Как крайнодесен войник се престори на бежанец в Германия, за да извърши терористично нападение

Снимката е архивна.

© Fabian Bimmer, Reuters

Снимката е архивна.През януари 2014 г., ръководителят на френска военна академия отхвърля магистърската дипломна работа на елитен офицер от германската армия. Причината – германецът твърди, че правата на човека може да доведат до геноцид над западните раси.


Учен, нает да оцени дипломната работа, докладва в Бундесвера, че тя включва расистко и националистко съдържание. Ръководителите на войника обаче решават да не го наказват, за да не попречат на кариерата му.


Сега мъжът на име Франко А. е в ареста и очаква обвинения, задето е използвал фалшива идентичност, за да се представи за търсещ убежище. Разследването трябва да установи дали той е планирал терористично нападение, с надеждата то да бъде приписано на мигрантите, търсещи закрила.
"Щеше да има атака", заяви министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен, описвайки "ужасяващия" сценарий. "Щеше да има оръжие с отпечатъци. Щяхме да ги проверим и те да съвпаднат с тези на сирийски бежанец".


Откритието се превърна в огромен скандал на тема крайнодесния екстремизъм в Бундесвера и доведе до претърсването на всички казарми за нацистки сувенири.


Перфектният войник


След като предупрежденията на французите са били игнорирани, до разкритието на плана на Франко А. се е стигнало благодарение на австрийската полиция. Австрийските сили на реда са го заловили как се опитва да си прибере заредено оръжие, скрито в тоалетната на летището във Виена.


След това германските власти са открили, че той е откраднал муниции и ги е скрил в дома на свой 24-годишен съучастник, а в казармата му във Франция са били намерени свастики и артефакти от нацистката армия – Вермахта.


След края на Втората световна война, германската армия е била основана наново, за да отхвърли всякакви връзки с Вермахта. Новият Бундесвер от 1955 г. е демократична институция на "войници граждани", която има правото да отхвърля неморални нареждания.


Но в случая на Франко А. вече направените инвестиции в един перфектен войник, включен в малцината обещаващи, изпратени да учат в елитен военен колеж във Франция, се оказват по-важни от гражданската отговорност на армията, отбелязва агенция "Ройтерс".


"Когато магистърската му тези твърди, че имиграцията води до генетичен геноциц върху западните народи, би трябвало на всекиго да му стане кристално ясно, че става въпрос за нацистки идеи", заяви Фон дер Лайен.


Франко е получил устно мъмрене и му е било позволено да пренапише дипломната си работа. След завършването, е бил пратен във френско-германската войскова част в Илкирх (Франция) – престижно поделение, което символизира поствоенното сближаване между Париж и Берлин.


В същото време той се регистрира като търсещ убежище под името Давид Бенямин и лъже имиграционните власти, че е френскоговорящ бежанец, който не знае нито дума германски. За да се яви на насрочените интервюта, пътува от базата си във Франция.


Необходимата реформа


От Втората световна война насам германските правителства приемат защитата на правата на човека и опозицията срещу екстремизма като начин да компенсират за престъпленията на нацизма и да си върнат доверието на съюзниците. Когато германската армия рядко бе пращана в чужбина и то предимно на мироопазващи мисии, това бе по-лесно. Но сега партньорите настояват най-голямата европейска икономика да поеме по-голяма част от поддържането на сигурността в Европа.


Как крайнодесен войник се престори на бежанец в Германия, за да извърши терористично нападение

© Fabrizio Bensch, Reuters

Като отхвърля позорното минало, армията губи историческия наратив, често използван за изграждане на боен дух. За съратниците на Франко снимките на войници в облекло от войната са били приемлив реверанс към историята. Но германските регулации твърдят друго и Фон дер Лайен спечели широка подкрепа да стигне до дъното на историята.


През уикенда прокуратурата нареди всички казарми да бъдат претърсени за подобни реликви. "Образът ни страда от такива случки", каза главнокомандващият Фолкер Викер. Фон дер Лайен заяви, че ще отговори на разкритията за крайнодесни симпатизанти в германската армия с реформа във въоръжените сили, включително в правилника с основните принципи, на които те се опират в постнацистката ера, предаде агенция "Ройтерс".


В парламентарната комисия за отбраната Фон дер Лайен заяви, че в момента е в ход "широк процес" на реформа в ръководните структури "от войниците до генералите, от помощниците до министъра", съобщи ДПА.


Тя каза, че реформата ще включва промени във функциите на ръководството, дисциплинарни мерки, политическо обучение на войниците и в правилника за начина, по който Бундесверът се отнася към историческите военни традиции в страната.


Планът бе обявен ден след задържането в югозападната част на страната на Максимилиан Т., трети заподозрян за участие в крайнодесния заговор. Има и трети заподозрян, който е цивилен.


Министърът, която бе критикувана за критиката си към към цялата армия, се извини за думите си и похвали работата на мнозинството от 250 000 германски войници.


Подкрепа за военните


Военните намериха подкрепа на неочаквани места.


Тобиас Пфлюгер, вицепредседателят на пацифистката партия "Левица", заяви, че от тях се изисква невъзможното – да играят по-активна роля в Европа, но и да отхвърлят миналото си.


"Ако изпращате германски танкове на границата между Русия и Литва, не можете да забравите историята", каза той, коментирайки батальоните на НАТО, изпратени за защита на балтийските съюзници.
"Там е имало германски танкове преди и те са правили нещо. Има историческа отговорност и Германия трябва да бъде много внимателна".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK