Унгария и Словакия обвиниха ЕС, че мигрантските квоти са незаконни

Унгария и Словакия обвиниха ЕС, че мигрантските квоти са незаконни

© Leonhard Foeger, ReutersПредставители на Унгария и Словакия казаха на Съда на Европейския съюз в Люксембург, че системата за квотно разпределение на мигранти из държави - членки на съюза, нарушава закона, предава "Ройтерс".


По-рано Будапеща и Братислава подадоха иск срещу квотите за разселване с твърдението, че процедурните правила са били нарушени, докато решението за квотите е било приемано и иска то да бъде анулирано.


"Един от основните аргументи е неправилната законова база", каза Кристиан Кечмар от унгарското министерство на правосъдието по време на изслушване в съда в Люксембург. "Това е въпрос на баланс между институциите, на това каква роля имат институциите във вземането на решения."
"Целта беше решението на ЕС (за квотите) да бъде прието възможно най-бързо и на всяка цена", каза на съдебното заседание Миклош Фехер, представител на унгарското правителство, цитиран от ДПА и БТА. Представителката на словашкото правителство на свой ред каза, че решението за квотите представлява промяна на правилата на ЕС за предоставяне на убежище. Според нея бавното прилагане на решението показва, че механизмът не работи.


През 2015 г. ЕС предложи да преразпредели над 120 000 души, за да намали миграционния натиск върху Италия и Гърция, които посрещат мигрантите от Близкия изток и Африка. През двете държави близо 1.6 милиона мигранти влязоха в Европа за последните три години.


Ако съдът реши, че квотите нарушават закона, това ще постави под въпрос и без това не изцяло приложената политика на ЕС по време, когато блокът трябва да се справя с редица икономически въпроси и ефекта на Брекзит. Ако обаче магистратите отхвърлят иска, това ще даде на Брюксел повече аргументи да оказва натиск върху източноевропейските страни, за да приемат повече мигранти, и ще създаде повече основания за наказателни процедури и глоби, пише агенция "Ройтерс".


Страните от т.нар. Вишеградска четворка обаче не желаят да приемат мигранти. В сряда Полша беше единствената страна, която се застъпи за Словакия и Унгария по време на изслушването и чийто представител обяви, че приемането на бежанци и мигранти застрашава националната сигурност на страната.


Срещу трите държави застанаха Германия, Франция, Швеция, Люксембург, Берлин, Италия, Гърция и представителите на Европейската комисия. На изслушването те настояха, че искът поставя под въпрос основополагащият за ЕС принцип на солидарност. "Отговорът, който ще дадете на този въпрос (искането на Унгария и Словакия), ще има последствия, значително надхвърлящи конкретния случай", каза германският представител Ралф Каниц.


Очаква се съдиите да се произнесат по случая след няколко месеца.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  Бе то самото пресичане на границите на принципа - където си искаме - е незаконно.Още от там започва незаконното.

 2. 2 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 280 Неутрално

  "Срещу трите държави застанаха Германия, Франция, Швеция, Люксембург, Берлин, Италия, Гърция..."

  Не знаех, че има и държава Берлин, ама явно е така, щом го пишете.
  Иначе си е и тъжно и смешно. Тези, които са се набълбукали със скакалци, сега искат да ги раздават на незасегнатите. Много често и правдиво, както мама знае. Меркел.
  А къде отиде приниципът на вземане на решения с пълно мнозинство, една баба знае.
  Тази, дето вече я цитирахме и която иска да командва всички...
  П.С. Жокер - Бабето е или от Германия или от Берлин.

 3. 3 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Браво, неслучайно тези страни най-бързо се оттърваха и от комунизма.

  Така се защитават националните интереси пред недемократичните и високомерни брюкселски чиновници. Въпросът е - къде е България?

 4. 4 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Не знам дали е незаконно, но ми се струва нередно, макар че съм склонна да подкрепя гърците и останалите за прилагане на квотите, защото иначе ако Вишеградската получат своето, ще бъдем задръстени от десетки хиляди мигранти, което е в наш ущърб.

 5. 5 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Абе тия бунаци от Вишеград още си мислят че като са "държави" имат право на собствена политика..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 6. 6 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#3] от "12345":

  Защитаваме си нашия - прилагане на квотите. Да, по тях ще настанят хиляда човека - едно нищо в сравнение с десетките хиляди, приминали и примаващи през нас. Имаме коренно противоположен интерес с Вишеградците. Ако почнат да настояват за солидарно и истинско пазене на външните граници и масово експулсиране на мигранти извън ЕС, тогава ще ги подкрепиме.

 7. 7 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#4] от "nemeria":

  Наистина натискът към тези страни е огромен, но така не се решава проблема, с разселване. Още повече, че скакалците пак ще се озоват в Германия накрая.
  Самата политика на ЕС и причина за този наплив.
  И Италия и Гърция имат огромни круизни кораби, които бързо биха могли да отведат обратно в Африка тези хиляди нежелани посетители.
  При желание разбира се...

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  ами те помнят комунизма и именно затова не допускат поглед в единствено "правилната " посока

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#7] от "DJTrump":

  Факт, това не е повод да подкрепяме една инициатива, която е в наш ущърб обаче. Няма какво да се бутаме между шамарите, да няма мигранти при Вишеградците не е наша кауза, че да се борим за нея.

 10. 10 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#6] от "nemeria":

  До коментар [#9] от "nemeria":

  Нещо сте се объркали. Ако във Вишеградските страни не настаняват мигранти, как това ще доведе до повече заселване в България?? А обратно ако там настанят мигранти, каква е логиката че влизащите през границата ни с Турция в България ще намалеят??

  Тук става дума за пример за защита на националните интереси. Ако вие сте готови да приемете дори 1 мигрант, защо не го направите в собствения си дом?

 11. 11 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 656 Весело

  Не само НЕЗАКОННИ, но и НЕЕСТЕСТВЕНИ и НЕМОРАЛНИ!

  Европа НЕ МОЖЕ да приеме цялата мъка на света!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 12. 12 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#10] от "12345":

  Вишеградците не искат мигранти, къде ще отидат според тебе? Ще бъдат заклещени тук, особено ако се приложи Дъблинското споразумение, по което вече ни връщат мигранти. Точно квотите са начин да се разтоварим и да не ни връщат тука десетките хиляди регистрирани у нас. Хич не е в наш интерес да се бутаме в тоя спор, не виждам кое не ти е ясно.

 13. 13 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Нарушен е принципът да се вземат решения с пълно единодушие. ЕК си позволява да взема решения с които някои държави-членки не са съгласни. Вместо Европа на нациите се опитва да изгради Европейски съединени щати.

 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1879 Гневно

  Тези държави ще се справят.
  По комунистическо време често пътувах със самолет над тези държави. Нямаше ги нашите огромни блокове на ТКЗС. Тези народи се противопоставиха на принудителната колективизация на комунистите. Днес ще се справят и с ЕС, защото Брюксел не може да приложи сила.

  подпис
 15. 15 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#12] от "nemeria":

  Няма да бъдат заклещени тук, защото ние го пропускаме, а те не искат да останат тук. А и става дума за квоти за разселване на ВЕЧЕ пристигнали в ЕС (които в момента са главно в лагерите на Гърция и Германия, а баба Меркел иска да ни ги натресе).

  България няма вреда, ако Вишеградската група се пребори с Брюксел в случая.

 16. 16 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#12] от "nemeria":

  Няма да бъдат заклещени тук, защото ние го пропускаме, а те не искат да останат тук. А и става дума за квоти за разселване на ВЕЧЕ пристигнали в ЕС (които в момента са главно в лагерите на Гърция и Германия, а баба Меркел иска да ни ги натресе).

  България няма вреда, ако Вишеградската група се пребори с Брюксел в случая.

 17. 17 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 506 Гневно

  Откъде накъде принципът на солидарността се тълкува само като солидарно поемане от ВСИЧКИ на ВРЕДИТЕ от решение, взето от НЯКОИ!?
  Който взе решението да ги ПОКАНИ, да си ги обгрижва!!! Този "ръководител" си е за съд отвсякъде, а не да наглее и да съди другите. Libturds!

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK