) [Public domain], via Wikimedia CommonsВалерия Евсеева и нейният съпруг Алексей са купили преди година апартамент в малка сграда край един от московските паркове. Властите обаче се канят да я съборят и да ги настанят във висок блок, в каквито местят още стотици хиляди московчани.


Московското кметство планира да срути четириетажната сграда, построена през 1957 г., защото била овехтяла и старомодна. "Става дума за тухлен блок, всички знаят, че може да издържи 150 години и това е удар за нас", разказва 31-годишната Валерия, която работи в завод за медицинско оборудване.


Наречени "хрушчовки", защото са издигнати по време на управлението на Никита Хрушчов в Съветския съюз, тоест през 50-те и 60-те, тези сгради определят пейзажа на московските предградия - но и този на много градове в Русия, където с изграждането им е решена тогавашната жилищна криза. Особено в Москва те са сред най-видимите знаци, останали от съветската епоха над четвърт век след разпадането на СССР.
Но кметът на Москва Сергей Собянин, подкрепян от Кремъл, възнамерява да замести хиляди ниски жилищни сгради с високи конструкции, осигуряващи място за много повече семейства в 12-милионната столица, където не достигат терени.


Първоначално - в края на февруари, бе оповестено, че предстои да бъдат съборени 8000 сгради, в които живеят 1.6 млн. души. Започналите обаче бурни протести - хората се опасяваха по-специално за правото си на собственост върху имотите - бързо накараха властите да стеснят мащаба на проекта; сега той обхваща 4500 сгради със стотици хиляди жители.


"Целта е да подобрим жилищните условия на хората в постройки, застрашени от срутване", заяви президентът Владимир Путин на заседание на кабинета. "Безспорно обаче това трябва да стане по начин, който не нарушава правата на гражданите", уточни той.


Предвижда се програмата да бъде задействана през септември и държавата да изразходва за нея над 57 милиарда евро.


"Изселват" московчани


"Хрушчовките" са дали възможност цели семейства да станат независими след десетилетия, прекарани в комунални квартири, където съжителстват по няколко домакинства.


Символ на прогреса, те са възпети в много съветски филми и в оперета на Дмитрий Шостакович от 1958 г. - "Москва, Черьомушки". Над 70 години по-късно новината, че ще ги събарят, прозвуча в Русия като гръм от ясно небе.


"Това е исторически етап. В Москва навярно не е имало толкова важни промени от 50-те години насам", твърди Пьотър Толстой, депутат от управляващата партия "Единна Русия". Да се запазят "хрушчовките" - които са само на четири етажа, би значело според него да се пилее ценно място в Москва.


Групирани в просторни миникомплекси, "хрушчовките" често формират двор със зелени площи; в тях обаче няма асансьор, а кухните са миниатюрни. Някои са панелни, други - тухлени като блокчето на Валерия Евсеева.


"Овехтели са вече. Няма възможност за ремонт, освежаване или преустройство - хората там наистина живеят в ужасни условия", уверява Толстой, един от вносителите на закона за събаряне на сградите, твърде мъгляв според мнозина от живеещите в тях.


Държавата им обещава например апартамент с "равностойна" площ - но не и равен по стойност - в същия квартал. По принцип е необходимо съгласието на повечето жители (66% според кмета), за да бъде съборена една сграда; тогава обитателите ѝ ще имат само 60 дни, за да се изселят, без възможност да оспорят решението.
"Всеки (...) може да бъде изселен и преместен там, където (кметът на Москва Сергей Собянин) пожелае да го изпрати", смята Александра Андреева, депутат от общината.


Научила, че е застрашен и нейният апартамент с високи тавани, Валерия Евсеева изпаднала в ужас. "Властите са несправедливи към хората, вземат ти жилището и толкова, нямаш никакви права", възмущава се жената, излязла за пръв път в живота си на протест - срещу "изселването на московчани".


"Лична обида"


В Измайлово - североизточен район на Москва, представители на кметството организираха среща със столичани, живеещи в "хрушчовки", но не можаха да уточнят къде ще бъдат преместени и разочароваха събралите се. Градските власти "не зачитат правото на частна собственост, гарантирано от конституцията", разкритикува ги в. "Ведомости".


Някои местни хора обаче се радват, че могат да напуснат старите си жилища. Сградата "е порутена, нищо хубаво няма в нея", обяснява например Екатерина. Осемдесетгодишната Зоя Харитонова, член на екипа от архитекти, разработвали градоустройствените планове през 60-те, се разхожда със свито сърце из Голяново - северен квартал на Москва.


"Тези блокове са проектирани и построени през 1965 г. и още си стоят, всички са в много добро състояние...", изтъква тя. "Щом чуя, че е време да ги съборят, приемам го като лична обида - добавя възрастната дама. - Тези блокове са моя гордост и изведнъж някой си решил, че трябва да ги срути." / БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 572 Неутрално

  ТРябва да има някаква грешка! Русия отдавна фалира, денги нет...

 2. 2 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 883 Любопитно

  "Целта е да подобрим жилищните условия на хората в постройки, застрашени от срутване", заяви президентът Владимир Путин на заседание на кабинета.
  --------------------------------

  Нима панелката е по-здрава от тухлата? Това само зомбираните путинисти могат да го повярват.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 3. 3 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Виолончелистите в действие - нямат наяждане. Ще откраднат местата в хубавите райони, а обикновения мужик ще набухат от хрушчовка в "равностойна" путинка, само че на някое противно място без дворове и тихи улици. Ние може да сме всякакви, но ако на българина му посегнеш на жилището по този брутален начин, после с танкове не мож го спря. А ватата търпи - робска участ.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 4. 4 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Претоплена манджа!
  "Новината" е от доста отдавна!
  По-интересен е начинът на убеждаване на живущите да напуснат!
  Мутренски подход! Сплашване; побои!
  Както казват братята макете:
  Со кютек!

  Да разлая троловете!!
 5. 5 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "Целта е да подобрим жилищните условия на хората в постройки, застрашени от срутване", заяви президентът Владимир Путин на заседание на кабинета. --------------------------------Нима панелката е по-здрава от тухлата? Това само зомбираните путинисти могат да го повярват.
  —цитат от коментар 2 на majorman


  Ами хайде стига се умували напусто! Докажете има на зомбираните путинисти, че не са прави и се нанесете в една хрушчовка.

 6. 6 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2046 Любопитно

  Абе тва е скок в нейзвесното първо бутат после мислят къдеда те сложат докато строят.
  А ще го завършат кога????
  Я по добре да врътнат едно саниране по герберски.

  https://www.novayagazeta.ru/articles/2017/04/01/71989-zdes-u-menya-poyavilas-koshka-i-konchilos-detstvo

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8146 Любопитно

  Има и страшно много зелени площи!
  С тях какво ще стане е интересно?

  [email protected]
 8. 8 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Може да са стари, може да са неудобни, може да са грозни, не споря.
  Но са частна собственост !!!
  Типично руски модел за модернизация, от времето на Петър Велики.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 9. 9 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#1] от "von_seeckt":

  Пак си объркал чая с нещо със същия цвят!
  Сградите струват частица от стойността на терена!
  А и никой не им е казал, че настоящите обитатели ще могат повече да припарят в районите на своето детство!
  ...........................................
  Всъщност всичко е контровърщъл!
  Средната площ на "хрушчовката е 35-40 кв.мтр; вероятно са с обща тоалетна; защото сутрин имало "очеред"; а най-омразното било, че рибарите не можели да покажат с ръце, каква риба са хванали!

  Да разлая троловете!!
 10. 10 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Може да са стари, може да са неудобни, може да са грозни, не споря.Но са частна собственост !!!Типично руски модел за модернизация, от времето на Петър Велики.
  —цитат от коментар 8 на qwertqwert


  Хаусман как е построил модерен Париж?

 11. 11 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#2] от "majorman":
  Ти виждал ли си мост, строен от тухли, бре! Откъде ви копат с лопатата, туй не моа разбера, ц..ц..ц.. Поне питай, преди да пишеш глупости:)

 12. 12 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Толкова за частната собственост в путлерофашизираната СССР2.0

  "Държавата им обещава например апартамент с "равностойна" площ - но не и равен по стойност - в същия квартал. По принцип е необходимо съгласието на повечето жители (66% според кмета), за да бъде съборена една сграда; тогава обитателите ѝ ще имат само 60 дни, за да се изселят, без възможност да оспорят решението.
  "Всеки (...) може да бъде изселен и преместен там, където (кметът на Москва Сергей Собянин) пожелае да го изпрати", смята Александра Андреева, депутат от общината."

  Предстоят избори и това няма да го бъде!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 13. 13 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Значи да те изгонят от собствен апартамент в 4-ри етажна сграда "край един от московските паркове", за да те настанят във висок жилищен блок някъде си - е това го може само в диктаторска държава. Горките хора!

 14. 14 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#10] от "von_seeckt":

  Хаусман как е построил модерен Париж?
  ----------
  Първо ОсмАн , както го наричат французите , хронологически е по-близо до Петър Велики, отколкото до днешните времена.
  И второ дори по това време собствеността се е ИЗКУПУВАЛА, както става в нормалните държави, а не както в Русия "ще ви преместим където решим"
  Повишените разходи за одържавяването са и причините проектите му да спрат.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#10] от "von_seeckt":Хаусман как е построил модерен Париж?----------Първо ОсмАн , както го наричат французите , хронологически е по-близо до Петър Велики, отколкото до днешните времена.И второ дори по това време собствеността се е ИЗКУПУВАЛА, както става в нормалните държави, а не както в Русия "ще ви преместим където решим"Повишените разходи за одържавяването са и причините проектите му да спрат.
  —цитат от коментар 14 на qwertqwert


  Специалисте, обезщетението за отчужден имот, освен парично, може да стане и имотно.

 17. 17 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  И в Китай така ги изселват - невъзможно е да се разрушат старите сгради и да се построят нови иначе. Все някоя бабичка се запъва. Има редовно снимки някой старец как застава пред булдозерите, ама бързо го товарят в патрулката.
  Така е в авторитарните държави.
  Според мен нормалния начин е като в белите държави - общината ти трясва такава солена глоба за неподдържана фасада и нехигиенични условия, дето вместо да си я платиш ти е по-евтино да се махнеш от жилището и да дадеш да го изкупи някой предприемач да построи ново на негово място. Е, ако си богаташ - можеш да си живееш и в 100-200-годишна сграда, но трябва да можеш да я поддържаш.

 18. 18 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#16] от "von_seeckt":

  Специалисте, обезщетението за отчужден имот, освен парично, може да стане и имотно.
  ------------
  В АОНСУ така ли ви учиха ? :) :) :) :)
  Къде е независимия орган , който ще оцени стойността на одържавеното и стойността на обезщетението ?
  И като как точно ще го оцени, след като явно ще отчуждават ПРЕДИ да обезщетяват?
  :) :) :) :) :)
  Камундета, камундета, мечтата ви е да се разпореждате с чуждо имущество.
  Дали ще е за строежа на комунизма отпреди 50 години или зле маскиран грабеж на терени както е в случая - няма значение.
  Аре да ти съборя старата къща в Лозенец и да те пратя в апартамент със същата квадратура в Обеля 18?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 19. 19 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5431 Неутрално

  "... Властите са несправедливи към хората, вземат ти жилището и толкова, нямаш никакви права"...
  Това е настоящето в Русия, нямаш НИКАКВИ ПРАВА.

 20. 20 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#17] от "Камен":

  И в Китай така ги изселват
  -----------
  Първо (псевдо) социалистически Китай е добра аналогия за Русия, Северна Корея е още по-добра.
  Но дори и в Китай не е такова очевадно беззаконие - там нямат частна собственост върху недвижимо имущество.
  Има право на обитаване за срок до 30 години, което може да бъде прекратено.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 21. 21 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1369 Любопитно

  "Щом чуя, че е време да ги съборят, приемам го като лична обида - добавя възрастната дама. - Тези блокове са моя гордост и изведнъж някой си решил, че трябва да ги срути."
  ******************************

  Добре де, госпожо, Вие сте ги проектирала и строила, ама, поне на външен вид не можехте ли да ги докарате по-приятни и симпатични? Кви са тези правоъгълни безлично-сиви грозотии?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 22. 22 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#16] от "von_seeckt":Специалисте, обезщетението за отчужден имот, освен парично, може да стане и имотно.------------В АОНСУ така ли ви учиха ? :) :) :) :) Къде е независимия орган , който ще оцени стойността на одържавеното и стойността на обезщетението ?И като как точно ще го оцени, след като явно ще отчуждават ПРЕДИ да обезщетяват?:) :) :) :) :)Камундета, камундета, мечтата ви е да се разпореждате с чуждо имущество.Дали ще е за строежа на комунизма отпреди 50 години или зле маскиран грабеж на терени както е в случая - няма значение.Аре да ти съборя старата къща в Лозенец и да те пратя в апартамент със същата квадратура в Обеля 18?
  —цитат от коментар 18 на qwertqwert


  Специалисте, ами има си съд за това нещо. Като не сте доволни от обезщетениети процесирайте.Вие, пишман дИмократите така и не разбрахте, че отчуждението е легално и констутуционно признато придобиване на собственост.

 23. 23 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#22] от "von_seeckt":

  отчуждението е легално и констутуционно признато придобиване на собственост.
  --------------------
  Когато е срещу справедливо обезщетение.
  Което не се определя от отчуждителя.
  И докато не го приемеш си стоиш в имота.
  А не да те изгонят на улицата и после ходи се съди след 50 години.
  Както правихте когато строихте социализЪма.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 24. 24 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#22] от "von_seeckt":отчуждението е легално и констутуционно признато придобиване на собственост.--------------------Когато е срещу справедливо обезщетение.Което не се определя от отчуждителя.И докато не го приемеш си стоиш в имота.А не да те изгонят на улицата и после ходи се съди след 50 години.Както правихте когато строихте социализЪма.
  —цитат от коментар 23 на qwertqwert


  Специалисте, всяко обезщетение се определя първоначално от отчуждителя.

 25. 25 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#22] от "von_seeckt":отчуждението е легално и констутуционно признато придобиване на собственост.--------------------Когато е срещу справедливо обезщетение.Което не се определя от отчуждителя.И докато не го приемеш си стоиш в имота.А не да те изгонят на улицата и после ходи се съди след 50 години.Както правихте когато строихте социализЪма.
  —цитат от коментар 23 на qwertqwert


  Нарича се индивидуален административен акт с гражданско правни последици.

 26. 26 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Малки тухлени блокчета ще ги заместят с панелни спални в големи блокове в които трудно се управляват от домоуправителите

 27. 27 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#24] от "von_seeckt":

  Специалисте, всяко обезщетение се определя първоначално от отчуждителя.
  -----------------
  И при разногласие крайната дума има съда.
  И чак СЛЕД това имота се отчуждава, а не ПРЕДИ това.
  Поне така е в правовите държави, колкото и да не можеш да го проумееш.
  В безправовите е като в Москва.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 28. 28 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Трябва непременно и у нас! Под ред. Масово! И то като цяло панелките.
  Защото Хрушчовките са си наистина отвратителни, но това което дойде след тях, 70те и 80те години беше далеч по-ужасно! Хрушчовките поне имат лекото преимущество, че обикновено не са чак толкова огромни. Докато тези след тях правиха блокове в които да вкарват да живеят цели села... Това е най-големият ужас в историята на урбанистиката.

 29. 29 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 425 Неутрално  Още една инициатива приятелите на джуджето-батюшка да припечелят някоя и друга рубла.

  За благото на pоссияните, де.


 30. 30 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#24] от "von_seeckt":Специалисте, всяко обезщетение се определя първоначално от отчуждителя.-----------------И при разногласие крайната дума има съда.И чак СЛЕД това имота се отчуждава, а не ПРЕДИ това.Поне така е в правовите държави, колкото и да не можеш да го проумееш.В безправовите е като в Москва.
  —цитат от коментар 27 на qwertqwert


  Я да ви запитам. Вие защо не четете статиите, които коментирате? Къде по горе пише, че някой някого е изгонил, че не може са се обжалва отчуждението на имота и т.н.?

 31. 31 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#2] от "majorman":Ти виждал ли си мост, строен от тухли, бре!
  —цитат от коментар 11 на Арон


  Да! Доста дори :)

 32. 32 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Егати гадното! Поне като построят новите сгради ще дадат ли на хората апартаменти със същото разположение, което са имали? Компенсации за изселването или компенсацията е, че им дават да се изнесат преди да почнат да събарят?


  До коментар [#12] от "ironhorse":

  Какво като предстоят избори, който трябва ще спечели и мужиците ще се радват. Ако си мислиш, че се е запролетило в бензиноколонката, аз лично дълбоко се съмнявам.

 33. 33 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Още едно доказателство за липсата на естетика в Путинленд

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7814 Неутрално

  То и в България има подобни грозотии.

 35. 35 Профил на Стойчо
  Стойчо
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Ердо прави същото ;) Същото :) Познайте кой го крепи на власт? :)

  Стойчо
 36. 36 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Подиграваме се на руснаците, но и при нас е същата работа - и тук по путински ни "топлофицират" и "санират" насила.

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
 37. 37 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2040 Любопитно

  колко ли ще бъдат "забравени" и принудително изселени?

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 38. 38 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Къде по горе пише, че някой някого е изгонил, че не може са се обжалва отчуждението на имота и т.н.?
  —цитат от коментар 30 на von_seeckt


  Ето тук (ама трябва да се чете):
  "По принцип е необходимо съгласието на повечето жители (66% според кмета), за да бъде съборена една сграда; тогава обитателите ѝ ще имат само 60 дни, за да се изселят, без възможност да оспорят решението. "

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
 39. 39 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#17] от "Камен":

  Всеки който се набутва в блок се НАБУТВА.
  Истината е само КЪЩА и ДВОР! Тогава е много по-трудно да те местят насам, натам.

 40. 40 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3383 Весело

  До коментар [#3] от "меншевик":

  Абе посягаха - колко хора загубиха къщи и получиха щедра "компенсация" - панелка.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 41. 41 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  така и не разбрахте, че отчуждението е легално и констутуционно признато придобиване на собственост.
  —цитат от коментар 22 на von_seeckt

  Конституцията (поне българската) поставя две много важни условия да се реализира отчуждаването:
  1.да няма друга възможност.
  2.срещу равностойно обезщетение.

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
 42. 42 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Просто поредното доказателство, че в Матушката няма такива глезотии като личност, частна собственост, справедливост, право. Че какво там значи някаква си личност, нали така?

  А подобни комплексчета има и из София - например до и около бул. Ситняково, кв. Гео Милев, ул. Цар Иван Асен II, кв. Толстой и т.н. (вероятно и в други градове у нас).

  Друго си е в Евразия, то е източна работа, имперска, изкусна, не е туй-онуй. Важно е госудсрственото и най-вече батюшковото добруване, а не личностното такова.

 43. 43 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#17] от "Камен":Всеки който се набутва в блок се НАБУТВА.Истината е само КЪЩА и ДВОР! Тогава е много по-трудно да те местят насам, натам.
  —цитат от коментар 39 на smart

  Не е точно така. Тенденцията в градовете в България е къщите с дворове да стават блокове без такива (дори без места за паркиране.
  Разходи се из някой град, в който се строи интензивно (София, Пловдив, Варна, Бургас) и ще видиш доста нелепи положения - хубава къща с много приятен двор и залепен за нея 7-етажен блок. Красота! Ама едва ли ще завиждаш на живеещите в къщата, в чийто двор живущите на горните етажи хвърлят угарките си, че и по-лошо.

  Това едно.
  Но и на село да си, пак не си спасен, ако съседът ти е катил и направи някаква грозотия, или вдигне нещо вонящо до твоя имот. Мога да давам безброй примери.

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
 44. 44 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 844 Неутрално

  До коментар [#4] от "lone_wolf":

  Наистина притоплена манджа, това е от топ темите в Русия поне от 3 седмици. А и е развита от човек, който изобщо не знае за какво става дума и къде именно се намира проблемът.

 45. 45 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 279 Весело

  И в Китай така ги изселват - Така е в авторитарните държави.Според мен нормалния начин е като в белите държави - общината ти трясва такава солена глоба за неподдържана фасада и нехигиенични условия, дето вместо да си я платиш ти е по-евтино да се махнеш от жилището
  —цитат от коментар 17 на Камен

  И каква е разликата бе, умник? Само дето в т.нар. от теб "бели държави" започва да цикли една безкрайна бюрократично-съдебно-финансова процедура. Накрая пак си подвиваш опашката.

 46. 46 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3985 Неутрално

  На всякъде по белия свят отчуждаване на частни имоти се допуска само и единствено за обществени нужди. Да се отчуждават жилища , защото били грозни и нискоетажни, това го няма никъде по света , освен в деспотични държави като Русия. Какво обещават на собствениците на отчуждените жилища? Да ги настанят във високи 15-20 етажни сгради мастодонти и то в други квартали. Отново ще посоча белия свят за пример , където тенденцията е жилищата да са в нискоетажни сгради или в къщи, както е в Америка. Да се оправдават градоустроителите в липса на терени точно в държава като Русия е нелепо. Изнудването на руснаците от руските власти е заради това, на мястото на тези квартали с "хрушчовките" , които вече като терен са престижни за пораснала Москва, да се построят скъпи и луксозни жилища за новобогаташите на бандитската и мафиотска руска държава. Потресаващо е до къде е стигнало беззаконието в Русия. В това отношение сегашна Русия е по-зле дори от тоталитарния СССР.

 47. 47 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1024 Весело

  Това човек,да е собственик на апартамент е хубаво нещо,когато е със защитени права,но не трябва,да е прекалено алчен.Напр.в гр.Тел Авив,в началото на 90-те години на миналият век откриха новата автогара.Предприемачите на проекта искаха,да разрушат редица сгради(на по 4-5 етажа) откъм фронталната част и на тяхно място,да направят парк за по-прегледно.Предложиха на собствениците първоначално суми,доста по-високи от реалните им цени.Те от своя страна,свикали събрание,да обсъдят предложението и стигнали,до извода,че щом са им предложени такива красиви обезщетения,явно са на зор и решили ,да отговорят с отказ(тук сме се родили,тук се родиха децата ни,свързани сме с мястото)с надежда ,да одерат още пари.Предприемачите от своя страна,също се съвещали и им отговорили,че ги разбират и щом е така,да си живеят в апартаментите на воля.Така не особено умните собственици останаха с имоти на място,на което освен мен никой не желае,не само,да живее,но дори и ,да припари.Още си хапят лактите...

 48. 48 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1024 Весело

  Това човек,да е собственик на апартамент е хубаво нещо,когато е със защитени права,но не трябва,да е прекалено алчен.Напр.в гр.Тел Авив,в началото на 90-те години на миналият век откриха новата автогара.Предприемачите на проекта искаха,да разрушат редица сгради(на по 4-5 етажа) откъм фронталната част и на тяхно място,да направят парк за по-прегледно.Предложиха на собствениците първоначално суми,доста по-високи от реалните им цени.Те от своя страна,свикали събрание,да обсъдят предложението и стигнали,до извода,че щом са им предложени такива красиви обезщетения,явно са на зор и решили ,да отговорят с отказ(тук сме се родили,тук се родиха децата ни,свързани сме с мястото)с надежда ,да одерат още пари.Предприемачите от своя страна,също се съвещали и им отговорили,че ги разбират и щом е така,да си живеят в апартаментите на воля.Така не особено умните собственици останаха с имоти на място,на което освен мен никой не желае,не само,да живее,но дори и ,да припари.Още си хапят лактите...

 49. 49 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1024 Весело

  Това човек,да е собственик на апартамент е хубаво нещо,когато е със защитени права,но не трябва,да е прекалено алчен.Напр.в гр.Тел Авив,в началото на 90-те години на миналият век откриха новата автогара.Предприемачите на проекта искаха,да разрушат редица сгради(на по 4-5 етажа) откъм фронталната част и на тяхно място,да направят парк за по-прегледно.Предложиха на собствениците първоначално суми,доста по-високи от реалните им цени.Те от своя страна,свикали събрание,да обсъдят предложението и стигнали,до извода,че щом са им предложени такива красиви обезщетения,явно са на зор и решили ,да отговорят с отказ(тук сме се родили,тук се родиха децата ни,свързани сме с мястото)с надежда ,да одерат още пари.Предприемачите от своя страна,също се съвещали и им отговорили,че ги разбират и щом е така,да си живеят в апартаментите на воля.Така не особено умните собственици останаха с имоти на място,на което освен мен никой не желае,не само,да живее,но дори и ,да припари.Още си хапят лактите...

 50. 50 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1024 Весело

  Това човек,да е собственик на апартамент е хубаво нещо,когато е със защитени права,но не трябва,да е прекалено алчен.Напр.в гр.Тел Авив,в началото на 90-те години на миналият век откриха новата автогара.Предприемачите на проекта искаха,да разрушат редица сгради(на по 4-5 етажа) откъм фронталната част и на тяхно място,да направят парк за по-прегледно.Предложиха на собствениците първоначално суми,доста по-високи от реалните им цени.Те от своя страна,свикали събрание,да обсъдят предложението и стигнали,до извода,че щом са им предложени такива красиви обезщетения,явно са на зор и решили ,да отговорят с отказ(тук сме се родили,тук се родиха децата ни,свързани сме с мястото)с надежда ,да одерат още пари.Предприемачите от своя страна,също се съвещали и им отговорили,че ги разбират и щом е така,да си живеят в апартаментите на воля.Така не особено умните собственици останаха с имоти на място,на което освен мен никой не желае,не само,да живее,но дори и ,да припари.Още си хапят лактите...

 51. 51 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#18] от "qwertqwert":

  Те, комунистите оценяват така...защото те са били винаги оценителите. И за тях винаги са хубавите имоти.
  И...това, което взимат за тях..го представят все едно е за всички останали- за народа.

  Абе, шизофренична му работа.

 52. 52 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 844 Неутрално

  До коментар [#50] от "Sabbath":

  Значи, като отговор на това, част от проблема е възместяването с равностойно жилище, а не с равноценно. Представи си, че вместо апартамента ти в "Изток" ти дават същия по квадратура, но във "Враждебна". Едно че му е по-ниска цената, но губиш инфраструктурата, а също и евентуалните квартални контакти.

 53. 53 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#4] от "lone_wolf": ...и къде именно се намира проблемът.
  —цитат от коментар 44 на 8th_ball

  И къде се намира проблемът. Нима не е тук:
  "В общественном движении отменили, что еще с середины 90-х годов «группа заинтересованных лиц» пыталась скрыть сведения о недвижимости, построенной во времена СССР, и «воспользовавшись искусственно созданным вакуумом в регистрационных документах, завладеть территорией города для тотальной и ничем не ограниченной массовой застройки».
  Сейчас эти люди занимают ряд ключевых постов в Мосгордуме, в Москомархитектуре, в Главном архитектурном управлении, на некоторых постах мэрии, отмечают активисты. «От ощущения близкой победы они сняли маски раньше, чем закончилась операция по захвату территории столицы и отъему недвижимости у миллионов собственников», - говорится в обращении МосСовета, "

  Апропо, горното много ми прилича на тандема между един бивш главен архитект на София и един директор на столичния контрол по строителството (както и близките до тях хора).

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
 54. 54 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#46] от "tacheaux":

  Същото е като в България.
  Разликата е само в мащаба.

 55. 55 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3985 Неутрално

  От снимките се вижда, че в Москва старите сгради не са санирани. Ако се санират ще станат по-красиви и енергийно ефективни, но очевидно това е последна грижа на властниците. Като имат газ го пилеят както си искат. Но ще дойде време, когато за тези разхищения ще плащат всички руснаци.

 56. 56 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 844 Неутрално

  ТРябва да има някаква грешка! Русия отдавна фалира, денги нет...
  —цитат от коментар 1 на von_seeckt


  Няма грешка, но деньгите не са на държавно ниво, по скоро държавата дава възможност на мафията да спечели някоя друга рубла отгоре. На мястото на тия хрушчовки, с относително скъпи райони, тя ще си построи небостъргачите, а собствениците ще бъдат обезщетени в блокове с изключително високо строителство в задънени райнони. Близките до властта предприемачи отсега си облизват пръстчетата.

 57. 57 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3985 Неутрално

  ТРябва да има някаква грешка! Русия отдавна фалира, денги нет...
  —цитат от коментар 1 на von_seeckt


  Да отчуждаваш жилища на обикновените руснаци , за да построиш луксозни жилища за новобогаташите на мафиотска Москва, това са безумия, които водят Русия с бързи крачки към фалит. Руските мафиоти вече не се спират пред нищо. В Русия цари пълно беззаконие. Това е възможно само в държава обитавана с робско като манталитет население.

 58. 58 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3985 Неутрално

  До коментар [#46] от "tacheaux":Същото е като в България.Разликата е само в мащаба.
  —цитат от коментар 54 на foreverman77


  Не си прав. В България е невъзможно да ти отчуждат жилището с мотив , че било грозно и изхабено , за да се построи на твоето място отново жилище на някой богаташ.

 59. 59 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1939 Разстроено

  До коментар [#39] от "smart":

  Така си мислиш. На нас във Варна ни взеха къщата с двор/250 кв. м с 125 кв.м. застроена площ/ и ни платиха по 6 СТОТИНКИ квадратния метър. За цялата площ получихме 15 лв. - през 1986 г. дадоха ни и право да вземем 2 апартамента, като ги платим от джоба си с заеми......

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 60. 60 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1939 Весело

  До коментар [#57] от "tacheaux":

  Новите луксозни апартаменти на същото място ще са по 5 милиона рубли.....

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 61. 61 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 844 Неутрално

  До коментар [#53] от "keen":

  Да, това е съществена част от основния проблем, но не е само това. Когато става дума за преселването на стотици хиляди и милиони хора, нещата нвикога не са еднозначни

 62. 62 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  обезщетението за отчужден имот, освен парично, може да стане и имотно.
  —цитат от коментар 16 на von_seeckt


  Е да де, ама като ти вземат апартамент за 100 000 и те обезщетят с такъв за 10 000, малко си прецакан.

 63. 63 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Същото е като в България.Разликата е само в мащаба.
  —цитат от коментар 54 на foreverman77

  Не е точно така. Каквито и дивотии да се случват в България, абсолютно невъзможно е утре Фандъкова да каже "бутаме еди-кой си квартал, намиращ се на 10 минути от центъра с метро, собствениците евентуално ще получат в неопределено бъдеще подобни имоти на Мачу Пикчу, в район без инфраструктура, без транспортни връзки с настоящата им месторабота, а в тези райони офшорката Незнамсикакво Пропърти Лимитед, която всички знаят, че е собственост на #КОЙ, ще вдигне едни 100 етажни сгради и ще лапка.

 64. 64 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  През 50-те и 60-те години хрушчовките са алтернатива на комуналките - конфискуван буржуазен апартамент в който са настанени 5-10 семейства с обща кухня, тоалетна и баня. Хрушчовките решават жизненоважен проблем- самостоятелно жилище със собствена кухня и баня/тоалетна. Дори и Висоцки пее за комуналната си квартира където няма покой ден и нощ.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 65. 65 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#63] от "Yotce": Не е така. В Москва днес първо се строи новото от общината и след това се преселват в 100% от случаите.
  София е на светлинни години назад. Заради студа. Там нямат избор.

  Освен това "цената" е сегашната, а не бъдещата. Сегашната комуналка с 1 стая и обща кухня и санитарен възел струва даже по-малко от едностайния самостоятелен който дават в Москва макари в по-далечен район.

  А случайно минаващото от там метро не е негова заслуга, за да поставя условия.

  Жителите на Гевгелийски решили, че там няма на има спирка на влака. Ало, метро Вардар не е строено с пари на пенсионерите от Гевгелийски, за да му поставят условия.

  Просто у нас нещата са наопаки, а не в Москва в случая.


 66. 66 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#53] от "keen":

  Същата история като в София. Земята в центъра на Младост става собственост на чужди граждани общо взето. А нашите власти ни обясняват колко полезна щяла да бъде да бъде фирмата отгоре, която утре може да стане нещо друго, но собствеността на земята - да не се промени. И притискат новата кметица с клевети постоянно. А тя просто иска да има яснота какво става.

 67. 67 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Сегашната комуналка с 1 стая и обща кухня и санитарен възел струва даже по-малко от едностайния самостоятелен който дават в Москва макари в по-далечен район. А случайно минаващото от там метро не е негова заслуга, за да поставя условия.
  —цитат от коментар 65 на potrebitel3

  Какви комуналки те гонят?!? Говорим за самостоятелни жилища, гоялма част от които са ЧАСТНА собственост. Искат да бутат наред, хората се оплакват, че пететажна панелка, за която от 20 години се знае, че е в аварийно състояние, не влиза в плановете за събаряне, а пететажна тухлена сграда, имаща нещастието да е разположена на хубаво място, си заминава...
  Какво значи "метрото не е негова заслуга", наистина ли ти се струва нормално да си купиш жилище, което да те устройва като местоположение, и след няколко години да те изселят в Перник, без да те питат?!? Хрушчовки, хрушчовки, но говорим за ниско строителство, доста зеленина... Срещу това те пращат да пътуваш по 2 часа с влак, в нещо, приличащо на Великата китайска стена, без грам зеленина

 68. 68 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#46] от "tacheaux":

  Би могло да има смисъл по друг начин:
  Един голям градоустройствен план изисква да се подмени цялата подземна инфраструктура например и мн. други. Няма логика наоколо да са 20-25 етажни (при тях има цели райони такива) , а да останат по средата стари ниски, защото осреднената цена на метър или кв. метър инфраструктура става много висока и тези собственици на едностайни и двустайни жилища там нямат доходи за данъци, който да покрият пропорционално смяната на канализацията в целия по-голям район и т.н., която е задължителна през 20-30 години. Това е само пример.
  Не твърдя, че няма възможност за някакви злоупотреби, а само че градоустройсвения план е достатъчна причина за подобни действия.
  ***Същото е като с метро спирка Вардар. Тя вдига цените в Гевгелийски примерно, но това не е тяхна заслуга, за да поставят условия и протест, там да няма нова спирка на влака. Напротив, срещу услугата метро до дома те трябва да върнат услуга.

 69. 69 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Намерих стара бележка до дядо ми:
  В срок от 5 дни да почистите и освободите нивата ви ... ( национализирана и с прокарвано сега шосе през нея).
  После върнали на баща ми, защото дядото почина, не земята край пътя, да спретна сега едно хотелче-мотелче, или едно лукоилче, а друга, на едни пусти баири.
  Всеки с московските си проблеми.

 70. 70 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 909 Весело

  До коментар [#17] от "Камен":

  Аааа възможно е, възможно. Винаги се намира някой, който да се запъне.

  https://io9.gizmodo.com/unbelievable-nail-houses-around-the-world-892781747

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 71. 71 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#5] от "von_seeckt":

  това е като да си запазиш вартбурга, за да докажеш, че е по-готин от москвича ли.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 72. 72 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#2] от "majorman":

  Ти не прочете ли че голяма част от тези хрушчовки са панелки. Отделно блокове по-високи от 10 етажа не са панелки така че тези хора няма да бъдат настанявани в "панелки".

 73. 73 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#3] от "меншевик":

  Глупости, и при нас когато има отчуждаване на имоти за разширяване на пътища и т.н. е същото. Вижда се че и в Русия този проблем се дискутира а не се налага държавната позиция силово, както се мичат да го изкарат някои хора.
  Отделно, че поради пълната абдикация на държавата от това да подсигури нормални жилищни условия за гражданите в момента нито имаме инфраструктура, нито отстояние между блоковете, нито пък някой ще се замисли за остарелите и изглеждащи като от апокалиптичен филм стотици хиляди блокове в България.

 74. 74 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#8] от "qwertqwert":

  А я виж при нас като уважаваме толкова частната собственост и върнахме какви ли не имоти на кой ли не и всеки взема разрешително за какви ли не строежи, сега какви чудеса на инфраструктурата наблюдаваме в родната столица.

 75. 75 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4393 Весело

  До коментар [#70] от "baba_zozolana":

  Ами какво да прави китаецът който няма пари? Апартаментите в подобен жилищен блок в Тайуан (столицата на провинция Шанкси, ще ходя и там в средата на юни) са от по 250-300 квадратни метра и цената им е около 3.5 милиона долара. Сигурно има и по-евтини, но не много, обикновено евтините са в държавните комплекси. Вечер светлините показват че в подобни блокове са населени 20-25% от жилищата, за останалите се чака спекулативно. Типична картина с местните и регионалните инвестиции.

 76. 76 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4393 Весело

  До коментар [#72] от "Modestmouse":

  На снимката е тухлена сграда. Май в средата на 1950-те руснаците още не произвеждат панели.

 77. 77 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 909 Весело

  До коментар [#75] от "daskal1":

  Текстът към снимките е показателен: "Builders have to elaborately construct around it" и това вече говори много. Дали е имало патрулки преди това, не мога нито да твърдя, нито да отрека.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 78. 78 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5721 Неутрално

  Пълна боза на кмета и мафията в полза на приближените фирми строители, които ще получат тлъсти парцели, ще ги застроят със скъпи жилища и ще получат гарантирани печалби.
  Разбира се допълнително ще се печели от разширяване на инфраструктурата, сметната за 100 семейства и трябва да бъде разширена за 1000. Ако са мислили по въпроса, де...
  Губещи са: собствениците, повярвали на държавата, но загубили сигурността си, загубили по-тихият си квартал, загубили зелените си площи, загубили освен платената собственост, но и собствените си инвестиции в "евроремонт" (руска фраза за качествен ремонт на апартамента, който е по-зле от нашенски ремонт :) )
  Да живее новата руска планово-мутренска съветска ленинско-сталинска и прочее икономика :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 79. 79 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3828 Неутрално

  Виш ИИ Маркс имени Ленина

  Зравствуй,
  сталинизм брежневизм путинизм!

  "Сбогом на "хрушчовките" - Москва ще разруши хиляди блокове,
  строени през петдесетте"

 80. 80 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#30] от "von_seeckt":

  Я да ви запитам. Вие защо не четете статиите, които коментирате?
  -----------------------------
  Хахахахахахха, ами то се вижда кой не чете :) :) :)
  "По принцип е необходимо съгласието на повечето жители (66% според кмета), за да бъде съборена една сграда; тогава обитателите ѝ ще имат само 60 дни, за да се изселят, без възможност да оспорят решението."
  Ама те разбирам, цял живот по събрания да набиваш в главите на хората, че руско=добро, почваш и сам да си вярваш и трудничко става с четенето......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 81. 81 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4393 Весело

  До коментар [#77] от "baba_zozolana":

  Аз също не съм специалист по патрулките :-)

 82. 82 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 320 Весело

  Жалък шорошоиден вой…
  Фалирала Русия готви инвестиционна програма за 57 млрд. евро за построяване на нови, модерни жилища на мястото на старите, като хората ще получат равностойно по площ, но чисто ново жилище , без да доплащат, докато в евроатлантическа България се теглят милиарди кредити за да се лепи стириопор на дърти панелки на цената на ново строителство, ама вие сте се загрижили за руснаците…

 83. 83 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 962 Неутрално

  До коментар [#17] от "Камен":

  поради тази причина там боята е по дебела от мазилката

  гошо
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK